Handledsvikter – Använd viktökning för effektivare träning

Oavsett vilken typ av sport eller fitness du utövar är en handledsvåg ett billigt och praktiskt komplement till din träning. Handledsvikter har den enkla men mycket användbara funktionen att lägga till mer vikt till kroppen – vanligtvis i ett mindre antal kilo, vilket fortfarande ger mer belastning när du går, springer, hoppar, boxar osv.

Resultatet blir därför att du får ut mer av ditt träningspass eller din vanliga dagliga aktivitet eftersom din kropp stimuleras av den extra vikten. Det innebär till exempel att du förbränner fler kalorier på dina promenader (eller dina steg under arbetsdagen) eller att du bygger upp mer explosiva slag, till exempel för dem som tränar boxning eller slår med tennisracketar när du tränar. Vikterna är också bra för personer som befinner sig i rehabilitering och som behöver bygga upp sin kroppsstyrka igen.

Handledsvikter är utformade för att vara tillgängliga med en lämplig viktbelastning för din aktivitetsnivå – med fokus på komfort, förstås.

5 bra handledsvikter

Här är en lista med 5 olika bra handledsvikter som du enkelt kan få skickade till dig som paket inom några arbetsdagar.

Kombinerade vikter för handled och fotled

Den här uppsättningen kombinerade handleds- och ankelvikter är en produkt i en storlek som är tillverkad av högkvalitativ polyester. Materialet är skonsamt för huden och gör det lättare att använda produkten under längre perioder.

Vikten varierar mellan 1 och 10 kg, men observera att detta är totalvikten. Om du beställer 5-kilosmodellen får du med andra ord två handledsvikter som vardera väger 2,5 kg.

En enkel kardborreknäppning gör det lätt att sätta på modellen ordentligt.

Odin handledsvikter

Dessa handledsvågar från Odin är speciellt utformade för att bäras runt handleden. Detta innebär bland annat att de inte glider lika lätt från sida till sida under användning – även om de inte kan undgå att röra sig lite när din kropp arbetar.

Den goda passformen på kroppen är en stor fördel, eftersom människor ofta tycker att det kan vara irriterande att glida på handledsvikter och därför undviker de att använda dem helt och hållet! Här får du en stabil produkt som har en lämplig stretch i materialet och som ligger högt upp i handflatorna. Detta ger mer effekt från vikten, eftersom den bärs på ytterkanten av armen och ger mer motstånd.

Använd dem när du springer, promenerar eller gör andra aktiviteter där du inte behöver använda händerna

Finnlo handledsvikter

Den här varianten från Finnlo placeras runt handleden och ger motstånd när du idrottar eller går på promenader.

Handledsvikten sitter bra tack vare en bred kardborreknäppning och en bra jämn fördelning av vikterna. Produkten sträcker sig lite längre ner i underarmen än flera andra produkter, men detta kan vara att föredra för vissa eftersom det ger en känsla av att vikten fördelas mer naturligt.

Samtidigt har den ett mjukt tyg som känns bra mot huden och klarar av att du svettas mycket under träning.

Observera att den här modellen är relativt lätt (2 x 0,5 kg), varför vi rekommenderar den för nybörjare eller för dem som vill ha en last att bära under hela dagen.

Bodytone handledsvikter

Bodytone handledsvikter finns i uppsättningar om 0,5, 1 och 2 kg. Det som gör modellen från Bodytone till ett särskilt bra val är den höga komforten.

Som du kan se på bilden används ett riktigt fint material som känns bra mot huden. Det finns en enkel kardborreknäppning, som bara är till för att justera din armtjocklek, så att du får rätt passform

Med andra ord får du en riktigt bra produkt för alla ändamål.

SPRI handledsvikter

Om du letar efter en bra handledsvikt som måste sitta i samma låsta läge är modellerna från SPRI ett bra val!

Produkten här är utrustad med en praktisk tumring som ser till att handledsvikten sitter kvar på handryggen och inte glider fram och tillbaka under träning eller promenader. Detta innebär bland annat att du alltid har vikten på plats, där du får bra belastning i svingen under till exempel en löpning. På så sätt är belastningen effektiv och din rytm påverkas inte negativt av känslan av glidande vikter på armarna.

Hur du använder dina handledsvikter

Den övergripande fördelen med att använda handledsvikter är att du ökar belastningen och därmed din förbränning.

håndledsvægte til træning

I allmänhet kan handledsvikter köpas i olika viktklasser. Hur många kilo du väljer är upp till dig och din styrka och aktivitetsnivå, eftersom det är mycket individuellt vilken belastning som är lämplig.

Vårt råd är dock att börja med en lämplig vikt och arbeta dig uppåt, snarare än att köpa en för tung vikt som du inte kommer att använda i din träning. Om du är nybörjare bör du börja med 0,5 kg, om du redan är van vid styrketräning och är en stark person bör du välja en modell på 2,5 kg. Personer som är helt nya eller erfarna styrketränare kan själva bedöma om 1, 1,5 eller 2 kg är rätt plats att börja på.

Vikterna är mycket praktiska och kan användas på detta sätt för träning och aktivitet:

Handledsvikter för promenader

I Danmark rekommenderar National Board of Health att vuxna tar minst 10 000 steg per dag, vilket motsvarar cirka 30 minuter. gå i rask takt.

Promenader har också blivit mer populärt eftersom det kan vara ett effektivt sätt att hålla en rimlig aktivitetsnivå, till exempel när man försöker gå ner i vikt. Det talas faktiskt om att det kan vara bättre att komma ihåg dina steg varje dag än att träna intensivt några gånger i veckan. Att komma ihåg att aktivera kroppen på ett mycket grundläggande sätt är alltså viktigare än att lyfta tunga vikter några gånger i veckan. Åtminstone om ditt mål är viktminskning.

När du väljer handledsvikter för promenader ska du välja en bekväm modell som du kan gå hela din normala sträcka med. Handledsvikter är ett billigt komplement till din träning, så börja med en lämplig vikt och bygg på den senare med fler kilo

Handledsvikter för löpning

När det gäller handledsvikter för löpning finns det många alternativ, men se till att du väljer en modell som inte glider på armen. Välj till exempel en modell med en tumring så att du kan ”låsa” vikten.

Kom också ihåg att när du börjar springa med vikter belastar du din kropp och dina leder på ett nytt sätt. Välj därför en lämplig startvikt även här.

Handledsvikter för löpning används ofta, eftersom det är ett enkelt sätt att lägga till kilon på kroppen, så att du tränar musklerna och cirkulationen hårdare. Effekten blir därför starkare muskler och bättre form.

Handledsvikter för boxning och kampsport

När du svingar armarna och samtidigt har handledsvikter på dem tränar du naturligtvis dina armar och axlar bättre. Om du också tränar slag när du bär vikterna kommer du att bygga upp mer kraft i slaget, vilket är alfa och omega i boxning eller kampsporter där boxningselementet är närvarande.

Därför är det också vanligt att boxare tränar genom att slå i luften med vanliga hantlar i handen för att träna muskler och uthållighet. En hantel efterliknar den här övningen, men kan användas under hela träningspasset för att få ut det mesta av dina ansträngningar.

NB! Var medveten om att du bör hitta en mycket mjuk handledsvikt om du sparrar med en partner, så att du inte riskerar att vikten skadar den andra personen.

Handledsvikter och rehabilitering

Många vill veta mer om samspelet mellan handledsvikter och rehabilitering. Naturligtvis rekommenderar vi alltid att du rådgör med din läkare eller sjukgymnast innan du bestämmer dig för att inkludera vikter i ditt rehabiliteringsprogram.

På det hela taget bör dock handledsvikter och rehabilitering fungera bra tillsammans om du fokuserar på kontrollerade övningar. I själva verket ger de en liten extra belastning som hjälper dina muskler att bli starkare.

Lämna en kommentar