Veganskt proteinpulver: Vilka typer finns det och fungerar den veganska versionen också?

Veganskt proteinpulver är ett växtbaserat alternativ till de animaliska varianterna av proteinpulver. Den växtbaserade versionen är ett självklart komplement till en annars varierad kost, oavsett om du vill använda den för att träna eller för att uppnå en hälsosammare livsstil. Ta reda på vilka typer av veganskt proteinpulver som finns tillgängliga och vilka egenskaper de har.

Varför välja veganskt proteinpulver?

Traditionella proteinpulver består ofta av vassleprotein, kaseinprotein och/eller nötköttsprotein – inte precis ingredienser som passar bra in i en vegansk livsstil. Veganism handlar i huvudsak om att undvika animaliska livsmedel, vilket inkluderar mejeriprodukter, ägg, fisk, kött och andra livsmedel som kommer från djur.

Med det ökade fokuset på djurens välfärd och klimatet har både vegetarianism och veganism ökat i popularitet. Att inte vilja konsumera animaliska produkter är dock den enda anledningen till att fler och fler människor väljer att köpa veganskt proteinpulver. Om du till exempel är laktosintolerant är det självklart att välja veganskt proteinpulver framför en animalisk variant baserad på komjölk.

Vilka är fördelarna med veganskt proteinpulver?

Oavsett varför du föredrar en växtbaserad produkt finns det flera fördelar – veganskt proteinpulver innehåller till exempel ett stort antal näringsämnen som inte finns i den traditionella versionen. Beroende på om den version du väljer är baserad på soja, ärter, hampa, pumpa eller brunt ris har den ett högt innehåll av essentiella fettsyror som din kropp behöver.

Dessutom har de veganska varianterna i de allra flesta fall ett högt innehåll av vitaminer, mineraler och fibrer, som inte finns i varianter som innehåller animaliskt protein. Detta gör veganskt proteinpulver till ett bra komplement till en annars varierad kost.

Flera studier tyder också på att den fungerar lika bra som den traditionella versionen om du använder den tillsammans med träning, så varför inte välja en som inte är baserad på animaliskt protein?

Veganskt proteinpulver test: granskning av de 5 bästa återförsäljarna

Det är svårt att säga vad som definierar det bästa veganska proteinpulvret, eftersom det till stor del är en individuell åsikt. Vissa föredrar veganskt proteinpulver som är baserat på ris- eller sojaprotein, medan andra föredrar ärtprotein.

I de allra flesta fall har veganskt proteinpulver ungefär samma effekt, varför det främst är dina smakpreferenser som avgör vilken typ av veganskt proteinpulver du föredrar.

Av samma anledning kan det vara svårt att hitta det proteinpulver som är bäst för dig. Därför har vi inte testat de olika varianterna av veganskt proteinpulver, utan har istället tittat på de mest populära återförsäljarna.

Vårt test är därför inte baserat på personlig erfarenhet, utan en sammanfattning av information från tredjepartstjänster som har testat, granskat och rekommenderat olika återförsäljare och de proteinpulver som finns i deras sortiment.

Poäng: 4,9 av 5 möjliga stjärnor

Bodylab.co.uk

Bodylab Vegan Protein Blend - vegansk proteinpulver

Bodylab, en av de mest populära återförsäljarna av proteinpulver, hittar du två varianter av deras eget veganska proteinpulver, Bodylab Vegan Protein Blend (400 g). Den finns i smakerna vanilj och choklad och består av en vegansk proteinblandning med 62 % protein från havre, ris och ärtor.

Eftersom proteinblandningen är smaksatt med choklad eller vanilj får du en smakupplevelse som inte liknar det traditionella veganska proteinpulvret, vilket kan vara att föredra om du är van vid ”vanligt” proteinpulver eller bara inte gillar smaken av den veganska varianten.

Om du beställer före 16.00 på vardagar skickas din beställning samma dag, vilket är ett stort plus. Fraktkostnaden är 29 DKK om du inte köper för mer än 299 DKK. Bodylab har fått bra recensioner, vilket återspeglas i deras poäng på Trustpilot, som är hela 4,9 stjärnor av mer än 33 000 recensioner.

Poäng: 4,9 av 5 möjliga stjärnor

Musclehouse.co.uk

BioTechUSA Vegan Protein vegansk proteinpulver bedst i test

Musclehouse är en annan stor aktör på marknaden och förutom veganskt proteinpulver säljer de även vanligt proteinpulver, barer, träningsutrustning, kläder och en hel rad andra produkter som du kan använda för träning. Musclehouse erbjuder följande veganska proteinpulver:

 • Bodylab Vegan Blend Protein Powder (400g)
 • Bodylab Vegan Protein Blend (500g)
 • BioTechUSA Vegan Protein (500g)

Musclehouse finns både som webshop och fysisk butik, och de har en fantastisk Trustpilot-poäng på 4,9 stjärnor baserat på cirka 1 500 recensioner. Du bör välja Musclehouse om du vill ha en hjälpsam kundtjänst som du kan kontakta både via telefon och e-post.

Dessutom får du fri frakt om du köper för mer än 499 pund, och du kan räkna med att ditt paket kommer fram inom 2-4 arbetsdagar. Ett självklart ställe att handla på om du letar efter mer än bara veganskt proteinpulver, eftersom deras sortiment innehåller i stort sett allt du behöver för din träning.

Poäng: 4,8 av 5 möjliga stjärnor

Helsebiksen.dk

Pureviva Aerte Protein vegansk proteinpulver

Helsebiksen är landets ledande webbutik för hälsoprodukter. Du hittar ett stort urval av veganska proteinpulver, som du kan se genom att klicka på klicka här. Du kan få följande varianter i deras sortiment:

 • Third Wave Nutrition Plantforce Rice Protein Neutral (800g)
 • Superfruit Pea Protein Ø (400g)
 • Natur Drogeriet Hemp Protein Complex (350 g)
 • Natur Drogeriet Body Kraft 88% Sojaprotein (400g)

Detta är alltså andra typer av veganskt proteinpulver än vad du hittar på de andra nätbutikerna i det här testet. Fördelen med att välja Helsebiksen är att de har Danmarks största utbud av hälsoprodukter, fri frakt på alla köp och att de skickar paket varje dag i veckan.

Du får också bonuspoäng när du gör ett köp, som du kan använda för att få rabatt på framtida köp. Priserna är rimliga och du får bra service när du handlar hos Helsebiksen. Den goda kundservicen återspeglas i butikens Trustpilot-poäng, som också ligger i topp med 4,8 i mer än 17 000 recensioner.

Poäng: 4,7 av 5 möjliga stjärnor

Linuspro.com

LinusPro-vegansk-proteinpulver

LinusPro har ett betydligt större utbud av veganskt proteinpulver jämfört med andra återförsäljare på marknaden. Här hittar du hela sex olika varianter:

 • LinusPro Hemp Protein Powder (Neutral, 500 g)
 • Nordic Protein ärtproteinpulver (neutralt, 500 g)
 • Nordic Protein Soja/Ris mix (Neutral, 500 g)
 • Nordic Protein Hemp Protein Powder (Neutral, 500 g)
 • Nordic Protein Rice Protein Powder (Neutral, 500 g)
 • Nordic Protein Sojaproteinpulver (neutralt, 500 g)

De produkter som säljs tillverkas av LinusPro och Nordic Protein, ett erkänt varumärke inom proteinpulver. Produkterna är V-märkta, vilket innebär att du kan vara 100 % säker på att du faktiskt köper en vegetarisk produkt.

Linuspro har ett utmärkt betyg på Trustpilot på 4,7 baserat på cirka 350 recensioner. I allmänhet betonas låga priser, frekventa erbjudanden, gratis frakt och snabb leverans. Om du beställer en vara före kl. 16.00 på en vardag levereras din beställning nästa dag.

Poäng: 4,7 av 5 möjliga stjärnor

Bodyman.co.uk

bodyman Weider Vegan Protein Mango

Bodyman, en av landets ledande återförsäljare av träningsutrustning, hälsokost och proteinpulver, säljer ett brett utbud av veganska proteinpulver och proteinbars Du kan se hela sortimentet av veganska produkter här. I sortimentet hittar du bland annat följande produkter:

 • Linuspro Nordic Sojaproteinpulver Neutral (500g)
 • Bodylab Vegan Blend Protein Powder (400g)
 • Weiders Vegan Protein Mango (750g)
 • Weiders Vegan Protein Pina Colada (750g)

Alla ovan nämnda produkter består av veganska proteiner. Bodyman har ett Trustpilot-betyg på 4,7 baserat på mer än 5 500 recensioner. De värdesätter särskilt fri frakt vid köp över 499 pund, snabb leverans, bra erbjudanden och snabb och hjälpsam support om du är osäker på något.

Så vem ska du handla med?

Det är svårt att bestämma sig för vilken av dessa webbutiker som är det bästa valet. I många fall handlar det om vad du letar efter och om du vill beställa andra produkter samtidigt som du köper ditt veganska proteinpulver.

Om så är fallet kan det vara fördelaktigt att handla hos någon av de större återförsäljarna som också säljer andra produkter än bara veganskt proteinpulver. Om du beställer flera produkter på en gång spelar det oftast ingen roll att du måste köpa för 499 DKK för att få fri frakt. Här är Bodylab, Musclehouse och Bodyman är självklara alternativ.

Om du bara vill beställa veganskt proteinpulver kan du beställa det från Linuspro eller Helsebiksendär du får fri frakt oavsett hur mycket du beställer.

Vilka typer av veganskt proteinpulver finns det?

Bedste kilder til veganske proteiner infografik
De bästa källorna till veganska proteiner – infografik

Det finns flera olika varianter av traditionella proteinpulver, som till exempel den veganska varianten. Du kan välja mellan protein från soja, ärtor, hampa, brunt ris och pumpa. Var och en av dem har för- och nackdelar som kan påverka vilken typ du föredrar. Nedan får du veta vad som skiljer de olika typerna åt, så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

Ärtprotein

Vegansk-proteinpulver-af-ærteprotein

Veganskt proteinpulver baserat på ärtproteiner (finns här), är bland de mest populära typerna av veganskt proteinpulver. Detta beror inte minst på att den har en god smak och att den lätt kan lösas upp i vatten, vilket gör den lämplig för t.ex. träning. Ärter innehåller mycket protein, men inte bara det – de är också rika på essentiella aminosyror som kroppen inte kan producera själv.

Ärter har också ett högt järninnehåll, vilket gör dem till ett bra komplement i veganska dieter. Samtidigt är ärtbaserat proteinpulver bland de bästa när det gäller matsmältning och absorption, så det kan lätt matcha de animaliska versionerna. Ärtprotein är fyllt med leucin, valin och isoleucin, som är absolut nödvändiga för att bygga muskler.

Hampprotein

Vegansk proteinpulver af hampeprotein

Hampa är en utmärkt proteinkälla som innehåller en komplett profil av aminosyror. Det gör den till ett självklart val om du är vegan. Det kan vara svårt för veganer och vegetarianer att få i sig alla aminosyror de behöver genom kosten Du kan köpa hampaproteinpulver här

Hampaprotein är därför ett utmärkt komplement till den veganska livsstilen, oavsett om ditt mål med att konsumera proteinpulver är att öka din hälsa eller stärka dina muskler. Detta är dock inte de enda fördelarna med hampaprotein – det har också ett högt innehåll av omega-3-fettsyror, är rikt på fibrer och innehåller höga halter av zink och magnesium, vilket har en positiv effekt på din sömn – läs vår guide till hampafröolja här.

Sojaprotein

Vegansk proteinpulver af sojaprotein

Proteinpulver baserat på sojabönor har en PDCAAS-poäng på 1,0. PDCAAS(källa) är en akronym för Protein Digestibility Corrected Amino – en term som beskriver hur lätt kroppen smälter och absorberar proteinet. 1.0 är den högsta PDCAAS-poängen som kan uppnås, vilket gör sojaprotein till ett rimligt val av veganskt proteinpulver om du vill ha ett som din kropp lätt kan smälta.

Sojaproteinpulver från LinusPro, t.ex. 500 g är ett hälsosamt och prisvärt veganskt alternativ till traditionellt proteinpulver. Detta är en 100 % vegetabilisk proteinkälla som också har en utmärkt aminosyraprofil som matchar den som finns i animaliska versioner. Det kan vara svårt att få i sig tillräckligt med protein från sojabönor, och därför är sojaproteinpulver ett bra alternativ eftersom det innehåller koncentrerat sojaprotein som lätt absorberas av kroppen.

Du bör dock vara medveten om att sojaprotein innehåller antinutrienter som goitrogener, som kan ha en negativ inverkan på sköldkörtelns förmåga att producera hormoner som är nödvändiga för kroppen. Samtidigt visar forskning att sojaprotein i vissa fall kan innehålla xenoöstrogener, som kan ha en skadlig effekt på manliga könshormoner.

Detta betyder inte att du nödvändigtvis kommer att skadas av att konsumera veganskt proteinpulver baserat på sojaproteiner, bara att du bör vara medveten om att det finns risker.

Risprotein

Vegansk proteinpulver af risprotein

Det är ingen hemlighet att brunt ris är en bra proteinkälla och därför är det en viktig del av den veganska kostpyramiden. Det fungerar också utmärkt som ett veganskt proteinpulver, eftersom det är lättsmält. Risprotein har liksom sojaprotein en PDCAAS-poäng på 1,0.

Du bör dock vara medveten om att veganskt proteinpulver av brunt ris kan innehålla spår av arsenik, som är en tungmetall. Du bör därför alltid leta efter en typ från ett märke som testar sitt proteinpulver för att säkerställa att det inte innehåller tungmetaller som t.ex detta risproteinpulver från LinusProsom är en av de ledande tillverkarna av veganskt proteinpulver.

Om du skulle få för dig att konsumera risproteinpulver som innehåller tungmetaller händer dock vanligtvis inte så mycket, eftersom det bara får konsekvenser för hälsan om du har en onormalt hög konsumtion.

Protein från pumpa

Vegansk proteinpulver af græskarprotein

Ett av de nyaste tillskotten av veganskt proteinpulver är pumpaproteinpulver(finns här). Pumpaprotein innehåller inte mindre än 63 % protein, vilket gör det till ett mycket rimligt alternativ till traditionellt proteinpulver. Samtidigt är de pumpafrön som proteinet utvinns ur rika på aminosyran tryptofan, som bland annat producerar sömnhormonet melatonin.

Pumpa är också en av de mest tryptofanrika råvarorna – och fröna i sig har också ett högt innehåll av järn, zink, magnesium, vitamin E, B och folat. Sammantaget gör detta veganskt proteinpulver baserat på pumpaproteiner till ett självklart val, eftersom det innehåller alla viktiga aminosyror.

Vilket är det bästa veganska proteinpulvret?

Hvad er det bedste veganske proteinpulver?

Det är svårt att ge ett definitivt svar på vilken version som är det bästa veganska proteinpulvret. Vanligtvis är det en smaksak, men det är en bra idé att titta på aminosyraprofilen och det allmänna innehållet av olika fibrer, vitaminer och mineraler. Det finns dock även andra faktorer som spelar in – de olika varianterna av veganskt proteinpulver har mycket olika smakprofiler, vilket naturligtvis också påverkar vilken version du föredrar.

För att vara säker på att du gör rätt val bör du därför fråga dig själv vad syftet med att konsumera proteinpulver är. Vissa gör det för att träna, medan andra gör det för att få i sig viktiga proteiner inom ramen för en vegansk livsstil.

Vad är syftet?

Om du använder proteinpulver för att träna är ditt övergripande syfte vanligtvis att bygga upp din muskelmassa. I så fall är det vettigt att välja ett veganskt proteinpulver som är rikt på aminosyror, som är viktiga för återhämtning och uppbyggnad av muskelmassa.

Om du är mer intresserad av att öka din hälsa och förbättra din allmänna hälsa kan det vara en bra idé att välja hampaproteinpulver (finns här), som är rik på omega-3-fettsyror och fibrer som är nyttiga för kroppen. I allmänhet är det en bra idé att komplettera vegankost med kosttillskott och proteinpulver.

Läs också: vår guide till viktökare

Vad är din budget?

Valet av veganskt proteinpulver beror också på hur stor budget du har. Proteinpulver som är baserade på ärtproteiner är ofta ett billigare alternativ än andra veganska varianter. Det betyder inte att det är sämre, det betyder bara att ärter vanligtvis är billigare än de andra råvarorna som används i veganskt proteinpulver, vilket är anledningen till att det ofta är billigare.

Välj en typ som inte ingår i din kost

Det är som sagt viktigt att du varierar din kost även om du äter proteinpulver, vilket är anledningen till att du bör betrakta det som ett komplement snarare än en direkt måltid. Av samma anledning kan det vara en bra idé att välja en proteinkälla som inte ingår i de råvaror som du vanligtvis konsumerar.

Om du till exempel ofta äter tofu och sojamjölk kan du välja en variant utan soja. Det ger dig mer variation i din kost, vilket är att föredra – särskilt om du lever veganskt, även om detta gäller oavsett om du äter kött eller inte.

Vilken smak föredrar du?

Om du gillar smaken av veganskt proteinpulver beror på personliga preferenser, eftersom vissa tycker om det medan andra föredrar den animaliska versionen. Om du i allmänhet tycker om grönsaker föredrar du troligen den animaliska varianten, vilket vanligtvis är fallet om du är vegetarian eller vegan.

I allmänhet har ärtproteinpulver den mildaste och mest neutrala smaken. Därefter kommer pumpaproteinpulver, som också har en naturlig smak. Det betyder dock inte att det är den du föredrar.

Samtidigt väljer vissa tillverkare att lägga till andra smaker till proteinpulvret, vilket ger det en smak som är mer tilltalande än bara proteinet som det är baserat på. Vissa föredrar den rena smaken, medan andra hellre vill ha en tillsatt sidosmak som döljer proteinets smak.

Du kan själv förbättra smaken på veganskt proteinpulver

Du kan selv forbedre smagen på vegansk proteinpulver med vanijle

Om du inte gillar smaken av växtbaserat protein kan du blanda ditt veganska proteinpulver med andra smaker. Vaniljextrakt, mandelextrakt, citronextrakt, apelsinskal och kakaopulver är alla populära. Vilka smaker du föredrar beror till stor del på din personliga smak.

Vilka typer av proteinpulver är bäst?

Människokroppen använder 20 olika typer av aminosyror, som är antingen essentiella eller icke-essentiella. Om en aminosyra är icke-essentiell betyder det att kroppen kan producera den själv – den är alltså inte nödvändig för din överlevnad.

De aminosyror som kroppen inte kan producera själv kallas essentiella essentiella essentiella och måste tas in genom kosten. Alla växtproteiner innehåller inte alla nödvändiga aminosyror, så det är viktigt att få i sig dem genom varierade matvanor.

Under årens lopp har det varit flera diskussioner om huruvida animaliska eller veganska versioner av proteinpulver är det bästa valet. Det finns inget entydigt svar på vilken version som är bäst, men det råder enighet om att du enkelt kan använda veganskt proteinpulver för att komplettera din träning och för att uppnå en hälsosammare livsstil.

Vanliga frågor:

Vad består veganskt proteinpulver av?

De vanligaste proteinerna i veganskt proteinpulver kommer från soja, ärter, ris och hampa.

Är veganskt proteinpulver bra?

Veganskt proteinpulver är ett utmärkt alternativ till det vanligaste proteinpulvret med vassleprotein. Veganskt proteinpulver absorberas långsammare än vassleprotein, ger en bra mättnadskänsla och hjälper till att motverka överätning.

Lämna en kommentar