Tips för att undvika grått hår – Få botemedel mot grått hår

Grått hår är inte alls onaturligt. Tvärtom, vi alla blir förr eller senare bekanta med dem. Gråa toner är en del av åldrandet, men det kan vara skillnad på när vi drabbas av gråa hår – och det är skillnad mellan män och kvinnor, precis som vissa får gråa hår före andra.

Man brukar säga att gråa hårstrån uppstår mellan 35 och 60 år, men i själva verket kan de uppstå redan i mitten av 20-årsåldern för män och i 30-årsåldern för kvinnor.

Och låt oss vara ärliga: Det är inte alla som välkomnar de gråa hårstråna i håret. Faktum är att många tror att det är ett tecken på att man ser gammal ut!

Men varför får man grått hår – och framför allt, vilka tips finns det för att undvika grått hår?

Rekommendation

Foligain Color Rescue för Grått Hår

9.8/10

Vårt Resultat

Foligain Color Rescue för Grått Hår

  • Passar både män och kvinnor som upplever grånande hår
  • Produkten är både vegan- och vegetariskvänlig, samt glutenfri
  • Innehåller en mängd aktiva ingredienser som zink, biotin, fräken och nässla
  • Tillverkad av högkvalitativa naturliga ingredienser utan kända biverkningar

För dig som upplever att håret börjar gråna och söker en naturlig lösning, är Foligain Color Rescue för Grått Hår en utmärkt produkt att överväga. Denna kosttillskott är utformad med en rad naturliga ingredienser som zink, biotin och enzymet katalas, som alla är kända för att främja ett friskt och välmående hår.

Foligain Color Rescue arbetar genom att stödja kroppens naturliga produktion av katalas, ett enzym som hjälper till att bryta ner väteperoxid i kroppen. Väteperoxid är en av de faktorer som bidrar till grånande hår. Produkten är också rik på andra näringsämnen som zink och biotin, som är kända för att stödja friskt hår.

Shytobuy Trustpilot Score

Varför håret blir grått

gråt hår

Håret genomgår olika stadier i en människas liv. Många känner till det från sig själva. Det är inte ovanligt att vara ljushårig som barn, men att ha brunt eller mörkt hår i tonåren och vuxen ålder

Under hela livet genomgår håret tre så kallade tillväxtfaser. Den första är själva tillväxtfasen, när håret bildas i våra hårlökar. Detta följs av övergångsfasen, då hårsäckarna blir inaktiva och krymper. Slutligen kommer fasen då håret lättare kan lossna och falla av. Nya hårstrån tenderar att växa under denna fas, men hårsäcken vilar i några månader innan detta sker. Den goda nyheten är att de flesta av oss har hår på huvudet under större delen av livet – även om det blir tunnare eller tappar färg med tiden.

När håret blir grått beror det till stor del på pigmentet melanin – eller snarare en brist på det. Det är detta pigment som ger håret dess färg. Men vi har inte ett oändligt utbud av melanin. När håret inte längre får tillräckligt med pigment blir det vitt eller grått.

Tänk på det här sättet: Melanin är ett färgämne som färgar håret. Men en dag tar bläcket slut. På ett papper skulle detta vara tydligt synligt, eftersom bläcket blir allt tunnare och tunnare. Det är samma sak som händer med ditt hår

Observera dock att varje hårsäck har sin egen åldrandeprocess. Det är också därför du börjar se enskilda gråa hårstrån och allt kommer inte på en gång.

Andra orsaker till grått hår

Hårets livscykler är en sak. Men det finns andra faktorer som kan avgöra när du börjar se de gråa hårstråna. Lyckligtvis kan du själv påverka dessa områden och undvika gråa hår i större utsträckning än naturligt.

Undrar du också varför du får grått hår när du är ung? En del av förklaringen finns också nedan.

Du stressar

gråt hår og stress

Stress är en fiende till hela din kropp – inklusive ditt hår! För vissa kan håret faktiskt börja falla ut på grund av stress! Andra upplever en ökad förekomst av grått hår.

Allt beror på att kroppen inte är i balans. I själva verket är det sympatiska nervsystemet angripet, vilket resulterar i hårsäckar utan pigment – dvs. färg.

Om du lider av en hög grad av stress kan melaninpigmentet inte få näring av melanocyterna, som är de celler som ger pigmentet dess färg, vilket är anledningen till att håret blir grått.

Med andra ord bör du undvika stress. Det kan du göra genom att till exempel träna regelbundet, äta hälsosamt och i allmänhet ha en sund livsstil.

Relaterat: Vad är IPL-hårborttagning?

Rökning och näringsbrist

rygning og gråt hår

Om stress är dåligt för din kropp kan det vara svårt att hitta ord för rökning. Tobak – i alla dess former – är inte bra. Varken för din kropp eller ditt hår.

Forskningen har i många fall kommit fram till att rökning leder till tidigare åldrande. Detta märks inte bara genom att håret blir grått, utan också genom att rynkorna och tänderna blir mindre attraktiva, vilket också kan skapa en illusion av att man ser äldre ut och har levt ett hårdare liv. Med andra ord, om du bryr dig om ditt utseende, sluta med tobak!

Förutom rökning kan även en ohälsosam livsstil leda till grått hår. Din kost bör till exempel vara hälsosam och varierad. Brist på vitamin B12, järn, zink och vitamin D3 kan också leda till att håret blir grått snabbare.

Relaterat: de bästa kosttillskotten för hår

Du bör äta en balanserad kost och tillgodose ditt behov av vitaminer och mineraler. De spelar en stor roll för ditt hår, din hud och dina naglar – och din hälsa i allmänhet. Komplettera med kosttillskott som motsvarar dina behov om din kost inte räcker till.

NB! Rökning och en dålig livsstil kan också leda till ökad stress på kroppen, vilket leder till en olycklig multiplikatoreffekt.

Genetik och sjukdomar

Det kan tyckas orättvist, men du kan faktiskt leva ett hälsosamt liv och ändå bli grå. Faktum är att din genetik kan orsaka grått hår, eftersom ditt DNA spelar en roll.

Om din familj har en historia av att bli grå tidigare kan det bero på att de inte producerar tillräckligt med melanin.

Förutom genetik kan tidigt grått hår orsakas av sjukdomar som angriper immunförsvaret och förstör friska celler, vilket påverkar håret.

Kan man förebygga grått hår – och kan grått hår bli mörkt igen?

Som du har läst ovan kan vi själva påverka flera av de orsaker som orsakar gråa hårstrån. Och även om grått hår finns i familjen kan det kontrolleras.

Tänk också på att vissa personer kan få grått hår tillbaka till sin ursprungliga hårfärg. I juni 2021 publicerade eLife en studie som visar att om man tar bort roten till stress kan håret återfå sin ursprungliga färg. Detta innebär att åldrandeprocessen inte är helt linjär och att du kan påverka grått hår genom att ta bort stress – vilket du kan göra genom att bland annat tänka om när det gäller din livsstil och se till att din kropp ”matas” med rätt näringsämnen.

Som man har du därför två alternativ för att undvika grått hår: du kan färga ditt hår eller äta ett speciellt utformat kosttillskott. Det första alternativet används vanligtvis av kvinnor och ger mycket av sig självt när det gäller tillvägagångssättet. Därför ska vi titta närmare på hur man kan förebygga eller återuppliva grått hår med hjälp av kosttillskottet Foligan.

Sulfat- och silikonfritt schampo och balsam för friskt och glänsande hår

Foligan – det bästa tipset för att undvika grått hår

På samma sätt som du kan ta mineraltillskott om din kropp har brist på järn och zink, kan du ta ett tillskott som stärker håret och bekämpar stresshormoner (som kan leda till fler gråa hårstrån).

Foligan bekämpar uppkomsten av grått hår med hjälp av komplexa enzymer och naturliga tillskott av bland annat zink och biotin, som är viktiga för håret eftersom de bidrar till att bibehålla normalt hår och normal ämnesomsättning

Foligan innehåller dock även andra viktiga ingredienser som t.ex. hästsvans, som innehåller nyttiga mineraler och organiska föreningar – och är särskilt känd för att innehålla kiseldioxid, som bland annat stärker håret. Foligan innehåller dessutom folsyra, vitamin B6, korngräs och en mängd andra näringsämnen med immunstärkande och kolesterolsänkande egenskaper. Ett stärkt immunförsvar innebär bland annat en bättre hantering av stress och yttre faktorer som påskyndar grått hår.

Tillägget (köpa här) är lätt att passa in i din dagliga rutin eftersom den bara behöver tas via 2 kapslar per dag, sköljs ner med vatten. Foligan innehåller naturliga ingredienser och har därför inga kända biverkningar. Om du är gravid eller lider av allergier bör du dock alltid rådgöra med din läkare.

Vi rekommenderar att du också tar hänsyn till din livsstil. Om du till exempel slutar röka, förbättrar din kost och tränar regelbundet kommer du snart att märka en skillnad i din kropp – och efter några veckor kommer du också att märka det i din hud, ditt hår etc. Du bör också komplettera med en källa till vitaminer och mineraler: det självklara valet är en multivitamin, som innehåller de nödvändiga näringsämnena.

Typiska frågor om grått hår

Kan man förebygga grått hår?

Alla människor genomgår en åldrandeprocess, och resultatet av denna process är att du en dag kommer att få grått hår.u003cbru003eDet finns dock många faktorer som påverkar utvecklingen av grått hår och som du kan påverka. Du kan därför bromsa – och delvis förebygga – grått hår genom att undvika stress, undvika rökning och upprätthålla en hälsosam kost och aktivitetsnivå.u003cbru003eu003cbru003eU003cbru003eFör att förebygga grått hår kan man förutom att äta hälsosamt också förebygga grått hår genom att komplettera med bra näringsämnen. För detta rekommenderar vi kosttillskottet Foligan.

Varför får man grått hår som ung?

Vissa människor får grått hår betydligt tidigare än andra. Orsaken kan vara allt från genetik till trauma, men även de faktorer som anges ovan: stress, rökning, dålig kost och en inaktiv livsstil.u003cbru003eu003cbru003eOm du är orolig för att få grått hår i tidig ålder rekommenderar vi att du tänker om i din livsstil och äter kosttillskottet Foligan, som stärker håret och bekämpar de stresshormoner som kan göra håret grått snabbare.

Kan grått hår bli mörkt igen?

Ja. Du kan återställa färgen genom att ta bort roten till stressen – vilket bäst görs genom att utforma en hälsosam livsstil och se till att din kropp får rätt näringsämnen. Det konstaterade eLife i en studie från juni 2021.

Vad är det bästa sättet att dölja grått hår?

Som man finns det egentligen bara två sätt att dölja grått hår. Antingen kan du färga håret med en permanent hårfärg som täcker de gråa hårstråna -eller- du kan försöka vända de grå hårstråna genom en sundare livsstil och kosttillskott.u003cbru003eu003cbru003eDen första metoden är enkel och ger ett snabbt resultat, men många män tror att hårfärg är till för kvinnor eller att det känns onaturligt.u003cbru003eDen andra metoden tar längre tid, men kan ge dig din naturliga hårfärg tillbaka.

Lämna en kommentar