Naturläkemedel och medel mot ångest och stress

Stress och ångest är några av de tillstånd som påverkar livet för många danskar varje dag. Enligt Dansk Psykiatrins Fond lider upp till 350 000 danskar av sjuklig ångest varje år, medan Stressföreningen uppskattar att upp till 300 000 danskar lider av allvarlig stress. Dessutom är alla de som lider av ångest eller stress i mindre utsträckning troligen minst lika många.

Den vanligaste formen av medicinering mot ångest är antidepressiva läkemedel – inklusive lyckopiller. Stress behandlas vanligtvis inte medicinskt om inte tillståndet utvecklas till depression, vilket är en hög risk. Då används också antidepressiva medel.

Antidepressiva läkemedel är kända för att skapa ett beroende och därmed en ond cirkel där det psykiska tillståndet återkommer så snart behandlingen avslutas. Dessutom finns det ett stort antal mer eller mindre allvarliga biverkningar, bland annat nedsatt minne, nedsatt inlärningsförmåga, trötthet, slöhet och illamående. För vissa har antidepressiva läkemedel också en förstärkande effekt på ångest.

10 typer av naturläkemedel och botemedel

Om du lider av ångest eller stress kan det vara en bra idé att i första hand prova mer naturliga alternativ, t.ex. naturliga läkemedel mot ångest.

Nedan listas 10 typer av naturläkemedel mot ångest och stress som du kan prova om du vill bli bättre på naturlig väg utan att använda antidepressiva läkemedel. Alla förslag kan även prövas utan föregående samråd med en läkare.

CBD-olja

CBD olie naturmedicin mod angst og stress

CBD-olja – även känd som cannabisolja – har en lugnande effekt som har en positiv inverkan på ångest- och stresstillstånd, vilket bland annat kan göra det svårt att sova för mindfulness.

Tips: Se var du kan köpa CBD-olja lagligt här

Cannabis används också medicinskt, men den receptfria varianten innehåller en nästan obefintlig mängd THC, vilket är den hallucinogena effekt som är känd från cannabis i bland annat hasch.

Med CBD-olja i handköpsform får du de lugnande och avslappnande effekterna av cannabis utan känslan av att bli ”hög”. Oljan finns både som olja och pulver, som kan tas med sked eller i vatten, som kapslar och som e-vätskor för e-cigaretter. Vätskan är ofarlig och finns allmänt tillgänglig på nätet.

Aromaterapi

Aromaterapi naturmedicin mod angst

Aromaterapi är användningen av eteriska oljor. Det finns mer än 400 olika eteriska oljor som utvinns naturligt från bland annat bark, blommor, rötter och frukter. De eteriska oljorna skapar en avslappnande och lugnande doft, och aromaterapeuter tror att det har en lindrande effekt på stress och ångest eftersom behandlingen skapar balans i kropp och sinne.

De eteriska oljorna kan antingen användas som doftspridare i hemmet via spray eller rökelsepinnar, eller så kan de användas i massage eller bad.

Oavsett om du lider av stress eller ångest rekommenderas det att skapa en avslappnande och lugn miljö, och väldoftande bad och massage kan vara ett enkelt och välgörande alternativ.

Grönt te

grøn te naturmedicin mod angst

Även om de flesta vet att grönt te är hälsosamt, är det få som vet varför. Förklaringen är dock ganska enkel: te innehåller många hälsosamma ämnen som har olika positiva effekter på kroppen. Särskilt ämnet EGCG har många positiva effekter. Det är dock den unika aminosyran L-theanin som har en stressreducerande och avslappnande effekt, vilket också gör grönt te lämpligt för behandling av ångest. Dessutom sägs L-theanin ha en positiv effekt på ditt minne och humör.

Det finns också många positiva effekter av att dricka grönt te för att behandla ångest och stress, och det förebygger bland annat Alzheimers sjukdom, artros och olika former av cancer.

Kava

Kava-te-naturmedicin-mod-angst

Liksom grönt te har kava te också en mängd positiva effekter som är mer eller mindre dokumenterade. Kava består av en typ av mintte, som har en lugnande och avslappnande effekt som bland annat lindrar ångest och motverkar sömnlöshet. Teet dricks i sydliga regioner som Polynesien och Nya Guinea, eftersom dess lugnande – nästan bedövande – effekt fungerar bra som en välkomstdryck, till exempel för att lätta på humöret, men också som ett naturligt botemedel mot ångest och stress.

Även om det finns många bra saker i Kava, och även om det används på många ställen i mycket större utsträckning än här hemma, bör du vara försiktig och dricka teet endast i begränsade mängder. Det rekommenderas att man dricker teet i högst 30 dagar i rad om det tas varje dag, och att man inte använder mer än 70 mg per dag. Detta beror på att överdriven användning kan ha en negativ effekt på levern.

Meditation

Meditation-mod-angst-og-stress

Meditation är avkopplande och behaglig. Övningarna frigör endorfiner i kroppen, som har många positiva effekter på din hälsa och ditt välbefinnande. Det har länge funnits spekulationer om meditationens effekt på psykiska störningar som ångest och stress, och forskningen visar också att meditation kan ha en direkt inverkan på behandlingen av ångest och stress.

Flera kommuner erbjuder sina stressade medborgare meditation som en del av det kommunala behandlingsutbudet. Om du själv lider av stress (eller ångest) kan du kontrollera om din kommun erbjuder meditation. Alternativt kan du anmäla dig till meditationskurser hos utövare eller på gym, eller meditera hemma i vardagsrummet med hjälp av YouTube eller olika appar.

Avslappningsövningar

Afslappende øvelser mod stress og angst

Oavsett om du lider av stress eller ångest kan många av samma symptom förekomma, inklusive sömnlöshet, tanklöshet och huvudvärk. Avslappningsövningar behandlar symtomen men hjälper också till att lugna kroppen – vilket är precis vad den behöver när den är ständigt på alerten.

Om du letar efter avslappningsövningar för att behandla stress eller ångest kan du titta på mindfulness och yoga eller enklare andningsövningar.

Avslappningsövningarna kan också användas förebyggande. Här är det viktigt att avsätta tid för dem några gånger om dagen, så att du kan väva in lugn och djup andning i din annars hektiska vardag.

Övning

motion mod angst og stress

Motion rekommenderas för att behandla stress och ångest (källa). Det håller kroppen frisk och i gång, och det gör att du inte tänker på att vara sjuk. Det är ännu bättre om övningen sker i naturen. Det sägs faktiskt att naturen är det enda som inte kan bidra till stress.

Om du lider av stress eller ångest är det en bra idé att hitta en träningsform som du kan göra själv – eller tillsammans med någon du litar på. Det kan till exempel vara att springa eller cykla i naturen. Å andra sidan kan det vara en bra idé att undvika gym med många människor, åtminstone till en början, eftersom det kan framkalla både ångest och stress.

Tid med djur

Tid med dyr mod stress og angst

Djurterapi är en underskattad behandlingsform när det gäller bland annat stress och ångest. Djur utlöser faktiskt två viktiga fysiologiska processer hos oss: de minskar produktionen av hormonet kortisol, som är ett stresshormon, samtidigt som de frigör hormonet oxytocin, som är ett välbefinnandehormon (även kallat kärlekshormon).

Det råder ingen tvekan om att denna kombination är mycket önskvärd, oavsett om du lider av stress, ångest eller någon annan psykisk störning.

Det finns djurterapi, som är en form av psykologisk behandling med hjälp av en terapihund. Men det är också ett alternativ att själv söka upp eller skaffa ett djur. När du skaffar ett djur är det förstås viktigt att du först förstår djurets behov och bedömer om du kan tillgodose dem med dina förutsättningar.

Vitamin B-12 och Omega-3 (fiskolja)

fiskeolie naturmedicin mod angst og stress -  angstdæmpende naturmedicin

Om du lider av stress eller ångest handlar det om att ta hand om dig själv och din kropp. Ett sätt att göra det är att se till att din kropp får de vitaminer, mineraler och oljor den behöver – och kanske en extra dos för att hjälpa den att komma tillbaka på rätt spår.

Vitamin B-12 påverkar bland annat blodflödet och nervsystemet. Eftersom ett vanligt symptom på stress är högt blodtryck rekommenderas en positiv effekt på blodflödet, och det faktum att du också kan få en avslappnande effekt på nervsystemet är bara en bonus.

Omega-3 rekommenderas också som ett växtbaserat botemedel mot stress. Detta beror på att fiskolja – som den också kallas – vidgar blodkärlen och därmed sänker blodtrycket, samtidigt som den motverkar blodkoagulering som kan leda till blodproppar.

B-12-vitamin och omega-3 är tillsammans ett bra komplement för naturlig behandling av stress och ångest.

Lämna en kommentar