Test av värmekudde: hitta den bästa värmekudden

Varför använda en värmekudde?

Det är välkänt att värme lindrar smärta och spänningar. Värmebehandling finns i många olika former, men den bästa och enklaste värmebehandlingen i ditt eget hem är att använda en värmekudde.

Den är billig, tar inte mycket plats och kan hittas och användas för att lindra smärta vid allt från spänningar till menstruationssmärtor, graviditet och överansträngning.

Det finns många olika varianter av värmekuddar för olika ändamål. Du kan till exempel få elektriska värmekuddar i olika storlekar och med olika värmeinställningar, spannmålsvärmekuddar, bilvärmekuddar, nackvärmekuddar och utomhusvärmekuddar, för att bara nämna några.

Tidigare var värmekuddarna tvungna att fyllas med varmt vatten och höll sig bara varma under en kort tid. I dag är det lättare med värmekuddar som antingen drivs av el eller batterier – eller som värms upp i mikrovågsugnen. Värmekuddar behåller värmen mycket bättre och det är lätt att uppnå en stabil och konstant temperatur under en längre tid.

Detta test av värmekuddar ger dig en omfattande översikt över de bästa värmekuddarna som finns till salu år 2022.

Fördelar med värmekuddar

I många fall kan en billig värmekudde spara dig en resa till läkaren eller annan behandlare. Värmebehandling är mycket effektiv vid muskelvärk och smärta, inklusive graviditetssmärtor, menstruationssmärtor och nacksmärtor.

Fördelar med värmekuddar:

 • Värme ökar blodflödet
 • Värme har en smärtlindrande effekt, till exempel genom att påverka nerverna
 • Värme värmer upp vävnaden och gör den smidigare och mer flexibel

Rekommendation av värmekudde

Värmekuddar rekommenderas för ett brett spektrum av smärt- och symtomhantering eftersom de ger enkel och snabb smärtlindring. Observera dock att vid akut smärta, t.ex. vid idrottsskador eller skador med frakturer och/eller blod, bör du inte använda en värmekudde, eftersom kall lindring och behandling i dessa fall rekommenderas.

Tidigare användes badkar fyllda med varmt vatten. På några få ställen säljs fortfarande dessa gammaldags värmepåsar, men deras effekt är sämre än de elektriska värmekuddarna. Detta beror på att varmvatten snabbt sjunker i temperatur, medan en elektrisk värmekudde ger en konstant och jämn värme. Med varmvatten kan du inte heller reglera temperaturen kontinuerligt själv, vilket du kan göra med en värmekudde med temperaturreglering. De flesta elektriska värmekuddar har 3 eller 6 värmenivåer.

Vissa människor föredrar värmeplattor av spannmål framför elektriska värmeplattor. Detta beror dels på att värmeplattor med spannmålsvärme antas ha en viss akupressureffekt, dels på att värmeplattor med spannmålsvärme vanligtvis är tillverkade av ett mer naturligt material. Spannmålsvärmekuddar värms vanligtvis i mikrovågsugn och är ganska effektiva när det gäller att hålla kvar värmen (jämfört med gammaldags vattenvärmekuddar).

Typer av värmekuddar

Det finns många olika typer av värmekuddar på marknaden. De vanligaste är följande:

 • Mikrovågsugn värmeplatta
 • Värmeplatta med powerbank (batteri för värmeplatta)
 • Elektrisk värmekudde (elektrisk värmekudde)

Fördelen med dessa typer av värmekuddar är att du inte behöver oroa dig för att hantera hett vatten (som förresten inte får vara kokande för de gammaldags värmekuddarna). Med en batteridriven eller elektrisk värmekudde kan du däremot garantera en jämn värme, och det är just den jämna värmen som är mest effektiv.

Test av värmekuddar: test av de 13 bästa värmekuddarna

TESTWINDER

1. Beurer HK115 (XL) – Bästa elektriska värmekudde

11. Beurer HK115 (XL)

Beurer HK115 XL är en fantastisk värmekudde med hela 6 temperaturinställningar och automatisk säkerhetsavstängning efter 90 minuter. Värmekudden kan tvättas i maskin vid 30 grader och är tillverkad av ett läckert Eco-Tex-material (som alla andra värmekuddar från German Beurer). Materialet är andningsbart och det innovativa sensorsystemet garanterar en jämn värmefördelning som både är behaglig och förhindrar överhettning. Värmekudden har 3 års garanti.

 • Mått: 47 x 34 cm
 • Material: micro-fleece

2. Beurer HK044

Beurer HK44 (TESTVINDER) - bedst i test varmepude

Beurer HK044 har upprepade gånger utsetts till testvinnare i olika tester av värmekuddar. Detta beror dels på den snabba uppvärmningen, vilket gör att värmekudden lämpar sig för akut användning, men också på att temperaturen kan ställas in i tre olika nivåer, så att du kan välja den temperatur som passar bäst för dina behov.

Värmeplattans överdrag kan också tvättas i maskin. Materialet är dessutom 100 % ekologiskt och Beurer HK044 har en treårig garanti, vilket gäller för alla Beurer värmekuddar. Som en extra säkerhet stängs värmeplattan automatiskt av efter 90 minuter för att förhindra överhettning.

 • Mått: 44 x 33 cm
 • Material: mikrofiber

3. Anodyne – Kall- och värmekudde

KULDE- OG VARMEPUDE

Den här återanvändbara gelvärmekudden kan också användas som ispåse för att lindra smärta. Den ger ökat välbefinnande och behöver bara värmas i mikrovågsugn i 40 sekunder innan den är klar att användas.

Om du vill använda den som en kylförpackning, lägg den i frysen i två timmar innan du applicerar den på det drabbade området. Du kan använda den kalla och varma kudden över hela kroppen – från armbåge, knä och fotled till rygg, axel och nacke.

När den används som värmekudde kan den lindra smärta, spänningar och stelhet i kroppen samt förbättra ditt välbefinnande. Används den som ispåse kan den minska svullnad vid skador och lindra smärta.

Den kalla och varma kudden innehåller en giftfri gel, så det är inte farligt att förvara den i frysen tillsammans med annan mat. Även när den används som ispåse förblir den flexibel även när den är frusen. De gör den idealisk för användning på svullnader efter en skada.

Den mäter 28 x 38 centimeter, så du kan enkelt ta med den i väskan om du behöver den. Du kan använda den flera gånger eftersom den är återanvändbar, vilket gör den idealisk att förvara i frysen eller i närheten av mikrovågsugnen om du behöver akut smärtlindring.

 • Den är återanvändbar
 • Fungerar både som ispåse och värmekudde
 • Formar till kroppen
 • Du kan använda den var som helst på din kropp
 • Kräver endast 2 timmar i frysen eller 40 sekunder i mikrovågsugnen

4. Beurer HK48

Beurer HK48 varmepude test

En nyare version av Beurer HK44 är Beurer HK48. I stort sett är det samma produkt i en något nyare utformning. Beurer HK48 värms upp lika snabbt, och du kan också ställa in temperaturen på tre olika nivåer på den här modellen.

Höljet kan tvättas i maskin, och precis som alla andra Beurer-värmekuddar är HK48 tillverkad av 100 % ekologiskt material och levereras med 3 års garanti. HK48 har en motsvarande 90-minuters säkerhetsavstängning för att förhindra överhettning.

 • Mått: 40 x 30 cm
 • Material: mikrofiber

5. OBH 4010

OBH 4010-varmepude

OBH 4010 är mer en värmekudde än en värmekudde, med tanke på sin storlek. Modellen lämpar sig därför för att ligga på mage eller rygg. OBH 4010 har olika temperaturinställningar så att du enkelt kan hitta rätt temperatur för ändamålet, och värmekudden har en automatisk säkerhetsavstängning efter 90 minuter för att undvika överhettning. Överdraget kan tvättas i maskin i 40 grader.

 • Mått: 40 x 30 cm
 • Material: polyester

6. OBH Nordica 4100

OBH Nordica 4100 varmepude test

OBH Nordica 4100 är en något större version av OBH 4010 och är därför en mindre värmekudde snarare än en värmekudde. OBH 4100 är en mjuk och fluffig filtversion av en värmekudde som också har flera olika värmeinställningar och en säkerhetsavstängning efter 90 minuter. Hela värmefilten kan tvättas i maskin med 40 g.

 • Mått: 48 x 34 cm
 • Material: polyester

7. Beurer HK125 (XXL)

Beurer HK125 (XXL)

Beurer HK125 XXL är en större version av de tidigare nämnda Beurer-modellerna. Här får du också en värmekudde som har inte mindre än 6 olika värmeinställningar (där de flesta värmekuddar har 3 inställningar) och som också har turbovärme, så att du kan få extra snabb lindring när det behövs – eller så att du inte behöver vänta på att värmekudden ska bli varm.

Värmekudden är tillverkad av Eco-Tex-material och har ett innovativt sensorsystem som säkerställer en jämn värmefördelning. Det finns också en säkerhetsavstängning efter 90 minuters användning, så att du inte drabbas av överhettning av plattan. Både värmekudde och överdrag kan tvättas i maskin vid 30 grader.

 • Mått: 47 x 34 cm
 • Material: micro-fleece

8. Beurer HK37 (halsduk med värme)

HK37 , Varmepude (Halstørklæde med varme)

Om du har problem med stel nacke – eller bara ont i halsen – är Beurer HK 37 den självklara lösningen. HK37 är inte en vanlig värmekudde, utan en halsmössa – eller halsduk – med värme. Nackkudden har 3 olika värmeinställningar och med powerbanken kan du hålla nacken varm i upp till 2 timmar.

Den smarta powerbanken kan förvaras inuti halsduken så att den inte syns när den används, och den kan också användas för att ladda din smartphone om du behöver den på språng. Halsduken kan tvättas i maskin i 30 grader. Som för alla Beurer-produkter gäller en treårig garanti.

 • Mått: 35 x 29 cm
 • Material: kabelstickning på utsidan och fleece på insidan

9. LifeAsSenior.com – värmekudde för mikrovågsugn

7. LivetSomSenior.dk - varmepude til mikroovn

Värmeplattan från LivetSomSenior är en fin liten värmeplatta med en fyllning av körsbärsstenar som snabbt och enkelt kan värmas upp i mikrovågsugnen, och tack vare körsbärsstenarna behåller den värmen bra när den används. Värmekuddarna säljs sorterade i rött och blått. De är små och lätta att ha med sig på resan.

 • Mått: 33 x 14 cm
 • Material: bomull och körsbärsstenar

10. Cozy Heart värmekudde

Cozy Heart Varmepude

Cozy Heart är en extraordinär värmekudde i form av ett rött plyschhjärta som påminner om Alla hjärtans dag. Värmekudden värms upp i mikrovågsugnen på 90 sekunder och ger värme i upp till 2 timmar. Den kan dock också värmas i en vanlig ugn i 10 minuter i högst 100 grader. När kudden värms upp avger den en lätt lavendeldoft för en avslappnande doft. Observera att den här värmekudden inte går att tvätta i maskin och endast kan rengöras med en fuktig trasa.

Aromaterapi och test av CBD-olja

 • Material: polyester, druvkärnor och polypropylen

11. Beurer HK47

Beurer HK47

Om du har problem med att sitta på hårda ytor är Beurer HK47 lösningen. HK47 är en bärbar kudde med värme som är lämplig för utomhusbruk tack vare det slitstarka materialet som den är tillverkad av.

Den medföljande powerbanken kan hålla kudden varm i upp till 2 timmar, precis som den kan användas för att ladda din smartphone. Det finns 3 olika temperaturinställningar för värmekudden och den har en automatisk säkerhetsavstängning efter 110 minuter. Värmekudden kan tvättas i maskin vid 30 grader.

 • Mått: 49 x 33 cm
 • Material: nylon och polyester

12. Beurer HK25

10. Beurer HK25

Om du vill ha en klassisk värmekudde som kan användas både hemma och utomhus är Beurer HK25 ett bra val. Här får du en vit och dämpad design, 3 temperaturinställningar och automatisk säkerhetsavstängning efter 90 minuter, så att du undviker överhettning om du till exempel somnar med värmekudden eller glömmer att stänga av den.

Det smarta sensorsystemet säkerställer också en jämn värmefördelning, vilket både är behagligt och hjälper till att förhindra överhettning vid användning. Överdraget kan tvättas i maskin i 40 grader och har, som alla Beurer-produkter, en treårig garanti.

 • Mått: 40 x 30 cm
 • Material: plast och bomull

13. Beurer HK54 (värmekrage)

12. Beurer HK54 (varmekrave)

Om du har problem med spänningar eller smärta i axlar och nacke rekommenderas Beurer värmekrage. Beurer HK54 är en värmekudde som är utformad för att användas som en krage som värmer nacke och axlar. Värmekudden har 3 temperaturinställningar och en 90-minuters automatisk avstängning för att förhindra överhettning.

Det smarta sensorsystemet säkerställer en jämn fördelning av värmen i hela kudden och det underliggande området. Du kan tvätta värmekudden i maskin vid 30 grader. Som med alla Beurer värmekuddar får du 3 års garanti.

 • Mått: 56 x 52 cm
 • Material: micro-fleece

14. Vagaborn värmekudde för utomhusbruk

13. Vagaborn varmepude til udendørs brug

Vagaborns värmekudde är en annan värmekudde för utomhusbruk som kan tas med till trädgårdsfester och andra evenemang utomhus. Tack vare det slitstarka och smutsavvisande materialet kan den också användas direkt på marken.

Vagaborn värms upp av en extern powerbank, som måste köpas separat. Styrkan på nätbanken avgör hur länge din värmekudde kan värma. Ju starkare powerbank, desto längre kan din Vagaborn-värmekudde hålla sig på strömmen. Denna värmekudde kan också användas i bilen, eftersom den kan anslutas direkt till bilens USB-uttag. Temperaturen är stabil på cirka 45 grader, så du har inte möjlighet att reglera temperaturen med den här.

 • Mått: 39x 35 x 5 cm
 • Material: polyester och skum med hög densitet

Värmeplatta – bäst i testet

När du köper en ny värmekudde kan du naturligtvis leta efter värmekuddar som är bäst i test. Men även om det i många fall är vettigt att välja produkter baserat på tester är det inte nödvändigtvis fallet med värmekuddar.

Det beror på att olika värmekuddar passar för olika behov och utmaningar. Om du behöver en värmekudde i bilen eller för evenemang utomhus är det ingen idé att köpa Beurers ”bästa i testet”-värmekudde. Då behöver du en värmekudde som har ett slitstarkt och smutsavvisande överdrag och som även kan användas via en powerbank, så att du kan ta med dig den på resande fot.

Om du däremot letar efter en värmekudde för nacken, kanske du vill ha en särskild värmekrage i stället för en kudde, eller åtminstone en värmekudde som passar bra runt din nacke och dina axlar. Köp en värmekudde som passar dina behov.

Produktbeskrivningarna på enskilda värmekuddar är vanligtvis mycket omfattande och detaljerade, så du kan bedöma utifrån beskrivningen om värmekudden uppfyller dina särskilda behov. Här kan du hitta svar på allt från antalet temperaturinställningar till materialet, säkerhetsåtgärder för eventuell överhettning och uppvärmningsmetod.

Råd om värmekuddar

Oavsett om du är gravid, äldre eller har ont i nacken bör du överväga att skaffa en värmekudde. Generellt sett är det en bra idé att ha en värmekudde i skåpet så att du kan ta fram den när du behöver den – även om du inte behöver den just nu. Se tipsen nedan om värmekuddar.

Test av värmekudde: skämma bort gravida

De flesta gravida kvinnor upplever smärta i muskler och leder när de går upp i vikt naturligt. Särskilt de sista veckorna före förlossningen och veckorna före förlossningen är svåra för kroppen, särskilt för bäckenet, höfterna och ländryggen. Som gravid kvinna kan en värmekudde vara värd sin vikt i guld för att lindra ömma muskler och leder.

Många gravida kvinnor har också kramper i t.ex. vadmusklerna, särskilt på natten. En värmekudde kan användas som en förebyggande åtgärd för att öka cirkulationen före sänggåendet. Eventuellt kompletterad med massage. Detta bör hålla kramperna borta och hjälpa dig att sova bättre.

Ge en till dina mor- och farföräldrar

Med tiden blir lederna stela, och äldre människor känner detta ofta i sin vardag. De stela lederna – och bristen på cirkulation – kan orsaka både smärta och rörelseproblem. Därför bör du överväga att ge dina äldre familjemedlemmar en värmekudde i gåva – eller åtminstone uppmuntra dem att skaffa en själv. Den kan lindra stelhet och smärta, och värmen stimulerar blodcirkulationen och förebygger ny stelhet i lederna.

Värmeplatta för nacke, rygg och nedre del av ryggen

Många människor lider av smärta i nacke, rygg och ländrygg, som kan vara plötslig eller återkommande. Vanligtvis krävs det inget läkarbesök, eftersom det oftast är tiden som läker nack- och ryggsmärtor. Värme kan dock hjälpa, och läkaren rekommenderar vanligtvis en värmekudde som uppmuntrar till rörelse, kompletterat med vanliga receptfria smärtstillande medel.

Värmeplatta för menstruationssmärta

Varje månad lider ett antal kvinnor av menstruationssmärtor i större eller mindre grad, vanligtvis i form av smärta i antingen buken eller ländryggen. Här kan värmekudden lindra smärtan och ge en känsla av lugn som bland annat kan hjälpa till att sova eller slappna av.

Test av värmekudde för frysstänger

Är du typen som fryser hela vintern och begraver dig i stickade kläder och varma strumpor? Då kan en värmekudde vara lösningen. Du kan till exempel köpa en varm halsduk som hjälper dig att hålla dig varm på kalla vintermorgnar – och samtidigt förebygga halsont. Men en värmekudde är lika bra på ett kallt bilsäte, på kontorsstolen eller under en filt i soffan på kvällen.

Köp både elektriska och spannmålsvärmekuddar

Ett annat bra tips om värmekuddar är att köpa minst två olika sorters kuddar. En elektrisk värmekudde är lätt att ha med sig i soffan, särskilt om du fryser, är gravid eller lider av menstruationssmärtor. Omvänt är en värmekudde med korn vanligtvis mycket effektiv vid nacksmärta eller mer lokaliserad smärta på grund av kornens akupressurverkan.

Uppvärmning av sätet i bilen med en värmekudde

Om du har en nyare bil har du förmodligen uppvärmda säten, men om inte, eller om du kör en äldre bil, kan du enkelt och snabbt skapa dina egna uppvärmda säten med en bilvärmeplatta som ansluts direkt till bilens USB-anslutning, eller alternativt drivs av en extern powerbank. Under den kallare delen av året behöver du inte frysa ballarna av dig på väg till jobbet.

Köp i en fysisk butik

Det går snabbt och enkelt att beställa en värmekudde online, oavsett om du letar efter en värmekudde för spannmål, en värmekudde för mikrovågsugn eller en elektrisk värmekudde. Det kan dock finnas skäl till att du föredrar att köpa värmekudden i en fysisk butik. Lyckligtvis finns det många alternativ för detta.

I vårt test av värmekuddar hittade vi följande platser:

 • Kvickly
 • Jysk
 • Matas
 • Elgiganten
 • Apotek
 • Bilka
 • Imerco

Du kan ha tur om du hittar ett bra erbjudande om värmekuddar i någon av de ovannämnda butikerna, men priserna i fysiska butiker är vanligtvis något högre än hos onlineåterförsäljare. Utbudet är också vanligtvis större på nätet.

Lämna en kommentar