Allt du behöver veta om ricinolja + 7 fantastiska saker du kan använda den till

Ricinolja har många olika namn, t.ex. ricinolja och höljeolja. Oavsett vad du kallar det har det en mängd olika nyttiga egenskaper som du kan njuta av. Detta gäller särskilt för hud- och hårvård, men du kan också använda denna olja för att stärka ditt immunförsvar.

Vad är ricinolja?

Ricinolja kommer från fröna från växten castor comminus. Dessa pressas kallt för att utvinna den tjockflytande oljan. Oljan är vanligtvis klar eller gulaktig och har en mild smak och lukt. Du bör inte äta fröna rent.

Eftersom ricinolja är ganska tjock jämfört med andra oljor kan du överväga att blanda den med andra vegetabiliska oljor eller andra produkter om du vill få en mindre tjock konsistens.

Användning av ricinolja

Ricinolja, ricinolja, höljeolja … Det kära barnet har många namn. Precis som denna olja har många namn har den också många användningsområden. Under årens lopp har den använts för att behandla en mängd olika symptom, och det är fortfarande mycket populärt att använda denna geniala olja idag.

Du kan konsumera oljan oralt och dessutom kan den användas externt på hud och hår utan risk. Oljan bör inte konsumeras i för stora mängder, vilket vi återkommer till senare.

5 lysande saker du kan använda ricinolja till

Nedan går vi igenom fem av de smarta saker som du kan använda ricinolja till.

1: Ricinolja mot håravfall

Castor olie mod hårtab

Att använda ricinolja för ditt hår är genialt. Både om du vill förebygga håravfall och om du bara vill ge ditt hår lite extra kärlek är det relevant att överväga ricinolja.

Ricinolja främjar helt enkelt hårtillväxten, och därför är det också mycket relevant att använda ricinolja mot håravfall. Tyvärr kan du inte använda ricinolja mot håravfall om du redan har förlorat nästan allt hår

Du kan dock förebygga håravfall genom att påbörja en behandling så snart du märker att ditt hår börjar tunnas ut. Så om du vill förhindra håravfall kan du göra en ricinoljehårkur och applicera den regelbundet i håret. Du kan till exempel blanda oljan med andra oljor som också är bra mot håravfall.

Generellt sett kan du applicera ricinolja i hårbotten och i hårspetsarna om du vill ha ett friskt och starkt hår. Oljan innehåller många bra ämnen som ditt hår och din hårbotten kan dra nytta av, så byt gärna ut din vanliga hårkur mot en hemlagad version med ricinolja.

2: Bekämpa förstoppning med olja

Bekæmp forstoppelse med castor olie

Det är tillräckligt bra, ricinolja har blivit känd som naturens eget laxermedel. Så om du får förstoppning kan du helt enkelt ta en klunk ricinolja.

Vuxna kan konsumera ungefär en matsked olja dagligen i högst tio dagar mot förstoppning. Om ditt barn har förstoppning kan du ge honom eller henne en tesked av oljan. Se till att varken du eller ditt barn får i sig för mycket ricinolja, eftersom det inte är hälsosamt.

I detta sammanhang bör det nämnas att flera studier visar att ricinolja kan framkalla värkarbete. Om du är gravid och inte vill påskynda förlossningen bör du därför undvika ricinolja helt och hållet.

3: Bli av med löss med olja

Slip af med lus ved hjælp af castor olien

Har du oturen att få löss? Vill du slippa hårda lusbekämpningsmedel med olika kemikalier? Då kan du använda ricinolja i stället. Gnid in oljan i hårbotten och kamma håret. Oljan kan döda både löss och lössägg och gör det lättare och effektivare att kamma.

4: Använd ricinolja för ansiktet

Brug Castor olie til ansigtet

Liksom många andra vegetabiliska oljor kan ricinolja också användas för ansiktsvård. Den gör din hud mjuk och smidig och kan även ha en positiv effekt om du lider av akne eller andra hudproblem.

En av de bästa sakerna med oljan är att den är otroligt skonsam att använda. Det innebär att det är en mycket ekonomisk lösning att använda ricinolja i ansiktet, i stället för att använda en dyr ansiktskräm.

Ricinolja tränger effektivt in i huden och har förmågan att göra det lättare för andra oljor att tränga in. Därför är det också idealiskt att använda ricinolja i kombination med andra naturliga oljor. Oljan är särskilt bra för torr och fet hud, men kan även användas om du har normal eller känslig hud. Tillgänglig här.

5: Få längre ögonfransar med olja

Få længere øjenvipper med castorolie - Ricinusoliens

Vill du få längre ögonfransar eller fylligare ögonbryn? Då kan du faktiskt också dra nytta av ricinolja. Förutom att ha en positiv effekt på håravfall kan det också bidra positivt till hårväxten i ögonbrynen och ögonfransarna.

Många människor har sett positiva resultat av att använda ricinolja på ögonfransarna morgon och kväll i några veckor. På samma sätt kan du applicera ricinolja på ögonbrynen om du vill se ökad hårväxt här.

I dag finns det alla möjliga produkter som påstår sig ge dig längre fransar eller fylligare bryn, men när du väljer ricinolja för detta ändamål får du en 100 % naturlig produkt. Det betyder att det inte innehåller några tillsatser eller kemikalier, vilket är ett plus

6: Bekämpning av bakterie- och svampinfektioner

Ricinolja har många fördelar som kan vara till nytta för många människor. En av dess många fördelar är att oljan kan hjälpa till att bekämpa bakterie- och svampinfektioner.

Små studier har visat att ricinolja har både antibakteriella och svampdödande egenskaper. Oljan har också klassificerats som en naturlig antioxidant och ett antibakteriellt medel mot infektioner.

När det gäller bekämpning av bakterie- och svampinfektioner kan ricinolja till exempel ha effekt på nagel- eller fotsvamp, vaginala jästinfektioner, ringorm etc.

7: Använd ricinolja som laxermedel

Ricinolja kan vara det rätta och självklara valet av naturläkemedel om du letar efter ett laxermedel för din förstoppning. Oljan har mycket goda egenskaper när det gäller att få igång tarmarna så att du kan bli av med förstoppning. Om du är gravid bör du dock inte använda ricinolja om du lider av förstoppning. Det används också för att framkalla värkarbete. Det är därför inte lämpligt att använda ricinolja om du lider av förstoppning under graviditeten.

Ricinolja som både hälso- och skönhetsprodukt

Castor olie som både sundheds- og skønhedsprodukt

Ricinolja har visat sig vara nyttig i många olika sammanhang. Den har en positiv effekt på immunförsvaret och ökar även blodcirkulationen i området där den appliceras. Studier visar också att det finns fler vita blodkroppar i blodet i de områden där oljan appliceras.

Oljan kan användas för att bekämpa torr hud och torra läppar, och den är också utmärkt att använda i håret. Den stärker håret, minskar håravfall och gör håret glansigare.

Du kan köpa ren ricinolja som du kan använda ensam eller tillsammans med andra goda oljor. Naturligtvis kan du också få ett brett utbud av produkter som innehåller ricinolja, så att du också kan dra nytta av dess positiva egenskaper.

Läs också vår artikel om nyponfröolja.

Castor olie

Lämna en kommentar