Te » Guide till tesorter: svart, vitt, grönt, oolong och örtte

Nu kommer vi till alla de otroligt läckra former av te som du både kan njuta av och gilla. I den här artikeln presenteras och förklaras varifrån de olika typerna av te kommer, vad de kan göra, vad de innehåller, hur de odlas, torkas och bereds, hur de dricks och när de dricks – och hur du kan göra ditt eget örtte.

Det finns också lite historia om te, var i världen folk dricker vad – och hur. Allt som allt en guide för den som vill veta mer om den goda varma drycken. Om det finns ett specifikt ämne som du vill veta mer om är det bara att hoppa ner till det aktuella avsnittet

Relaterad artikel: test av värmekudde

Jag är själv en stor teälskare och har besökt en teby i norra Thailand, där lokalbefolkningen sköter de omgivande tefälten. Här serveras te till besökare och invånare i små mysiga tehytter. Stugorna ligger runt en stor sjö som ligger i en dal. Från dalen kan du se de många små tefält som slingrar sig uppför kullarna och bergen i området. Ett fantastiskt ställe som är värt ett besök oavsett om du älskar te eller inte. Staden heter Ban Rak Thai och ligger i Mae Hong Son-distriktet i norra Thailand.

De olika typerna av te

De forskellige former af tesorter - te

Vi väntar lite med att örtteer är en egen kategori och koncentrerar oss här på svart, vitt, grönt och oolongte. Alla dessa teer kommer från samma växt, Camellia Sinensis. Precis som alla sorters vin framställs av druvor, framställs alla sorters te av Camellia Sinensis

Precis som det kan finnas olika sorters druvor finns det också olika sorters te. När det finns en skillnad mellan svart, vitt och grönt te beror det inte på att de kommer från olika växter, utan på att de skördas, torkas och bearbetas på olika sätt. Hur färska kapslarna är, hur länge de torkar och hur, om de är rullade och graden av oxidation är några av indikatorerna på vilket te du får

Lite fantasifullt kan man säga att vitt te är den ”renaste” formen av te, dvs. den minst bearbetade, medan grönt, oolong- och svart te genomgår olika stadier av oxidation och valsning, som bestämmer vilken typ av te som är slutprodukten.

De fem grundläggande formerna av te som framställs av Camellia Sinensis-plantan är följande

  • vitt te
  • grönt te
  • oolongte
  • svart te
Te infografik
Infografik om te: se hur lång tid varje typ av te behöver för att bryggas, vid vilken temperatur och vilken styrka det får.

Vitt te

Vitt te är i stort sett obearbetat; teet framställs av färska skott från tebusken. De färska skotten plockas tidigt på våren och torkas sedan. Torkningen tar 1-2 dagar. Bladen rullas inte och torkas inte heller med värme. Även om det sägs att vitt te inte oxideras jämfört med andra former av te, oxideras bladen ändå något

Oxidation är vad du ser när ett blad börjar bli brunt under torkning, eller när till exempel en banan börjar ändra färg från gul till brun

En helt naturlig process som börjar när cellväggarna i en växt/frukt/grönsak bryts ner och växtens enzymer möter syre.Oxidationen är därför snabbare och mer intensiv när växten rullas, skärs eller krossas, vilket förstör cellväggarna

Detta är vad som händer när ett äpple får en chock och börjar bli brunt där chocken har varit. Eller så skär du äpplet och det öppna området blir brunt. Skriv oxidationsprocessen bakom örat – vi kommer att återkomma till den med jämna mellanrum.

Som du kan föreställa dig är smaken i vitt te delikat och fin. Det är ett te för dem som gillar det milda och som ger teet tillräckligt med uppmärksamhet för att verkligen smaka på nyanserna och aromerna. Så inte ett te för nybörjare eller personer som gillar något som påminner om kaffe 😉

Om du vill prova ett gott vitt te som är ekologiskt och lätt att göra, rekommenderar jag det här från Sonnetor.

Grönt te

Grönt te är förmodligen det te vi hör mest om i hälsokretsar. Det höga innehållet av antioxidanter i grönt te gör det intressant när det gäller ökad vitalitet och motståndskraft mot sjukdomar. Grönt te är teblad som torkas och rullas. Torkning och rullning sker på olika sätt, men man undviker oxidation genom att värma bladen under och/eller före torkningen. I japanskt grönt te stoppas oxidationen genom att tebladen ångas innan de torkas och genom att använda värme när bladen rullas

Kinesiskt grönt te värms upp i en slags wok för att förhindra att bladen oxiderar. Även här kan vi använda äpplet för att förstå oxidationsprocessen. Om du skär skivor av ett äpple och värmer skivorna i en ugn på hög värme kommer du att se att de inte blir bruna, vilket de skulle bli om de stod på köksbordet. Detta beror på att värmen stoppar oxideringsprocessen genom att den påverkar de enzymer som annars skulle kombinera sig med syre. Så grönt te, liksom vitt te, oxideras knappt alls

Läs också: test av Detox-te

Att rulla bladen (vilket man inte gör med vitt te) utan att värma upp dem skulle leda till att bladen börjar oxidera eftersom cellväggarna bryts ner under rullningen. Att rulla och värma blad från tebusken är alltså kärnan i framställningen av grönt te. Grönt te har en starkare smak än vitt te, men den är fortfarande mild och delikat

Naturligtvis kan smaken variera beroende på vilken typ av grönt te du dricker (se avsnittet om olika typer av grönt te för mer information). Om du vill dricka ett gott grönt te rekommenderar jag Sencha. Sencha är japanskt och finns i många olika varianter, men det gemensamma är att teet har kylts ned efter ångning och torkning, vilket ger det sin distinkta smak. Prova denna fina ekologiska version av Sencha

Oolong te

Oolongte kan ses som en fusion mellan svart och grönt te. Det är mer oxiderat än grönt te, men inte lika oxiderat som svart te. Den har en otroligt god smak och är en av de mest lyxiga teerna. Oolongteet har ett brett spektrum av olika smaker, vilket gör kategorin lite komplicerad att beskriva. Gemensamt för alla oolongteer är dock att smaken är mer genomträngande och aromatisk än för andra gröna teer. Den djupa och mer komplexa smaken hos oolongteet kommer från en upprepad rullnings- och oxidationsprocess

Bladen rullas för att ligga och oxideras något. Sedan rullas de igen – och oxideras – vilket upprepas flera gånger. Ibland upprepas rullningen och torkningen under flera dagar. Torkningen kan kombineras med låg värme för att minska oxidationen något. Om du är nybörjare på grönt te rekommenderas det definitivt att börja med oolongte. På grund av dess starka och komplexa smak kommer en nybörjare att få en verklig introduktion till grönt te:s enorma smakuniversum. Jag kan rekommendera detta läckra ekologiska oolongte från Clearspring.

Svart te

Vi känner alla till svart te. Svart te med mjölk och honung är nästan lika populärt och vanligt som kaffe. Svart te kännetecknas av sin starka smak och mörka färg. Det är en ”perfekt” oxidation som bildar det svarta teet. Genom att undvika värme (grönt te), ångning (sencha) och att rulla bladen (vitt te) kan oxidationen utvecklas fullt ut, vilket är essensen i svart te

När svart te framställs plockas bladen och sedan rullas och torkas de. Som beskrivet sätter rullningen igång oxidationen. Utvecklingen är mycket rak och punktlig – du behöver inte börja rulla igen (som du gör med oolongte) och ingen värme eller ångning används för att bromsa oxidationen.

Olika typer av svart te

  • Earl Grey – Early grey är svart te med lite aromatisk olja från apelsinväxten bergamott. Bergamott ger Earl Grey sin karakteristiska arom. En klassiker som både luktar och smakar gott. Tillgänglig här.
  • English Breakfast Tea – är en blandning av olika typer av svart te. Vanligtvis Assam- och Ceylon-te. Den har en stark och genomträngande smak som passar bra ihop med mjölk och honung. Tillgänglig här.
  • Darjeeling – är ett indiskt te som kommer från Darjeeling-regionen. Kallas techampagne. Den är ljus i färgen och har en härligt varm smak. Tillgänglig här.
  • Assam – Återigen uppkallad efter det område i Indien där den odlas, Assam-distriktet. Assam-te är starkt i smaken och har en rödaktig färg. Supergott och gott med mjölk. Tillgänglig här.
  • Ceylon – Kommer från Sri Lanka och är frisk och nästan lite citrusliknande i smaken. Används ofta i teblandningar, men kan även avnjutas på egen hand. Tillgänglig här.

Observera – Klassificering av te baseras på graden av oxidation och den process som används (enligt beskrivningen ovan), samt på det område där teet odlas och när bladen plockas, samt skottenas ålder och bladstorlek. Därför kan Darjeeling-, Assam- och Ceylonteer vara både gröna och svarta teer. Namnen anger var i världen teet kommer ifrån, inte hur det bearbetas

Om ett te från Daarjeling skördas på våren (när bladen ännu inte har öppnat sig helt) och det inte rullas är det ett vitt te. te från Daarjeling som värms upp under rullningen och sedan torkas är grönt te. Te från Darjeeling som är helt oxiderat är svart te. Samma sak gäller för de andra teområdena, Assa och Ceylon. Det finns förstås flera platser i världen där te odlas och produceras, men för enkelhetens skull nämner jag bara de vanligaste och mest populära teformerna här.

Olika typer av grönt te

Som du kan läsa ovan är Daarjeling, Assam och Ceylon både gröna och svarta teer. Du kan också njuta av dessa former av grönt te:

Matcha

Matcha te

Matcha är ett speciellt te som omges av vacker estetik. De vackra keramiska kopparna som teet serveras i, de små vackra bambuskvisparna, den fina gröna färgen och det fina pulvret. Matcha är en upplevelse för alla sinnen. Och det är mycket hälsosamt! Mathca-te tillverkas av teplantans första skott. Växten är avskärmad från solen, så de små bladen har inte fått solljus

På så sätt bevaras klorinnehållet i de små bladen. Redan när du plockar bladen krävs fokus och koncentration. Bladen är fina och måste plockas försiktigt så att de inte går sönder. Efter plockning och ångning torkas bladen och mals sedan till pulver. När du dricker matcha-te dricker du inte ett extrakt från bladen, som med andra teer, utan en blandning av pulver och vatten. Den behåller alla goda egenskaper hos tebladen

Traditionellt drack japanska munkar matcha-te som förberedelse för sin meditation. Genom att dricka matcha kunde de fokusera bättre och fördjupa sig i meditation. Machta var då reserverat för munkar, men idag är matcha en utbredd dryck i både Japan och resten av världen. Här är en liten guide för att göra matcha.

Vad du behöver:

  • Matcha-pulver
  • Matcha visp
  • Varmt vatten (80 g)
  • En medelstor kopp

Så här gör du:

  1. Häll en tesked matcha i din kopp.
  2. Häll pulvret över 1 1/2 till 2 dl varmt vatten (80 grader).
  3. Vispa pulvret och vattnet tillsammans. Flytta vispen uppåt, nedåt, uppåt, nedåt – i en M-form.
  4. Se till att du vispar ihop det väl, konsistensen ska vara lätt krämig och lätt skummande.
  5. Kör slutligen vispen över ytan för att stänga de små lufthålen.

Din matcha är redo att drickas.

Bonusinformation: Det sägs att matcha dricks i tre och en halv munsbit. Precis som med sushi tar man inte en klunk utan hela munsbitar i taget.

Sencha

Jag har nämnt Sencha tidigare, men jag tar med det här eftersom jag tycker att det är värt att lyfta fram som en av de bästa formerna av grönt te. Sencha, liksom Matcha, är japansk. Den ångas också innan den torkas, precis som Matcha. Ångningen ger Sencha sin speciella smak, som kan påminna lite om sjögräs. Det är ett supergott och fräscht grönt te som jag älskar. Naturdrogeriet har detta utsökta ekologiska Sencha-te.

Örtteets stora sortiment

Örtte är en egen kategori! Det finns en mängd olika örter, blommor, rötter, frön, bark osv. som torkas och görs till örtte. Att gå igenom dem alla skulle vara som att göra en hel örtkatalog. Ett mycket omfattande arbete. Örtte är bra, det är koffeinfritt (som finns i vanliga teblad) och örtte har ett antal positiva egenskaper beroende på ingredienserna

Pukka och Yogi tea är några av de stora när det gäller att producera spännande örtteer, men det finns även andra riktigt bra producenter. Danska Naturdrogeriet tillverkar till exempel ett antal spännande örtteblandningar. De säljer också separata örter, så att du kan göra ditt eget te eller bara dricka en viss ört för sig själv. Här listar jag några av de mest grundläggande örterna som är bra att ha i ditt sortiment av örtte. Sätt ihop dem efter din smak och gör ditt eget örtte.

  • Anis – Läcker kryddig lakritsmak – se upp så att du inte använder för mycket eftersom smaken kan bli genomträngande i en teblandning – köp här.
  • Nässlor – Ett måste i ditt örtte. Nässlor är superfriska, bra för blodet och levern och smakar gott. Drick den ren eller blanda den med andra goda örter – Finns här.
  • Valerian – Används vid sömnproblem. Valerian är lätt lugnande och lugnande. Drick därför inte om du ska köra bil eller vara koncentrerad på annat sätt. Drick den om du har svårt att somna på natten. Blanda den med humle eftersom kombinationen är bra mot sömnlöshet – hitta den här.
  • Björnbärsblad – smakar gott och är hälsosamt.
  • Gurkmeja – en fräck liten rot som är full av antioxidanter. Läs mer om gurkmeja och gyllene mjölk här. Tillgänglig online här.
  • Hallonblad – läcker smak och hälsosam! Innehåller polypeptider, flavonoider och tanniner. Tillgänglig här.
  • Kamomill – avslappnande och lugnande mild ört som alltid är bra. Se priserna här.
  • Lakritsrot – god smak och hälsosam. Akta dig för för mycket lakritsrot om du har högt blodtryck. Tillgänglig här.
  • Lavendel – också lugnande och med en härlig smak. Tillgänglig här.
  • Ringblomma – en fantastisk blomma som används både för hudvård och inre vård. Den är lätt att odla i trädgården eller i balkonglådan. Kan drickas ensam eller blandas med andra örter. Tillgänglig här.
  • Mynta – härligt uppfriskande smak. Tillgänglig här.
  • Salvia – en lite mer jordnära, nästan lite dammig smak – hälsosam och läcker i sig själv eller blandad med andra. Hitta den här.
  • Timjan – bra för lungorna och andningsorganen. Smakar underbart kryddigt. Kan göras till te av färska eller torkade örter. Växer lätt i trädgårdar och krukor. Köp här.

Marcussens universella te

En riktig klassiker när det gäller en god örtblandning. Marcussens universella te smakar supergott, är hälsosamt och innehåller inte mindre än 25 olika örter, rötter och blommor. Rekommenderas starkt. Särskilt gott som ett mysigt kvällste. Tillgänglig här.

Yogi te

Det populära yogateet började på 70-talet i USA när en indisk yogalärare serverade sina elever ett gott kryddigt te. teet var mycket populärt och en grupp av hans studenter började producera det. Idag har Yogi tea ett brett utbud av utsökta teer. En yogaställning och en beskrivning ingår alltid i paketet. Och varje tebrev levereras med en liten filosofisk yogatanke inskriven på brevets handtag. Det är verkligen ett härligt te. Jag älskar till och med deras gröna chai, som bara smakar himmelskt! Tillgänglig här.

Pukka

Förmodligen en av de största och mest kända tetillverkarna. Om du vill prova några av deras teer kan du börja med en låda med olika varianter. Tillgänglig här.

När ska man dricka vad?

Drick grönt, vitt och svart te på morgonen och under dagen. Dessa teer är lätt uppiggande på grund av koffeininnehållet. Drick ditt örtte på eftermiddagen och kvällen eller när regnet droppar ner och du filosoferar över livet. Örtteer är värmande, lugnande och livgivande. Vi hälsofreaks får inte missa det 😉

Om du vill lära känna de olika smakerna och typerna av te kan du köpa en teask med olika typer av te. Då kan du njuta av olika typer av te i lugn och ro och bli en riktig te-kännare. Kom ihåg att ge teet tillräckligt med uppmärksamhet för att smaka på de olika nyanserna så att du lär dig att skilja en sorts te från en annan. Ett riktigt bra sätt att börja uppskatta och känna igen olika sorters te. Till exempel den här.

Lämna en kommentar