Bästa IPL Hårborttagning: permanent laserhårborttagare för hemmabruk

Vad är IPL hårborttagning?

IPL står för Intense Pulsed Light. Det är en form av ljusterapi, även kallad laser. Terapin används främst för att ta bort oönskad hårväxt, men kan också användas för att behandla rynkor, pigmentfel, fräknar, bristningar, bristningar, födelsemärken och åderbråck.

Många skönhetskliniker erbjuder IPL-behandlingar, men hårborttagning med laser hemma är också ett alternativ med IPL-hårborttagningsapparaterna nedan.

Välj den bästa IPL-hårborttagaren

Nedan har vi samlat 4 av de bästa IPL-hårborttagarna på marknaden. Detta ger dig en bra grund för att välja rätt hårborttagningsmedel utifrån dina behov och din budget.

Vi rekommenderar följande

Comforth IPL – permanent hårborttagning

COMFORTH IPL - PERMANENT HÅRFJERNER

Comforth IPL är en av de mest populära IPL-hårborttagningsapparaterna på marknaden – och det är inte utan anledning. Den 90-dagars nöjdhetsgarantin med en returfrekvens på endast 2 % är ett bevis på att produkten fungerar. Lägg därtill de många goda recensionerna.

Comforth IPL kan ställas in på 5 olika styrkor, så att den kan anpassas till din hudton för att få det mest optimala resultatet – och sedan kan den värma hårstråna upp till 70 °C, så att även de minsta hårstråna förstörs.

Fördelar:

 • Goda recensioner
 • En avkastningsgrad på endast 2 %
 • Kan värma håret upp till 70°C
 • 90 dagars nöjdhetsgaranti

IPL-hårborttagare från SkySkin

IPL hårfjerner - SkySkin

SkySkin IPL-hårborttagaren är en prisvärd hårborttagare för hemmabruk. Den är inte lika effektiv som vissa andra på marknaden, men lovar tydliga resultat efter 12 veckors användning, vilket också är den period som tillfredsställelsegarantin gäller.

En rakhyvel medföljer, som du bör använda före IPL-hårborttagaren, så att värmen inte sätter sig på utsidan av håret i stället för på insidan.

Fördelar:

 • Lågt pris
 • 90 dagars nöjdhetsgaranti
 • Rakhyvel medföljer

IPL-hårborttagare från Innovagoods

Elektrisk IPL hårfjerner fra Innovagoods

Mycket prisvärd IPL-hårborttagare från Innovagoods. Trots det låga priset kan enheten ställas in på både 5 olika hastigheter och 5 olika intensitetsnivåer.

Tillverkaren lovar synliga resultat inom 8 veckor. Dessutom erbjuder återförsäljaren dag till dag-leverans och gratis frakt, så du kan börja med permanent hårborttagning redan i morgon.

Fördelar:

 • Lågt pris
 • 5 hastigheter
 • 5 nivåer av intensitet
 • Daglig leverans

Philips Lumea Prestige IPL-hårborttagare

Philips Lumea Prestige IPL hårfjernerlys

Philips Lumea Prestige har röstats fram som ”bäst i test” på flera ställen. Hårborttagaren levereras med detaljerade bruksanvisningar och lovar – efter behandlingen – upp till 6 månaders hårfrihet innan en uppdatering behövs.

Tillbehör för hårborttagning i ansiktet, bikinin, under armarna och i ansiktet ingår så att hårborttagningen kan anpassas till det aktuella området och vara så skonsam som möjligt.

Det finns en fullständig 120-dagars nöjdhetsgaranti, så du kan prova produkten över tid och returnera den om den inte uppfyller dina förväntningar.

Fördelar:

 • 120 dagars nöjdhetsgaranti
 • Utnämnd till ”bäst i testet”
 • 4 tillbehör för hårborttagning på olika ställen
 • 5 energiinställningar
 • SmartSkin-sensor
 • Sladdlös

Vad gör IPL?

IPL skickar ljuspulser genom det yttersta hudlagret till nästa hudlager. Ljuspulserna söker efter mörker i form av hår, pigmentfel och liknande, som värms upp och förstörs – naturligtvis utan att skada den yttre huden.

Huden kan kännas varm och öm efter användning av IPL – ungefär som en mild solbränna. Tillståndet avtar vanligtvis efter några dagar och är inte farligt.

Hur ofta ska jag använda IPL?

IPL rekommenderas varje vecka under de första veckorna och därefter varje månad. Detta beror på att de första veckobehandlingarna ska verka på befintligt hår och de efterföljande månadsbehandlingarna ska verka på nytt hår i de hårsäckar som har överlevt.

Efter sammanlagt 10-12 behandlingar är slutresultatet uppnått och du kan helt enkelt uppdatera det vid behov – i själva verket med upp till 6 månaders mellanrum.

I princip kan IPL-hårborttagningsapparater för hemmabruk användas som du vill. Just för att de är avsedda för hemmabruk. Det finns dock vissa försiktighetsåtgärder som du bör vidta för att ta hand om din hud och uppnå bästa möjliga resultat:

Under två dagar före behandlingen och två dagar efter behandlingen rekommenderas att du undviker följande:

 • Solarium
 • Direkt solljus på det område som ska behandlas
 • Vaxning
 • Peeling
 • Krämer som innehåller vitamin A och glykolsyra

Hur används en IPL-hårborttagare?

IPL är en av de bästa hårborttagningsmetoderna för hemmabruk. Vissa av de apparater som finns på marknaden – som Comforth IPL – anses vara lika effektiva som de apparater som används av professionella kliniker för IPL-hårborttagning.

Detta beror delvis på att Comforth IPL kan ställas in på olika styrkor, vilket är viktigt för att avlägsna både tunna och tjocka hårstrån. Dessutom kan den värma håret tillräckligt för att ta bort även de minsta hårstråna.

Det finns faktiskt en skillnad mellan hur tunna och tjocka hårstrån avlägsnas med laser:

Tunnt hår värms upp snabbt, men klarar inte av att hålla värmen särskilt länge. De behöver därför korta ljuspulser med hög värme för att effektivt elimineras.

Tjockt hår tar längre tid att värma upp men håller värmen bra. De behöver därför långa pulser av låg värme för att effektivt elimineras.

Håret bör värmas upp till 65-70 °C för att fånga upp även de små hårstråna.

Korte lysimpulser m. høje spidseffekt vs længere - IPL lysimpuls effekt graf

Få långa och fylliga fransar med lash serum

IPL hårborttagning gravid

Det rekommenderas inte att använda en IPL-hårborttagare när du är gravid. Detta beror på att man inte vet om lasern kan skada fostret. Det rekommenderas inte heller att använda IPL under amning.

Vissa kvinnor upplever oönskad hårväxt under graviditet och amning. Mycket av detta är dock hormonellt betingat och försvinner efter graviditet och amning.

Det finns därför ingen anledning att börja behandla oönskad hårväxt, som sannolikt försvinner av sig själv.

IPL-hårborttagning – fungerar det?

IPL är en form av laser – och den fungerar. Ljusterapin värmer hårsäckarna så att de slutar producera hår. Detta leder till att de befintliga hårstråna faller ut och att hårsäckarna inte producerar nya hårstrån.

Effekten kan variera från person till person, bland annat beroende på hårfärg och hudtyp. Ofta är effekten bättre på personer med mörkt hår än på personer med ljust hår, precis som effekten är bättre på personer med ljus hud än på personer med mörk hud.

Effekten beror på hur många hårsäckar behandlingen har påverkat. Därför behöver du också flera behandlingar för att alla hårsäckar ska dö.

De flesta människor upplever upp till 75 % färre hårstrån efter bara fyra behandlingar med en IPL-hårborttagare. Resultatet är dock individuellt och beror på hårfärg, hudfärg och enhet.

Under de första veckorna bör du använda hårborttagaren varje vecka, därefter kan du nöja dig med att använda den varje månad. Efter 10-12 behandlingar – beroende på område och apparat – får du det slutliga resultatet, som bara behöver underhållas med cirka 6 månaders mellanrum.

Läs också: hur du undviker grått hår

Är IPL samma sak som laser?

IPL kan bäst beskrivas som en vidareutveckling av laser. Lasrar avger endast ljus i en våglängd, medan IPL avger ljus i flera olika våglängder. Dessutom är IPL-ljuset inte alls lika koncentrerat, utan mer utspritt.

IPL kan därför kräva fler behandlingar för att uppnå samma resultat som laser, men i gengäld skadar den inte huden på samma sätt. Med IPL absorberar huden värmen från ljuset och det är denna värme som minskar oönskad pigmentering, rynkor och hårväxt.

Ofta ställda frågor

Kan IPL ta bort blont hår?

IPL kan ta bort och minska tillväxten av ljusa hårstrån, men behandlingen är inte lika effektiv på ljusa hårstrån som på mörka hårstrån.

När faller håret ut efter laserbehandling?

Beroende på var håret är placerat och vilken IPL-hårborttagare som används faller det behandlade håret ut inom några veckor.

Är IPL farligt?

IPL är inte farligt. Alla produkter för hemmabruk i Danmark är testade och godkända för ändamålet.

Gör IPL ont?

När IPL används på rätt sätt är den smärtfri. Det kan vara en varm känsla, som kan sticka, sticka eller klia, men känslan går snabbt över.

Lämna en kommentar