Pormaskar » Hur man bekämpar, förebygger och tar bort pormaskar

De flesta av oss har upplevt små svarta prickar på huden i ansiktet eller på överkroppen, som man kan trycka på som en finne, men där orenheten kommer ut som en lång vit ”mask” med ett svart ”huvud” – därav namnet”skin worm” på engelska eller ”blackhead”. Men varför får vi pormaskar? Hur ska vi egentligen ta bort dem? Och kan vi förhindra att de inträffar? Läs allt om pormaskar i den här artikeln.

Vad är en hudmask?

Precis som finnar är hudmaskar små hudfläckar. De kallas också komedoner och är oftast en mild form av akne. Det finns två huvudtyper av pormaskar: pormaskar och vita pormaskar.

Med pormaskar

Hvad er en hudorm - hvad er hudorme?

Svarta pannor är de vanligaste och är vanligtvis de som avses när man talar om pannor, både i allmänhet och bland yrkesverksamma. Hudmaskar syns som små svarta prickar på huden och ofta är det du som är mest besvärad av dem eftersom de inte riktigt syns på avstånd. Det beror på att de inte blir röda eller inflammerade som finnar, så de drar inte till sig mycket uppmärksamhet jämfört med andra hudfläckar.

Med pormaskar orsakas av att porerna täpps till av smuts, döda hudceller och överskott av talg. Särskilt det senare är den stora boven i dramat. Om du lider av pormaskar har du därför oftast en överproduktion av talg som samlas i porerna. Med pormaskar finns vanligtvis på och runt näsan, pannan och hakan, eftersom det är där porerna är störst och mest synliga, men de kan också finnas på andra ställen i ansiktet och på resten av kroppen.

Den svarta delen av hudmasken uppstår eftersom talg kommer i kontakt med syre. Detta förklarar också varför vita toppar inte är svarta, även om båda orsakas av överproduktion av talg.

Vita pormaskar

Vita pormaskar är egentligen inga pormaskar, men kan se ut som dem i vitt. De vita ”pormaskar” är milier. Skillnaden mellan svarta och vita pormaskar – bortsett från färgen – är att de vita pormaskar – milia – är inkapslade i huden. De är därför betydligt svårare att ta bort än pormaskar, som vanligtvis kan pressas ut utan större problem. När de tas bort ser de inte heller ut som en mask, utan som en liten, rund, hård boll.

Milia förekommer vanligtvis under ögonen, på kinderna och i pannan, men kan i princip förekomma var som helst i ansiktet och i vissa fall även på andra ställen på kroppen.

Om du sticker ett hål i ett kvalster utan att ta bort det kommer det efter ett tag att se ut som en svart hudmask, eftersom den svarta färgen bildas när talgen kommer i kontakt med syre.

Varför får du pormaskar?

Kort sagt är pormaskar ett överskott av något som huden inte kan eller behöver. Det kan vara ett överskott av talg eller olja, som kan komma både från huden och från skönhets- eller kroppsvårdsprodukter. Det kan också vara döda hudceller och externt skräp. Vanligtvis är det en blandning, men i de allra flesta fall är grundorsaken ett överskott av talg.

Den vanligaste orsaken till pormaskar är faktiskt en obalans i talgproduktionen i huden, oavsett om det rör sig om pormaskar eller vita pormaskar. Om din talgproduktion är i balans kan du fortfarande få enstaka pormaskar – det gör de flesta människor – men det är inget verkligt problem.

Läs också: test av CBD-kräm

Om talgproduktionen är hög, samlas överskottet av talg i porerna och blir till en hudmask. Hög talgproduktion orsakas vanligtvis av en hormonell obalans, vilket förklarar varför det främst är unga människor i puberteten som har problem med pormaskar.

Även om tonåringar är de som mest sannolikt måste hantera envisa fläckar under en begränsad tid, finns det också några som måste kämpa vidare även när pubertetshormonerna borde ha lämnat deras kroppar. Orsaken kan vara rent genetisk, eftersom vissa människor är mer benägna än andra att drabbas av hormonsvängningar och pormaskar, men det kan också finnas mer individuella förklaringar; särskilt kvinnor har en svängig hormonbalans, som bland annat beror på cykeln, preventivmedel och graviditet, men även stress kan påverka hormonbalansen hos båda könen.

Även om pormaskar också har något att göra med ansiktshygien och hygien i allmänhet, är de lika relaterade till olika hudtyper och anlag för pormaskar. Du kan alltså ha god hygien och ändå få pormaskar, och du kan också använda bra produkter som inte fungerar tillräckligt bra på din hud. I många fall kan det därför vara en lösning att prova en annan typ av produkt som fungerar bättre med din hud.

Hur man blir av med pormaskar

Med pormaskar kan snabbt bli en trogen följeslagare som du antingen är trött på men har lärt dig att leva med, eller som du ständigt försöker dölja. Särskilt kvinnor har fördelen att de kan använda smink för att dölja de små svarta eller vita prickarna så att andra inte ser pormaskar, men i själva verket förvärrar sminket problemet.

Porer fyllda med talg – och kanske döda hudceller och annat skräp – fylls ytterligare med concealer och foundation när du försöker täcka dem. Och om sminket inte tvättas bort ordentligt blir rynkorna bara större och mer synliga med tiden. Faktum är att sminket (och bristen på ansiktstvätt) kan leda till att bakterier tränger in i hudmasken, vilket kan bidra till att hudmasken blir infekterad och utvecklas till en inflammerad finne – och den är mycket mer synlig och irriterande än en hudmask.

Det finns många goda råd om hur man bekämpar pormaskar. Tyvärr är många av dem bara ute efter att sälja en produkt, och du riskerar att förvärra problemet – eller skapa nya hudproblem.

Följande bekämpar inte pormaskar:

  • Användning av skrubbkrämer och skrubbbehandlingar
  • Garvning (torkar ut huden)
  • Produkter med hög alkoholhalt
  • Produkter med parfym

Gemensamt för dessa är att de inte har någon effekt på att bekämpa pormaskar, men de har en uttorkande effekt på huden. Detta kan skapa nya hudproblem, och det behövs inte när du redan har hudmaskar att brottas med. Om du torkar ut din hud upprepade gånger är det värsta du kan få irriterad, röd och fjällande hud – eller till och med utslag. Se därför till att du väljer ansiktsprodukter som är skonsamma för huden och passar din hudtyp. Om du till exempel har fet hud bör du undvika produkter som tillför extra olja och fett till huden, medan du om du har torr hud bör använda fuktgivande produkter.

Läs också: kokosolja för huden

Om du vill ta bort pormaskar då och då beror förfarandet på vilken typ av hudmask du har. De svarta hudmaskarna pressas ut, medan de vita hudmaskarna måste avlägsnas på ett mer kirurgiskt sätt, eftersom ett hål måste punkteras i huden innan de kan komma ut. Det sistnämnda bör göras med hjälp av en läkare, dermatolog eller kosmetolog.

Med pormaskar kan du i princip ta bort själv. Du har förmodligen redan försökt. Det viktigaste om du väljer att ta bort dina pormaskar själv är att dina fingrar och din ansiktshud är helt rena innan du börjar, så att du inte smittar porerna med bakterier när du försöker ta bort hudmasken. Om du gör det får du istället en inflammerad finne.

Om du vill undvika att klämma ut hudmaskar själv – vilket är det säkraste valet – kan du använda dig av en rad olika behandlingar som beror lite på temperamentet. Det blir inte bara lättare att ta bort pormaskar med hjälp av medel som är avsedda för ändamålet, utan du ser också till att du inte klämmer för hårt, vilket skadar huden och orsakar blåmärken och ärrbildning, eller för in bakterier i porerna och gör dem till finnar.

Några av de mest effektiva metoderna för att ta bort pormaskar är följande:

Nedan följer tre förslag på några av de mest effektiva alternativen.

1. Blackhead Suction Pro

Blackhead Suction Pro til hudorme

Blackhead Suction Prodet är en maskin som effektivt suger ut hudmaskar ur huden med hjälp av ett elektriskt skapat vakuum. Maskinen har olika huvuden som passar för olika områden och problem. Med pormaskinen kallas också för en dammsugare för pormaskar och är särskilt lämplig för områden med många pormaskar, till exempel näsan.

2. Peel off mask

Peel off maske til hudorme

En annan metod är en Peel off maskdet är en ansiktsmask som blir gummiaktig och drar ut hudmasken när den tas bort. Tänk på att en sådan mask är uttorkande för huden och att du därför bör ge mycket fukt efteråt. En mask är särskilt lämplig om du har pormaskar på flera ställen i ansiktet och vill försöka ta bort dem alla på en gång.

3. Blackhead remover (även kallad Blackhead remover)

Hudormefjerner (også kaldet Blackhead remover)

Den billiga och snabba lösningen för väskan är en Blackhead remover (även kallad blackhead remover), som är ett litet verktyg som ser ut som en lång nål med ett stort nålsöga i vardera änden; en lyckosam nål för blackheads i ena änden och en lyckosam nål för whiteheads i den andra. Lyckan placeras runt hudmasken, som pressas ut. Det är bra att ha en pormaskarremover i väskan om du får en tydlig pormaskar som du vill ta bort snabbt.

Förebyggande av pormaskar

Det viktigaste för att förebygga pormaskar – och blemmor i allmänhet – är att hålla ansiktet rent. Detta görs dels genom goda rengöringsrutiner för ansiktet, men också genom att se till att allt annat som kommer i kontakt med ansiktet är rent.

Detta omfattar följande:

  1. Se till att du bara rör ansiktet med nytvättade händer.
  2. Byt kuddfodral och handduk ofta.
  3. Om du använder återanvändbara bomullsrondeller ska de bara användas en gång innan de tvättas.
  4. Om du har glasögon ska du rengöra glasögonbågen dagligen.
  5. Om du använder smink bör du tvätta och byta ut dina sminkborstar regelbundet.
  6. Använd inte smink, rengöringsprodukter och vårdprodukter som varit öppna under lång tid.

Utöver ovanstående bör du se till att tvätta ansiktet dagligen och återfukta det efteråt (t.ex. med en återfuktande kräm/lotion).

Detta kan vara danskt sortiment av hudvårdsproduktersom är helt fri från skadliga och uttorkande produkter, men som innehåller allt det som vetenskapen visar är bra för din hud. Dessutom är de både solskyddande och anti-ageing. Välj till exempel Perfect Skin Face Wash och Perfect Skin Day Protector för daglig användning och komplettera med Perfect Skin Power Treat (djuprengörande och lugnande kräm) vid behov.

Med pormaskar – Fakta och siffror

Det finns många myter och påståenden om pormaskar, och de förvirrar ofta mer än de hjälper. Här nedan tar vi upp några av de många saker som du kanske har hört eller läst om pormaskar.

Med pormaskar är maskar som kryper under huden

Falskt. Hudmaskar har inget att göra med riktiga maskar. Det handlar vanligtvis om skabb, som bara är kvalster som kryper under huden. Hudmaskar har fått sitt namn endast för att orenheten ser ut som en liten mask när den pressas ut.

Feta och ohälsosamma livsmedel orsakar pormaskar

Fakta och fiktion. Du har säkert hört att om du äter en påse chips kan du se resultatet i ansiktet nästa morgon. Åsikterna går isär om huruvida detta är sant, eftersom det inte finns någon konsekvent forskning i ämnet. Det råder ingen tvekan om att fet och ohälsosam mat påverkar huden och kan leda till andra former av fläckar, men eftersom talgproduktionen i första hand är hormonell är det fullt möjligt att få pormaskar även om man inte äter fet och ohälsosam mat – och vice versa.

Stress orsakar pormaskar

Fakta. Som nämnts orsakas pormaskar av en överproduktion av talg, vilket vanligtvis är hormonellt betingat. Stress – som påverkar hormonerna – kan därför ha en mer eller mindre direkt inverkan på mängden pormaskar. Allt annat som påverkar hormonerna kan också påverka frekvensen och mängden pormaskar, inklusive graviditet, amning, preventivmedel och menstruationscykeln hos kvinnor, liksom pubertet och klimakteriet hos båda könen.

Med pormaskar är en hudsjukdom

Falskt. Även om pormaskar inte är önskvärda är de inte en sjukdom i sig själva. Det beror på att pormaskar är hormonella och att alla har pormaskar i större eller mindre utsträckning ibland. Naturligtvis kan pormaskar också vara en del av ett annat hudproblem, som till exempel akne, och det är en annan sak. Du kan alltså lätt få en hudsjukdom eller ett hudproblem när du har pormaskar.

Skillnader mellan finnar och pormaskar

Finnar och pormaskar är båda hudfläckar – men vad är skillnaden?

En finn är en infektion i huden. Den är gulaktig och inflammerad, och huden runt omkring är röd och irriterad. Detta är inte fallet med en hudmask, som bara är en svart eller vit fläck.

Den svarta hudmasken kan inte kännas eftersom den smälter in i huden, medan den vita hudmasken (milia) ligger ovanpå huden i en kapsel under det yttersta hudlagret och därför kan kännas. Båda orsakas av en överproduktion av talg som inte kan komma bort från porerna och huden och därför samlas upp.

Ingen av dessa typer av pormaskar är vanligtvis inflammerade. Men om du börjar klämma eller klia dig, eller om du på något annat sätt skapar ett hål och bakterier kommer in (t.ex. från orena händer eller orena örngott), riskerar du att porerna blir inflammerade och blir till en finne.

En hudmask kan därför betraktas som en föregångare till en finne. Detta beror på att porerna är mer öppna och sårbara när de är fyllda med talg(pormaskar), och en finne kan därför snabbare bildas i området.

Goda råd för stora porer

Alla har porer i ansiktet, och det är talguppbyggnaden i porerna som kallas för pormaskar. Porerna är mer mottagliga för talg om de är stora, och det blir de om de tillåts fyllas med smuts och skräp. Du kan alltså få mindre synliga porer och mindre tendens till pormaskar om du tvättar ansiktet noggrant varje dag – och ibland exfolierar eller peelar för att komma till botten med det.

Din dagliga ansiktsrengöring bör göras morgon och kväll. Det beror på att huden utsöndrar olja och smuts under natten, så den bör rengöras på morgonen. Makeup och smuts från föregående dag bör också tas bort på kvällen. Produkterna bör inte innehålla stora mängder alkohol, eftersom det är uttorkande, och de bör vara milda och parfymfria.

Peelingen bör innehålla salicylsyra (även kallad BHA), eftersom salicylsyra är fettlöslig. Den hjälper alltså till att avlägsna ackumulerat fett, olja och talg. Om du väljer en peeling med salicylsyra får du också en exfolierande effekt som förhindrar nybildning i porerna. Detta beror på att den tar bort det yttre lagret av död hud som hindrar överflödigt talg från att lämna huden.

Det är också alltid bra att välja produkter med A-vitamin, eftersom A-vitamin har en positiv effekt på hudens cellfunktion.

Lämna en kommentar