Justerbara hantlar – allt du behöver för effektiv hemmaträning

Du kommer aldrig att hitta ett kommersiellt gym som inte har hantlar som en del av sin utrustning. De är faktiskt helt oumbärliga för styrketräning.

I många fall är en uppsättning justerbara hantlar allt du behöver för att komma igång med seriös hemmaträning. De praktiska fria vikterna kan användas för att träna triceps, biceps, bröst, rygg, ben och axlar. Med andra ord kan du träna hela kroppen för att bygga mer styrka och muskelmassa

Det kan dock finnas en skillnad i hur tung vikt du kan använda för till exempel en axelpress jämfört med en knäböjsvariant. Därför är justerbara hantlar de mest praktiska, eftersom du kan justera vikten för dina individuella övningar.

5 bra justerbara hantlar för hemmaträning

Här är 5 rekommendationer för hantlar, innan du går vidare till fördelarna med justerbara hantlar och tips för övningar under rekommendationerna.

Finnlo hantel

Denna hantel från Finnlo är ett självklart val för dig som vill börja träna. Du får totalt 10 kg att träna med, vilket du kan anpassa beroende på den specifika övningen.

Hanteln är byggd så att du snabbt kan skruva loss spinnlåset och justera skivorna efter behov. Spinnlåset håller skivorna säkert på plats, så du behöver inte oroa dig för något annat än att göra ditt bästa i dina träningsset.

Förutom stången och spinnlåsen innehåller den här lösningen 2 viktskivor på 1,25 kg och 2 viktskivor på 2,5 kg. Själva stången är utformad med ett grovt grepp. Detta ger dig god kontroll över hanteln så att den inte glider i handen under användningen.

Observera att hanteln säljs individuellt.

inSPORTline

De här justerbara hantlarna från inSPORTline säljs i set, så att du får en för varje hand. Detta är naturligtvis en förutsättning för att träna klassiska övningar som bänkpress, axelpress med mera.

Viktskivorna på den här modellen är gjorda av cement, som har en mjukare beläggning av gummi runt omkring. Detta hjälper till att förhindra hårda stötar mot trägolv etc.

Handtaget är täckt av plast, vilket vissa tycker är bekvämare än ett handtag som är direkt på metall. Om du tränar utan träningshandskar kan detta vara särskilt bra, men det är en smaksak.

De två hantlarna har en totalvikt på 20 kg, men du behöver naturligtvis inte köra enbart med två hantlar på 10 kg vardera. Den justerbara funktionen gör att du kan ”bygga” en hantel på 15 kg, så att du kan göra en tyngre övning – till exempel bicepsträning eller goblet squat.

Innehåller 4 skivor på 2,5 kg och 4 skivor på 1,25 kg. Naturligtvis får du också stänger och säkerhetslås för alla ändar.

Hanteluppsättning med skivstång

Detta är faktiskt inte bara justerbara hantlar, utan även en justerbar skivstång. Det här är faktiskt en hel uppsättning från inSPORTline som ger dig riktigt bra alternativ för att ta hemträning till nya höjder.

Hantlarna i det här setet är utformade med ett halkfritt grepp, och självklart ingår säkerhetslås. Till skillnad från många andra hantelsatser får du dock hela 50 kg att träna med. Detta gör att du kan träna hårdare och fokusera mer på att bygga större muskler och mer styrka – beroende på dina träningsval.

Tack vare den medföljande skivstången kan du göra fler övningar enligt deras klassiska tillvägagångssätt. Till exempel med stången på ryggen under en traditionell back squat, en stång för fötterna under dödlyft eller en skivstång i bänkpress.

Setet levereras i en praktisk plastlåda som har både handtag och transporthjul.

Powerblock Sport 24

Kanske känner du till termen ”Bowflex hantlar”? När man talar om Bowflex hantlar är det egentligen bara en term för en specifik tillverkare som är känd för att ha designat en ”många-i-ett” hantel.

Denna uppsättning med 2 justerbara hantlar från Powerblock gör exakt samma sak – men till ett mer attraktivt pris!

Du får 8 hantlar i en, eftersom du enkelt kan ändra hur många kilo som är kopplade till hanteln. Du kan därför ställa in mellan 1,3 kg (endast hantel), 2,5 kg, 4,0 kg, 5,5 kg, 7,0 kg, 8,0 kg, 9,5 kg och 11,0 kg (hantel med alla plattor aktiverade).

Detta ger dig en utmärkt grund för att träna olika övningar eller bygga upp kontinuerligt utan att du behöver investera i ny utrustning.

En annan bra egenskap som gör hanteln ännu mer praktisk är dess fyrkantiga design. Du kan använda dem som upphöjningsstänger eller göra övningar som rena rader utan att känna att vikten ”flyter” bort under dig.

Powerblock PRO EXP uppsättning 5-50

Det här hantelpaketet är samma som det tidigare nämnda Powerblock, men med fler kilo till ditt förfogande. Här får du motsvarande 16 hantlar!

Vikten gör det möjligt att använda följande kilogram per hantel: 1,1 kg, 2,2 kg, 3,4 kg, 4,5 kg, 6,8 kg, 7,9 kg, 9 kg, 11,3 kg, 12,5 kg, 13,6 kg, 15,8 kg, 17 kg, 18,1 kg, 20,4 kg, 21,5 kg och 22,7 kg.

Med andra ord ger uppsättningen dig goda möjligheter att träna din kropp hemma utan att gå ner i vikt. Och om du blir så stark att du saknar mer vikt kan du faktiskt köpa och utöka vikten med fler viktskivor. Detta gör att du kan träna med upp till 40,8 kg i varje hand!

Du hittar viktförlängningar här.

NB! Till det smarta Powerblock-konceptet kan du även köpa ett praktiskt hantelställ av robust stål.

Vilka är fördelarna med justerbara hantlar?

Om ditt mål är att bygga mer muskler och bli starkare är hantlar ett utmärkt verktyg. Hantlar är dock inte enbart avsedda för att bygga upp muskelmassa, utan även för dem som vill tona eller öka sin ämnesomsättning för att gå ner i vikt.

Till skillnad från en skivstång fungerar hantlar bättre med muskelbalans, där det inte är din starka sida som drar vikten. Du kan också göra unilaterala övningar, dvs. träna en sida av kroppen i taget.

Hantlar hör också till begreppet ”fria vikter”, som inte isolerar och tränar endast en muskel (som fallet är med isoleringsmaskiner på ett gym), utan aktiverar flera muskelgrupper.

Dessutom kan du dra nytta av ökad rörelsefrihet. Det gör det lättare att till exempel träna alla de stora muskelhuvudena i axeln eller att förflytta vikternas rörelseriktning så att du träffar muskeln där övningen har störst effekt.

Sist men inte minst kan du få en bättre träningseffekt av hanteln genom att träffa djupare i musklerna. Tänk på en klassisk övning som bänkpress. Om du använder en skivstång för den här övningen kan du inte sänka den längre ner än till bröstet. Hantlar kan däremot föras tillbaka ännu djupare för att öka rörelseomfånget. Du sträcker alltså muskeln mer och tvingas arbeta med ett större rörelseomfång. Detta ger musklerna större belastning, vilket ger bättre förutsättningar för muskeluppbyggnad och styrka.

Relaterad artikel: fotledsvikter för löpning och rehabilitering

Vilka övningar kan jag göra med mina hantlar?

Du kan göra många övningar med dina hantlar. Både övningar för specifika muskler (isoleringsövningar) och övningar som fokuserar på stora muskelgrupper (övningar för flera olika områden).

Det finns många kostnadsfria utbildningsprogram som du kan söka efter på Google – och du kan också titta på utbildningsvideor på YouTube. Vi kommer dock att beskriva tre klassiska övningar som fungerar bra för kroppen.

Golvpress (variant av bänkpress) – träning av bröst och axlar

Lägg dig platt på en yogamatta eller ett annat halvmjukt underlag. Dra nu upp benen under dig som om du skulle göra en sit-up. Håll hantlarna upp mot taket med raka armar.

Sänk hantlarna samtidigt mot golvet i en kontrollerad rörelse. Håll armbågarna i en vinkel på cirka 60 grader från axlarna. När armbågarna och armarna når golvet tar du ett andetag i en sekund och återställer sedan armarna till den utsträckta positionen.

Du bör sträva efter att sänka vikterna på cirka 3 sekunder och höja dem på 1 sekund. Upprepa i 3 uppsättningar om 10-12 repetitioner.

Goblet squat – tränar lår och skinkor

Stå med axlarna på axelbredd. Håll hanteln framför bröstet, under hakan. Hanteln ska vara vertikal, så lyft genom att hålla skivorna med båda armarna.

Sänk nu kroppen så att benen är i 90 grader när låren är parallella med golvet. För kroppen tillbaka till startpunkten. Kom ihåg att hålla ryggen rak under hela övningen.

Sänk kroppen i en takt på cirka 3 sekunder och återvänd sedan tillbaka efter 1 sekund. Upprepa i 3 uppsättningar om 10-12 repetitioner.

Se även: Handledsvikter för vardagligt bruk

Dödslyft – träning av ben, skinkor och rygg

Börja i en upprätt position, med axelbredd från varandra, med en hantel i varje hand och med benen i par. Sänk långsamt ner till knäna medan du håller vikten nära ljumsken. Ländryggen ska vara spänd och ryggen ska alltid vara rak. Se samtidigt till att vikten rör sig så mycket som möjligt i en vertikal linje både nedåt och uppåt.

När vikten når marken tar du upp kroppen igen genom att trycka hälarna mot golvet. Kom ihåg att spänna länden och hålla ryggen rak.

Njut av din nya hantel och av din träning.

Lämna en kommentar