Magnesium test 2022: Välj det bästa magnesiumtillskottet

Varför äta magnesium?

Magnesium är ett naturligt mineral som redan finns i kroppen, inklusive ben, muskler och vävnader. Magnesium tillförs huvudsakligen genom en varierad kost, men det skadar inte att för säkerhets skull få en boost i form av ett tillskott – magnesium är superviktigt och du kan inte få för mycket av det eftersom överskott av magnesium vanligtvis utsöndras naturligt via njurarna.

Magnesiumbrist kan orsakas av många olika orsaker, bland annat:

 • Lågt födointag på grund av bantning eller sjukdom
 • Kronisk diarré
 • Långtidsbehandling med diuretika
 • Hög alkoholkonsumtion

Om du lider av magnesiumbrist kan följande symtom vara de vanligaste:

 • Trötthet och utmattning
 • Illamående och matbegär
 • Muskelvärk

Trendande Magnesium:

Som framgår av symptomen kan magnesiumbrist hos kvinnor förväxlas med graviditetssymptom. Om du är osäker på om du lider av magnesiumbrist, graviditet eller någon annan sjukdom bör du rådfråga din läkare. Alternativt kan du prova receptfritt magnesium för att se om det har en effekt på dina utmaningar.

Fördelar med magnesium

Det finns många fördelar med att komplettera en varierad kost med ett magnesiumtillskott. Det skadar inte att ta ett litet magnesiumtillskott om du redan får i dig tillräckligt via kosten, det är bara ”bättre att vara på den säkra sidan”. Om du känner dig mer trött och utmattad än vanligt kan du behöva en extra dos magnesium (även om det kan bero på andra brister, t.ex. brist på D-vitamin).

Det finns många fördelar med magnesiumtillskott:

 • Motverka trötthet
 • Har en positiv effekt på nervsystemet
 • Bidrar till en normal och frisk muskelfunktion
 • Bidrar till att upprätthålla skelettet
 • Bidrar till att bibehålla tänderna
 • Har en positiv effekt på ämnesomsättningen
 • Har en positiv effekt på vätskebalansen
 • Säkerställer bättre absorption av kalcium (kalcium)

Det finns alltså många goda skäl att välja ett magnesiumtillskott – oavsett om du har problem eller inte.

magnesium tilskud infografik

Rekommendation om magnesium

Hur mycket magnesium du bör få i form av kosttillskott beror dels på din kost, dels på eventuella sjukdomar. Som utgångspunkt är den officiella rekommendationen för magnesium 350 mg för män och 280 mg för kvinnor, vilket i genomsnitt motsvarar vad vi får i oss genom en normal och varierad kost.

Det är dock mycket svårt att mäta hur mycket magnesium du faktiskt får i dig – och hur mycket av det magnesium du får i dig som faktiskt tas upp av kroppen. I vissa fall kan det därför vara bättre att komplettera med ett magnesiumtillskott för att vara på den säkra sidan.

Om du är gravid rekommenderas också att du tar ett magnesiumtillskott, eftersom det bidrar till ett bättre upptag av kalcium. Graviditetsvitaminer (multivitaminer för gravida kvinnor) innehåller därför också magnesium.

Om du är sjuk kan det finnas särskilda rekommendationer om magnesiumtillskott beroende på din sjukdom. Rådgör med din läkare om du har några tvivel. Om dina njurar inte fungerar som de ska bör du inte ta magnesiumtillskott.

I många fall är rekommendationerna för det dagliga intaget från tillverkarna av magnesiumtillskott högre än de allmänna rekommendationerna för den dagliga dosen. Detta beror på att inte allt magnesium i kapseln eller tabletten tas upp av kroppen. Hur väl magnesiumet absorberas beror på pillrets sammansättning och hur pillret tas. Magnesium absorberas till exempel bättre i samband med en måltid.

Det bör också noteras att många tillverkare rekommenderar att man använder hela det rekommenderade dagliga intaget. Om tabletterna innehåller 200 mg rekommenderar tillverkaren i vissa fall 2-3 stycken, vilket är hela eller till och med mer än den allmänna rekommendationen för dagligt intag av magnesium. Därför behöver du vanligtvis inte mer än 1 eller högst 2 magnesiumtabletter, oavsett tillverkarens rekommendation, förutsatt att du redan äter en regelbunden och varierad kost där majoriteten av ditt magnesiumintag kommer från.

Typer av magnesium

Det finns olika typer av magnesium, precis som det finns olika typer av de allra flesta andra kosttillskott. Vad du ska välja är till stor del en fråga om smak. Du kan till exempel få magnesium i tablettform, magnesium i pulverform och magnesium i kapselform.

Den vanligaste formen av magnesiumtillskott är magnesiumcitrat. Tillägget har tillsatts citrat, vilket är citronsyra som ökar absorptionen av magnesium i kroppen. Du behöver därför inte konsumera lika mycket magnesium dagligen för att få samma effekt som om du valde en annan form av magnesiumtillskott, eftersom mer av magnesiumet absorberas i kroppen när det läggs till citrat.

Läs också: Allt om Epsom-salt

Många magnesiumtillskott är också veganska. Det framgår alltid av produktbeskrivningen om så är fallet.

Magnesium i kosten

Förutom de ovan nämnda typerna av magnesiumtillskott finns magnesium också i din kost – faktiskt i många olika livsmedel. Några av de vanligaste livsmedlen som innehåller mycket magnesium är följande:

 • Mörk choklad
 • Spenat, lök, avokado
 • Fisk och skaldjur
 • Nötter och frön
 • Mejeriprodukter
 • Bananer
 • Fläskkött, nötkött, anka
 • Ris

Förutom de ovan nämnda livsmedlen får du också magnesium genom vanligt kranvatten.

Magnesiumtest: test av de 10 bästa magnesiumtillskotten

Magnesium är ett av de vanligaste kosttillskotten i Danmark och därför finns det många olika varianter. Vi har valt ut de 10 bästa magnesiumtabletterna och granskar dem nedan.

Gemensamt för de 10 tillskotten är att de är lättupptagliga magnesiumtillskott och säljs i kapsel- eller tablettform. Alla magnesiumtillskott nedan kan också köpas online till ett mycket överkomligt pris.

Var medveten om att produkter som ser dyrare ut på ytan kanske inte är det i praktiken. Vissa typer av magnesium behöver bara tas en gång om dagen, medan andra kräver 3-4 kapslar per dag för att uppnå samma mg-intag.

Därför bör du jämföra mängden magnesium mätt i mg med priset – och även titta på tilläggets sammansättning, eftersom vissa typer av magnesium och vissa andra ingredienser säkerställer ett bättre upptag av magnesiumet i kroppen, vilket innebär en mer märkbar effekt vid ett lägre intag av magnesium.

Nedanstående ”magnesium bäst i testet” är baserat på fakta från produktetiketter och andra tester på nätet. Det är därför inte ett test i den meningen att vi själva har köpt och testat magnesiumtillskottet.

Bäst i testet

1. New Nordic Magnesium

New Nordic Magnesium är det bästa magnesiumtillskottet i testet. Kapslarna är tillverkade av magnesiummalat, som är ett magnesiumsalt som utvinns ur äppelsyra – en fruktsyra. Förutom magnesiummalat innehåller kapslarna även vitamin B6, vitamin B12, vitamin D3, tallbarksextrakt, långpepparsextrakt och svartpepparsextrakt, som alla har positiva och hälsosamma effekter på kroppen.

En förpackning innehåller 270 kapslar med 233 mg magnesium i varje kapsel. Tillverkarens rekommenderade intag är 3 kapslar dagligen. Priset ligger i den högre änden, men i gengäld får du en naturlig kvalitetsprodukt och det finns fler kapslar i en förpackning än i många av de andra varianterna i testet.

De 3 kapslarna rekommenderas att tas till frukost, middag och ett glas vatten före sänggåendet. Var medveten om att tillverkarens rekommendation överskrider den rekommenderade dagliga mängden magnesium.

Magnesiumcitrat med maskros och vattenkrasse

2. Solaray Magnesium Citrate

Solaray Magnesium Citrate tillverkas av magnesiumcitrat, som utvinns ur citronsyra. Denna typ av magnesium säkerställer en effektiv absorption av magnesiumet i kroppen. Därför behöver du bara ta 1-2 kapslar dagligen.

Förutom magnesiumcitrat innehåller Solaray Magnesium Citrate också ett antal örter som maskros och vattenkrasse.

En förpackning innehåller 180 kapslar och varje kapsel innehåller 250 mg magnesium.

Bäst för veganer och vegetarianer

3. Solgar Magnesium Citrate

På tredje plats i vårt magnesiumtest kommer Solgar Magnesium Citrate, som är ett annat magnesiumtillskott tillverkat av citronsyra. Även om kapslarna med Solgar Magneisum Citrate endast innehåller 200 mg magnesium per styck, är rekommendationen fortfarande endast en kapsel per dag. Det är därför en mycket bra produkt att använda om du bara vill ha ett magnesiumtillskott till din kost och inte täcka kroppens fulla magnesiumbehov.

Det finns 60 tabletter i en förpackning och priset är mycket överkomligt – särskilt med tanke på att det bara rekommenderas en tablett dagligen. Produkten är 100 % växtbaserad och kan därför användas av veganer och vegetarianer

Bästa Cal-Mag-lösningen

4. Pureviva kalcium och magnesium

Pureviva Calcium & Magnesium är ett kombinerat kalcium- och magnesiumtillskott – och det finns många goda skäl att välja denna kombination. Kroppens två viktigaste mineraler är kalcium och magnesium, och om du behöver ett tillskott av det ena är det troligt att du behöver ett tillskott av det andra. Magnesium hjälper också till att absorbera kalcium, så om du behöver ett kalciumtillskott är det en bra idé att välja ett som innehåller magnesium.

Pureviva innehåller 180 kapslar och den rekommenderade dagliga dosen är 4 kapslar, som tillverkaren rekommenderar att du tar tillsammans före sänggåendet. Kapslarna innehåller 273,6 mg magnesium respektive 232 mg magnesiumoxid. Observera att tillverkarens rekommendation överstiger den rekommenderade dagliga mängden magnesium.

Hög halt av magnesium

5. Biosym Magnesium +300

Biosym Magnesium +300 innehåller de två olika magnesiumformerna magnesiumpidolat och magnesiumdioxid. Särskilt det förstnämnda magnesiumet absorberas snabbare och utsöndras långsammare än andra former av magnesium.

Det finns 180 kapslar i en förpackning och varje kapsel innehåller hela 300 mg magnesium, vilket är i den övre delen jämfört med andra varianter på marknaden. Av samma skäl bör du hålla dig till en kapsel (rekommendationen på förpackningen är 1-2 kapslar) dagligen, förutsatt att du inte har brist på magnesium av hälsoskäl.

Kapslar med äppelsyra och zink

6. Puori (PurePharma) Magnesium M3

Puori Magnesium M3 innehåller både äppelsyra, som bidrar till ett bättre upptag av magnesium, och zink, som bidrar till proteinsyntes, kolhydratmetabolism och metabolism av fettsyror. Puori låter testa alla sina produkter i tredjepartslaboratorier och resultaten finns tillgängliga på webbplatsen med hjälp av partinummer. Detta ger dig som konsument insyn i produktens kvalitet.

En förpackning innehåller 120 kapslar och varje kapsel innehåller 225 mg magnesium. Den rekommenderade mängden enligt tillverkaren är 3 kapslar dagligen. Observera att tillverkarens rekommendation överstiger den rekommenderade dagliga mängden magnesium.

Magnesiumtillskott med citronsyra

7. Pureviva Magnesium Citrate

Pureviva Magnesium Citrate är ett magnesiumtillskott tillverkat av magnesiumcitrat, som är citronsyra. Denna form av magnesium är en av de mest rekommenderade när det gäller absorptionen av magnesium i kroppen. Detta innebär bland annat att du behöver ett mindre tillskott, eftersom kroppen tar upp en större del av magnesiumet.

En förpackning innehåller 180 kapslar med 200 mg magnesium i varje kapsel. Tillverkaren rekommenderar en daglig dos på 1 kapsel. Om du har magnesiumbrist, till exempel på grund av sjukdom, kan du ta 2 eller fler kapslar i samråd med din läkare.

Lämplig för vegetarianer och veganer

8. Natur Drogeriet Magnesium

Natur Drogeriet Magnesium är ett magnesiumtillskott som består av magnesiumhydroxid. Tillägget är vegetabiliskt framställt och rekommenderas därför för vegetarianer och veganer.

En förpackning innehåller 90 kapslar med 200 mg magnesium och tillverkaren rekommenderar ett dagligt intag av 3 kapslar i samband med en måltid. Observera att tillverkarens rekommendation överstiger det rekommenderade dagliga intaget av magnesium.

Magnesium i tablettform

9. Livol Mono Normal Magnesium

Livol Mono Normal Magnesium är – till skillnad från de andra varianterna i testet – i tablettform. Tabletter rekommenderas om du har svårt att svälja kapslar eller om du har barn med magnesiumbrist, eftersom små tabletter är lättare att svälja än kapslar. När det gäller priset ligger Livol Mono Normal Magnesium i den allra lägsta delen av skalan.

En förpackning innehåller 80 tabletter med 300 mg magnesium vardera. Tillverkaren rekommenderar ett dagligt intag av 1-2 tabletter i samband med en måltid.

Veganskt magnesiumtillskott i tablettform

10. Berthelsen Vegan Magnesium

Berthelsen Vegan Magnesium är testet av veganskt magnesiumtillskott i tablettform. Tillägget är en blandning av magnesiumformerna magnesiumbisglycinat och magnesiumoxid.

En förpackning innehåller 240 tabletter med ett magnesiuminnehåll på 250 mg. Tillverkaren rekommenderar 2 tabletter dagligen, som tas med ett glas vatten och eventuellt en måltid. Observera att tillverkarens rekommenderade dagliga intag överstiger det allmänna rekommenderade dagliga intaget av magnesium.

Goda råd om magnesium

Magnesium kallas ofta för en mirakelmedicin som lindrar allt från trötthet till muskelvärk, sömnproblem och sockerbegär.

Magnesium finns i receptfri butik, så du kan prova det som kosttillskott utan att rådgöra med din läkare. Om du är sjuk (särskilt om du har njurproblem) eller tar andra mediciner bör du kontrollera om det är lämpligt att komplettera med magnesium.

Magnesium finns i ren form, men du kan också slå flera flugor i en smäll och köpa antingen magnesium- och kalciumtillskott, magnesium- och D-vitamintillskott eller kombinerade magnesium-, kalcium- och D-vitamintillskott.

Om du väljer en multivitaminprodukt i stället för en av ovanstående lösningar kan mängden magnesium ibland vara lägre och kanske inte ha önskad effekt.

Magnesium tabletter effekt

När du börjar ta magnesiumtabletter är det naturligtvis viktigt att du tar dem varje dag och inte glömmer bort tillskottet om du vill ha en snabb och märkbar effekt. Om du har brist på magnesium kan det ta tid för kroppen att återställa balansen, och du bör därför inte förvänta dig en märkbar effekt under de första dagarna. Ge det åtminstone några veckor innan du skriver av någon effekt.

Magnesium biverkningar

Generellt sett anses magnesium vara ett säkert kosttillskott som du kan ta utan problem. De vanligaste biverkningarna, även om de är sällsynta och inte allvarliga, är följande:

 • Diarré
 • Trötthet
 • Illamående
 • Smärta i magen

Om du upplever ett eller flera av ovanstående symtom när du tar magnesium rekommenderas du att sluta ta tillskottet och rådgöra med din läkare. Du bör dock vara medveten om att symtomen också kan vara symtom på en rad andra sjukdomar och tillstånd.

För mycket magnesium – symptom

Generellt sett är det inte farligt att komplettera kosten med den rekommenderade mängden magnesiumtillskott som anges på förpackningen. Tillägget är så litet att om du redan får hela eller delar av den rekommenderade mängden magnesium genom kosten, kommer överskottet av magnesium att utsöndras av njurarna. Av samma anledning rekommenderas inte magnesiumtillskott för personer med njurproblem.

Om du har tagit för mycket magnesium – i stora mängder – är symtomen vanligtvis följande:

 • Kräkningar
 • Andningsproblem
 • Instabil hjärtrytm
 • Yrsel
 • Depression

Om du upplever ett eller flera av ovanstående symtom i samband med (över)intag av magnesium bör du kontakta din läkare.

Fördelar med magnesium

Magnesium har många fördelar. Några av de vanligaste är de som nämndes tidigare när det gäller minskad trötthet och positiva effekter på ben, nervsystem och muskelfunktioner för att nämna några.

Utländska studier visar dock att magnesium förmodligen har många fler fördelar än vad man först trodde.

Enligt National Institutes of Health har magnesium också en positiv effekt på:

 • Högt blodtryck och hjärtsjukdomar
 • Typ 2-diabetes
 • Osteoporos
 • Migränattacker

Artikeln ovan bygger på ett stort antal olika stora och små studier, och effekten av magnesium på varje tillstånd är därför mindre studerad i vissa fall än i andra. Man måste dock dra slutsatsen att magnesium har många positiva biverkningar och att det inte är skadligt att ta magnesiumtillskott (om man är frisk i övrigt eller i samråd med sin läkare).

Magnesium mot kramper

Är du en av dem som lider av kramper under eller efter träning, eller på kvällen eller natten? Om så är fallet kan det vara värt att prova magnesiumtillskott. Särskilt träningskramper kan bero på magnesiumbrist, eftersom magnesium frigörs från kroppen bland annat via svett. Därför kan ett magnesiumtillskott före träning eller löpning vara en bra idé – precis som ett magnesiumtillskott före sänggåendet är värt att prova om du lider av kramper på natten.

Varför vissa människor lider mer av kramper än andra kan ha flera olika orsaker, varav magnesiumbrist är en av många. Det kan också bero på till exempel dålig cirkulation eller brist på vätska.

Magnesium, kalcium och D-vitamin

Magnesium, kalcium och D-vitamin är på många sätt en treenighet. Kalciumtillskott innehåller ofta antingen magnesium eller D-vitamin, eftersom båda hjälper till att absorbera kalcium bättre i kroppen, men för att få full täckning bör du ta tillskott av alla tre – och antingen välja ett tillskott som innehåller den rekommenderade mängden av var och en av dem eller välja tillskott separat så att du kan kontrollera mängden magnesium, kalcium respektive D-vitamin.

D-vitamin är det vitamin som du får naturligt från solen. Därför är ditt behov av tillskott vanligtvis större på vintern, när solen skiner mindre och du får mindre D-vitamin naturligt. Därför rekommenderas det att åtminstone D-vitamintillskott tas separat, så att man kan minska mängden på sommaren och öka den på vintern.

Börja med en låg mängd magnesium

Om du är osäker på om du lider av magnesiumbrist men inte vill gå till en läkare kan du köpa ett av ovanstående magnesiumtillskott på nätet och försöka lösa problemet hemma. Magnesium kan till exempel vara en lösning när du känner dig tröttare än vanligt, har kramper i benen, känner dig stressad eller rastlös, för att nämna några exempel. En mer detaljerad beskrivning av symtomen på magnesiumbrist finns i artikeln ovan.

När du börjar ta ditt magnesiumtillskott bör du hålla dig till den minsta dagliga dosen. För de allra flesta människor räcker det med en tablett per dag, oavsett om tabletten (eller kapseln) är 200 eller 300 mg. Detta beror på att nästan alla får i sig mer eller mindre tillräckligt med magnesium för sina genomsnittliga behov. Därför behöver du troligen bara ett litet tillskott av magnesium.

Om du fortfarande inte känner någon effekt efter några veckor kan du försöka öka den dagliga mängden magnesium. Du bör dock alltid hålla dig till tillverkarens rekommendationer, som finns på förpackningen.

Om du fortfarande inte har någon effekt efter ytterligare några veckor är det troligt att du inte lider av magnesiumbrist och att dina symtom därför troligen är ett tecken på något annat. Du bör därför kontakta en läkare för att ta reda på vad problemet är och hur du kan lösa det. Symtomen på magnesiumbrist liknar faktiskt symtomen på en rad andra brister, sjukdomar och tillstånd.

Lämna en kommentar