Din guide till eteriska oljor, aromaterapi och diffusering

I skrivande stund har jag min oljelampas diffusor som sänder ut en utsökt doft av citrongräs i mitt arbetsrum. Den eteriska oljan från citrongräs är underbart lugnande, samtidigt som doften är uppfriskande och läcker. Dessutom kan den användas som ett naturligt mygg- och insektsmedel, antingen genom applicering eller via doftljus. Detta är fallet med de flesta eteriska oljor; de har många olika användningsområden.

olielampe diffuser aromaterapi

Aromaterapi är en växtbaserad läknings- och wellnessmetod. Metoden är mycket skonsam och fungerar kort sagt genom att lindra fysiska och psykiska obalanser med hjälp av de terapeutiska egenskaperna hos aromatiska växter

Det är de eteriska oljorna, även kallade eteriska oljor, som används i aromaterapi. Oljan utvinns ur aromatiska växter. När man behandlar sig själv eller andra med aromaterapi väljer man ut de eteriska oljorna utifrån deras egenskaper och applicerar eller inhalerar dem sedan

Det kan till exempel ske genom massage eller i badet. Men det vanligaste sättet att använda aromaterapi är genom doftlampor. Ekologiska eteriska oljor är att föredra eftersom växten har tillåtits växa i naturlig takt och därför är den starkare och extraktet mer potent.

Läs den här artikeln för att lära dig mer om aromaterapi och effekterna och användningsområdena för eteriska oljor.

Metoder för att använda eteriska oljor – hur du kan använda aromaterapi i ditt liv och din vardag

Infografik - Sådan bruger du æteriske oliler til aromaterapi - web
Infografik: hur man använder eteriska oljor för aromaterapi

Oljelampan, en klassiker inom aromaterapi

Det finns olika sätt att använda eteriska oljor. Det vanligaste är genom doftlampor. Här värms oljan upp för att frigöra sina egenskaper och dofter i luften. På detta sätt inhaleras de eteriska oljorna. Det är en mild, behaglig och mycket enkel metod som alla kan använda

Tidigare användes ljus för att värma oljan i en oljelampa. Detta görs fortfarande, men i takt med att vi har blivit mer medvetna om ljus och partikelföroreningar (ljus släpper ut skadliga partiklar i luften), övergår fler och fler människor från oljelampor till diffusorer.

Ljus kan naturligtvis skapa en härlig atmosfär, som trots partikelföroreningarna kan bidra till mycket gott. Jag har hittat en söt och riktigt billig oljelampa för ljus, den finns här.

Alternativt kan du använda ett sojabrännljus med doft av eteriska och naturliga oljor. Sojabljus är mindre skadliga för hälsan och lätta att använda när du vill sprida god stämning. Soy Lites har producerat en rad NonGMO sojaprodukter med eteriska oljor med olika egenskaper

Deras Harmony-ljus med oljor av nypon, geranium och jasmin är underbara. Ljuset har dessutom den extra bonusen att sojamassan kan användas som massageolja för händer och fötter. Du kan också använda den för pedikyr och manikyr.

Diffusor för eteriska oljor

Det finns många olika diffusorer för aromaterapi som fungerar på olika sätt. Många har en liten motor som rör sig för att avdunsta vatten. Den eteriska oljan tillsätts i vattnet och diffusorn släpper ut doften i luften

Den enda nackdelen med denna typ av diffusor är att motorn kan vara lite bullrig. Det finns också diffusorer som använder ultraljud för att sprida doften av eteriska oljor. Återigen tillsätts vatten till oljan som genom avdunstning sprider oljans doft och egenskaper

Fördelen med denna typ av diffusor är att den är tyst. Det gör verkligen skillnad om du till exempel använder diffusorn vid sänggåendet, under meditation eller yoga. Eller om du har den igång medan du sitter och arbetar.

Här hittar du en super fin ultraljudsdiffusor.

Om du vill ha en mer estetisk oljediffusor har jag hittat en riktigt vacker och elegant sådan här. Diffusorn är tillverkad av keramik och är mycket lätt att använda. Den ansluts till ett eluttag och den aromatiska oljan droppar direkt på den. Diffusorn finns här.

Luftfuktare med eterisk olja

Du kan till och med kombinera optimalt inomhusklimat med aromaterapi med de nya luftfuktarna för aromaterapi. Luftfuktaren ger ett behagligt inomhusklimat som inte är för torrt. Detta är särskilt välkommet under vintermånaderna, då radiatorer torkar ut vår inomhusluft mycket. Samtidigt som den ger rätt luftfuktighet sänder den ut en utsökt doft i rummet, enligt ditt val Luftfuktaren finns här.

Massage som aromaterapi

Massage som aromaterapi

Massage är en annan ofta använd metod för aromaterapi som också fungerar mycket bra. Det krävs lite mer än doftlampor, inandning och applicering. Å andra sidan är den också lyxigare och djupare terapeutiskt sett, eftersom kroppens vävnader behandlas direkt. Medan doftlampan kan användas för en ”snabb lösning” är massagemetoden mer tids- och energikrävande. Men det är värt det. Hitta en vän och ge varandra en aromaterapimassage. Vad du behöver:

  1. Vegetabilisk bärarolja

Här kan du använda antingen grapefrö-, mandel- eller solrosolja. Jag rekommenderar mandeloljan, eftersom jag tycker att den är godast. Här får du en stor ekologisk mandeloljaoch du har tillräckligt för några behandlingar.

  1. Eterisk olja vid behov

Beroende på vilket område/problem du vill behandla väljer du en eller flera eteriska oljor som du späder ut i bäraroljan (mandelolja). Längre ner i den här artikeln hittar du en lista över de mest grundläggande eteriska oljorna och deras användningsområden.

Blandningsförhållande:

Använd 5 droppar eterisk olja till 1 tsk bärolja.

Om du behöver inspiration till massagetekniker kan jag rekommendera följande Bolette Schiøtz: Goda händersom är en riktigt bra illustrerad bok om grundläggande massage.

VIKTIGT

Vid användning av eteriska oljor vid massage eller annan behandling där oljan kommer i direkt kontakt med huden eller kroppen måste oljan rengöras. Kom därför alltid ihåg att späda ut den eteriska oljan i en vegetabilisk bärarolja eller i vatten (t.ex. i ett fotbad eller badkar)

Bad med eterisk olja – Badolja för bad

Fodbad eller bad med æterisk olie

En annan relativt enkel och lättillgänglig metod för aromaterapi är att blanda oljan i vatten för ett bad eller fotbad. För ett bad, tillsätt 5-10 droppar eterisk olja för vuxna (mindre än 4 droppar för barn över 2 år). Aromaterapi rekommenderas inte för spädbarn)

Du kan också välja den lyxigare varianten från Aromatherapy Associates, som har tagit fram en badolja som särskilt lindrar stress och spänningar. Tillgänglig här.

Fotbad med eterisk olja

Använd 2-3 droppar eterisk olja för ett fotbad. Som ett supergott tillägg till fotbadet kan du tillsätta Epsom-salt. Epsom-salt har ett mycket högt innehåll av magnesium, vilket är mycket viktigt för kroppens funktion, särskilt för musklerna. Men även nervsystemet är beroende av magnesium för att fungera optimalt

Många stressade människor har brist på magnesium. Du kan hitta följande Epsom-salt här.

För att göra ditt fotbad extra lyxigt kan du lägga till en badpåse som innehåller örter, eteriska oljor och naturliga mineraler. Sedan kan du verkligen luta dig tillbaka och njuta av skötseln fullt ut! Eventuellt med en bra bok om aromaterapi 🙂

Badpåsen finns här.

Påsar och rullar med eteriska oljor

En av de nyare sakerna inom aromaterapi är att använda doftpinnar eller rullar som en snabb ”nödlösning” när du är på språng. Du kan ha dem med dig i väskan och använda dem under hela dagen om behovet uppstår. De eteriska oljorna i pinnen eller rullarna fungerar omedelbart och beroende på oljornas sammansättning kan de hjälpa dig att få mer energi, fokus, lugn, avslappning, antistress och så vidare. Aromastick finns här.

Aroma Rolls appliceras direkt på huden, finns här. De är superbra att ha med sig och applicera när du behöver en snabb lösning.

Startpaket för eteriska oljor och aromaterapi

Om du är nybörjare inom aromaterapi rekommenderas det att du köper ett startpaket med eteriska oljor.

Enligt min åsikt bör ett sådant startpaket innehålla:

  1. Eteriska oljor – de mest grundläggande
  2. Oljelampa eller diffusor
  3. Oparfymerad kropps- eller massageolja
  4. Bok om aromaterapi för nybörjare

Jag har sammanställt några bra förslag för ovanstående, så att du kan köpa ditt eget startkit och börja behandla dig själv och andra med aromaterapi. Metoden är så enkel och skonsam att det inte krävs någon kurs eller utbildning för att använda den i hemmet. Därför kan du tryggt komma igång.

1. Grundläggande eteriska oljor och deras effekter

Lavendel

Lavendel æterisk olie

Lavendel är utan tvekan den mest använda och älskade av de terapeutiska oljorna.

Lavendel är lugnande, lugnande, antidepressivt och balanserande för känslorna. Den är antiseptisk, antibakteriell och smärtstillande. Dessutom är den tonisk, sänker blodtrycket, är kramplösande och lindrar smärta vid artrit

Viktigast av allt är att lavendel är adaptogen, vilket innebär att den fungerar som en harmonizer om kroppen är i obalans.

Lavendelolja kan köpas här.

Tea tree olja

Tea tree oil

Tea tree-olja är särskilt bra för att bekämpa infektioner. Den har antibakteriella, antivirala och svampdödande egenskaper. Den kan därför användas för att behandla mjäll och andra svampproblem samt bakterieinfektioner och virusangrepp. Den stimulerar också immunförsvaret, är sårläkande och generellt bra för hudproblem

För behandling av akne, fotröta, mjäll, infektioner i mun och hals samt små sår och skrapsår är tea tree-olja oumbärlig Den kan köpas här.

Eterisk olja av rosmarin

Om du letar efter en olja som stärker nervsystemet, huden och gallblåsan och som är uppfriskande, antiseptisk och antibakteriell, välj rosmarinolja. Rosmarin är också diuretisk och renande. Den förebygger kramper och reglerar matsmältningen

En bra djupmassage med denna olja kan göra underverk för kroppen. Om du lider av menstruationssmärtor, matsmältningsproblem, mjäll, håravfall, vattenretention, muskelsmärtor, apati eller trötthet, skulle jag definitivt rekommendera att ha rosmarin som en av oljorna i ditt startpaket.

Köp Ekologisk rosmarinolja här.

Frankincense eterisk olja – den andliga oljan

Oljan med det underbara namnet: Frankincense är en av de mest berömda eteriska oljorna. Den har historiskt sett använts för både religiösa och medicinska ändamål och anses vara djupt andlig. Oljan utvinns ur harts från rökelseträdet som växer i den nordafrikanska öknen

Oljan kallas också Olibanumolja. Oljans egenskaper är att den fördjupar andningen och har en allmänt avslappnande effekt på kropp och själ. Den är också antiseptisk, antiinflammatorisk, stimulerar immunförsvaret och främjar sårläkning. Den är bra för menstruation och matsmältning och har diuretiska och nervösa egenskaper

Oljan är mycket bra om du vill behandla känslomässiga problem. Vid ångest och andningsproblem är det ett självklart val. Men även hudproblem, blåsinfektioner, urinproblem, förkylningar och luftvägsinfektioner samt skärsår kan behandlas med Frankinsence. Oljan förebygger också sprickor och stärker cellförnyelsen, varför den är bra att blanda in i ansikts- och kroppskrämer.

Oljan kan köpas här.

Pepparmint

Pebermynte æterisk olie

Nummer 1 för matsmältningsbesvär och andra magproblem som diarré, illamående, kräkningar, magkramper och åksjuka

Dessutom är pepparmyntsolja slemlösande, smärtstillande och kramplösande och dämpar därför feber. Dess febernedsättande egenskaper består i att den främjar kroppens svettning och kyler kroppen. Om du har fått en fysisk eller psykisk chock kan du använda pepparmynta för dess stimulerande effekt. Vid huvudvärk eller migrän är det bra

Jag rekommenderar också att du använder oljan som en förångare i ett sjukrum. Även dålig andedräkt kan lindras genom att använda en munfräschningsspray med pepparmint. Pepparmynta har dessutom en uppfriskande effekt, så blanda gärna några droppar i din duschgel och fräscha upp dig med ett morgonbad.

Du hittar följande pepparmint eterisk olja här.

Dessutom är följande eteriska oljor också värda att överväga i ett grundläggande aromaterapikit:

citron, sandelträ, eukalyptus, kanel, timjan och björk, kokosnöt, tallnålar, kamomill, valerian och sist men inte minst bergamott.

2. Lampor eller diffusor för eteriska oljor

Och naturligtvis behöver du en bra diffusor eller oljelampa som en del av ditt aromaterapikit. Längre upp i artikeln hittar du tips och råd om hur du väljer en diffusor eller oljelampa. Jag rekommenderar denna vacker och enkel diffusor.

Om du är mer intresserad av mysiga ljus finns det en riktigt söt oljelampa för ljus här.

3. Kropps- och massageolja

I ditt startkit behöver du också en bra bärarolja som grund för att applicera oljorna på kroppen. Det kan vara för massage eller om du bara vill smörja in dig i en god olja med avslappnande eteriska oljor innan du går och lägger dig. Jag rekommenderar ekologisk mandelolja för detta Tillgänglig här.

Aromaterapiböcker för ditt startpaket

När du börjar med aromaterapi kan du hitta vägledning och inspiration i en bra bok om ämnet.

En referensbok är naturligtvis användbar, eftersom den ger dig en bok att slå upp när du behöver hitta rätt olja eller rätt kombination för ett problem eller en behandling

Scent Yourself Happy är en bra uppslagsbok där du hittar alla olika eteriska oljor och deras effekter och användningsområden. Boken ger också bra råd och introduktioner om hur man kan använda aromaterapi i vardagen Tillgänglig här.

En klassiker inom aromaterapi är Lotus-boken med namnet Aromaterapi. En bra grundbok som täcker det viktigaste på ett enkelt språk. Den finns också tillgänglig här.

Om du vill experimentera och använda eteriska oljor på ett annorlunda sätt kan du undersöka möjligheterna att använda dem i matlagning. Boken: Essential Oils in Food and Drink (Essentiella oljor i mat och dryck), finns här.

Tvål med eteriska oljor

Sæbe med æterisk olie

Ta in aromaterapi i din vardag

Vi har gått igenom det lite grann, men tvål med eteriska oljor är ett superenkelt sätt att integrera aromaterapi i din vardag. Oavsett om det är handtvål, schampo eller duschgel, gör det underverk att andas in den stimulerande doften när du tar hand om dig själv och din kropp.

I en hektisk vardag kan det vara svårt att få tid för aromadiffusorer och massage. Men det är därför aromaterapi inte är något man får missa. Skaffa en läcker tvål med eteriska oljor som passar dina behov och njut av de små stunderna.

Jag har samlat några favoriter för dig här

Aromaterapi föreningar Lux schampo & Lux Conditioner.

Och deras supergoda Förnyande kroppstvätt

Weledas lavendelhandtvål är en upplevelse för aromaterapikännare Tillgänglig här.

Faromärkning och varningar

Eteriska oljor klassificeras som kemikalier enligt lagen. Detta innebär att de måste följa kemikalielagstiftningen, t.ex. kraven på klassificering, förpackning och märkning enligt CLP-förordningen i Europa.

Om du tittar på eteriska oljor kommer du därför att se både en faropiktogram, signalord, faroangivelser och säkerhetsangivelser.

Det kan kännas överväldigande om du inte riktigt vet vad det betyder. Men så länge du är försiktig och inte använder en eterisk olja i outspädd form är det ingen fara. Allt du behöver göra är att följa bruksanvisningen för oljan i fråga. På själva oljan kan du se hur du använder oljan på rätt sätt.

Lämna en kommentar