Vad är massage bra för?

De flesta vet att massage är trevligt och att det är bra för kroppen. Men vet du varför massage är bra?

Det finns många olika typer av massage och alla har specifika egenskaper. Läs vidare för att få veta mer om massage.

Vad är massage?

I allmänhet är massage en term som används för att beskriva tryck, vridning, ryckning, strykning och sträckning av kroppen. Principen är mer än 5 000 år gammal och syftar till att förebygga eller lindra värk, smärta och skador genom att avlägsna ackumulerat avfall, mjuka upp musklerna och förbättra kroppens cirkulation.

Om kroppen används felaktigt eller överarbetas samlas avfallsprodukter runt muskelfibrerna. De flesta känner till dessa avfallsprodukter som myoser, dvs. punkter runt musklerna som ger ett knastrande ljud när man trycker på dem. Massagen lossar och avlägsnar myoserna, vilket lindrar smärta och ömhet.

hvad er massage

En annan fördel med massage är att den ökar blodcirkulationen, vilket i sin tur ökar transporten av syre och näringsämnen till kroppens och hudens celler.

Relaterat: Massagekuddar för ultimat avkoppling

Vilken massage ska jag välja?

Det finns många olika typer av massage, vissa är vanligare än andra. Sex av de vanligaste massageformerna i Danmark är:

  • Thailändsk massage
  • Shiatsu-massage
  • Svensk massage
  • Shiatsu-massage
  • Massage med varma stenar
  • Gua Sha-massage

Thailändsk massage

thai massage

Om du har varit i Thailand har du förmodligen fått thaimassage. Detta betyder dock inte att man har använt sig av tekniken för riktig thailändsk massage, eftersom många så kallade ”terapeuter” i Thailand är självlärda.

Thailändsk massage är en blandning av tryck, stretching och yogaövningar – och är en mycket effektiv form av massage som traditionellt utförs utan oljor eller krämer. Behandlaren använder vanligtvis händer, armbågar, fötter och knän i behandlingen, som kan vara mycket grov.

Shiatsu-massage

shiatsu massage

Shiatsu-massage är främst känd från massagemaskiner här i Danmark, men är en traditionell japansk massageform. Massagen består huvudsakligen av behagligt tryck, sträckning och rotation av lederna. Traditionellt använder terapeuten händer, fötter, armbågar och knän i behandlingen, men i Danmark används främst händer och armbågar i massagen.

Shiatsu liknar i viss mån thailändsk massage, men är en mildare form av massage. Många elektriska massageapparater är inspirerade av Shiatsu-massage med sina roterande massagerörelser.

Se även: shiatsu-massager

Svensk massage

svensk massage

Även om svensk massage är den vanligaste massagen i Danmark är det få som känner till massagen under det namnet. Om du får en traditionell massage, t.ex. en wellness-massage eller en helkroppsmassage, är det en svensk massage.

Svensk massage består av så kallad knådning, lätta strykningar, tryck, vibrationer och gnidning. Den här typen av massage omfattar hela kroppen från fötter till huvud och vanligtvis masseras ett område i taget tills hela kroppen har masserats.

Fysioterapimassage

Fysiurgisk massage

Fysioterapimassage kallas vanligtvis också för djupvävnadsmassage. Syftet är egentligen sjukgymnastik, men många människor använder också denna form av massage för att lindra spänningar och stress.

Fysioterapimassage arbetar djupt in i vävnaderna och kan därför uppfattas som hårdare än många andra former av massage. Den arbetar runt muskler, senor, leder och bindväv och arbetar vanligtvis på ett utvalt område baserat på smärta eller ömhet.

Relaterat: återställningsstövlar

Massage med varma stenar

hot stone massage

Hot stone massage är – som namnet antyder – massage med varma stenar. Massageformen har indiskt ursprung och börjar med att man placerar släta, mjuka, uppvärmda stenar på ryggen. Stenarna används för att utföra massage med hjälp av glidande och rullande rörelser. Vid denna form av massage använder massören inte sina händer.

Massage med varma stenar har i första hand en avslappnande och avstressande effekt, men massagen kan också lösa upp spänningar. Många använder massage med varma stenar som en wellness-massage.

Gua Sha-massage

gua sha massage hvad er det

Gua Sha ansiktsmassage – även kallad ansiktsbehandling. Behandlingen görs med en typ av sten, som vanligtvis är formad som ett massageverktyg, t.ex. en rulle.

Behandlingen syftar till att stimulera blodcirkulationen och dränera lymfsystemet. Gua Sha har en positiv effekt på rynkor och fina linjer, pigmentering, svullnader och mörka ringar – och ger huden en extra lyster.

Läs också: allt om gua sha massage

Lämna en kommentar