Sulfatfritt schampo och balsam utan silikon – Natural Hair Care

Det bästa jag någonsin gjort för mitt hår är att tvätta det med Rasul (marockansk tvål och lera) i stället för traditionellt schampo och att undvika balsam med silikon. Min Mason Pearson-hårborste var en gåva från min pojkvän, och idag skulle jag inte kunna leva utan den! Tillsammans är dessa tre – sulfatfritt schampo, silikonfritt balsam och Mason Pearson-borste – min utgångspunkt för optimal hårvård

Läs varför och få mina tips om naturlig hårvård här. Jag hoppas att den kan inspirera dig att göra något bra för dig, ditt utseende och din kropp!

Sulfatfritt schampo och balsam utan silikon – steg ett på vägen mot ett friskt och starkt hår

Vad är sulfat och varför du bör undvika det

Sulfatfri-shampoo-i-håret

De flesta schampon som du kan köpa hos frisörer, hälsokostbutiker och livsmedelsbutiker är laddade med sulfat. Sulfat är det som får schampot att skumma och sedan löser upp fettet. Sulfat är också huvudbeståndsdelen i diskmedel, flytande handtvål, tvättmedel och andra fettlösliga produkter

Det är en kliande sak, men ganska effektiv när det gäller rengöring, eftersom den löser upp alla typer av fett, så att vatten kan tvätta bort fett och smuts från hud eller föremål.

Men när det gäller vårt fina hår är sulfat alldeles för hårt. Vi behöver fett, i vår hårbotten och på varje hårstrå! Den skyddar och håller hår och hårbotten friska och starka. När du tvättar håret med traditionellt schampo (som innehåller sulfat) tvättar du bort hårets och hårbottens naturliga oljor om och om igen. Som ett resultat torkar håret ut och hårbotten producerar extra olja för att återställa den naturliga oljebalansen

Du får en olämplig rutin där håret blir fetare snabbare eftersom hårbotten producerar mer talg (fett) än nödvändigt för att kompensera för den torra hårbotten som sulfatschampot lämnat efter sig. Sedan börjar du tvätta håret ännu oftare eftersom håret snabbt blir fett – och du går runt i cirklar på detta nedbrytande sätt.

Men det finns mer än så – silikonbalsam är också en del av den konventionella och olämpliga hårvårdsrutinen.

Vad är silikon och varför det också bör undvikas

Hårvårdsindustrin vet att folk inte vill ha torrt hår, så de säljer balsam med silikon. Silikonet bildar ett oljigt och omedelbart glänsande lager på håret, vilket gör att det ser mindre torrt ut. Men i själva verket är det ett konstgjort silikonlager som gör mer skada än nytta för håret

Silikon är vattenavvisande och därför mycket svårt att tvätta ut ur håret (även här behöver du grova sulfater för att få ut silikonet). Även om du använder ett schampo med sulfat kommer silikonet att byggas upp i håret och göra det tungt, fett, tråkigt och glanslöst

Dessutom omsluter silikonet varje hårstrå, vilket förhindrar att alla nyttiga vårdande ingredienser och fukt tränger in. Även om silikon vid första anblicken får håret att se välvårdat ut, förstör det i längden hårets struktur och tillsammans med sulfatschampo torkar det ut och förstör håret.

Jag tvättar mitt hår med Rasul. Det är lite mer besvärligt, men värt besväret! Det finns dock bra produkter som inte innehåller silikon eller sulfat. Om du inte tror att du kommer att tvätta håret med Rasul, marockansk tvål och lera, har jag hittat några supergoda ekologiska produkter för dig som inte innehåller sulfat eller silikon 🙂

John Masters Organic har flera sulfatfria schampon. Deras produkter innehåller läckra och vårdande oljor som gör ditt hår friskt, välskött och väldoftande. Deras schampo med lavendel och rosmarin utan sulfat finns här. Deras schampo med Evening Primrose är också sulfatfritt och supergott, finns här

Det berömda franska Kérastase har också en denna schampo utan sulfat – Kombinera det med denna silikonfritt balsam. Ett annat bra silikonfritt balsam är denna från John Masters Organic.

Andra prisvärda och bra schampon som är 100 % silikonfria kan hittas här.

Avgifta ditt hår innan den naturliga hårvården kan börja

Hår-Detox-naturlig-hårpleje

Om du bestämmer dig för att bli sulfat- och silikonfri bör du först rengöra håret från gamla produkter. Som sagt, silikon byggs upp i håret och du måste tvätta bort det för att den nya hårvårdsrutinen ska fungera.

Därför är det viktigt att tvätta håret en (eller några) sista gång med sulfatinnehållande schampo. Och här är det förstås superviktigt att det är ett schampo med sulfat, men UTAN silikon. Och att du inte använder produkter med silikon efteråt!

Greenpeople har ett schampo som är riktigt bra för just detta. Den innehåller en mild form av sulfat som skonsamt tvättar bort så kallad ”build-up” från vårdprodukter från håret. Se den här.

Dessutom bör du veta att många stylingprodukter innehåller silikoner, så du bör naturligtvis undvika dem också om du vill ha en naturlig hårvård utan sulfat och silikon. För att se om en produkt innehåller silikon, titta efter ändelsen ”cone” i ingrediensförteckningen. Namn som slutar på cone är silikoner, t.ex. cyklometason och dimetason

Låt oss sammanfatta innan vi går vidare till Rasul och Mason Pearson-området.

Börjar med naturlig hårvård utan skadliga kemikalier och torkande sulfater och silikoner:

 1. Tvätta håret en sista gång med ett milt sulfatschampo. Om du har använt produkter som innehåller silikon kommer det att byggas upp i håret, och därför måste du få ut den sista tvätten innan du kan börja med en hälsosam hårvårdsrutin. Tvätta det en eller flera gånger med ett schampo som innehåller en mild sulfatlösning tillgänglig här
 2. Använd i fortsättningen ett schampo utan sulfat (eller rasul) Tillgänglig här
 3. Återfukta och vårda med ett silikonfritt balsam Tillgänglig här
 4. Använd Mason Pearson-borsten för att fördela talg från hårbotten till hela håret Tillgänglig här

Rasul hårtvätt – naturens schampo

Rasul hårvask– naturens shampoo

Och nu till min favorit – den marockanska tvålen – Rasul! Att tvätta håret i lera kan låta konstigt, men det fungerar och är till och med hälsosamt och bra för dig, ditt hår, din kropp och miljön. En bra hälsoregel är att ju färre ingredienser som står på innehållsförteckningen, desto bättre

När du köper Rasul hittar du en ingrediens: lera. Direkt från Atlasbergen i Marocko. Inga skadliga kemikalier, inga tillsatser, inga parfymer – och definitivt inga uttorkande sulfater eller skadliga silikoner. Bara ren (tvål) lera.

Det tar lite tid att vänja sig när du börjar använda Rasul i stället för schampo. Om du har använt schampo med sulfat under lång tid (kanske hela ditt liv) tar det ett tag för din hårbotten att vänja sig vid att den inte behöver överproducera oljor. När du väl har kommit igenom anpassningsperioden är bonusen enorm – tänk dig:

 • Hårtvätt är bara nödvändig en eller två gånger i veckan.
 • Ditt hår är naturligt friskt och starkt.
 • Ditt hår får mycket naturlig glans.
 • Din hårbotten blir glad och frisk.
 • Om du har lockar blir de mer definierade och vackrare.
 • Du utsätter inte din kropp för skadliga kemikalier.
 • Du skyddar miljön

Rasul har använts i århundraden i Marocko – direkt översatt betyder Rasul ”att tvätta”. Och du kan använda leran till mycket mer än att tvätta håret. Ansiktsmasker, kroppsskrubbor och kroppstvättar, till exempel. Om du har lockar är Rasul riktigt bra! Men självklart gynnas vanligt hår också av att rengöras försiktigt och naturligt!

När man använder Rasul är det viktigt att veta att leran inte får komma i kontakt med järn och stål. Detta skapar en kemisk process som förstör lerans egenskaper. Använd därför trä- eller plastredskap när du rör om i leran.

Här är min guide för att tvätta håret med Rasul:

 1. Lös Rasul i vatten på följande sätt: lägg leran i ett glas. Häll ljummet vatten över den så att det täcker den. Låt den stå i 1-2 minuter. Rör om så att du får en lätt rinnande massa (konsistens som ketchup).
 2. Blöt håret (ta ett bad). Applicera Rasul-blandningen i håret. Jag brukar dela upp mitt hår i 4 eller 6 sektioner så att jag är säker på att lera fördelas ordentligt.
 3. Vänta en minut om det behövs.
 4. Skölj noga.

Du kan köpa Rasul härdå har du tvättat håret med Rasul! Du kanske vill använda ett av de silikonfria balsam som rekommenderas ovan efteråt.

Om du vill ha ett lite enklare sätt att tvätta håret med Rasul kan du använda ett så kallat Rasul-schampo som kombinerar marockansk tvål med klassiskt schampo Tillgänglig här.

Om du använder Urtekrams Rasul-schampo ska du vara medveten om att det innehåller en form av sulfat. Det är dock den mer skonsamma och milda varianten, kallad ”Sodium coco sulfate”, som utvinns ur kokosnöt.

Istället för balsam kan du lägga lite kokosolja i topparna av håret när det är torrt. Kom ihåg att använda lite, annars kan håret bli lite fett. Läs min artikel om kokosoljans många egenskaper här.

Även nyponfröolja och ricinolja har goda egenskaper när det gäller naturlig hårvård. Läs mer om det i artiklarna.

Hårbehandling med Rasul – ge ditt hår mineraler

rasul-hårkur-mineraler

Du kan också använda Rasul som hårbehandling. Eftersom Rasul innehåller stora mängder närande mineraler ger den styrka och vitalitet till ditt hår. Om du vill använda det som ett balsam följer du ovanstående anvisningar för att tvätta håret med Rasul, men låter det verka längre – cirka 10 minuter. Skölj sedan noggrant och njut av resultatet.

Rasul innehåller (priserna kan variera):

 • Kiseloxid – 58 %
 • Magnesium- 25,2 %
 • Fukt 8%
 • Aluminium- 2,47%
 • Kalcium- 2,34%
 • Natrium- 2,3 %
 • Järn- 0,64%

Mason Pearson-borsten är pricken över i:et – magisk för din naturliga hårvård

mason-pearson-hårbørste

Den ultimata naturliga hårvården är att borsta håret med en Mason Pearson-borste. Jag har haft min borste i några år nu och jag älskar den! Man måste bara vänja sig vid att använda den, som med så många andra saker. Men när du väl har lärt känna ditt hår, kommer du aldrig mer att vilja skiljas från det igen

Det fina med en Mason Pearson-borste är att den fördelar talg (olja) från hårbotten till håret. Det gör den med hjälp av de många små vildsvinsborstarna i borsten.

Vildsvinsborstarna tar tag i talg i hårbotten och fördelar det över varje hårstrå. Hårbottenolja är en av de bästa sakerna för ditt hår; den skyddar och ger näring åt det. Så det är en superbra borste, även för personer som lider av oljigt hår

Samtidigt stimulerar borsten hårbotten för att öka blodflödet, vilket motverkar håravfall. Ett ökat blodflöde är generellt sett bra för en frisk hårbotten och därmed ett friskt hår. Borsten är också skonsam mot håret – vilket är bra, eftersom det alltid är lite slitsamt att kamma håret med en borste.

Dessutom har Mason Pearson en superfin design och ett högt erkännande inom hårvård. Borsten tillverkades för första gången i början av 1900-talet och har aldrig gått ur tiden. När du köper en Mason Pearson köper du alltså också en del av historien. Fråga bara dina mor- och farföräldrar om de känner till den legendariska och historiska hårborsten. Du kan köpa den riktiga Mason Pearson-borsten här.

Du kommer inte att ångra dig och priset betalar sig självt. När du väl har fått en Mason Pearson har du en pensel för livet.

Om du inte har råd med den riktiga borsten, men ändå vill prova vad vildsvinsborsten kan göra för ditt hår och din naturliga hårvård, kan du köpa en borste som bygger på samma princip som Mason Pearson. Madison Professional har gjort ett bra alternativ Tillgänglig här.

Läs också: hur du förebygger grått hår

Kom ihåg – tålamod är din vän i alla övergångar

Slutligen vill jag påminna dig om att ha tålamod när du ändrar din hårvårdsrutin. Först och främst ska du rensa håret från gamla ansamlingar. Därefter måste det få näring och fukt med dina nya skonsamma och naturliga hårvårdsprodukter

Så det tar några veckor, kanske en månad, innan du verkligen ser de många fördelarna med naturlig hårvård. Det kan också ta två månader. Men när ditt hår väl har vant sig vid denna goda och stärkande hårvård kommer du att uppskatta den. Av erfarenhet kan jag säga att mitt hår som tidigare var väldigt torrt (jag har naturligt lockigt blont hår) nu är väldigt glänsande, mina lockar är mer definierade och min hårbotten är frisk

Dessutom är det nu lättare för mig att ta hand om mitt hår, eftersom det bara behöver tvättas en eller två gånger i veckan. Dessutom använder jag gärna min läckra Mason Pearson-borste, som är en riktig lyxig behandling i vardagen! Jag hoppas att du också får nytta av naturlig hårvård utan silikon och sulfat!

Ofta ställda frågor

Vad är silikon i hårprodukter?

Leta efter ingredienser som slutar på -cone eller -oxan i ingrediensförteckningen – t.ex. Cyclomethicone.

Är silikon skadligt för håret?

Silikon kan leda till torrt hår och kluvna toppar. Anledningen till detta är att silikon förhindrar/försvårar tillgången till de vårdande ingredienserna.

Lämna en kommentar