Ankelvikter – ett mångsidigt och billigt träningsverktyg

Ankelvikter har blivit populära träningsredskap eftersom de är både billiga och praktiska. Träning med ankelvikter har fördelen att du får extra vikt runt benen. Det innebär att du belastar dina muskler mer, vilket bidrar till att utveckla mer styrka, explosivitet och uthållighet. Ankelvikter har alltså en positiv effekt på nästan alla typer av träning där du måste använda benen.

Naturligtvis får du inte samma storlek på musklerna som till exempel med tung styrketräning, men genom att lägga mer vikt runt fotlederna kan du öka din förbränning vid viktnedgång eller bygga upp styrka för musklerna vid rehabilitering till exempel

Ankelvikter är utformade så att de kan fås med olika viktkapacitet, vissa även som justerbara ankelvikter. Det gör det enkelt att anpassa en modell till din aktivitetsnivå – oavsett om du bara vill gå med dem eller om du vill ha dem runt benen för att springa eller träna fotboll

5 bra fotledskrafter

Här är 5 bra fotledsvikter som du enkelt kan använda i ditt träningspass eller i din dagliga rutin

Kombinerade handledsvikter/ankelvikter

Dessa kombinerade handleds och fotledsvikter gör det enkelt att binda den extra vikten runt kroppen och öka intensiteten i träningen.

Produkten är en lösning i en storlek som är lätt att spänna runt benet eller underarmen, eftersom de är utformade med justerbar kardborreknäppning. Det gör det enkelt att sätta på dem.

Fotledsvikterna kan naturligtvis också förvaras inuti under byxbenen om du helt enkelt vill öka belastningen på dina ben under t.ex. en arbetsdag där du tar många steg.

Observera att vikten här anges från 1-10 kg, men att den anges som totalvikt. Om du beställer en modell på 5 kg får du med andra ord två fotledsvikter på 2,5 kg vardera.

Odin justerbara ankelvikter

En av de största utmaningarna när det gäller att välja en fotledsvikt kan vara att vara osäker på hur mycket belastning man ska lägga på den.

Lösningen på det problemet kan mycket väl vara dessa justerbara fotledsvikter från Odin, där du kan justera vikten från 200 g upp till 3 kg tack vare smarta viktpåsar. Viktpåsarna – liksom själva stängningsmekanismen för ankelvikterna – är tillverkade med en praktisk kardborrelösning, vilket gör dem lätta att bära med sig.

Om du är osäker på dina viktbehov eller letar efter en flexibel lösning är de här justerbara fotledsvikterna något för dig. Materialet är naturligt slitstarkt och spännena gör det enkelt att se till att de sitter bra på benen.

Odin ankelvikter och handledsvikter (paketerbjudande)

Förutom att ha konstruerat en justerbar ankvikt erbjuder Odin även detta paket. Här har du full möjlighet att kombinera fotleds- och handledsvikter enligt dina behov. Vare sig det gäller daglig användning, vandring eller direkt sport kan du öka kaloriförbränningen genom att lägga vikt på armar och ben.

Setet gör det också möjligt att träna uppåt om du är nybörjare och vill stärka din kropp gradvis – utan att riskera överbelastning till att börja med.

Detta set består av totalt 5 set med olika vikter. Du får 2 x 0,5 kg, 2 x 1 kg, 2 x 1,5 kg, 2 x 2 kg och 2 x 2,5 kg. Paketet är en bra investering och kan naturligtvis delas inom hushållet om andra personer vill använda vikterna.

Aserve ankelvikter

Ankelvikterna från Aserve är en enkel och effektiv lösning som passar bra runt fotlederna. Den bra kardborreknäppningen gör det lätt att dra åt modellen så att de sitter ordentligt och inte irriterar dig.

Den här modellen har en riktigt bra fördelning av vikterna, vilket gör dem lämpliga för till exempel löpning. Modellen kan dock lätt användas allsidigt och därmed även som handledsvikt om du vill träna armar och axlar med extra belastning på svängarna.

Observera att detta är en 2-kilosmodell, vilket kan kräva viss erfarenhet eller styrka innan du använder den.

Bodytone ankelvikter

Ankelvikten från Bodytone är en enkel ankelvikt, men har fördelen att den är otroligt bekväm. Om du planerar att gå under en längre tid med vikt runt benen är det viktigt att du känner ett mjukt material mot huden och att du inte störs av vikten.

Här har du möjlighet att anstränga den extra belastningen på din kropp utan obehag, men med ett lätt och bekvämare tryck mot dina ben. Kardborreknäppningen gör det lätt att fästa modellen ordentligt, så helhetsupplevelsen är mycket bra.

Bodytone-vikterna finns i uppsättningar om 0,5, 1 och 2 kg.

Bra övningar med fotledsvikter

Om du är intresserad av ankelvikter men inte vet hur du ska använda dem, får du här några tips på bra övningar med ankelvikter.

Rådgivningen gäller balans och rehabilitering, styrketräning och daglig användning.

Balans eller rehabilitering

genoptræning med ankelvægte

Allt handlar inte om att bygga större muskler. För vissa personer kan det vara intressantare att förbättra balansen – till exempel genom yoga – eller att träna om kroppen efter en olycka.

För att träna balansen kan du öva på att stå på ett ben och samtidigt sträcka ut det ben som du har lagt vikten på. Den extra vikten på benet orsakar en viktförskjutning som du måste motverka med det stående benet. Detta tränar din balansförmåga, men stärker också din kroppskropp, eftersom du måste motverka vikten med en uppåtgående rörelse av kroppen. Du kan göra övningen från en balanskudde eller en gungbräda för att göra den svårare.

Om du är intresserad av rehabilitering ska du prata med din läkare eller sjukgymnast innan du använder extra vikt i dina rehabiliteringsövningar. Teoretiskt sett bidrar dock den lilla extra vikten till att skapa mer motstånd – det vill säga göra övningarna svårare – vilket kan hjälpa dig att återskapa mer styrka i det drabbade området. Försök till exempel att sitta på en stol med fotledsvikten påslagen. Sträck nu ut benet och för det tillbaka i långsamma, kontrollerade rörelser. Gör detta med båda benen.

Styrketräning

træning med ankelvægte

Ankelvikter kan naturligtvis kombineras med styrketräning. Extra belastning är vägen till bättre uthållighet och/eller större muskler.

Om du inte känner att du har tillräckligt med vikt på dig när du till exempel gör kroppslyft kan du ta på dig fotledsvikter och göra övningen med de extra kilona. Du kan också göra enkla hopp från knäböj, vilket tränar din explosiva styrka.

Ankelvikterna behöver dock inte alls sitta runt benet, utan kan också placeras på ryggen när du gör armsträckningar eller hålla dem bakom nacken när du gör magmuskler. Du kan uppnå progression genom att antingen lägga till fler kilo eller göra fler repetitioner med den vikt du använder nu.

Daglig användning

Varför inte bränna fler kalorier under en vanlig dag?

Den danska hälsomyndigheten rekommenderar att en vuxen person i Danmark tar 10 000 steg per dag. Detta motsvarar ungefär 30 minuter. gå i rask takt. Om du tar dessa steg med mer vikt på kroppen förbränner du fler kalorier eftersom kroppen måste arbeta hårdare än normalt.

Det är därför en bra idé att ha på sig fotledsvikter när du arbetar, städar huset eller är ute och handlar.

Om du är intresserad av viktminskning är detta ett riktigt bra trick eftersom din syreförbrukning och därmed din kaloriförbränning ökar när du går upp i vikt.

Vilka ankelvikter ska jag välja?

Slutligen är det självklart att fråga sig vilka fotledsvikter du ska välja? Svaret på detta är mycket individuellt, men i allmänhet måste du tänka på vad vikterna ska användas till.

Om dina fotledsvikter är avsedda att användas dagligen, t.ex. vid regelbundna promenader, kanske du vill välja en något tyngre modell som ger motstånd när du vanligtvis rör dig kortare sträckor. Om du till exempel går 100 meter från skrivbordet till kaffemaskinen och tillbaka.

Om fotledsvikterna ska användas mer intensivt – till exempel under en löprunda – bör du dock tänka på att detta innebär en något större total extra belastning på dina muskler och leder. Samtidigt måste du hitta en modell som passar ditt ben bra så att den inte glider och till exempel ”drar i knäna” när du släpper den.

Helst ska du investera i en justerbar fotledstyngd eller en förpackning med flera modeller i olika viktklasser. Det gör det också lättare att anpassa viktökningen till din träningsnivå.

Om du beställer en modell med fast vikt rekommenderar vi att du köper en lättare vikt först och sedan arbetar dig uppåt i viktklassen. Om du är nybörjare kan du börja med 1 kg. Om du är van vid sport och är i god fysisk form bör du välja en modell på 2,5 kg. Om du befinner dig någonstans däremellan bör du utvärdera eller köpa ett paket och prova det.

Lämna en kommentar