Golden Milk recept – antiinflammatorisk gurkmeja-dryck som smakar himmelskt

Lyckligtvis är en av de godaste mjölken jag känner till (Golden Milk) också en av de hälsosammaste som du kan konsumera. Gurkmeja är en liten rot som är full av vitaminer och antiinflammatoriska egenskaper. Den ljusa orange färgen är inte att ta miste på. Det skriker praktiskt taget vitalitet. Blanda riven gurkmeja (eller gurkmejapulver) med heta kryddor, peppar och värm i växtmjölk så får du den populära gyllene mjölken. Det är mycket enklare än du tror, och när du väl har vant dig vid att göra gyllene mjölk kan du göra det på 5 minuter.

Vad du behöver för att göra Golden Milk

(för cirka 2 koppar)

Huvudingredienser:

 • 4 cm riven gurkmejrot eller 3 tsk torkat gurkmejapulver(finns här)
 • 1/2 tsk peppar
 • 4-5 dl växtmjölk

Dessutom kan du lägga till

 • 3 cm riven ingefära
 • 1 tsk kardemumma (finns här)
 • 1 stjärnanis (finns här)
 • 5 kryddpeppar (finns här)
 • 6 kryddnejlikor (finns här)
 • 1 tsk kanel (finns här)
 • 1 tsk honung (finns här)
Golden milk gurkemeje

Hur man gör

 1. Häll växtmjölken i en kastrull.
 2. Riv gurkmejrroten
 3. Tillsätt finmalet peppar

Värm upp på medelhög till hög värme. Drycken får inte koka, utan måste sjuda i 3-4 minuter. Du kan lätt låta den sjuda längre. Kom ihåg att sätta på ett lock så att allt inte dunstar.

Relaterad artikel: test av värmekudde

Om du lägger till ingefära eller andra kryddor, lägg dem tillsammans med peppar. Jag skulle definitivt rekommendera att man tillsätter ingefära och kardemumma (och gärna de andra kryddorna). Det ger drycken en riktigt god smak!
Jag brukar dock vänta med att tillsätta kanelen tills drinken är klar. Sedan strör jag det på toppen. Det är vackert. Jag väntar också med att tillsätta honung tills jag har hällt upp drycken i koppen.

Pssst. Om du bara vill ha det snabbt och enkelt kan du köpa en färdig gurkmeja-latte här.

Varför är gurkmeja bra för Golden Milk?

Först och främst är gurkmeja ett mirakelmat på grund av dess kraftfulla antiinflammatoriska egenskaper. Personer som lider av artrit och andra inflammatoriska sjukdomar kan dra nytta av gurkmeja

Relaterad artikel: test för mjölksyrabakterier

Det kan till exempel lindra ledvärk och bidra till att bevara lederna. Många människor använder gurka för att skydda och bevara sina leder och sitt rörelseorgan. Gurkmeja innehåller bara gurkmeja och ingefära. Du kan läsa mer om produkten här.

Gurkmeja ska alltid kombineras med peppar

Om du vill få ut det bästa och mesta av din gurkmeja, kom ihåg att tillsätta peppar. Den aktiva ingrediensen i gurkmeja – curcumin – absorberas bättre i blodet när peppar tillsätts. Det råkar vara så att vi har svårt att ta upp curcumin i vårt blod, men pepparn fungerar som en nyckel som öppnar upp så att vårt blod kan ta upp den kraftfulla antioxidanten curcumin. Därför är tumregeln att alltid tillsätta peppar när man använder gurkmeja. Som tur är smakar de riktigt bra tillsammans. Och pepparn i gyllene mjölk ger den en läcker uppfriskande kick.

Peber og gurkemeje

Anti-inflammatoriska ämnen i Curcumin – Golden Milk

Som nämnts är kurkumin en kraftfull antiinflammatorisk substans som kan hjälpa kroppen att bekämpa ett antal sjukdomar. Studier visar till exempel att curcumin kan hämma utvecklingen av cancerceller och typ 2-diabetes. Du kan läsa mer och hitta referenser till studier om gurkmeja och curcumin här.

Om du inte gillar gyllene mjölk, eller om du inte har tid att göra den, kan du enkelt ta ett tillskott med gurkmeja. Biosym har utvecklat curcusym boost, som innehåller stora mängder gurkmejaextrakt.

Lämna en kommentar