Det är ingen hemlighet att vintern bjuder på långa, mörka dagar, men det är inte allmänt känt hur stora problem dessa mörka dagar är för vårt välbefinnande. Många danskar lider av vinterdepression på ett eller annat sätt, och de som inte är direkt deprimerade upplever ofta andra konsekvenser som trötthet, brist på energi och överskott.
Få människor har möjlighet att tillbringa hela vintern i sydliga klimat, men det finns faktiskt sätt att ta itu med problemet hemma. Du kan utsätta dig för ”artificiellt” solljus i form av en ljus terapilampa. Du kommer utan tvekan att uppleva en naturlig uppfriskande effekt som även påverkar ditt humör och din energinivå.
Vad är en ljusterapilampor?
En glödlampa är en lampa som avger ett ljus som liknar solens ljus. Ljusets lux-värde är utformat för att fungera som solljus, och det kan aktivera vissa speciella celler i ögonen som talar om för hjärnan att öka produktionen av seronotin, kroppens naturliga ”glädjespridare” – det ämne som du saknar i kroppen under de mörka månaderna, och som i värsta fall kan leda till vinterdepression.
Dessutom påverkar ljuset produktionen av melatonin, kroppens sömngivande ämne. När man upplever solljus minskar melatoninproduktionen eftersom hjärnan uppfattar det som dagsljus. En lägre melatoninproduktion gör att du känner dig mindre trött.
Till skillnad från solljus är en ljusterapilampa ofarlig för huden, om du väljer en medicinskt godkänd lampa. Ett sådant godkännande innebär att lampan är helt fri från UV-strålning. Lampans ljus har därför ingen effekt på hudens pigment, utan ger endast en inre och önskad effekt som förbättrar energinivåerna och humöret.
Varför använda en ljusterapilampa?
Ljusterapi är en mer naturlig behandling av vinterdepression. Om du vill undvika att ta mediciner för att bota din vinterdepression är en ljusterapilampa ett självklart val. Det är just seronotin, som lampan ökar produktionen av, som också är en huvudingrediens i antidepressiva läkemedel. Genom att använda en ljusterapilampa i stället för att ta mediciner slipper du alla de tillsatser som medicinerna innehåller, och risken för biverkningar är lägre – och biverkningarna mildare.
Även om du inte lider av ren vinterdepression kan det finnas fördelar med att investera i en ljusterapilampa. Om ditt arbete kräver att du reser mellan olika tidszoner och du därför drabbas av jetlag och behöver ljus för att stabilisera din dygnsrytm. Du kanske också har arbetstider som gör att du inte kan vara ute under de få ljusa timmarna på dagen under vintermånaderna, vilket hjälper din kropp att bibehålla sin rytm när den utsätts för ljus.
Ljusterapilampor kan också med fördel användas av personer som antingen arbetar på varierande arbetstider eller som ständigt byter från nattskift till dagskift (eller vice versa).
Ljusterapilampor kan lindra trötthet, energilöshet, sömnproblem och aptitlöshet, som ofta är tecken på brist på solljus.
Typer av solcellslampor
Det finns numera många olika typer av ljusterapilampor på marknaden. Gemensamt för dem är att de har höga luxvärden. Ett medicinskt godkänt starkt ljus måste ha ett luxvärde på 10 000. Hur dessa värden uppnås varierar dock fortfarande och påverkar avståndet till lampan under ljusterapin och hur länge du bör använda din ljusterapilampa dagligen.
Vissa lampor kan du hålla dig 85 cm ifrån, medan du för andra måste hålla dig inom 20 cm för att uppnå önskad effekt. Det innebär att vissa lampor måste sitta nära, medan andra kan flyttas runt i närheten så att du kan göra andra saker samtidigt.
Dessutom kan vissa lampor användas upp till några timmar per dag, medan andra inte får användas mer än 15-30 minuter per dag. Vanligtvis minskar avståndet till lampan med den rekommenderade tiden du bör använda lampan dagligen.
Vissa lysrörslampor har ett handtag så att du kan ta med den runt om i huset. Det innebär att du inte behöver sitta still under behandlingen. Andra kan placeras på ditt skrivbord, soffbord eller matbord, där du får ljusterapi när du sitter stillasittande i närheten.
Välj den bästa ljusterapilampan
I princip är ljusterapilampor en receptfri behandling, och det är fritt fram att köpa och prova en ljusterapilampa om du saknar energi under vintermånaderna eller om du misstänker en begynnande eller befintlig vinterdepression. Läkare rekommenderar att du rådgör med din egen läkare innan du börjar med ljusterapi. Detta är dock bara en rekommendation. Om du redan genomgår en bedömning eller behandling är det dock ofta en bra idé att åtminstone nämna behandlingen så att den kan beaktas i din framtida behandling.
Nedan går vi igenom några av de rekommenderade ljusterapilampor som du kan beställa online, så att du kan börja med din ljusterapi redan inom några dagar.
Den här artikeln om ljusterapilampor har sammanställts på grundval av befintliga faktaartiklar och produktbeskrivningar. Helsebladet.se har alltså inte köpt och testat produkterna själva, utan har förberett artikeln på grundval av grundlig forskning.
Bäst i testet
1. Lumie Desklamp II
- Lampor med lux 10.000 lux
- Medicinskt godkänd
- Flimmerfri och utan UV-strålning
- LED-ljus
- Kan monteras på bord
Om du letar efter den mest kraftfulla och effektiva LED-ljusterapilampan i världen är Lumie Desklamp II den du bör titta närmare på. En av de mest anmärkningsvärda sakerna med den här ljusterapilampan är att den är utformad för att se ut som en vanlig skrivbordslampa. Det innebär å ena sidan att den inte drar till sig uppmärksamhet i hemmet, men också att du diskret kan få ljusterapi medan du fortfarande arbetar eller läser.
En av de saker som gör den här lampan särskilt effektiv är att den avger mer aktivt blått ljus än många liknande lampor, och det är detta ljus som främst påverkar dygnsrytmen. Behandlingstiden beror på hur nära lampan du sitter. På ett avstånd av 50 cm bör du sitta i 30 minuter. På ett avstånd av 100 cm bör du sitta i 120 minuter.
2. Beurer TL41
- Belyser med 10 000 lux
- Medicinskt godkänd
- Flimmerfri och utan UV-strålning
- LED-ljus
- Kan monteras på bord och vägg
Även om många tror att pris och kvalitet går hand i hand är det inte alltid så. Den här ljusterapilampan från Beurer är ett utmärkt exempel på detta. Det är den mest prisvärda ljusterapilampan som är godkänd för behandlingsanvändning – även kallad medicinskt godkännande. Det innebär att lampan är godkänd för användning i professionella behandlingar och sätter en viss standard, eftersom ett sådant godkännande ställer stränga krav på bland annat lampans kvalitet och effekten av ljusterapin.
Medicinskt godkännande innebär bland annat att lampan är ”flimmerfri”. Du kommer därför att uppleva ett lugnt och stabilt ljus med minimal risk för ögonirritation. Dessutom är ljuset UV-fritt.
Beurer TL41 lyser med 10 000 lux på ett avstånd av 20 cm. När det gäller modellen är lampan en vidareutveckling av Beurer TL40, och den viktigaste skillnaden är att TL41 har LED-ljus. När det gäller design är Beurer TL41 också ett bra val. Den kan placeras på ett bord eller hängas på väggen.
3. Philips Wake Up Light HF3531
- Belyser med upp till 10 000 lux
- 20 ljusinställningar
- Inbyggd radio och klocka
- LED-ljus
- Väckningslampa
Smart alternativ till en ljusterapilampa i form av en soluppgångslampa från Philips. Lampan fungerar som en väckarklocka med ljus som simulerar en soluppgång i sovrummet. Lampan börjar i rödaktiga färger och lyser allt ljusare under en halvtimme. Du kan välja mellan 8 olika larmljud för att avsluta morgonens väckning.
Philips Wake Up Light är den enda modellen av lampor för soluppgång som har en kliniskt bevisad effekt. Det är därför inte en riktig sollampa mot vinterdepression, utan snarare ett komplement till den eller helt enkelt ett naturligt och effektivt sätt att justera din dygnsrytm och komma upp ur sängen.
4. Beurer TL100
- Lampor med 10 000 lux
- Medicinskt godkänd
- Flimmerfri och utan UV-strålning
- Välj mellan 256 färger och 10 ljusinställningar
- Inbyggd timer och flexibel tidsinställning
Med Beurer Tl100 får du en ljusterapilampa med många funktioner. Du kan välja mellan inte mindre än 256 olika färger och dessutom 10 olika ljusinställningar. Det innebär att du kan anpassa din dagliga belysning till ditt humör och dina behov. Ljustiden är också tidsstyrd och har 5 olika steg fördelade mellan 15 och 120 minuter. Så om du sitter stilla nära lampan en dag kan du nöja dig med 15 minuter, medan du nästa dag kan röra dig och laga mat eller städa nära lampan under en längre tid med samma resultat.
Ljusterapilampan är medicinskt godkänd, vilket innebär att den är fri från UV-strålning, flimmer och blinkningar. Sammantaget är risken för oönskade biverkningar som huvudvärk och irriterade ögon minimal. Lampan är också kompatibel med Beurer LightUp-appen.
5. Lumie Arabica
- Lampor med 10 000 lux
- Medicinskt godkänd
- Behandlingstiden är 30-60 minuter
- Bordslampa
- Fluorescerande lampor
Medicinskt godkänd ljusterapilampa som lyser med 10 000 lux på 25 cm. En standardbehandlingstid är 30 minuter, och lampan kan placeras på till exempel soffbordet, matbordet eller skrivbordet, så att du kan göra något annat samtidigt – utan att flytta dig för långt bort från lampan. Den är också lätt att flytta runt och ställa undan när du behöver den. Det faktum att den är medicinskt godkänd innebär också att den inte flimrar eller blinkar oönskat, vilket minskar risken för huvudvärk och ögonirritation. Lampan är belyst av 2 x 24 W lysrör.
6. Lumie Zest
- Lampor med 10 000 lux
- Medicinskt godkänd
- Uppvakningsfunktion
- LED-ljus
- Behandlingstiden är 20-30 minuter
Lumie Zest är en av de mest effektiva ljusterapilamporna på marknaden. Här kan du uppnå 10 000 lux på ett avstånd av 50 cm. Det innebär att du kan få en dags behandling på bara 20 minuter. Dessutom är lampan medicinskt godkänd, så du slipper flimmer och UV-strålning. Det finns en timerfunktion mellan 20 och 90 minuter och valet beror på avståndet till lampan.
Lumie Zest är en ljusterapilampa som även har en väckningsfunktion. Det betyder att du inte behöver två olika lampor för att få ljusterapi och en soluppgång i ditt sovrum. Denna kombination rekommenderas särskilt om du lider av vinterdepression. Du kan välja en soluppgång på 15 eller 30 minuter.
7. Beurer TL30
- Belyser med 10 000 lux
- Medicinskt godkänd
- Bärbar
- Bör användas på 20 cm avstånd
Om du behöver en ljusterapilampa som du enkelt kan ta med dig i väskan är det här rätt version för dig. Den ser ut som en surfplatta, så oavsett om du tar med den på en resa, i bilen eller till jobbet tar den inte mycket plats. Ljusterapilampan kan användas både horisontellt och vertikalt, men du bör sitta på högst 20 cm avstånd för optimal effekt.
Lampan är medicinskt godkänd, vilket innebär att den kan användas för professionell behandling av bland annat vinterdepression. Det innebär också att den är flimmerfri och UV-fri, vilket garanterar en optimal upplevelse som inte stör dina ögon.
8. Lumie Brasilien
- Lampor med 10 000 lux
- Medicinskt godkänd
- Kan behandla 2 personer samtidigt
- Behandlingstid på 30 minuter
Detta är Lumies mest kraftfulla ljusterapilampa som kan behandla upp till två personer samtidigt med hjälp av reflektorsystemet. Lampan kan placeras på bordet, men kan också lätt bäras runt i hemmet med hjälp av det inbyggda handtaget. Det betyder att du kan använda den när du lagar mat i köket och sedan fortsätta behandlingen i vardagsrummet eller matsalen.
Lampan är medicinskt godkänd, så det finns inga flimmer, blixtar eller UV-strålning. Behandlingstiden är mellan 30 och 120 minuter, beroende på om du befinner dig 35 eller 85 cm från lampan under behandlingen. Effektiviteten gör att du kan hålla dig relativt långt från lampan och ändå få full behandling.
9. Beurer WL80 Wake-Up
- Lyser upp med 2 500 lux
- Väckningslampa
- 20 ljusinställningar
- Inbyggd radio och klocka
- Kan spela upp musik från smartphone
Detta är inte en riktig ljusterapilampa, eftersom den inte erbjuder upp till 10 000 lux och inte är medicinskt godkänd. Å andra sidan är det en prisvärd väckningslampa som erbjuder soluppgång och solnedgång, vilket kan bidra till att stabilisera din dygnsrytm under vintermånaderna.
Den kan fungera som ett vanligt nattljus, lysa med 20 olika intensiteter och skapa soluppgång och solnedgång. Dessutom kan den spela upp radio och musik från din smartphone via AUX. Designen har även en mobilhållare, vilket gör den här sunrise-lampan perfekt för nattduksbordet.
10. Philips Wake Up Light för barn HF3503
- Lyser upp med 200 lux
- Väckningslampa
- 10 ljusinställningar
- Inbyggd klocka
- 30 minuters soluppgång och solnedgång
Även barn kan ha svårt att ställa in sin inre klocka när det blir mörkare på morgonen och ljusare på kvällen. Om du vill hjälpa ditt barn att komma in i en optimal dygnsrytm är den här vakenlampan från Philips ett bra val. Lampan är barnvänlig i den bemärkelsen att de själva kan dekorera lampan med de medföljande klistermärkena, men ljuset är inte lika starkt som solnedgångslampor för vuxna.
Å andra sidan finns det solnedgång eller soluppgång på 30 minuter med möjlighet till 9 minuters snooze-funktion och 10 olika ljusinställningar, så att ljuset kan anpassas till ditt barn. Lampan bör användas i ett helt mörkt rum för att ge bästa möjliga effekt.
Ljusterapilampa bäst i test – vi rekommenderar
Det finns många bra ljusterapilampor och överlag kan de som är medicinskt godkända och lyser 10 000 lux göra samma sak. Den stora skillnaden är hur nära du måste sitta för att få full effekt. Om du vill kunna göra andra saker samtidigt som du får ljusterapi, ska du leta efter ljusterapilampor som tillåter behandling på minst 50 cm avstånd.
Valet av lampa beror också på syftet. Vill du behandla vinterdepression, få lite mer energi i vardagen eller behöver du hjälp att komma upp på morgonen?
Vår favoritljusbehandlingslampa är: Lumie Desklamp II
Lumie Light Therapy Lamp är den mest kraftfulla och effektiva LED-ljusterapilampan i världen. Det betyder också att du på 50 cm avstånd kan uppnå den fulla effekten av behandlingen på bara 30 minuter. Lampan ser ut som en skrivbordslampa och kan därför användas som en integrerad del av inredningen, som inte drar till sig mycket uppmärksamhet, men som har en mycket bra effekt.
Fördelar med lampor för ljusterapi
Ljusterapilampor har många allmänna fördelar, och det är vanligtvis ingen skada att prova ljusterapi, oavsett om det gäller sömnproblem, energibrist eller vinterdepression.
Fördelar med ljusterapi:
- Erbjuder simulering av naturligt ljus
- Ökar produktionen av seronin (kroppens lyckohormon)
- Minskar produktionen av melatonin (kroppens sömngivande ämne)
- Många upplever en effekt efter mycket kort tid
- Innehåller inte UV-strålning
- Kan användas för att stabilisera eller justera dygnsrytmen
Symtom på vinterdepression
Enligt Sundhed.dk lider mellan 5 och 10 procent av danskarna av vinterdepression. Dessutom lider upp till 25 procent av symptom på vinterdepression i mildare grad, vilket kallas vintertrötthet. Den vanligaste behandlingen av vinterdepression är ljusterapi, där rekommendationen är 30 minuters ljusterapi vid 10 000 lux i 1-2 veckor. Vissa personer behöver dock behandling under hela vintermånaderna.
De vanligaste symptomen på vinterdepression är:
- Brist på energi
- Trötthet
- Depression
- Suget efter sötsaker
- Viktökning
- Socialt avstånd
- Brist på sexlust
Även om du inte lider av en renodlad vinterdepression och inte har alla symtom, kan du ändå lida av vintertrötthet och ha nytta av ljusterapi.
Om du har svårt att gå upp ur sängen på morgonen kan du överväga en väckningslampa – även kallad soluppgångslampa. Lampan är inte en medicinskt godkänd ljusterapi, utan fungerar som en naturlig soluppgång under cirka 30 minuter, så att din inre klocka påverkas av det konstgjorda solljuset. Den enda lampan för soluppgång som har kliniska bevis är Philips Wake Up Light.
Det finns även soluppgångslampor för barn, som särskilt kan hjälpa till vid övergången från vinter till sommar – och vice versa.
Läs också: solbränna med självbränna piller och kosttillskott
Få bort din vinterblues med ljusterapi
Den största fördelen med att välja en ljusterapilampa för vinterdepression är att ljuset är en naturlig behandlingsform. Receptbelagda läkemedel mot depression innehåller seronotin, men listan över ingredienser är lång. Receptbelagda läkemedel har också en risk för oönskade biverkningar, vilket är mindre fallet med ljusterapi, som endast har en risk för mildare biverkningar som ögonirritation och huvudvärk. Men om du lider av ögonskador eller sjukdomar bör du rådgöra med din läkare innan du använder den.
Vissa människor behöver bara sitta framför sin vinterdepressionslampa i några veckor i början av säsongen för att få igång produktionen av seronotin, som kroppen sedan lyckas hålla stabil. Andra behöver ljusterapi varje dag under hela vintern.
Vinterdepression är inte en officiellt erkänd diagnos
Även om relativt många människor lider av vinterdepression – och symptomen är mycket lika andra typer av depressioner – är vinterdepression inte en officiellt erkänd diagnos. Ändå är det mycket vanligt att läkare över hela landet använder sig av begreppet.
Det betyder också att ljusterapi inte är en receptbelagd behandling och att du i princip inte behöver gå till en läkare för vinterdepression. Du kan därför enkelt beställa en ljusterapilampa och prova behandlingen själv. Du kommer förmodligen att märka en effekt efter 1-2 veckor.
Det är dock alltid tillrådligt att rådgöra med din läkare om du är deprimerad under en längre tid. Depression kan misstas för vinterdepression under de mörka månaderna, så det kan vara en bra idé att få en läkares åsikt.
Ljusterapi och så mycket solljus som möjligt
Även om en ljusterapilampa rekommenderas vid vinterdepression finns det andra saker du kan och bör göra själv om du saknar energi – helst i kombination med ljusterapi:
- Ta tillskott av D-vitamin
- Sök solljus (håll dig utomhus så mycket som möjligt och se till att dra för gardinerna inomhus)
- Se till att du ”laddar upp” under sommaren så att du får så mycket solljus som möjligt
- Prioritera att få mycket sömn
- Motion – helst utomhus
Ofta ställda frågor
Hur ofta ska jag använda en ljusterapilampa?
En ljusterapilampa kan användas dagligen. Den vanligaste rutinen är 30-60 minuter per dag. Lysterapilampor är mest effektiva om de används på morgonen, helst så snart som möjligt efter att du vaknat.
Hur fungerar en ljusterapilampa?
Syftet med en ljusterapilampa är att ge mer energi och öka serotoninet i hjärnan. Dessutom kan en ljusterapilampa hjälpa till att skapa en stabilare dygnsrytm, vilket också leder till bättre sömn.