Test av massagekudde: hitta den bästa massagekudden

Många svenskar lider varje dag av smärta i rygg, nacke, ländrygg – och rörelseapparaten i allmänhet. En del av smärtan orsakas av felaktig hållning eller lyftteknik, och orsaken är vanligtvis en lång arbetsdag där kroppen upprepade gånger används felaktigt.

Det är förstås en bra idé att göra något åt problemet i sig. Du kan förbättra din sittställning, lära dig bättre lyftteknik eller byta jobb. Men å ena sidan är detta inte alltid ett alternativ, och å andra sidan är det kanske ännu mindre prioriterat i en hektisk vardag. Lyckligtvis kan du fortfarande övervinna obehaget – även när du slappnar av i soffan.

Varför använda en massagekudde?

Om du vill lindra de ömma musklerna och lederna under natten kan du investera i en massagekudde. Massagekudden är det billiga alternativet jämfört med en professionell massör eller sjukgymnast, och det är det enkla och bekväma alternativet jämfört med en handhållen massagemaskin, där du antingen behöver hjälp av någon annan eller måste stå upp eller böja dig framåt för att använda maskinen själv.

Med en massagekudde kan du njuta av massagen i soffan eller i en bra stol, med benen i kors framför en spännande film eller en bra bok. Det är rent välbefinnande och du behöver inte göra någonting – förutom att koppla in den och sätta dig bekvämt.

Det finns olika typer av massagekuddar för olika typer av massage och områden. Vissa massagekuddar är särskilt lämpliga för axlar och nacke, andra för hela ryggen och vissa är ännu mer specifika, t.ex. för fotmassage.

I testet av massagekuddar längre ner på sidan kan du se de 10 bästa massagekuddarna – och det är ett blandat urval med olika typer av massage och olika problemområden. Vissa är också bärbara och passar bra att ta med sig i bilen eller på resande fot, medan andra fungerar bäst i soffan eller på kontorsstolen.

Fördelar med massagekuddar

Massagekudden kan ge lindring då och då med massage av ömma muskler, men det finns faktiskt många andra och ännu bättre skäl att använda en massagekudde:

Lindrar huvudvärk och migrän

Massage är trevligt, men det har också många positiva effekter, till exempel hjälper det dig att bli av med avfallsprodukter och spänningar i och runt muskler och leder. Uppsamlade avfallsprodukter, spänningar och myos kan ge biverkningar i form av huvudvärk eller migrän och andra lokala smärtor. Regelbunden massage hjälper dig att undvika detta.

Frigör endorfiner

Massage är känt för att frigöra endorfiner i kroppen. Endorfiner kallas också för kroppens eget morfin eftersom de har samma effekt. Endorfiner frigörs också av bland annat kärleksfull beröring, kyssar, kramar och sex. Endorfiner har positiva effekter på bland annat stress, ångest, depression och sorg.

Massagekuddar finns med olika typer av massage och vissa med värme. Och värme är en bra idé

Relaterad artikel: test av värmekudde

Massageeffekten är ännu effektivare när musklerna är varma. Dessutom ger både värme och massage en behaglig och avslappnande känsla i kroppen.

Förbättrar blodcirkulationen

En annan fördel med massagekuddar, oavsett om det är en massagekudde för nacken, en massagekudde för ryggen eller en massagekudde för fötterna, är att en ”bieffekt” är bättre blodcirkulation. Massage (och även värme) hjälper blodet att cirkulera – och det är hälsosamt. Det förebygger åderbråck och blodproppar och lindrar sömniga fötter och armar.

De flesta äldre människor får dålig blodcirkulation med tiden, och massage bör vara en del av vardagen, särskilt för denna grupp – så låt äldre människor veta att det går att hjälpa till med sömniga fötter och att det inte kräver mycket pengar eller ansträngning.

Test av massagekuddar: test av de 12 bästa massagekuddarna

Vårt test av massagekuddar baseras på befintliga produktbeskrivningar, tester och recensioner. Därför har vi på Helsebladet.se inte köpt och testat massagekuddarna själva.

100 % nöjdhetsgaranti

Massagekudde Muskelkudde

Du får:

 • 100 dagars tillfredsställelsegaranti
 • Vann flera gånger i bästa test
 • Fullständig 2 års garanti

Massagekudde Musclepillow Infrared är en populär massagekudde som är perfekt för snabb smärtlindring. Den ger en avslappnande och djupgående massage som tränger djupt in i musklerna, varefter du upplever akut smärtlindring.

Den snabba smärtlindringen beror delvis på den infraröda värmen. Detta ger en snabbare effekt eftersom värmen tränger in i muskler och leder och ökar blodcirkulationen. Musclepillow Infrared Elite kan användas över hela kroppen, där du behöver smärtlindring.

Du placerar den helt enkelt på det drabbade området och den mjukar upp musklerna och lederna. Samtidigt rensar den ut dåliga avfallsprodukter, vilket har en positiv effekt på smärta och spänningar.

Massagekudden från Musclepain är lätt att använda och den kan enkelt anpassas till det drabbade området med hjälp av det elastiska bandet på baksidan. Det är bara att fästa massagekudden och ställa in den på önskad funktion med hjälp av panelen på sidan.

Den är också lätt att ta med sig på resan, eftersom den är kompakt i storlek så att du bara kan stoppa ner den i väskan. Den är tillverkad av CE-godkända material och är trådlös, så den fungerar efter en laddning.

Den klarar upp till 2-3 timmars användning på en enda laddning, så du behöver inte oroa dig för att ta slut på ström om du tar den med dig utanför hemmet. En smart laddare medföljer så att du kan ladda den i bilen eller från elnätet.

Fördelar:

 • Varar 2-3 timmar på en laddning
 • Tillverkad av CE-godkända material
 • Trådlös massage kudde
 • Infraröd värme för snabb smärtlindring
 • Skandinavisk design
 • Lätt att justera med hjälp av knapparna på sidan

Nackdelar:

 • Du kan få billigare massagekuddar
 • Du måste ha möjlighet att ladda den om du tar med den på resande fot

Zenkuru® Neck Massage – shiatsu-massagekrage

Zenkuru Nakkemassage

Zenkuru är en massage kudde för nackmassage. De roterande massagekulorna i Zenkuru Neck Massage simulerar den massage du får av en utbildad massör. Du kan ställa in rörelsernas hastighet och riktning.

Samtidigt kan du låta massageplattan ge värme till det område som masseras, så att du får ut mer av din massage. Även om den är utformad för nackmassage kan du också använda den för större muskelgrupper som också behöver en djup och effektiv massage.

De roterande massagekulorna fungerar effektivt och du väljer själv om du vill använda massagekudden på ryggen, nacken, axlarna, låren, vaderna eller fötterna. Den förbättrar blodcirkulationen och minskar muskelspänningar och ömhet.

Om du lider av neuropatisk smärta eller muskelvärk har massagekudden också en lugnande effekt. Du kan välja mellan tre olika hastigheter och apparaten ansluts till ett standarduttag.

I paketet ingår en Zenkuru Neck Massager, en nätsladd och en adapter för ett vanligt vägguttag samt en bruksanvisning. Banden är 55 centimeter breda och 9 centimeter höga, vilket gör att den passar alla kroppslängder.

Fördelar:

 • Lågt pris
 • Massagekudde med värmefunktion
 • Designad för nacken, men fungerar även för rygg, lår, vader och fötter
 • Kan anslutas till ett standarduttag
 • 3 olika hastigheter
 • 4 separata massagekulor ger optimal massage för alla muskler

Nackdelar:

 • Kan inte laddas eftersom den kräver en sladd
 • Lämplig främst för nackmassage

Beurer MG147 Shiatsu-massagekudde

Här får du den prisbelönta Beurer MG147 Shiatsu-massagekudden med två olika program, värmefunktion och inbyggt ljus. De 4 roterande massagehuvudena kan rotera i båda riktningarna och du kan använda kudden för att massera rygg, ländrygg, nacke och ben.

Du kan enkelt styra massagekudden med den medföljande fjärrkontrollen och överdraget kan tas av och tvättas i maskin vid 30 grader.

Fördelar:

 • Två olika massageprogram
 • Värmefunktion
 • Avtagbart tvättbart överdrag i andningsbart material

Nackdelar:

 • Finns endast i brunt

IWAO Aura Massagekudde

En bekväm massagekudde är en sak, men massagebältet från IWAO är den innovativa storasystern som gör att du själv kan reglera massagetrycket – på ett bekvämt och avslappnat sätt. Bältet bärs t.ex. runt halsen och händerna placeras i hållarna där du kan lägga vikten, beroende på önskat tryck.

Massagebältet består av hela 8 roterande massagehuvuden och har infraröd värme för bättre blodcirkulation och reningseffekt. Det finns en inbyggd kontrollpanel där du bland annat kan styra avståndet mellan massagehuvudena. Både en standardkontakt och en kontakt för bilen ingår också.

Fördelar:

 • 8 massagehuvuden
 • Uppvärmningsfunktion
 • Bilpropp

Nackdelar:

 • Biladdare

BackCares Ergonomisk massage kudde

BackCare är känt för produkter för lindring och välbefinnande, och det senaste massagetillskottet är den ergonomiska massagekudden, där du får valuta för pengarna. Kudden har infraröd värme, 4 massagepunkter och 2 roterande massagekulor. Dessutom är den trådlös, så du kan ta den med dig på vägen eller i bilen.

Denna massagekudde har fått mycket bra recensioner och priset är bra (ofta finns den till och med billigare på erbjudande). Tillverkaren erbjuder också en 100 % nöjdhetsgaranti inom 60 dagar.

Fördelar:

 • 4 massagepunkter
 • Infraröd värme
 • Trådlös
 • Bra pris

Nackdelar:

 • Det är inte möjligt att ställa in avståndet manuellt

Beurer MG206 Massagesäte

Om du vill göra det lilla extra kan du överväga att uppgradera din massagekudde till en massagesits. Den möjliggör en utökad massage i tre områden samtidigt, så att du inte behöver flytta runt massagekudden hela tiden. Varje del av sätet är också anpassad till den delen av ryggen.

Beurer MG 206-massagesätet använder shiatsu-massage med fyra massagehuvuden. Dessutom finns det en avtagbar sidokudde, timer, ljusfunktion och fjärrkontroll samt en krok för enkel upphängning.

Fördelar:

 • Massage av flera områden på en gång
 • Avtagbart säte
 • Timer-funktion

Nackdelar:

 • Kan inte användas på ben
 • Har ingen uppvärmningsfunktion

Beurer MG151 – Shiatsu-massagehalsband

Här får du ett nytt massagebälte – den här gången från den kända tillverkaren av massageapparater och massageplattor; Beurer. Massagebältet är i första hand avsett för massage av nacke och axlar, men kan även användas för massage av rygg och ländrygg. Bältet bärs runt halsen (eller annat önskat område) och armarna vilar i banden, vilket hjälper till att reglera trycket i massagen.

Beurer MG 151 har 3 intensitetsnivåer samt ljus- och värmefunktioner. Den erbjuder läcker, djup shiatsumassage med så många som 8 roterande massagehuvuden som roterar i par.

Fördelar:

 • 8 massagehuvuden
 • Ljus- och värmefunktion
 • 3 intensitetsnivåer

Nackdelar:

 • Mycket skrymmande

Beurer MG520

Om du vill kunna flytta din massagekudde enkelt och bekvämt från soffan till bilen eller kontorsstolen – eller kanske till och med ta den med dig på resan – är Beurer MG 520-modellen det självklara valet, eftersom den är helt trådlös och har upp till två timmars batteritid.

Massagekudden kan användas för att massera nacke, axlar, rygg och ben, och sedan får du värmefunktionen för en avslappnande effekt. Massagen är en utsökt shiatsumassage och kudden består av 4 massagehuvuden som roterar i par och vars avstånd kan justeras för optimal massage. Det ingår också ett lumbabälte som du kan spänna fast medan du njuter av lumbamassagen.

Fördelar:

 • 4 shiatsu-massagehuvuden
 • Värmefunktion
 • Ländryggsbälte
 • Trådlös

Nackdelar:

 • Laddning tar 3 timmar (för 2 timmars batteritid)

WOC Pluto massage kudde

Här är ytterligare en i raden av små, läckra allround-massagekuddar. Den här gången med 4 roterande massagekulor och infraröd värme. Massagekudden kan användas på alla större muskelgrupper och är bra att ha med sig i bilen eftersom den har både en vanlig kontakt och en bilkontakt. Det finns också ett kardborreband på baksidan av massagekudden så att den kan fästas på en stol eller bilstol.

Massagekudden Pluto från WOC har en diskret och elegant design, och kuddens storlek passar i de flesta väskor, så den är lätt att ta med till jobbet, i bilen eller på resan.

Fördelar:

 • 4 massagebollar
 • Infraröd värme
 • Kabelkontakt ingår

Nackdelar:

 • Inte trådlöst

Beurer FM39 Fotmassagekudde

Om du letar efter en massagekudde för dina fötter är den här modellen från Beurer något för dig. Massagekudden har totalt 6 roterande massagehuvuden och 2 intensitetsnivåer. Dessutom kan du välja värmefunktion.

På det hela taget är det en mycket enkel massagekudde, men den gör vad den ska göra: den förbättrar cirkulationen i fötterna, vilket lindrar sömniga fötter och dålig cirkulation. Massageapparaten kan placeras på golvet, t.ex. under skrivbordet, eftersom den enkelt kan slås på och av med fötterna.

Fördelar:

 • 6 massagehuvuden
 • Uppvärmningsfunktion
 • På/av-knapp för fötterna

Nackdelar:

 • Inte lika många funktionsalternativ

Zenkuru – sömlös ryggmassage

Läcker massagekudde från Zenkuru med 4 roterande massagekulor med riktningsändring, 3 hastighetsnivåer och infraröd värme. Massagekudden är trådlös och därför bärbar, så du kan använda den efter träningen eller ta den med dig på resan eller i bilen.

Zenkuru ryggmassage är liten och smart och kan användas för att massera rygg, ländrygg, nacke, ben, skinkor och underarmar. Kudden kan användas i upp till 2 timmar på en laddning och är relativt tyst.

Fördelar:

 • Kan användas för att massera alla stora muskelgrupper
 • Infraröd värme
 • Trådlös
 • Kan laddas i bilen

Nackdelar:

 • Ingen manuell justering av avståndet är möjlig

Massagekudde Zaahn Shiatsu

De flesta massagekuddar är inte särskilt vackra, så de förvaras i skåp och lådor när de inte används. Det kan leda till att de glöms bort i en hektisk vardag och därför används alldeles för lite. Zaahn-massagekudden ser ut som en vanlig grå soffkudde, så den kan lätt lämnas på soffan eller fåtöljen när den inte används – det hjälper också att komma ihåg att använda den regelbundet, och din kropp kommer att tacka dig för det.

Massagekudden har 4 roterande massagehuvuden som ger en djup shiatsumassage och ändrar riktning på egen hand. Det finns också en uppvärmningsfunktion som tillval.

Fördelar:

 • Ser ut som en soffkudde
 • Uppvärmningsfunktion
 • 4 massagehuvuden

Nackdelar:

 • Ingen möjlighet att ändra avståndet manuellt

Vinnare av testet av en massage kudde

Det finns många bra massagekuddar i testet ovan, och vad du ska välja beror helt på dina behov. Men här på Helsebladet.se har vi röstat fram den bästa allround-massagekudden:

Vinnare av testet av massagekuddar 2020: Beurer MG147

Beurer MG147 kan göra lite av varje; det är en portabel massagekudde i snygg design som kan användas hemma, i bilen och på kontoret. Den håller länge och ger en behaglig shiatsumassage med ett bra tryck. Den har också en värmefunktion och är tillgänglig till ett bra pris.

Tips för massagekuddar

Du bör välja en massagekudde utifrån dina behov. Vissa massagekuddar är allroundkuddar som kan flyttas runt till kroppens stora muskelgrupper, medan andra massagekuddar är gjorda för specifika områden. Om du lider av nacksmärtor kan du välja en massagepuff för nacken, medan du om du har problem med rygg eller axlar kan välja en massagepuff för ryggen. Du kan också få massagekuddar som är särskilt lämpade för ländryggen eller benen.

Massage är inte bara bra för ömma muskler. Massage har också en positiv effekt på blodcirkulationen eftersom den stimulerar blodflödet. Det kan till exempel minska domningar i armar och ben och minska risken för blodproppar och åderbråck. Dessutom är massage en välbefinnande aktivitet i sig själv och de flesta människor har nytta av massage minst en gång i veckan.

Om du bara har ömma muskler efter träning kan en massagekudde räcka, men om du har en stressig hållning eller en regelrätt skada bör du komplettera din massagekudde med ett besök hos en professionell massör eller sjukgymnast med jämna mellanrum.

Ett proffs kan rengöra på rätt ställen och eventuellt upptäcka om smärta eller ömhet kan vara sekundära effekter, t.ex. kompenserande rörelser. Kompensatoriska rörelser innebär att du i princip kan ha smärta på ena sidan av ryggen för att du kompenserar för en skada eller smärta på den andra sidan av ryggen. Det betyder att smärtan kan komma från ett helt annat ställe än du tror.

Ofta ställda frågor

Hur fungerar en massagekudde?

Massagekuddar använder huvudsakligen runda massagebollar som rör sig i särskilda mönster som stimulerar dina muskler. Dessa bollar kan vara med eller utan värmefunktion.

Hur länge kan jag använda en massage kudde åt gången?

De flesta tillverkare rekommenderar rundor på 15-20 minuter. Beroende på hur intensivt du vill ha din massageplatta kan du göra den lite kortare eller längre.

Kan jag använda en massagekudde för mycket?

Ja, du kan använda din massagekudde för mycket. Överdriven användning kan bland annat orsaka muskelskador, blåmärken och inflammation. Dessutom kan du också skada muttern på din massagekudde.

Se även: mindre ömhet med återhämtningsstövlar

Lämna en kommentar