Svensk massage » Läs om fördelar, förfarande och mer

Även om få människor känner till namnet svensk massage, känner alla till massageformen. Svensk massage är den traditionella massage som erbjuds av de allra flesta massagekliniker i Sverige. Svensk massage är också känd som ”klassisk massage” och ”wellnessmassage”.

Vad är svensk massage?

Svensk massage är den vanligaste massagen i västvärlden, även i Danmark. Massagen består av glidande, knådande och masserande rörelser och utförs uteslutande med händer och fingrar. Även om den numera kallas svensk massage har den sitt ursprung i Kina. I Danmark kallas massageformen helt enkelt ”klassisk massage”.

Denna form av massage börjar vanligtvis med långa glidande rörelser som följs av djupare roterande tryck, knådning och knackning. Tillsammans syftar de olika massageteknikerna till att stimulera blodcirkulationen, skapa en avslappnande effekt och lindra ömma muskler och spänningar.

Relaterad artikel: ren avkoppling med en massagemaskin

Hur fungerar svensk massage?

Traditionellt sett är du naken under behandlingen och den del av kroppen som inte masseras täcks med en trasa. I Danmark behåller de flesta människor sina underkläder – åtminstone trosorna – på. Kroppen är fortfarande täckt med en duk eller filt, både för att täcka och för att hålla värmen.

dame får svensk massage

Svensk massage omfattar vanligtvis massage av hela kroppen i olika steg, från fotmassage till ansiktsmassage. Om det finns särskilda önskemål, t.ex. i samband med smärta eller ömhet, kan man fokusera främst eller uteslutande på dessa områden, precis som det alltid är möjligt att avstå från att massera vissa områden, t.ex. fötterna.

Vad är svensk massage bra för?

Den klassiska svenska massagen är i första hand avsedd för dem som lider av spänningar. Spänningar kan yttra sig i ömma muskler, en låst känsla eller smärta i axlar, nacke och huvud.

Orsaker till spänningar:

  • Felaktig hållning
  • Överansträngning
  • Idrottsskador
  • Stress
  • Dålig sömn

Spänningar i nacken, axlarna och ryggen lindras genom djupgående massage av musklerna, som knådas väl. Dessutom bearbetas triggerpunkter – punkter där det gör ont eller är ömt att massera. Massagen syftar till att stelna musklerna och göra dem mjuka och smidiga igen, samtidigt som den stimulerar blodcirkulationen och lymfsystemet.

Relaterat: gör det själv massage med en massagepistol

Lindra stress med massage

De flesta människor förknippar massage antingen med välbefinnande eller med lindring av fysiska problem i rörelseapparaten. Massage kan göra både det ena och det andra, men den kan också lindra fysiska problem som stress.

Stress är en psykisk störning som nästan är en folksjukdom i Danmark. Om du är stressad spänner du musklerna i nacke och axlar, vilket i slutändan leder till fysiska besvär eller till och med smärta. Dessa stressymptom kan behandlas med massage, men det handlar inte bara om att behandla symptomen. Att få massage frigör endorfiner och har en avslappnande effekt.

Det är dock viktigt att betona att massage inte kan vara den enda behandlingen av stress. Massage kan behandla symtom, lindra stress och ge avslappnande stunder, men det är viktigt att ta itu med roten till problemet för att övervinna stress.

Se även: Vad är Shiatsu-massage?

Sår och smärtor kan flytta sig

Smärta i nacken och huvudet, till exempel, beror vanligtvis på problem på andra ställen i kroppen. De kan ha antingen fysiska eller psykologiska orsaker. Stress kan till exempel orsaka huvudvärk, men om du har en gammal skada eller långvariga spänningar i ländryggen kan du med tiden överkompensera i andra delar av kroppen, vilket leder till spänningar och smärta på andra ställen.

En skicklig behandlare försöker hitta var smärtan och spänningen kommer ifrån och behandlar sedan där, istället för att bara behandla symptomen.

Lämna en kommentar