Shiatsu massage » Vad är det och vad är det bra för?

De flesta massageapparater som du kan köpa för privat bruk marknadsförs som inspirerade av Shiatsu-massage. Det beror kanske främst på att Shiatsu-massage huvudsakligen består av tryck och massage i små, roterande rörelser. Massagen är därför relativt lätt att kopiera mekaniskt.

Shiatsu-inspirerade massageapparater kan vara bekväma, avslappnande och avstressande att använda, men äkta traditionell Shiatsu-massage är så mycket mer än så att det nästan är synd att jämföra. Shiatsu-massage handlar faktiskt mycket om att behandla orsaken till problemet snarare än att behandla symptomen.

Vad är Shiatsu-massage?

Shiatsu-massagen, som vi känner till den idag, kommer ursprungligen från Kina och är en japansk utveckling. Shiatsu är en kombination av de japanska tecknen ”shi” och ”atsu”, som betyder ”finger” respektive ”tryck”.

Massagen är främst baserad på kroppens energier och energibanor – medan västerländsk massage, som svensk massage, är baserad på kroppens anatomi. Kroppen består av 14 akupunkturmeridianer, och det är vanligtvis dessa 14 punkter som terapeuten använder som utgångspunkt. Om det finns en obalans i en meridian kan balansen återställas med hjälp av ett ihållande tryck eller massage med roterande rörelser.

Shiatsu-massage kallas också för Shiatsu-behandling. Detta beror på att massagen inte bara syftar till att behandla symtom, utan till att ta itu med hela problemet och dess grundorsak – oavsett om den är fysisk eller psykologisk. En äkta Shiatsu-massage innebär därför också samtal och information om de grundläggande orsakerna till smärta eller ömhet i kroppen.

Fördelar med Shiatsu-massage

I Danmark används Shiatsu-massage vanligtvis som en välbefinnande massage, medan den i Japan och andra delar av världen används som en egentlig behandlingsform. Shiatsu-massage har många fördelar och används vid behandling av följande sjukdomar och utmaningar:

  • Huvudvärk och migrän
  • Artrit
  • Smärta i lederna
  • Smärta under menstruationen
  • Astma
  • Stress
  • Spänningar i nacke och axlar
  • Förstoppning

En skicklig behandlare kommer vanligtvis att inkludera någon form av ansiktsdiagnostik i behandlingen, där man tittar på även mycket små förändringar i ansiktet som en förklaring till sjukdom eller andra problem.

Se även: Massagekuddar med Shiatsu-massagefunktion

Hur fungerar en Shiatsu-massage?

Liksom flera andra former av massage från öst utförs Shiatsu traditionellt på en madrass eller futon på golvet. I Danmark använder behandlaren vanligtvis endast fingrarna och handflatorna för behandlingen, medan traditionella behandlingar även använder underarmarna, armbågarna, fötterna och knäna. Detta är dels för att avlasta terapeutens händer och fingrar, dels för att skapa ett mer intensivt tryck.

shiatsu massage på gulvet

Precis som vid thaimassage är behandlingen helt klädd, utan användning av oljor eller krämer. Det rekommenderas att bära mjuka och löst sittande kläder under behandlingen.

Behandlingen syftar till att behandla både fysiska och psykiska obalanser. Tron bakom Shiatsu är att fysiska obalanser som smärta eller skador är ett symptom på något psykiskt bakomliggande. Stress kan till exempel leda till ihållande huvudvärk.

Även om det vanligtvis blir ett samtal efter behandlingen rekommenderas att själva behandlingen sker i tystnad, helst med slutna ögon, så att kropp och själ är så avslappnade som möjligt.

Shiatsu-behandling handlar mycket om att hitta kroppens obalanser så att de kan behandlas. Den första delen av behandlingen handlar därför om att hitta de meridianpunkter som är i obalans.

Lämna en kommentar