Thai massage » Allt om traditionell thailändsk massage

Om du har varit i Thailand har du förmodligen blivit erbjuden thaimassage på gatan, där du sitter på någon sorts pall eller stol och får 30 minuters massage av rygg och nacke – vanligtvis med spetsiga armbågar.

Även om denna typ av turistmassage kan vara mycket trevlig är den långt ifrån den traditionella thaimassage som erbjuds på etablerade kliniker.

Vad är thai massage?

kvinde får thai massage

Thailändsk massage är – trots namnet – en massage som har sitt ursprung i Indien. Massageformen kom senare till Thailand där den blev mycket utbredd och fortfarande är det. Massagen utförs helt påklädd och utan oljor eller krämer.

Medan massage i Danmark vanligtvis utförs på en bricka på en ergonomisk höjd för utövaren, utförs thaimassage på en madrass eller en matta på golvet. Terapeuten använder händer, armbågar, fötter och knän i massagen, som består av en blandning av tryck och sträckning som för kroppen in i olika yogapositioner.

Fördelar med thai massage

Thailändsk massage är inte alls lika avkopplande som andra typer av massage, eftersom kroppen placeras i olika positioner och trycket är ganska hårt. Å andra sidan är massagen uppfriskande och har en positiv effekt på cirkulationen och avlägsnar avfallsprodukter från musklerna.

Fokus ligger på olika delar av kroppen. Thailändsk massage bygger på en teknik som fokuserar på kroppens linjer, vilket innebär att en thailändsk massör kan ta kroppen till extrema positioner som du kanske inte kan göra själv – utan att det gör ont. Att följa kroppens linjer och energikanaler kan också hjälpa till att bekämpa smärta och ömhet.

Även om massagen i sig inte är så avkopplande, frigör den en stor mängd endorfiner som ökar känslan av välbefinnande och sänker stressnivån.

Relaterad artikel: bra massagekuddar för lätt avkoppling

Gör thaimassage ont?

Thailändsk massage är verkligen en hårdare form av massage än till exempel svensk massage. Om du har fått massage i Thailand kan det ha varit svårt att uttrycka om det gjorde (för) ont. Därför har det blivit en vanlig missuppfattning att thaimassage skulle göra ont.

Thailändsk massage bygger på en del olika trosuppfattningar, men det är viktigt att göra massören uppmärksam på om massagen gör för ont så att trycket kan justeras. Detta ger en bekvämare och effektivare massage.

Se även: Vad är Shiatsu-massage?

Missuppfattningar om thaimassage

Det finns många missuppfattningar om thaimassage och det så kallade ”lyckliga slutet”. Traditionellt sett har thaimassage och sexuella tjänster inget med varandra att göra. Missförståndet beror på att vissa delar av prostitutionsindustrin i Thailand har maskerat sina tjänster som ”thaimassage”. På en licensierad thaimassageklinik får du därför inte uppleva denna sista ”tjänst”.

Ibland hörs det att lyckliga slut också finns på danska massagekliniker som erbjuder thaimassage. Återigen, detta är ingen standard, utan snarare en enskild kvinna som har kommit på hur man kan erbjuda tjänster som kan ge extra dricks. Om du vill undvika dessa massagekliniker kan du komma långt genom att läsa recensioner och välja kliniker där massörerna är utbildade i thaimassage.

Lämna en kommentar