Trött på löss? Välj det bästa lusmedlet!

Vad är löss?

Löss är små insekter som lever på hårbotten och hår. Den mer korrekta termen är huvudlöss, eftersom det också finns plattlöss och kroppslus, även om dessa inte är särskilt vanliga i Danmark jämfört med de mycket vanliga huvudlössen, som är särskilt vanliga på daghem och i skolor

Lössen livnär sig genom att dricka blod från hårbotten. De förökar sig snabbt och fäster sina ägg på hårstrån. Det är därför personer med långt hår har störst risk att få löss. Löss kan inte gömma sig lika bra i kort hår, och de har inte heller lika goda möjligheter att lägga sina ägg. Därför är flickor särskilt sårbara för lusangrepp.

Löss är mycket smittsamma och kan överföras både genom direkt kontakt mellan hår och hår, t.ex. vid kramar, och indirekt kontakt, t.ex. genom hattar och borstar.

Symtom på löss

Först och främst kliar löss i hårbotten. Deras bett orsakar en mindre allergisk reaktion, så du får vanligtvis klåda där lössen har bitit för att suga blod. Löss lägger många ägg som fastnar på hårstråna.

Ägg i håret är ofta det säkraste symptomet när man bedömer om man har löss eller inte. Detta beror på att lössen lägger många ägg som fastnar i hårstråna och tillbringar den mesta tiden i hårbotten för att suga blod. Det är därför du förmodligen ser äggen innan du ser lössen.

Behandling av löss – kontroll och förebyggande

Löss kräver behandling. De kan vara svåra att bli av med eftersom de förökar sig snabbt. Särskilt äggen kan vara svåra att få bort från håret, vilket leder till att lössen återkommer strax efter att alla levande löss har avlägsnats.

Det bästa sättet att bekämpa löss är att använda lusschampo i kombination med en luskam. Schampot är utformat för att döda både löss och lössägg, och kammen kan sedan avlägsna döda löss och ägg. Var medveten om att de allra flesta lusmedel kräver upprepade behandlingar för att döda alla löss.

Nedan finns 5 bra förslag på rekommenderat lusschampo och 5 bra förslag på rekommenderade luskammar.

Välj den bästa lusbehandlingen: 5 bra förslag på lusschampo

Australian Bodycare Lice Treatment

Australian Bodycare Lusebehandling

Om du vill ha en uppsättning naturliga lusmedel som både behandlar och förebygger kan du kolla in Lice Cure Pack från Australian Bodycare. Här får du en lusbehandling som dödar både löss och ägg samt ett schampo och en spray som förhindrar nya lusangrepp.

Anti Lice Treatment gnuggas in i torrt hår och väl in i hårbotten. Låt verka i 15 minuter. Kuren består huvudsakligen av dimethicone, som kapslar in och dödar löss och ägg. Hair Rinse appliceras sedan på håret innan det sköljs. Kamma därefter håret för att ta bort döda löss och lusägg

I framtiden kan Hair Rinse användas som ett förebyggande schampo så länge det finns risk för nya lusangrepp. När du inte tvättar håret kan du använda det medföljande hårsprayen som ett alternativ.

Hedrin en gång

Hedrin ONCE

Mycket effektiv produkt för bekämpning av både löss och lusägg. Hedrin Once är – till skillnad från många andra lusmedel – en mycket mild produkt som inte innehåller insekticider eller starka kemikalier. Den innehåller inga parfymer eller parabener och är allergimärkt. Därför kan den också användas av ammande och gravida kvinnor och barn upp till 6 månader.

Hedrin Once kapslar in löss och lössägg i ett silikonskal, vilket effektivt utrotar både löss och lössägg. Produkten behöver bara sitta på torrt hår i 15 minuter innan du applicerar vanligt schampo och sköljer ur. Döda löss och lusägg kan kammas ut efteråt.

Hedrin har också en Protect & Go-produkt, som är en förebyggande lusspray som ska användas minst två gånger i veckan. Om du har barn på en institution eller skola där det finns risk för ny smitta kan du komplettera med den förebyggande produkten.

Linicin Plus schampo

Linicin Plus Shampoo lusekur

Linicin Plus Shampoo är ett annat bra alternativ om du vill bekämpa löss utan att använda kemikalier. Det är en effektiv men mild produkt som inte innehåller några bekämpningsmedel, parfymer, parabener eller allergener.

Trots att Linicin Plus är en mild produkt rekommenderas inte för ammande och gravida kvinnor, men för barn från 1 år. Applicera schampot i torrt hår, låt verka i 15 minuter och tvätta sedan ur. Därefter kan döda löss kammas ut ur håret. Behandlingen kan upprepas vid behov.

Linicin har ett brett utbud av produkter mot löss, inklusive både ett speciellt kammarbalsam, som gör det lättare att kamma ut löss och lusägg ur håret, och Linicin Prevent, som är en spray för förebyggande av löss som kan användas i framtiden.

Apotekets Lice Remedy

apotekets lusemiddel

Apotekets lusmedel är baserat på silikonolja som bildar ett dödande membran runt löss och lusägg. Det är en mild produkt som kan användas av gravida kvinnor, ammande mödrar och barn upp till 6 månader. Den är dessutom parfymfri och astma- och allergivänlig.

Flaskan har en lätt doseringsspets som används för att fördela produkten i torrt hår. Den ska sitta och arbeta i 15 minuter. Applicera sedan ditt vanliga schampo i håret och massera väl innan du sköljer väl med vatten. Slutligen ska du kamma ut de döda lössen ur håret och använda balsam om det behövs.

Det räcker med en behandling om alla i familjen behandlas samtidigt. Det rekommenderas dock att upprepa behandlingen efter 9-10 dagar för att säkerställa att alla löss och ägg är utrotade.

Alphanoca Zeropou schampo

Alphanova Zeropou Shampoo - Nul lus

Om du letar efter ett schampo för att förebygga löss bör du titta närmare på Alphanoca Zeropou. Detta schampo är lämpligt för barn och bör ersätta vanligt schampo under perioder med risk för lössangrepp. På så sätt uppnås den förebyggande effekten när barnet går på dagis eller i skolan med ett utbrott.

Om barnet är smittat kan schampot också användas för behandling. I så fall ska den sitta kvar i 10 minuter innan du sköljer och kammar barnets hår. Schampot är lämpligt för barn från 3 år.

Schampot är både milt och helst ekologiskt och innehåller eteriska oljor som både doftar gott och håller löss borta, bland annat lavendel, geranium, palmarosa och tea tree.

Det bästa botemedlet mot löss: 5 bra förslag på luskammar

Mininor fästingkam – 2 st

Mininor Tættekam 2 stk

Förpackning med 2 standard plastkammar. Tätningskammarna har tänder på båda sidor, med en större lucka på den ena sidan än på den andra. Den täta sidan är effektiv för att avlägsna lusägg och mindre löss, medan den mindre täta sidan är lämplig för att avlägsna fullvuxna löss.

Minior luskammar är både effektiva och lätta att rengöra genom att skölja dem i kokande vatten

V-Comb Luskam

v-comb-lusekam

Här får du en innovativ luskam med sug som en dammsugare. Själva kammen är tillverkad av metall, vilket gör den mycket effektiv mot envisa lusägg. När du kammar håret suger apparaten samtidigt, så att envisa löss sugs in i behållaren.

Om du vill bli av med kemikalierna i lusschampot är denna luskam värd att prova!

Luskam Nitcomb-M2

Nitcomb-M2 lusekam

Tidsbesparande luskam med metalltänder i två rader. Den ena raden är tätare än den andra, vilket innebär att du bara behöver kamma håret en gång för att ta bort både stora löss, små löss och lössägg.

Metallkammens spetsar är rundade för att vara så skonsamma som möjligt mot hårbotten. Det rekommenderas att kamma vått hår för att undvika trassel.

Bug Buster kam – set med 5 stycken

Bug Buster tættekam – sæt med 5 stk

Bug Buster fästingkamset är faktiskt en kombination av en lusmedicin och en fästingkam. Det är ett lusmedel utan kemikalier. Kuren består av fem luskammar i olika storlekar som ska användas med särskilda intervall under en behandlingsperiod. Den ska förstöra lössens livscykel och ge ett lusfritt resultat

Kamning bör göras i mycket vått hår – helst med användning av ett balsam – för bästa resultat.

Lusi luskam

Lusi Lusekam

Dansktillverkad luskam som marknadsförs som Danmarks bästa täta kam. Kammen har rundade tänder och en 30-graders vinkel, vilket både skyddar hårbotten och gör att lössen avlägsnas mer effektivt. Tänderna är också mycket täta, så den tar också bort lusägg och nykläckta löss.

En ytterligare fördel med denna luskam är det ergonomiska handtaget, som gör den bekväm att använda för den som kammar.

Undvik infektion

Om du har löss ska du stanna hemma och gå till vårdcentralen. För att undvika att smitta andra bör du stanna hemma tills du är fri från löss. Detta gäller särskilt för barn som går i skolan eller på institutioner, eftersom det är svårare för dem att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika att smitta andra.

Det finns många huskurer för att undvika att bli smittad från början. Vissa rekommenderar vissa typer av hårspray, köpta eller hemmagjorda, men dessa har ingen bevisad effekt. Den mest effektiva förebyggande behandlingen måste därför vara att begränsa lössens tillträde till håret. Detta kan göras genom att sätta upp håret och undvika att dela hattar och borstar.

Barn kommer naturligtvis att gosa och sitta nära sina kompisar, så risken för lössangrepp finns alltid där. Kontrollera därför regelbundet, helst minst en gång i veckan – särskilt om det rapporteras om lössangrepp i skolan eller på institutioner – och kamma eventuellt håret för att kväva ett lössangrepp i sin linda.

Ju längre lössen får leva i håret, desto mer växer de och desto svårare blir det att bekämpa dem.

Efter lusbehandlingen ska allt som håret har varit i kontakt med tvättas eller frysas ner för att undvika att du får löss igen. Löss kan leva utanför håret i många timmar, så sängkläder, handdukar och mössor bör tvättas, liksom hårborstar.

Läs också: Årets bästa elektriska tandborstar

Varför får man löss?

Tidigare trodde man att löss var kopplade till dålig hygien. Detta är dock en gammal myt. I själva verket är det tvärtom, eftersom löss faktiskt trivs bäst i rena miljöer. Dessutom kan löss inte tvättas bort med tvål och vatten, så hur många gånger du tvättar håret har ingen betydelse för risken att få löss.

Löss livnär sig på blod som de suger från hårbotten. De förökar sig snabbt och unga löss söker nya platser att slå sig ner på. Det krävs inte många sekunder av kontakt för att en lus ska vandra från ett hår till ett annat eller från en mössa till ett hår. Löss är därför både mycket smittsamma och utbredda.

Vissa människor är mer utsatta för löss än andra. Det kan mycket väl finnas barn i en syskonskara där några av barnen ofta har löss, medan de andra barnen sällan har löss. Man tror att blodtypen kan påverka intresset för löss. Precis som det är fallet med myggor.

Skillnaden mellan löss och loppor

Löss och loppor förväxlas ofta, men båda är små blodsugande insekter. Men det är där likheterna tar slut.

Loppor lever i päls, inte i hår. De biter vanligtvis människor på kroppen och håller sig oftast borta från hår. De kommer, äter och går. Loppor är därför inte något som kräver behandling för människor. Du bör dock behandla husdjur som hundar och katter om du får loppbett.

Löss däremot sätter sig i hårbotten där de äter och lägger ägg. Många ägg. Det är därför lössangrepp utvecklas snabbt, eftersom hundratals ägg kan läggas på håret på mycket kort tid. Lus kräver behandling i form av ett lusmedel.

Se även: sulfatfria schampon utan silikon

Hemlagad luskur – vad du ska tänka på

Det finns många uppfinningsrika sätt att bli av med löss med hemmagjorda lusmedel. Vissa recept är naturliga utan tillsatser, andra är gjorda av lätt tillgängliga hushållsingredienser, och ytterligare andra är gjorda enligt en ekonomisk princip.

Den gemensamma nämnaren för hemmagjorda lusmedel är att det inte finns någon bevisad effekt – inte ens eventuella biverkningar. Det är alltså inget fel med att försöka sig på en hemgjord lusmedicin, men för det första kan du inte vara säker på att den verkligen har effekt och för det andra kan du riskera oönskade biverkningar.

En av de vanligaste ingredienserna i hemmagjorda lusmedel är hushållssprit. Naturligtvis finns det en god chans att sprit kan ha en positiv effekt på utrotningen av löss, men samtidigt rekommenderas det att man använder handskar när man hanterar sprit, och därför är det tveksamt hur bra det är att hårbotten, som är känsligare än händerna, fylls med sprit.

Den här artikeln om lusmedel är baserad på befintliga produktbeskrivningar, tester och recensioner på nätet. Helsebladet.se har alltså inte köpt eller testat de nämnda produkterna, utan har förberett artikeln på grundval av grundlig forskning.

Lämna en kommentar