Kokosolja – Mer än 20 tips för användning av kokosolja

De kända och hemliga egenskaperna hos kokosolja!

Kokosolja är ett hälsosamt fett med många hälsofrämjande egenskaper. Om du vill ha en hälsosam livsstil där du får det bästa från och med naturen, måste du känna till användningen av kokosolja. Läs vidare för att få en grundlig introduktion till de många sätt du kan använda kokosolja på.

Kokosolja – något av det bästa från naturen

Kokosolja klassas av goda skäl som en supermat , men dess hälsofrämjande egenskaper beror naturligtvis på hur mycket kokosolja du äter per dag. Som med allt annat beror resultatet på beloppet. Även vatten kan vara skadligt om vi dricker för mycket

Och eftersom det är fett vi har att göra med bör mängden konsumtion vara måttlig. Kokosolja är dock hälsosam att använda i matlagning. Många oljor, till exempel jungfruolivolja, ändrar sin molekylära sammansättning vid upphettning, vilket gör att de friska fettmolekylerna blir skadliga – de börjar bilda transfettsyror – men kokosolja förändras inte på samma sätt vid upphettning, vilket gör den idealisk för till exempel stekning och matlagning.

Välj kallpressad kokosnötsolja

Det är viktigt att använda kallpressad kokosolja när du börjar ditt kokosoljeäventyr. Detta gäller för kokosolja som du använder i matlagning, men även om du använder kokosolja för andra hälsoskyddsändamål. Kallpressad kokosolja innehåller mer näringsämnen

Den kallpressade kokosnötsoljan har också mer doft och smak än den varmpressade. Detta kan vara både bra och dåligt. Det kan vara gott att smörja in sig i doftande kokosolja, men om du använder oljan för att steka kan det hända att kokosnötssmaken inte matchar maten. Här kan du välja att använda varmpressad kokosnötsolja, eftersom den kallpressade oljan ändå förlorar en del av sina egenskaper när den värms upp under tillagningen. Men i regel bör du välja kallpressade viner.

Neutral kokosolja (utan smak eller doft) finns här.

Naturligtvis rekommenderar vi att du använder ekologisk kokosolja. För miljön och för dig. Studier visar att icke-ekologiska produkter innehåller skadliga kemikalier och rester av bekämpningsmedel. Och miljön blir alltmer lidande på grund av icke-ekologiskt jordbruk. Så om du använder kokosolja för att främja hälsa och välbefinnande är det bäst att välja en ekologisk olja. Urtekram har gjort en supergod ekologisk kokosolja Den finns här.

Kokosolie info-grafik

Näringsinnehåll i kokosolja

Kokosolja består av 100 % rent fett, varav:

  • 94 % mättat fett
  • 1 % fleromättat fett
  • 5 % enkelomättat fett
  • Varav 50 % är laurinsyra.

Kokosolja är föryngrande på grund av antioxidanter

Förutom att kokosolja inte bildar transfettsyror vid upphettning är en annan bra egenskap hos oljan att den innehåller antioxidanter. Antioxidanter är viktiga för att kroppen ska kunna bryta ner fria radikaler. Fria radikaler spelar bland annat en roll i utvecklingen av cancerceller

Om du till exempel bor i ett mycket förorenat område eller röker kommer din kropp att ha höga nivåer av fria radikaler. Men även om du har en hälsosam livsstil producerar dina celler fria radikaler. Därför är antioxidanter superviktiga för ett gott och hälsosamt liv. Antioxidanter är alfa omega när det gäller att förhindra (för tidigt) åldrande av kroppen. Vi behöver ett högt intag av antioxidanter om vi inte vill åldras i förtid.

Kokosolja är bra för andra saker än matlagning. Läs vidare för att få en inblick i några av de sätt du kan använda kokosolja på.

Kokosolja för hår – frisk hårbotten och glänsande lås

Arganolja och kokosolja är två oljor som kan göra underverk för ditt hår. Men medan arganolja kan ha en lite snäbbig doft, är kokosnötdoften utsökt. Här är 3 idéer om hur du kan använda kokosolja i håret.

Gör din egen hårkur med kokosolja

Är ditt hår lite torrt och tråkigt? Prova sedan en behandling med kokosolja. Smörj håret och hårbotten väl med kokosolja på kvällen innan du går och lägger dig. Kamma igenom med en borste som kan bli fet. Kokosolja är bra eftersom den tränger in i varje hårstrå och tillför mycket fukt till hårbotten. Tvätta ut oljan ur håret nästa morgon med schampo och njut av den vackra glansen

Ett bra tips är att lägga en handduk på kudden så att den inte blir fet.

Läs också: test av massagekudde

Lusbehandling med kokosolja

Du kan använda kokosolja, läs även vår guide om hur man använder ricinolja mot löss, för att bli av med löss och samtidigt ge håret en skön hårbehandling. Forskning om hur man använder kokosolja för att utrota löss tyder på att laurinsyran i oljan kväver lössen

Men räkna med att en behandling med kokosolja tar lite mer tid och tålamod än en giftkur. Å andra sidan utsätter du inte din kropp eller miljön för skadliga ämnen. Så här gör du:

Du behöver en rumstempererad kokosolja (så att du lätt kan fördela den i håret) och en duschmössa av plast. Applicera oljan jämnt och väl i håret och täck sedan håret och hårbotten med en duschkappa. Låt locket sitta på i minst 8 timmar (helst längre)

Du kan sova med mössan på. Efter de 8 timmarna, kamma håret med en luddkam. Du måste verkligen vara noggrann här. Du kan behöva använda behandlingen upp till 4-5 gånger innan du blir helt av med lössen.

Kokosolja för mjäll

Du kanske blir förvånad, men mjäll orsakas ofta av en svampinfektion i hårbotten. Ibland är det bara en torr, uttorkad hårbotten. En av kokosoljans egenskaper är att den dödar svamp, samtidigt som den återfuktar och smörjer. Du kan alltså använda kokosolja mot mjäll, även om du inte vet om det är svamp eller torrt. Om du vill kan du blanda kokosoljan med lite rosmarinolja och massera in den väl i hårbotten. Sov med oljan i håret och tvätta ut den på morgonen med ett milt schampo. Upprepa behandlingen 2-3 gånger i veckan tills du börjar se märkbara förbättringar.

Nu har vi varit inne på hur du kan använda kokosolja för ditt hår. Nu ska vi titta på kokosoljans användningsområden för huden.

8 tips om kokosolja för huden – din vän i nöd

Kokosolja är ett supergott, oskadligt och relativt billigt alternativ som kräm för både ansikte och kropp. Du kanske inte inser det, men allt du lägger på din hud lägger du också på kroppens celler. Du absorberar mycket genom huden, och om du använder kroppslotion som är full av kemikalier, får du också in skadliga kemikalier i din kropp

En bra tumregel för hälsofantaster är att inte lägga något på huden som du inte skulle lägga i munnen. Och som tur är vill du det med kokosolja. Det är helt enkelt mer än säkert när det gäller fukt och fett för huden. Här är 8 sätt att använda kokosolja för din hud.

1. Kokosolja för rynkor

Du kan använda kokosolja mot rynkor orsakade av torr hud i ansiktet och på bröstet. Du kan också använda den för att förebygga rynkor, eftersom kokosolja är full av antioxidanter, som är kroppens främsta försvar mot hudens åldrande.

Zacho har gjort en utsökt kallpressad ekologisk kokosnötsolja som till och med kommer i en fin burk, perfekt för badrumshyllan Den finns här.

2. Gör en ansiktsmask med kokosolja

Blanda kokosolja med lite honung, lägg några gurkor på ögonen och luta dig tillbaka med en rejäl klick kokosolja i ansiktet och lyssna på bra musik. Din hud kommer att älska dig för det.

3. Kokosolja ansiktsskrubb

Du kan också blanda kokosolja med färsk kaffesump och använda det som en skrubb för både ansikte och kropp. Kaffegruset avlägsnar försiktigt döda hudceller och smuts, medan kokosnötsoljan återfuktar huden.

4. Kokosolja som ansiktsrengöring

Kokosolja kan användas för att rengöra ansikte och hals. Applicera kokosolja på huden och torka försiktigt med bomullsrondeller. Det är ett bra alternativ till tvål och vatten, som faktiskt är mycket hårda och uttorkande för den känsliga huden i ansiktet.

5. Kokosolja för akne

Akne är ett svårt tillstånd eftersom det lätt kan gå hand i hand med torr hud. Därför hamnar många personer med akne i en dum spiral där de torkar ut sin hud när de försöker behandla sin akne. Torrheten leder till att huden producerar mer olja och fett, vilket förvärrar aknen. Även om det kan verka kontraintuitivt är det faktiskt bra att behandla akne med fukt och olja. Särskilt kokosolja fungerar bra här, eftersom oljan också har antibakteriella egenskaper.

6. Kokosolja för svamp

Precis som du kan använda kokosolja för att behandla svamp i hårbotten kan du också använda den för milda svampproblem på kroppen. Till exempel fotröta. Vi rekommenderar att du försöker behandla svampen i en vecka genom att applicera kokosolja blandad med lite tea tree-olja på det drabbade området morgon och kväll.

Vi rekommenderar: denna olja från Pureviva

Om svampen inte försvinner efter en veckas behandling kan du behöva hårdare åtgärder. Ett bra tips är att gnugga in kokosolja på fötterna varje kväll (särskilt mellan tårna) för att förebygga fotröta. Det är också väldigt bra om du till exempel har haft fotröta tidigare, har lyckats behandla den och vill undvika att den kommer tillbaka.

7. Kokosolja för eksem

Det är bara så superbra att du också kan använda kokosolja mot eksem(köp här). Oljan kan minska klåda på och runt eksem och verkar därmed lugnande. Men den kan också hjälpa till att behandla eksem, eftersom oljan effektivt återfuktar och smörjer huden

Hud med eksem är ofta uttorkad, och en studie visade att kallpressad jungfru kokosnötsolja på eksem hud fungerade efter cirka 8 veckor. Oljans antibakteriella egenskaper kan också hjälpa till att minska inflammation i eksembenägen hud.

8. Kokosolja som läppbalsam

Ett annat exempel på ett ekologiskt och kemikaliefritt hudvårdsalternativ är kokosolja för läpparna. Lägg lite kokosolja på läpparna i stället för läppbalsam – när läpparna är torra eller när du bara behöver lite skämma bort dem.

Du kan köpa en stor burk kokosolja härså har du något för alla.

Kokosolja är också bra för dina tänder

Du kan faktiskt få vitare tänder med hjälp av kokosolja – den kallas inte superfood för ingenting!

Vita tänder med kokosolja

Det mest effektiva sättet att bleka tänderna med hjälp av kokosolja är att använda den som munskölj, även känt som ”oilpulling”. Oilpulling kommer ursprungligen från den indiska medicinska vetenskapen Ayurveda. Idag har metoden spridits över hela världen och har blivit mycket populär tack vare sina hälsofrämjande egenskaper

Oilpulling fungerar främst genom att avlägsna bakterier, fläckar och missfärgningar på tänderna och resten av munnen. Metoden är enkel – du gör så här. Lägg en sked kokosolja (kallpressad och ekologisk) i munnen. Låt oljan röra sig i munnen i cirka 15 minuter. Spotta ut oljan

Skölj munnen ordentligt, helst med ljummet vatten. Det är viktigt att du inte sväljer oljan efter oljeuttagningen, eftersom den innehåller stora mängder bakterier och mikroorganismer från munnen. Använd inte heller ljummet kranvatten eftersom det också kan innehålla skadliga mikroorganismer. Koka därför lite vatten och blanda det med kallt vatten så att det blir ljummet.

Du kan också använda tandkräm med kokosolja som gör tänderna ljusare.

Ecodenta har gjort en läcker tandkräm med kokosolja som finns här.

Du kan också köpa ett naturligt tandblekningskit med kokosnöt och aktivt kol här.

Recept och kokosolja i matlagning

Som tidigare nämnts är kokosolja en av de bästa sakerna du kan steka i. Kokosolja är utmärkt för stekning eftersom den inte bildar transfetter vid upphettning. Kokosolja är dock också superbra för icke-uppvärmd mat eftersom den är full av antioxidanter, vitaminer och i allmänhet är en bra källa till hälsosamma fetter. Naturligtvis måste du använda den med måtta – ”giftet ligger i dosen”, som man säger

Och ingen tjänar på för mycket kokosolja. Men använd kokosolja till exempel för havregrynsbollar eller gör dadelbollar med kokosolja. Då har du ett hälsosamt alternativ som mellanmål. Om du vill vara lite ohälsosam kan du göra en kaka med kokosolja – ersätt smör eller annan olja med osmakad kokosolja. (finns här)

Du kan också använda kokosolja i ditt kaffe som ett alternativ till mjölk eller grädde. Ett supertips för veganer.

Popcorn med kokosolja – Popcornets höjdpunkt!

Sist men inte minst är kokosolja perfekt för att göra popcorn! Använd kallpressad ekologisk kokosolja till popcorn. Hetta upp en rejäl mängd olja i en stor kastrull och lägg i popcornen. Låt kärnorna poppa upp i kastrullen under lock. Kom ihåg att skaka pannan ofta så att de inte bränns. Popcorn gjorda i massor av kokosolja är verkligen det bästa sättet att äta popcorn – de smakar så gott!

Biogan erbjuder läckra majspopcorn billigt, de finns här.

Ofta ställda frågor

Vad gör kokosolja med huden?

Oljan ger huden en naturlig fuktgivande effekt.

Varför använda kokosolja?

Särskilt fördelaktigt är fetttypen i oljan. Denna typ bildar inte skadliga fettsyror vid upphettning och är mer stabil.

Kan man använda kokosolja för kroppen?

Ja, oljan kan användas på hela kroppen som en vårdande och återfuktande kräm/olja som gör huden mjuk och smidig.

Relevanta studier

Lämna en kommentar