Mjölksyrabakterier test 2024: Välj de bästa mjölksyratabletterna

Vad är mjölksyrabakterier?

Bakterier lever i vårt matsmältningssystem, mer än 1 000 olika arter faktiskt. Några av dem är mjölksyrabakterier – även kallade probiotika.

Mjölksyrabakterier är bakterier som producerar mjölksyra. Mjölksyra behövs i vårt matsmältningssystem. Många människor vet att mjölksyrabakterier också finns i sura mejeriprodukter, så det finns en utbredd missuppfattning om att mjölksyrabakterier innehåller mjölk eller finns i mjölk. Detta är dock inte korrekt. Det är i själva syra- eller jäsningsprocessen som mjölksyrabakterier bildas.

Av samma skäl är ett tillskott av mjölksyrabakterier också särskilt lämpligt för veganer som inte kan öka sitt intag av mjölksyrabakterier genom att öka sitt intag av sura mejeriprodukter. Det betyder inte att veganer inte kan få i sig mjölksyrabakterier på ett naturligt sätt, utan det går lätt att få i sig veganska alternativ som surkål, som också innehåller mjölksyrabakterier genom jäsningsprocessen – alternativen är bara inte alls lika många eller lika uppenbara.

Test av mjölksyrabakterier: test av de 10 bästa mjölksyrabakterierna

Nedan finns 10 bra mjölksyrabakterier, som alla ligger högt i olika tester och recensioner. De enskilda beskrivningarna visar vilka produkter som är avsedda för vuxna, för barn, för spädbarn och för resor. Typen (tablett, kapsel, flytande form etc.) anges också, liksom det rekommenderade priset. Observera att priserna i många fall är lägre när du klickar på olika produkter i samband med erbjudanden.

Bäst i testet

Solaray Multidophilus 24

Solaray Multidophilus 24 mælkesyrebakterier

Här får du en allroundprodukt med ett innehåll av 30 miljarder mjölksyrabakterier fördelade på 24 olika mjölksyrabakteriestammar, som tillsammans ger en bra balans i mage och tarm. En förpackning innehåller 60 tabletter och den rekommenderade dagliga dosen är 2 tabletter.

Vita Biosa

Detta är en ekologisk örtdryck där ingredienslistan innehåller probiotiska bakterier som stärker ditt immunförsvar och håller mage och tarmar i balans. Produkten innehåller inte bara inte mindre än en miljon mjölksyrabakterier, utan du får också njuta av hela 19 olika örter, bland annat fänkål, ingefära, lakritsrot och pepparmynta. En förpackning innehåller örter för 3 liter örtdryck och den rekommenderade dagliga dosen är en kopp.

Bäst för barn

Lacto Seven Kids

lacto seven kids mælkesyrebakterier test

Här är en annan mjölksyratablett för barn, men från 1 års ålder. Det är en tuggtablett med jordgubbs- och hallonsmak som innehåller mjölksyrabakterier från 7 olika stammar och även innehåller D-vitamin. Produkten är sockerfri men innehåller sötningsmedel. En förpackning innehåller 50 tabletter och har en rekommenderad daglig dos på 1 tablett.

Renew Life Pure Biotic Child

Renew Life Pure Biotic Barn mælkesyrebakterier

Denna typ av mjölksyrabakterier har utvecklats som tuggtabletter för barn över 3 år. Tabletterna innehåller inte mindre än 10 miljarder mjölksyrabakterier fördelade på 9 olika stammar. Beroende på barnets övriga kost och tarmbalans kan tabletterna tas dagligen. Men de är också utmärkta efter en penicillinbehandling. Tuggtabletterna smakar hallon och björnbär och ska tas före sänggåendet. Det finns 30 tabletter i en förpackning och den rekommenderade dagliga dosen är 1 tablett.

Udos Choice Super Infant

Detta är vår favoritprodukt för spädbarn och småbarn med dålig tarmflora. Produkten är utvecklad för barn i åldern 0-4 år och ges särskilt till barn med tendens till hård mage. Produkten består av mjölksyrabakterier från 7 olika stammar och är i pulverform, så den kan antingen blandas med vatten, bröstmjölk eller modersmjölksersättning och kan därmed ges direkt i nappflaskan. En förpackning innehåller 75 gram och den rekommenderade dagliga dosen är 1 gram (ca ½ tesked).

Bästa surfplatta för resor

Lactocare Travel

När du reser, särskilt till länder med andra matvanor eller risk för dåligt dricksvatten, bör du förebygga med mjölksyrabakterier för att stärka ditt immunförsvar mot främmande bakterier. Det kan du göra genom att ta mjölksyratabletter när du reser. Denna variant innehåller cirka 6 miljarder mjölksyrabakterier fördelade på tre värmebehandlade bakteriestammar och en levande bakteriestam. Dessutom innehåller den vitamin B6, som också har en stärkande effekt på immunförsvaret. En förpackning innehåller 30 tuggtabletter och den rekommenderade dosen är 1 tablett dagligen från 5 dagar före avresa och 1-2 tabletter dagligen under resan.

Duolac Travel 2in1 tuggtablett

Ett annat bra alternativ för en tablett med mjölksyrabakterier i reseform är den här tabletten, som består av 2,3 miljarder mjölksyrabakterier fördelade på fem olika stammar. Dessutom finns det ett innehåll av Prolac-T. Tabletterna är tuggbara och smakar ananas. En förpackning innehåller 30 tabletter och den rekommenderade dagliga dosen är 1 tablett dagligen upp till 4 dagar före avresa och 1-2 tabletter dagligen under resan.

Lactocare Stop

Om du har akuta mag- eller tarmproblem är detta en produkt för dig eftersom effekten är omedelbar. Kapslarna består av 4 miljarder värmebehandlade mjölksyrabakterier uppdelade på tre stammar. Dessutom finns det ett innehåll av jästceller och magnesium, som tillsammans har en effektiv effekt. En förpackning innehåller 12 kapslar och den rekommenderade dosen är 2 kapslar dagligen i 3 dagar. Kapslarna ska tas med ett glas vatten.

Renew Life Pure Biotic Premium

Denna kapsel med mjölksyrabakterier innehåller 50 miljarder mjölksyrabakterier fördelade på 10 stammar. Dessa kapslar utmärker sig genom att de är sprayade med ett behandlingsmedel som skyddar mjölksyrabakterierna från magsyra och gör kapseln lättlöslig i tarmsystemet. En förpackning innehåller 60 kapslar och den rekommenderade dagliga dosen är 1 kapsel.

Solaray Multidophilus 12

Solaray Multidophilus 24 mælkesyrebakterier

Denna variant av mjölksyrabakterier från Solaray innehåller 20 miljarder mjölksyrabakterier fördelade på 12 olika stammar. Produkten är mjölkfri, så den är lämplig för vegetarianer och veganer. En förpackning innehåller 100 kapslar och den rekommenderade dagliga dosen är 1-2 kapslar, som bör tas före sänggåendet eller åtminstone mellan måltiderna.

Varför äta mjölksyrabakterier?

Många danskar lider av dålig tarmflora eller andra mag- och tarmproblem, och en stor del av dem är omedvetna om att en relativt liten insats kan hjälpa dem. Diätmjölkbakterier stabiliserar bakteriefloran i tarmen och magen och kan hjälpa till med problem som matsmältningsbesvär, uppblåsthet och magsmärtor, samt hjälpa matsmältningen och stärka immunförsvaret.

Vissa människor behöver mjölksyrabakterier dagligen för att hålla mage och tarm i balans, medan andra bara behöver en kortvarig behandling, t.ex. när de tar penicillin eller antibiotika eller när de reser. Penicillin och antibiotika är allmänt kända för att vara svåra för magen, så det kan vara en bra idé att äta mjölksyrabakterier vid sidan av behandlingen. Du bör dock vara medveten om att du endast bör ta mjölksyratabletterna ett visst antal timmar efter att du har tagit medicinen.

Okända bakterier kan också förstöra tarmfloran och orsaka bland annat diarré. Många upplever detta på semestern när de har ätit lokal mat eller druckit lokalt kranvatten. För att skydda din mage från en sådan attack och även stärka ditt immunförsvar innan du åker är det en bra idé att ta mjölksyrabakterier före och under resan. För att få optimal effekt av behandlingen bör du börja ta mjölksyratabletter 4-5 dagar före avresan. Det kan också vara en bra idé att fortsätta ta mjölksyratabletterna en dag eller två efter hemkomsten för att vara på den säkra sidan.

Fördelar med mjölksyrabakterier

Förutom de uppenbara fördelarna med mjölksyrabakterier, som t.ex. att de balanserar mag-tarmsystemet, har en positiv effekt på matsmältningen och stärker immunförsvaret, verkar det som om mjölksyrabakterier kan ha ännu mer positiva effekter på din mentala hälsa.

Forskning tyder faktiskt på att tillskott av mjölksyrabakterier minskar stressnivåerna och har en positiv effekt på bland annat stress, ångest och depression. Detta beror på att det finns en tydlig förbindelse (vagusnerven) mellan tarmen och hjärnan som man vanligtvis inte tänker på.

Mjölksyrabakterier kan också ha en positiv effekt på viktminskning, eftersom en balanserad mage och tarm ger bättre matsmältning. Detta innebär bland annat att kroppen bättre kan tillgodogöra sig de nyttiga näringsämnena och allt annat som den behöver, samtidigt som den bättre kan skilja ut det onödiga och överflödiga. Bättre matsmältning innebär också mindre uppblåsthet, vilket är bra för din figur och ditt välbefinnande.

Rekommendation av mjölksyrabakterier

Det finns inget farligt med att ta mjölksyratabletter som kosttillskott, så om du är osäker på om mjölksyratabletter kan hjälpa dina mag- eller tarmproblem är det värt att prova.

Det rekommenderas i allmänhet att ta mjölksyratabletter i samband med antibiotikabehandling. Det beror på att antibiotika inte kan skilja mellan bra och dåliga bakterier, och därför dödar antibiotika allt. Det är därför antibiotika vanligtvis upplevs som svår att ta i magen. Detta kan undvikas med mjölksyratabletter under och efter antibiotikabehandlingen.

När du reser är det också rekommenderat att ta mjölksyrabakterier före och under resan. Särskilt om du ska resa till en exotisk plats där hygienen kanske inte är lika bra som hemma. De främmande bakterierna kan uppfattas som farliga av magen och tarmarna och orsaka diarré, vilket kan förstöra en resa. För att undvika detta kan du ta ett tillskott av mjölksyra 4-5 dagar före avresan och åtminstone under hela resan. Det finns speciella mjölksyrabakterier för resor, som du bör välja i detta fall, eftersom mjölksyrabakteriernas sammansättning skiljer sig från den i vardagliga kosttillskott, och resevarianterna kommer därför att ha en mer effektiv effekt.

Typer av mjölksyrabakterier

Det finns tusentals bakterier i magen och tarmarna, varav många är viktiga för vår matsmältning och vårt välbefinnande. Man vet i allmänhet inte mycket om varje typ av bakterie och dess specifika funktion, men vissa mjölksyrabakteriestammar sticker ut och är särskilt viktiga:

  • L. acidophilus: Denna typ av stam koloniserar tunntarmens väggar och hjälper bland annat till med upptagningen av viktiga näringsämnen och matsmältningen av mejeriprodukter. Det är förmodligen en av de viktigaste stammarna av mjölksyrabakterier.
  • L. fermentum: Denna typ av stam främjar en god bakterieflora, bland annat genom att neutralisera vissa biprodukter i matsmältningssystemet.
  • L. rhamnosus: Denna typ av stam rekommenderas särskilt för att bekämpa ”främmande” bakterier och rekommenderas därför i mjölksyratabletter för resor.

Goda råd om mjölksyrabakterier

Om du vill komplettera din kost med mjölksyrabakterier kan du som tur är alltid hitta en form av tillskott som passar dig, oavsett om du föredrar tuggtabletter, vanliga tabletter eller kapslar. Du kan också få mjölksyrabakterier som örtdryck, smaksatta tuggtabletter för barn och flytande mjölksyrabakterier för spädbarn som kan sättas direkt i nappflaskan.

Om du letar efter den bästa möjliga produkten är tumregeln att välja de kosttillskott som innehåller flest olika mjölksyrabakterier. Titta både på det totala antalet mjölksyrabakterier och på de olika typerna av stammar.

Även om du inte väljer produkten med flest mjölksyrabakterier – kanske för att den är dyrare – kan du ändå få ett mjölksyratillskott som är mer än tillräckligt för ditt fall. Ju känsligare magen är, desto större är behovet av olika mjölksyrabakterier.

Människor har olika tarmflora, så en typ av mjölksyratablett kanske inte fungerar på samma sätt för dig som för din partner. Därför är det viktigt att experimentera lite för att hitta det bästa alternativet för dig, men också för att vara på den säkra sidan genom att välja mjölksyrabakterier med en mängd olika bakterier och stammar så att du får ”lite av varje”.

Du kan också välja mjölksyrabakterietillskott som är kombinationsprodukter. Till exempel mjölkenzymer och D-droppar, mjölkenzymer och vitamin B6, mjölkenzymer och Prolac-T eller mjölkenzymer och magnesium. I det första fallet skonar mjölksyrabakterierna systemet från d-droppar, som är kända för att vara lite hårda mot magen. I andra fall stöder vitaminer eller mineraler ett bra och hälsosamt immunförsvar.

Lämna en kommentar