Vad är idrottsmassage?

Sportmassage är en typ av massage vars syfte är att stimulera lymfsystemet och blodcirkulationen. Den hjälper också till att minska muskelspänningar.

Sportmassage har ett stort värde för en idrottare eftersom det inte bara är en behandling för idrottsskador. Rätt idrottsmassage kan också användas för att förbereda idrottaren för att prestera sitt bästa, till exempel i en tävling.

Det är dock inte bara idrottare som har nytta av idrottsmassage. Även om du inte idrottar kan du dra nytta av en sådan massage. Eftersom denna form av massage fokuserar på att förebygga och läka olika skador på senor och muskler är det många som kan dra nytta av idrottsmassage.

De fyra typerna av idrottsmassage

En idrottsmassage är inte bara en idrottsmassage. Det finns fyra olika typer av idrottsmassage, var och en med sitt eget syfte:

  1. Återställande idrottsmassage: Denna typ av idrottsmassage är den typiska ”vardagsmassage” som används av idrottare. Tack vare denna typ av massage kan idrottare träna hårdare och samtidigt få färre skador eftersom musklerna stimuleras. Det både förebygger och lindrar muskelvärk.
  2. Rehabiliterande idrottsmassage: Syftet med denna typ av idrottsmassage är att lindra och minska smärta, men också att stärka kroppens naturliga läkningsprocess. Denna typ av idrottsmassage är därför lämplig efter en skada. Det kan vara en idrottsrelaterad skada, en arbetsskada, skador efter en olycka osv.
  3. Förebyggande massage före en tävling eller liknande: Före en match, en tävling eller liknande där en idrottsman måste prestera är denna idrottsmassage idealisk. Det är en kort form av massage som ges 15-20 minuter före föreställningen. Massagen stimulerar musklerna och hela nervsystemet så att kroppen är redo att prestera sitt bästa.
  4. Sportmassage efter en tävling eller liknande: Efter en prestation av något slag kan en sportmassage användas för att lindra muskelömhet och trötthet. Massagen bör dock ges innan muskeltröttheten börjar. Massagen stimulerar blodcirkulationen och aktiverar lymfsystemet för att frigöra avfallsprodukter (mjölksyraansamling).

Sportmassage är bra i många situationer

Hvad er sportsmassage

Som nämnts används idrottsmassage främst av idrottare. Om de är professionella idrottare har de ofta en egen idrottsterapeut som alltid finns där för dem. Detta beror på att de behöver lindra eller förebygga muskelvärk efter ett träningspass, en match, en tävling eller en konferens, eftersom de ofta pressar sina kroppar till det yttersta.

Om det rör sig om idrottare på en lägre nivå, t.ex. motionärer, brukar en idrottsmassageterapeut inte användas särskilt mycket. Detta gäller även om motionärer också kan ha stor nytta av idrottsmassage.

Även personer som inte idrottar alls kan dra nytta av en idrottsmassage då och då. Om du hör till den här kategorin kan idrottsmassage ändå vara en bra idé för dig.

Om du till exempel har seninflammation, löparknä, tennisarmbåge, spänningshuvudvärk eller skenbensinflammation bör du prova idrottsmassage ett tag. Det finns en stor chans att det hjälper dig.

Numera finns det många massörer som erbjuder sportmassage. Därför kan du lätt hitta en massör som kan ge dig idrottsmassage oavsett om du idrottar eller inte.

Se även: massage var som helst och när som helst med en massagemaskin

Vad du ska tänka på efter en idrottsmassage

Efter en idrottsmassage kan du vara beredd på att få en lätt ömhet i de muskler som masserats. Du kan också få en lätt huvudvärk efteråt. Detta är helt normalt och harmlöst.

Det är också viktigt att dricka mycket vatten efter en idrottsmassage. Detta hjälper dig att spola ut alla avfallsprodukter som har frigjorts.

Skillnaden mellan wellnessmassage, fysioterapimassage och idrottsmassage

De mest välkända och vanligaste typerna av massage är wellnessmassage och fysioterapimassage. De flesta människor använder sig av wellnessmassage för att de mår bra av det. Fysioterapi ges vanligtvis av en fysioterapeut och är mycket mer djupgående än en wellnessmassage.

Faktum är att en fysioterapimassage är mycket lik en idrottsmassage, eftersom denna typ av massage som sagt också är djupgående. Skillnaden ligger i stort sett i den sportsliga aspekten.

Både sjukgymnastik och idrottsmassage hjälper till att förebygga och behandla skador, lindra smärta och hjälpa kroppen att läka sig själv. En wellnessmassage syftar däremot till att få dig att känna dig avslappnad och få dig att känna dig välmående.

Studier om massage och idrottsprestationer

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2953308/ – Intressant studie om massagens inverkan på idrottsprestationer och rehabilitering. Bland annat går de på djupet om idrottares och tränares användning av massage för att förbättra sina prestationer.

Ofta ställda frågor

Vad är idrottsmassage?

Sportmassage är en typ av massage som riktar sig till idrottare på alla nivåer. Den är bra för att både förebygga och behandla muskelskador och idrottsskador. Det finns fyra olika typer av idrottsmassage.

Varför idrottsmassage?

Det är en bra idé att få idrottsmassage, eftersom denna typ av massage används både för att förebygga idrottsskador och för att behandla skador som redan har uppstått. Sportmassage lindrar också smärta och hjälper kroppen att läka snabbt.

Vad är en idrottsterapeut?

En idrottsterapeut är en person som har fått yrkesutbildning i fysioterapi och idrottsmassage. De kan arbeta med ett helt idrottslag eller med en enskild person.

Hur ofta ska du få idrottsmassage?

Det är mycket individuellt hur ofta du bör få idrottsmassage. Det beror på flera faktorer. Några av dessa faktorer är hur mycket du tränar, hur ofta du tävlar etc. Det bästa sättet att besvara denna fråga är att prata med din idrottsmassör.

Lämna en kommentar