Spirulina – naturens vitaminpiller och ett hälsosamt sätt att gå ner i vikt

Spirulina har fått sitt namn från de spiralformade formerna som algerna växer i. Spirulina är en av naturens mest kraftfulla växter som innehåller stora mängder vitaminer, mineraler och protein. Vetenskapen visar också att spirulina kan användas som ett naturligt botemedel mot fetma – vad är det som inte är bra?

Vad är Spirulina?

Hvad er Spirulina

Spirulinaär en alg som växer vilt i sjöar i Mexiko och Afrika. Det finns uppgifter och studier som tyder på att både aztekerna och Kanembu-folket historiskt sett använde algerna i sin kost.

Idag odlas spirulina industriellt för att möta den stora efterfrågan på marknaden. Spirulina säljs främst i hälsokostbutiker och specialbutiker. I Afrika, Asien och Sydamerika odlar många jordbrukare algerna som en del av ett självförsörjande jordbrukssystem

Det höga protein- och näringsinnehållet gör växten idealisk för personer som annars har svårt att tillgodose sina dagliga näringsbehov.

I vår del av världen används Spirulina som kosttillskott eller naturmedicin. Detta är super smart, eftersom algerna innehåller mycket höga halter av både vitaminer, mineraler och proteiner, vilket gör det självklart att äta dem som ett alternativt och naturligt vitaminpiller.

Vad innehåller spirulina?

Spirulina är ett mycket proteinrikt kosttillskott. Det innehåller faktiskt mer än dubbelt så mycket protein som kött.

Spirulina har dessutom ett naturligt innehåll av klorofyll, vilket ger den sin fina mörkgröna färg. Det sägs också att klorofyll renar kroppen från skadliga ämnen och fungerar som en avgiftning. Den innehåller också mycket järn, magnesium, vitamin B12 och kalcium.

Eftersom spirulina innehåller så många bra mineraler, vitaminer och näringsämnen är den mycket populär. Alla dessa komponenter bidrar till att stärka hjärta, ben och tänder. Samtidigt ger det energi och stärker ditt immunförsvar.

Vad är Spirulina bra för?

Hvad er Spirulina godt for

Spirulina är överlag bra för hälsan. Alger är fulla av vitaminer, mineraler och protein som kroppen behöver för att fungera optimalt. Betakaroten, B-vitaminer, kalcium, magnesium, mangan, zink och kalium är bara några av de mineraler och vitaminer som växten innehåller

Dessutom består cirka 70 procent av växten av protein i torr form. Förutom dess uppenbara funktion som vitaminpiller tyder studier på att spirulina också är bra mot överätning och kolesterolnivåer och som cancerprevention

Dessutom finns det bevis för att algerna kan aktivera immunförsvaret, skydda levern från giftiga kemikalier, sänka blodtrycket, motverka allergier och ha en positiv effekt på blödning i tjocktarmen och fibromyalgi. Men det saknas studier som bekräftar om detta är sant. Förutom när det gäller fetma och fibromyalgi – där vetenskapen har undersökt och bekräftat att daglig konsumtion av spirulina har en positiv effekt.

Läs också guiden om ricinolja

Om du vill använda Spirulina som botemedel mot till exempel högt blodtryck, allergier, blödande tjocktarmen eller något av de andra nämnda men osäkra exemplen, rekommenderar jag att du undersöker närmare om Spirulina kan användas. Och kanske inte räkna med för mycket

En sak är säker, det kan inte skada att äta Spirulina, som i vilket fall som helst tillför goda saker till din kropp.

Spirulina biverkningar – 100 % säkert med måtta

Det finns inga biverkningar av Spirulina så länge du inte överdoserar. Det rekommenderade dagliga intaget är mellan 1 och 9 gram. Du kan äta upp till 50 gram innan det börjar bli problematiskt.

Det är viktigt att du följer rekommendationerna för dagligt intag, eftersom det finns tvivel om nivån av tungmetaller i algerna. Det finns en hel del kontroverser om tungmetaller i fisk och skaldjur nuförtiden, och det kan vara svårt att förstå det hela

I allmänhet rekommenderas att du växlar mellan olika typer av fisk, men oljor, vitaminer och näringsämnen i fisk och skaldjur är så viktiga för en frisk kropp att det är bättre att äta dem än att inte äta dem.

Spirulinapulver i burk är enklast och billigast

Det är definitivt enklast och billigast att köpa Spirulina i pulverform. Den enda nackdelen är att smaken i sig själv inte är så bra – och naturligtvis smakar den inte på samma sätt om du tar den i tablettform

För att undvika den lite dåliga smaken rekommenderar jag att du blandar Spirulina i ett litet glas juice och dricker det. Då är det faktiskt inte så illa. Med spirulinapulver kan du själv dosera ditt dagliga intag och anpassa det efter behov. Personligen tycker jag att det är lättast att använda Spirulina i en burk snarare än i en påse.

Du kanske också är intresserad av manukahonungsguiden

Det kan vara lite svårt att dosera pudret, som är mycket fint och lätt färgar. Färgen kan alltid tvättas bort, men för att göra det lättare för dig själv kan du antingen köpa pulvret i en burk eller hälla det i en behållare. Jag brukar använda den här.

Blå Spirulina-pulver – smaklöst och iögonfallande

Den blå spirulina har blivit populär på sistone eftersom du kan göra otroligt vackra smothies, juicer, gröt och vad du vill med den. Det är därför som många av de hälsosamma på Instagram använder blå Spirulina i sina smoothies, så att det ser extra fint ut på bilder

Fördelen med blå Spirulina jämfört med grön Spirulina är att blå Spirulina är ett extrakt, medan grön Spirulina är en ren alg. Därför är den blå spirulina mer smakrik, medan den gröna spirulina bara smakar lite… tja, alger. Den blå versionen av spirulina kan vara svår att få tag på, men du kan köpa den på Amazon.

blå spirulina
Spirulina: Fakta og sundhedsmæssige fordele
Infografik: Spirulina – fakta och hälsofördelar

Bra att veta om Spirulina

Om du vill använda Spirulina för att komplettera en hälsosam livsstil, får du här 5 informativa fakta:

Hur äter man Spirulina?

Hvordan spiser man Spirulina

Den enda gränsen är din fantasi. Du kan äta Spirulina som du vill. Om du har köpt det i pulverform kan du tillsätta det i din mat eller dryck. Jag föredrar att dricka den i lite juice

Jag är inte så förtjust i smaken och lägger därför inte till den i smoothies eller annan mat. Jag behöver bara få ner det snabbt och det får jag genom saften.

Hur mycket Spirulina ska jag ta?

Beroende på vad du vill uppnå med algerna kan du justera intaget. Men ett normalt dagligt intag är mellan 1 och 9 gram. Den högsta dosen som är ofarlig är 50 gram.

Ska jag ta Spirulina på morgonen eller kvällen?

Såvitt jag vet spelar det ingen roll när du tar det. Jag tar det själv på morgonen. Det är lätt att komma ihåg och du slipper lukten av alger i munnen när du går och lägger dig på kvällen

Om du äter Spirulina för att förhindra överätning är det också klokt att äta det på morgonen.

Spirulina piller

Spirulina piller

Spirulina finns också i tablettform, och många föredrar att ta pulvret på detta sätt eftersom de inte gillar smaken. Jag förstår dem, men jag vill ändå kunna dosera min Spirulina själv. Om du vill använda algerna som vitaminpiller, men vill undvika smaken och göra det så enkelt som möjligt, kan du ta del av följande.

Spirulina tabletter

Pukkha har tillverkat superfina tabletter med hundra procent ren Spirulina. Tillgänglig här.

Spirulina viktminskning – hälsosamt och naturligt botemedel mot övervikt

Spirulina vættab

Forskning

har bekräftat att Spirulina kan minska aptiten och förhindra överätning. En superbra nyhet för dem som vill gå ner i vikt utan att äventyra sin hälsa. I själva verket tillför du kroppen massor av vitaminer, mineraler och protein samtidigt som du gör något aktivt mot fetma. En total vinst! Det är superenkelt att lägga till Spirulina i din kost, så varför inte prova och se om det kan ha en effekt, nu när vetenskapen säger det.

Forskning har bekräftat att Spirulina kan minska aptiten och förhindra överätning. En superbra nyhet för dem som vill gå ner i vikt utan att äventyra sin hälsa. I själva verket tillför du kroppen massor av vitaminer, mineraler och protein samtidigt som du gör något aktivt mot fetma. En total vinst! Det är superenkelt att lägga till Spirulina i din kost, så varför inte prova och se om det kan ha en effekt, nu när vetenskapen säger det.

Den dos som i den tyska studien visade sig ha en positiv effekt på viktnedgång är 2,8 gram Spirulina, tre gånger dagligen under en fyraveckorsperiod.

Relaterad artikel: Kroppsanalysvikt & BMI-kalkylator

Du kan köpa 200 gram ekologisk Spirulina här.

Ofta ställda frågor

Vad är spirulina bra för?

Alger är fulla av vitaminer, mineraler och protein som kroppen behöver för att fungera optimalt – bland annat betakaroten, b-vitaminer, kalcium, magnesium, mangan, zink och kalium.

Kan man äta för mycket spirulina?

Det rekommenderas att man äter cirka 4 g spirulina per dag. Du kan äta upp till cirka 7 g per dag utan att det är skadligt. Det rekommenderas dock inte att du konsumerar mer än högst 15 g per dag.

Lämna en kommentar