Tea tree olja – den värsta fienden till svampar, virus och bakterier

Tea tree kommer från ett litet australiskt träd med samma namn. Australiens ursprungsbefolkning har länge känt till att te trädet är ett magiskt träd som kan användas för alla möjliga ändamål. I århundraden har man krossat trädets blad för att utvinna olja som används för att behandla hosta, förkylning, sår med mera

Nu har vi i västvärlden tack och lov också möjlighet att använda ett av Moder Naturs mest kraftfulla läkemedel. Vetenskapliga studier har visat att tea tree bekämpar infektioner, inklusive bakterie-, svamp- och virusinfektioner.

Tea tree oil är din bästa vän när det gäller att bekämpa olika infektioner. Låt oss ta en närmare titt på mirakeloljan och dess användningsområden.

Vad är tea tree oil?

Tea tree-olja kommer från trädet Melaleuca Alternifolia och är en eterisk olja. Melaleuca Alternifolia växer uteslutande i svampiga, fuktiga och lågt subtropiska miljöer i Australien. Tack vare sina antibakteriella egenskaper har detta träd länge använts i Australien.

Idag är det dock inte bara i Australien som tea tree-olja är populär. Människor från hela världen uppskattar oljans många välgörande egenskaper. När det gäller framställningen av tea tree-olja sker den med hjälp av ångdestillation av trädets blad och grenar.

När ångan kondenserar till olja och vatten är det möjligt att separera oljan från vattnet. Oljan kan sedan användas i olika produkter.

Vad innehåller tea tree oil?

Tea tree-olja innehåller över 150 olika organiska komponenter. Det är särskilt värt att lyfta fram cineol och terpineol, eftersom det är dessa ämnen som bidrar till oljans många fördelar.

  • Cineol – Cineol finns inte bara i tea tree-olja. Det finns också i bland annat eukalyptusolja. Ämnet har både slemlösande och slemlösande effekter. När den eteriska oljan inhaleras absorberar vi cineol i kroppen genom näsan och lungorna för att dra nytta av dess egenskaper.
  • Terpineol – Den mest aktiva ingrediensen i tea tree-olja är terpineol. Det bidrar faktiskt till att ge oljan dess antibakteriella funktion. Och det är just denna egenskap som har gjort tea tree-oljan så populär.

Tea Tree Oil användning

En olja som tea tree kan användas för många olika ändamål. Nedan kan du läsa om några av de specifika problem och åkommor som tea tree-olja har effekt på. Tea tree-olja kan också användas mer allmänt och som aromaterapi

Tea tree-olja är idealisk för att behandla svampinfektioner och inflammation. Men du kan också göra din egen deodorant, munskölj eller handdesinfektionsmedel med oljan. Ta naturen i din hand och lev närmare det du kommer ifrån. Med naturliga och hemgjorda produkter som dessa skadar du inte dig själv eller miljön – tvärtom!

Naturlig deodorant med teatree-olja

Naturlig deodorant med teatree oil

Det är inte många som vet det, men deodoranter som marknadsförs som antiperspiranter är fulla av aluminium. Aluminium går faktiskt in och stänger porerna, så att svetten inte kan ta sig ut ur huden. Det är därför du inte svettas när du använder antiperspirant deodorant. Att dagligen applicera aluminium direkt på huden är verkligen inte bra för vår kropp!

Det stör inte bara kroppens naturliga processer, utan forskare misstänker också att den höga användningen av aluminium under armarna har en koppling till bröstcancer

Jag rekommenderar att du länge undviker deodoranter som innehåller aluminium (det är de flesta vanliga deodoranter). Aurelia har gjort en prisbelönt naturlig deodorant med tea tree-olja som naturligtvis är fri från aluminium Den finns här.

Om du letar efter något lite billigare kan jag rekommendera denna deodorantmed tea tree.

Du kan också göra din egen deodorant med tea tree-olja, som är antibakteriell. Här är receptet:

Du använder deodoranten genom att ta en liten mängd på fingrarna och gnugga den under armen tills krämen absorberas av huden. Använd inte för mycket, det är inte nödvändigt och kan ge fläckar på kläderna.

Woila – du har nu din egen hemgjorda deodorant, helt utan kemikalier och fylld med läcker naturlig bakteriedödande tea tree-olja!

OBS. Du kan bevara kokosoljans många goda egenskaper, inklusive dess många antioxidanter, genom att undvika stark upphettning. Istället för att värma oljan i en kastrull kan du placera den på en radiator eller i ett varmt fönster och låta den smälta. Smält bara sheasmöret i burken och tillsätt den flytande kokosoljan.

Hemmagjort handsprit med tea tree-olja

Hjemmelavet hånddesinfektion med tea tree

Som tidigare nämnts visar studier att tea tree-olja är bakteriedödande. Och som tur är går oljan på sjukdomsframkallande bakterier som E-coli i synnerhet. Handdesinfektionsmedel används ofta i dag, vilket är både bra och dåligt

Vi behöver bakterier för att bygga upp ett starkt immunförsvar, och vi har en naturlig bakterieflora på vår hud och särskilt på våra händer, som i sig håller nere skadliga och farliga bakterier. Om du förstör den naturliga bakteriefloran ger du alltså de skadliga bakterierna bättre levnadsvillkor. Med det sagt är god hygien naturligtvis mycket viktigt. Och naturligtvis måste vi ta bort oönskade bakterier från våra händer så att vi inte blir sjuka av dem

Ett milt alternativ till de starka handdesinfektionsmedlen är denna hemgjorda spray med tea tree-olja.

Blanda först oljorna från tea tree och E-vitamin. Tillsätt alkoholen och rör om ordentligt. Tillsätt blandningen till aloe vera och blanda försiktigt. Lägg den i en sprayflaska och skaka flaskan väl före varje användning.

Kemikaliefri munskölj med tea tree-olja

Kemifri mundskyld med tea tree oil

Vetenskapliga studier visar att tea tree-olja fungerar bättre på vissa bakterier än vanliga mundesinfektionsmedel som klorhexidin

Det är goda nyheter, som återigen understryker vad aboriginerna har vetat i hundratals år: tea tree-olja är en mirakelarbetare när det gäller att bekämpa sjukdomsframkallande bakterier. Det kan därför endast rekommenderas att använda tea tree oil som en del av din munhygien

Det är superenkelt att göra en egen munskölj med tea tree-olja. Ta en kopp varmt vatten och tillsätt en droppe tea tree-olja. Ta in den i munnen med den, håll dig i 30 sekunder och spotta ut den. Kom ihåg att inte svälja vattnet, eftersom essentiell tea tree-olja inte får sväljas. Kombinera din munskölj med en tandkräm med tea tree-olja. Dr.Organic har en riktigt bra och billig en som finns här.

Tea tree olja mot akne och finnar

Tea tree oil mod acne og bumser

Eftersom tea tree är så effektivt mot bakterier är det nästan självklart att det också är verksamt mot akne och finnar. Om du letar efter ett kemikaliefritt och naturligt alternativ till de kliande produkterna (som kan göra mer skada än nytta) kan du välja tea tree-olja

Jag har själv använt tea tree-olja direkt på finnar. Men var försiktig, det är vanligtvis inte rekommenderat att använda eteriska oljor direkt på huden. Så även om jag inte har haft några problem med den, kan jag naturligtvis inte garantera att den inte kommer att vara besvärande för din hud. Du måste prova det (om du vågar) 😉

Jag brukar klickar lite tea tree-olja på en bomullstuss och klickar sedan direkt på finnen. Fungerar särskilt bra om du kväver det i sin linda, men hindrar generellt sett finnar från att utvecklas ytterligare.

Det finns också många bra produkter som innehåller tea tree för att bekämpa akne och orenheter i huden. Bland annat följande blemish stick.

Du kan också köpa en hel uppsättning ansiktsvård för oren hud med tea tree-olja. Sedan har du både ansiktstvätt, fläckpinnar och kräm. Den finns här.

Tea tree olja för mjäll

Återigen är det tea trees naturliga egenskaper som används för att bekämpa svampinfektioner. Det är inte många som känner till det, men mjäll orsakas vanligtvis av svamp i hårbotten. Vi har alla svamp på huden, men vanligtvis hålls svampen nere av goda bakterier. Om hudens naturliga balans påverkas har svamparna goda förutsättningar att växa och du kan få en svampinfektion

Detta gäller även för fotsvamp, vaginal jäst, ljumskjäst och liknande. Det är därför viktigt att behandla svamp när du märker av de första symptomen. Så att den friska bakteriefloran kan återfå sin balans

Om du har klåda och mjäll, börja arbeta på att balansera din hårbotten! Tvätta inte håret för mycket, men inte heller för lite. Använd ett schampo med tea tree-olja Tillgänglig här.

Pharmaceris har också tagit fram en riktigt bra schampo mot mjäll och andra obalanser i hårbotten. Om du vill ha en bra, frisk hårbotten igen är detta ett bra alternativ – fullmatat med naturliga aktiva ingredienser.

Schampo med teeträdsolja

Tea tree oil shampoo

Kan användas för att förebygga mjäll, upprätthålla en sund balans i hårbotten och bekämpa svamp och klåda i hårbotten om balansen har gått ur balans. Urtekram gör generellt sett bra schampon. De är med kokossulfat, som inte är lika hårt mot hår och hårbotten som vanligt sulfat. Deras schampon med tea tree-olja finns i olika storlekar här.

Tea tree olja mot svamp

Om du tenderar att ha problem med svamp bör du definitivt skaffa en tea tree-olja. Du kan använda den på så många olika sätt

  • Häll en droppe eller två i din kroppslotion
  • Tillsätt några droppar till sköljvattnet i tvättmaskinen
  • Tillsätt oljan i tvålvattnet när du städar
  • Använd den som aromaterapi
  • Du kan stryka lite på ett plagg och lägga det tillsammans med rena lakan och påslakan

Kort sagt, få in tea tree i ditt liv och svampen ut. Ovan kan du läsa om möjligheterna att använda tea tree mot mjäll och svamp i hårbotten. Om du har problem med vaginalsvamp kan du överväga att använda denna intimkräm, som naturligtvis innehåller tea tree-olja. Den finns tillgänglig här. De har också många andra bra produkter för intimvård, till exempel smörjmedel och tvål med tea tree.

Tea tree olja för fotröta

Tea tree-olja kan också användas för att bekämpa fotsvamp, men du måste vara försiktig här. På många ställen rekommenderas ett fotbad med tea tree-olja för att bekämpa fotröta. Men det gör faktiskt mer skada än nytta. Det varma vattnet löser upp hudens naturliga barriär, vilket gör det lättare för svampen att växa och ta sig in i huden

Om du vill behandla dina fötter med tea tree-olja är det bäst att göra en spray med vatten och oljan, som du sprutar på området där svampen finns. Låt det torka in och ta på dig strumpor först när fötterna är helt torra. Du kan också smörja dina fötter med detta grädde.

Om du är svårt drabbad av fotsvamp kan det finnas inget annat att göra än att behandla den med receptfria medel. Det kan vara väldigt svårt att bli av med och ju tidigare du gör något åt problemet, desto bättre. Försök med tea tree oil först, om det inte fungerar måste du ta till hårdare medel

Ett bra tips är att förebygga återkomst av fotsvamp med fotkräm som innehåller tea tree-olja.

Tea tree olja för kallsår

Det är inte känt om tea tree hjälper mot förkylningssår. Men eftersom oljan är virusbekämpande finns det en god chans att den kan användas. När du känner de första tecknen på att ett förkylningshår är på väg, och här pratar vi om Herpes Simplex 1, kan du doppa denna tea tree-olja spottick på den plats där du känner stickningar och surrningar.

Tea tree-olja mot mögel

Det finns rykten om att tea tree-olja kan användas för att bekämpa mögel. Jag vet inte mycket om detta, men efter att ha läst lite om ämnet måste jag säga att jag inte tror på det

För det första är mögel en mycket allvarlig svampväxt som måste åtgärdas. Ventilation är det bästa sättet att förebygga mögel. Men när ditt hem väl har blivit angripet kan det vara nödvändigt att ta bort den del av väggen, golvet, taket etc. som är infekterad

Jag rekommenderar därför inte att man använder tea tree-olja som behandling eller förebyggande åtgärd, eftersom ren luft är det bästa sättet att förebygga och avlägsnande av infekterade områden eller mycket noggrann tvättning är den bästa lösningen om det värsta skulle hända.

Lämna en kommentar