Få ut mer av din träning genom att välja den bästa yogamattan

Oavsett om du tränar yoga, pilates eller hemträning framför tv:n bör du skaffa en yogamatta. Det finns otaliga varianter, så det kan vara svårt att veta vilken som är den bästa yogamattan.

Vi är här för att hjälpa dig, så vi har samlat ihop 10 av de bästa yogamattorna på marknaden och recenserat dem nedan. Detta ger dig en riktigt bra grund för att välja den bästa yogamattan för dina behov.

Vi skrev också till Anna-Sophia från DoYoga.dk och frågade henne vilka yogamattor hon brukar rekommendera till sina yogis och lärare – se hennes svar här:

Jag är väldigt förtjust i Liforme, Manduka; luna Ligaya för varm yoga och Moonchilds egna 🙂

Anna-Sophia
DoYoga.dk

Läs mer om hennes rekommendationer här.

Naturligtvis ger vi också våra egna rekommendationer längre ner i artikeln.

Varför använda en yogamatta?

När du gör yoga – eller någon annan övning där du står på golvet – är det svårt att röra sig direkt på det hårda golvet för kroppen och särskilt för lederna. Därför rekommenderas yoga och annan träning alltid på en yogamatta eller träningsmatta.

Yogamattan ger en bekväm och dämpande yta som inte bara känns bekvämare att träna eller ligga på, utan också ger en viktig dämpning för att förebygga ledvärk och belastning.

Typer av yogamattor

Yogamattor är ett brett begrepp som omfattar alla mattor som du i princip kan utöva yoga på. De billigaste yogamattorna motsvarar en tunn matta av icke miljövänlig PVC-plast, medan det också finns många tjockare och större träningsmattor av bättre kvalitet.

Sammantaget bör du titta på tre olika saker när du letar efter den bästa yogamattan:

 • Tjocklek
 • Längd
 • Material

Längd Material

Yogamattans längd har också mycket att säga, och den beror på din längd. Du bör åtminstone kunna ligga utsträckt på mattan för att den ska passa dig. Den bör vara lite längre för att underlätta, så att du inte behöver lägga ner energi på att placera dig på mattan för varje övning.

Bredden har inte lika mycket att säga. Standardbredden är 60 cm, vilket är bra för de flesta. Om du har breda höfter ska du välja en yogamatta med samma bredd – gärna med lite extra.

Storleksbord för yogamatta:

Din längdYogamattans längd (cm)Yogamattans bredd (cm)
Under 183 cm 172 cm – 182 cm61 cm
Över 183 cm214 cm61 cm – 92 cm

Tjocklek

För att skydda din kropp så mycket som möjligt kan det vara en bra idé att välja en lite tjockare yogamatta. Hur tjock den ska vara beror i princip på din vikt. Ju högre vikt du har, desto tjockare är yogamattan. De flesta föredrar en yogamatta med en tjocklek på minst 4 mm för att få bättre komfort. Men det är också värt att tänka på att ju tjockare mattan är, desto sämre blir din balans på mattan, eftersom ytan blir mjukare och mer instabil.

Material

Traditionella yogamattor är tillverkade av PVC, som är ett plastmaterial. Lyckligtvis tillverkas yogamattor numera av en mängd mer miljövänliga material, t.ex. naturgummi, andra typer av gummi, skum och ull.

Om du vill ha en yogamatta som är fri från skadliga kemikalier och allergener ska du leta efter Oeko-Tex-certifiering.

Mattans yta är också viktig, eftersom olika ytor har olika syften. Därför kan du hitta yogamattor med slät, grov och ribbad textur i olika kvaliteter. Vanligtvis är den släta versionen den minst lämpliga att välja, eftersom du riskerar att halka om du svettas. Grova och räfflade ytor ger dig ett bättre grepp.

Välj den bästa yogamattan

Det finns många bra yogamattor på marknaden, och det tillkommer hela tiden fler. Några av de mest kända märkena är Casall och Sports Pharma, så vi har naturligtvis valt ut produkter från dessa märken nedan – men också från ett antal andra tillverkare som tillverkar yogamattor av god kvalitet.

1. Moonchild

moonchild - bedste yogamåtte

Härlig yogamatta i miljövänligt naturgummi. Mattan har en PU-yta som inte bara ökar komforten utan även greppet och kontrollen, så att du inte halkar på mattan – även om du har svettiga händer.

Tack vare det flexibla materialet tar mattan inte mycket plats när den är ihoprullad, vilket gör den lätt att transportera till och från träningen. Den finns också i flera olika färger och är bra lång.

Mattan väger endast 2,3 kg, vilket definitivt är i den fina änden av skalan. Det gör den idealisk för både hemmet och utomhusbruk.

Moonchild finns även i en XL-version som mäter 200 x 66 x 0,5 cm.

 • Mått: 183 x 61 cm
 • Tjocklek: 4 mm
 • Material: naturgummi
 • Färg: Svart, turkos, lila, olivgrön, marinblått

2. Manduka Prolite

manduka prolite er en af de bedste yogamåtter

Manduka Prolite är det självklara valet för yoga och andra träningsformer. Mattan är lätt, den är Öko-Tex-certifierad och har en yta som stöter bort både fukt och bakterier, vilket ger en lång hållbarhet. Manduka Prolite är 100 % latexfri.

Den här träningsmattan har ett medelhögt grepp, vilket rekommenderas av de flesta yogalärare, eftersom du lätt kan glida från position till position – utan att riskera att falla.

Manduka Prolite finns i ett stort antal färger, så du kan få en högkvalitativ yogamatta i exakt den färg du föredrar. Dessutom väger den bara 1,8 kg och tar väldigt lite plats när den är ihoprullad, så den är perfekt att ta med sig i farten.

Manduka finns också i en Pro-version, som mäter 180 x 66 x 0,5 cm.

 • Mått: 180 x 61 cm
 • Tjocklek: 4,7 mm
 • Material: PVC
 • Färg: Mörkblått, blått, ljusblått, svart, vinrött, lila, grått, grönt, mörkgrönt, violett

3. Manduka X yogamatta

Manduka X Yoga Mat

Manduka X Yoga Mat är en fantastisk yogamatta i TPE-gummi som är flexibel, har bra fjädring och är mycket bekväm att träna på. Dessutom är TPE-gummi en miljövänlig produkt som är fri från skadliga kemikalier. Mattan är fri från bland annat ftalater och latex.

Träningsmattan kan användas för yoga, pilates och alla andra former av träning och tar väldigt lite plats när den är ihoprullad. Den finns också i fina färger och har en fin längd på 180 cm.

 • Mått: 180 x 61 cm
 • Tjocklek: 5 mm
 • Material: TPE-gummi
 • Färg: Mörkblå, lila eller svart

4. Casall Mat Position 4 mm

bedste yogamåtte #1

iForm har tidigare röstat Casall Mat Position yogamatta till ”bäst i testet”, så du kommer förmodligen inte att bli besviken här. Mattan är tillverkad av TPE-gummi, som är ett återvunnet material. Det innebär att den är fri från PVC-plast, vilket är en annan miljöfördel.

Mattan har en bra storlek med en längd på 183 cm, och även om tjockleken är i den lägre änden av skalan med 4 mm, är det tack vare materialet och designen en riktigt bra yogamatta med ett utmärkt grepp.

 • Mått: 183 x 61 cm
 • Tjocklek: 4 mm
 • Material: TPE-gummi
 • Färg: Svartgrå

5. Reebok Mat Yoga Delta

2. Reebok Mat Yoga Delta yogamåtte

Snygg träningsmatta från Reebook i en vadderad design med en grov yta för bättre grepp. Mattan är 4 mm tjock, vilket är på den tunna sidan, men å andra sidan tar den inte mycket plats ihoprullad, och den har två upphängningshål så att den enkelt kan hängas upp för att torka efter användning och efter torkning.

Den här yogamattan är lämplig för både yoga och pilates. Den passar bäst för kvinnor, eftersom längden är 173 cm, så den är på den korta sidan.

 • Mått: 173 x 61 cm
 • Tjocklek: 4 mm
 • Material: skum
 • Färg: Svart

6. Sports Pharma Yogamatta

Sports Pharma Yogamåtte

Prisvärd yogamatta i PVC med en nubbad yta som ger bättre grepp och mindre risk för att halka. Mattan är också halkfri så att den inte rör sig under användning.

Sports Pharmas yogamatta är antibakteriell och lätt att rengöra med en fuktig trasa eller spray, och den känns varm mot händer och fötter när du använder den. Mattan finns i standardstorleken 180 x 60 cm med en fin tjocklek på 5 mm, vilket är ett bra val för de flesta.

 • Mått: 180 x 60 cm
 • Tjocklek: 5 mm
 • Material: skum
 • Färg: Blå, lila eller orange

7. UltraGrip Mat Yogamatta

UltraGrip Mat Yogamåtte

UtraGrip-yogamattan är tillverkad av naturgummi, vilket har många fördelar. För det första är det ett naturmaterial i stället för plast, och det är bättre för miljön eftersom det är biologiskt nedbrytbart. Dessutom tillverkas mattan i Europa, vilket ställer vissa krav på själva tillverkningen och förkortar leveranstiden

UltraGrip-yogamattan kan också tvättas i 30 grader i tvättmaskinen, vilket gör rengöringen mycket enkel och noggrann. Mattan har ett riktigt bra grepp, och återförsäljare av yogautrustningar hänvisar till mattan som en av de bästa yogamattorna på marknaden, trots dess blygsamma tjocklek på 4 mm. Å andra sidan har den en fin längd på 185 cm.

Mattan är Oeko-Tex-certifierad, vilket garanterar att den är fri från skadliga ämnen. Det enda du måste vara medveten om är att den inte rekommenderas för personer med latexallergi.

 • Mått: 185 x 60 cm
 • Tjocklek: 4 mm
 • Material: naturgummi
 • Färg: Lila eller petroleum

8. Adidas Mat Yogamatta – 8 mm

Adidas Mat Yogamåtte – 8 mm

Om du vill ha en extra tjock yogamatta är den här modellen från Adidas ett självklart val med sina 8 mm. Tjockleken gör yoga, pilates och andra golvövningar bekvämare. Trots den extra tjockleken har mattan god stabilitet så att du inte riskerar att tappa balansen, och strukturen är halksäker.

En annan fördel med den här träningsmattan är att den bara väger 0,5 kg, vilket är mycket lätt. Materialet är en blandning av huvudsakligen EVA-skum och 15 % TPE-gummi, vilket tillsammans ger en lätt och stabil träningsmatta.

 • Mått: 176 x 61 cm
 • Tjocklek: 8 mm
 • Material: 85 % EVA-skum och 15 % TPE-gummi
 • Färg: Grått

9. Sport Pharma Profi GymMat Pro träningsmatta

Sports Pharma Profi GymMat Pro Træningsmåtte

Extra tjock yogamatta på 10 mm i NBR-gummi. Mattan är flexibel och bekväm, och materialet är motståndskraftigt mot tryck, vilket innebär att den lätt ”hoppar upp” igen när trycket försvinner. Materialet är också antibakteriellt och lätt att rengöra med vatten, och det innehåller ingen plast och är dessutom fritt från latex och formamid.

Sports Pharmas träningsmatta är 180 cm lång, vilket är en genomsnittlig storlek för en yogamatta som passar de flesta, och även om den är betydligt tjockare än många andra yogamattor är den stabil att träna på.

 • Mått: 180 x 60 cm
 • Tjocklek: 10 mm
 • Material: NBR-gummi
 • Färg: Svart

10. Reebook Mat Yoga Elite

Reebook Mat Yoga Elite

Ännu en träningsmatta från Reebook, den här gången med en tjocklek på 5 mm och en längd på 183 cm, vilket är mycket fina mått som skapar en ram för en stabil men bekväm träning. Mattan har smarta upphängningshål så att den kan lufttorka innan den rullas ihop.

Förutom att den här yogamattan är mjuk och bekväm väger den bara 850 gram, vilket är en klar fördel om du behöver ta den med dig på träningen.

 • Mått: 183 x 61 cm
 • Tjocklek: 5 mm
 • Material: skum
 • Färg: Svart

11. Surya Yogamatta i 100 % ull

Surya Yogamåtte i 100% uld

Även om de flesta människor förknippar en yogamatta med en matta av plast eller gummi finns det många fördelar med att välja en yogamatta av ull. För det första produceras ull på ett hållbart sätt, men ullens egenskaper passar också bra ihop med en träningsmatta. Ull är smutsavvisande, självrengörande och extremt slitstarkt. Den är också mjuk och bekväm.

Särskilt om du ska träna om kan du också dra nytta av ullens mer isolerande effekt, vilket kan ge en värmefördel vid muskelträning.

Underlaget är tillverkat av latex, som ger flexibilitet, vilket också är känt från andra yogamattor, medan det översta lagret är tillverkat av 100 % ull.

 • Mått: 200 x 75 cm
 • Tjocklek: cirka 5 mm
 • Material: ull och latex
 • Färg: Vit

12. Casall Exercise Comfort 7 mm yogamatta

Casall Exercise Comfort 7 mm Yogamåtte

Ännu en Casall yogamatta, den här gången en extra tjock 7 mm version, vilket gör något för komforten, särskilt om du tränar extra hårt eller länge. Även om mattan här är lite tjockare ger den ändå bra stabilitet under träningen.

TPE-gummi i två lager ger en stark och flexibel konstruktion som lämpar sig för alla typer av träning. Materialet är också lätt att rengöra och TPE-gummi är en miljövänlig produkt.

Casall får vanligtvis höga poäng i olika tester av yogamattor – och det är inte utan anledning.

 • Mått: 180 x 61 cm
 • Tjocklek: 7 mm
 • Material: TPE-gummi
 • Färg: Svart

Den bästa yogamattan – vår rekommendation

Det finns många bra alternativ bland de nämnda yogamattorna, så det har inte varit lätt att välja en favorit. Men ändå, vår rekommendation:

Casall Mat Position 4 mm

Casalls yogamatta har en bra längd som passar de flesta och är längre än genomsnittet. Även om den bara är 4 mm tjock är den fortfarande bekväm att träna på och har ett riktigt bra grepp, även med svettiga händer.

Dessutom är det ett stort plus att Casall Mat Position är tillverkad av ett miljövänligt återvunnet material.

Se ävenBästa mikrofiberhandduk

Vilken yogamatta ska jag välja?

Valet av yogamatta eller träningsmatta beror på syftet och din träningsnivå. Naturligtvis spelar din budget också roll eftersom det finns prisskillnader mellan olika yogamattor.

Utövar du yoga, pilates, fitness eller någon annan form av träning? Eller ska du använda den för rehabiliteringsövningar eller stretching?

Hvorfor yoga (yogamåtte) infografik
Varför yoga – Infografik

Om du ska träna på mattan så mycket att du kan börja svettas av det är det viktigt att ha en yta som inte är för hal. Ju mer du svettas, desto grövre yta bör du välja.

Sedan har vi tjockleken på yogamattan. Vanligtvis säger vi minst 4 mm. Mer än så ökar komforten men hämmar balansen. Om du gör relativt stationära, stillasittande eller liggande övningar, till exempel under rehabilitering, är en tjock yogamatta att föredra för att skydda din kropp och ge komfort under övningarna.

Om du reser kan en reseyogamatta vara ett bra alternativ till din yogamatta hemma. En reseyogamatta är vanligtvis tunnare, tar mindre plats och är relativt billig. På så sätt riskerar du inte att förlora din dyra yogamatta när du reser, och en reseversion kan användas utomhus i sanden eller på gräset utan att du behöver oroa dig.

Rengöring av din yogamatta

Valet av material har naturligtvis betydelse för komforten, men också för hur lätt det är att rengöra. Många plastmattor kan endast rengöras genom att torka av dem med en fuktig trasa eller spray, och det finns särskilda rengöringsprodukter för yogamattor som kan sprayas på dem innan de torkas av.

Några av de dyrare modellerna – vanligtvis de i naturgummi – klarar en tur i tvättmaskinen på skonsam cykel, vilket trots allt är en enklare och snabbare lösning.

Vanligtvis tål ingen yogamatta, oavsett material, att torkas i tumlare efteråt. De bör därför hängas upp för att torka. Det är viktigt att mattan torkar helt innan den rullas ihop, annars kan den bli smutsig.

Hur ofta du ska tvätta din yogamatta beror på hur den används. Om du utövar varm yoga svettas det vanligtvis så mycket att mattan måste tvättas efter varje användning, medan det kan dröja veckor eller månader innan du tvättar yogamattan om du utövar hathayoga. Det är dock inget fel att löddra mattan efter varje användning, oavsett vilken typ av träning det är, eftersom du då förhindrar bakterietillväxt. Sprutningen tar inte bort svettlukt, men eliminerar bakterier.

Undvik PVC för miljöns skull

De flesta äldre modeller av yogamattor var tillverkade av PVC-plast. Både PVC och andra former av plast är dock extremt skadliga för miljön, både vid tillverkningen och senare vid bortskaffandet. Om du vill skydda miljön bör du därför välja ett mer hållbart alternativ som naturgummi eller TPE-gummi.

Om du är osäker på om materialet i en yogamatta är miljövänligt kan du alltid leta efter Öko-Tex-certifikatet. Genom att välja en yogamatta med detta certifikat kan du också vara säker på att undvika skadliga och allergiframkallande ämnen i din yogamatta. Särskilt när det gäller yogamattor, där du är nära materialet under lång tid och tar djupa andetag i närheten, är det viktigt att mattan är tillverkad av ett hälsosamt material.

Se även: dagens pollenräkning

Välj ett material som håller länge

Förutom att tänka på hållbarhet när du väljer vilket material du ska köpa din yogamatta i bör du också tänka på materialets hållbarhet. Det beror på att det finns stora skillnader mellan olika material.

Skummaterial är vanligtvis billigt att köpa, men deras hållbarhet är också betydligt kortare än gummimaterial. Skum förlorar nämligen sin struktur snabbare, blir svagt och går därför sönder eller spricker, medan gummi behåller sin struktur och förblir flexibelt i mycket större utsträckning.

En yogamatta som går sönder är en sak, en yogamatta som luktar är en annan. Därför bör du också överväga möjligheten till rengöring, eftersom detta förlänger mattans livslängd. Det mest uppenbara är om yogamattan tål en tur i tvättmaskinen, men annars bör den åtminstone tåla att skrubbas och tvättas med tvål och vatten.

Rekommendationer för en yogamatta för resor

Om du tränar yoga, pilates, mindfulness eller golfträning i vardagen vill du kanske kunna ta med dig det när du åker på semester, reser eller besöker familjen. I princip kan du ta med dig din vanliga yogamatta när du ska vara borta en längre tid, men om du har en tung, dyr eller tjock yogamatta kan det vara bättre att ta med dig en reseyogamatta. Det finns yogamattor som kallas ”reseyogamattor”, men i princip är en reseyogamatta vilken typ av yogamatta som helst som väger lite, kan vikas ihop mycket och är lätt att bära.

En enkel lösning är att köpa en resväska för yogamattan, så att du kan vara säker på att den inte rullar ut sig på vägen, men samtidigt skydda den om du förvarar den i bagaget.

Casall har till exempel gjort den här smarta resväskan.

Resväskan ovan har en axelrem, så du kan också använda den när du tar med dig din yogamatta till yoga eller träning hemma. Dessutom är den tillverkad av nylon, vilket är ett robust och hållbart material som skyddar din yogamatta från skador. Det är synd att komma på semester och upptäcka att något i bagaget har slitet hål i din yogamatta.

Resväskan passar alla Casalls yogamattor och tack vare det stora utrymmet passar den även de allra flesta andra yogamattor; den är hela 74 cm bred och de flesta yogamattor är bara runt 60 cm breda.

Läs också: de bästa vågen för kroppsanalys

Lämna en kommentar