Allt du bör veta om Manuka honung + 3 överraskande saker du kan använda honungen till

Manukahonung är en riktig mirakelprodukt som kan användas för allt från att läka sår till att bekämpa dålig andedräkt och – enligt vissa studier – förebygga cancer. Här tar vi en närmare titt på den geniala naturprodukten och tre överraskande saker du kan göra med honungen.

Vad är Manukahonung och var kommer den ifrån?

Manukahonung är en speciell typ av honung som har sitt ursprung i Australien och Nya Zeeland. Här växer olika buskar och träd i Manuka-familjen, och när bina gör honung av nektarn från just dessa buskar och träd blir det Manuka-honung. Buskarna och träden är vilda och särskilt vanliga på Nya Zeeland.

Växterna blommar bara fyra veckor per år. Eftersom honungen har många olika nyttiga egenskaper är den också mycket eftertraktad.

Egenskaper hos Manukahonung

Manuka honnings egenskaber

Det finns flera goda egenskaper att leta efter i Manukahonung. Det viktigaste är dock att honungen har ett högt innehåll av metylglyoxal, som har antibakteriella och antivirala egenskaper. Därför används honung faktiskt på många sjukhus runt om i världen. Bra Manukahonung kan finns här.

Som person kan du dra nytta av honungens egenskaper om du till exempel behöver bekämpa ett virus – inklusive influensa. Tillsätt bara lite Manukahonung i ditt te så är du tillbaka på topp på nolltid. Om du använder din honung i te ska du vara särskilt uppmärksam på teets temperatur – vi kommer att titta närmare på det senare.

Manukahonung vs. vanlig honung – vad är skillnaden?

Om du tittar på de två typerna av honung är den omedelbara skillnaden att Manukahonung är mörkare och tjockare än vanlig honung. Det gör det bland annat svårare att sprida det. Om du smakar på de två typerna av honung kommer du snabbt att märka att Manukahonungen har en skarpare och fylligare smak.

Men det är inte den största skillnaden mellan dessa två typer av honung. Den viktigaste skillnaden är deras individuella innehåll av MGO (metylglyoxal).

Du kan lätt hitta MGO i alla sorters honung och därmed även i vanlig honung. I vanlig honung finns det bara en mycket liten koncentration av MGO, medan Manukahonung har en mycket hög koncentration av MGO.

Vad är MGO- och UMF-klassificeringarna?

Manukahonung kommer från Nya Zeeland och är märkt med antingen MGO- eller UMF-klassificering. Dessa två typer av etiketter är kvalificerade certifieringar som visar att produkten är äkta. Dessutom visar de hur antibakteriell honungen är. Det är alltså etiketter som visar på honungens kvalitet.

MGO står för metylglyoxal, vilket är det naturliga aktiva antibakteriella ämnet som skiljer Manukahonung från andra typer av honung. Om produkten har en hög koncentration av MGO har den en hög antibakteriell effekt.

UMF är en förkortning för Unique Manuka Factor. Detta är en märkning som garanterar att det är äkta Manukahonung. Om produkten har en hög UMF har den också en hög antibakteriell effekt.

Om du vill ha en hög antibakteriell effekt bör du välja en Manukahonung med en MGO på över 400+ eller över UMF 12+.

Manukahonung för sårvård

Manukahonung används inte bara vid förkylning och andra sjukdomar, utan även vid sår. Detta är en av anledningarna till att honungen används på olika sjukhus – även i Danmark.

Medicinsk Manukahonung innehåller extremt mycket metylglyoxal, vilket hjälper till att hålla bakterier borta från sår. Samtidigt är honungen antiinflammatorisk, vilket ytterligare bidrar till att förhindra infektioner i såren.

Som privatperson kan du naturligtvis också dra nytta av Manukahonung för sårbehandling. Investera bara i en honung med hög koncentration av metylglyoxal (även kallad GMO) om du vill få ut det mesta av den för sårvård.

3 överraskande saker som du kan använda Manukahonung till

Manukahonung har många fördelar, och därför kan du också dra nytta av denna naturprodukt på många olika sätt. I princip kan du dra nytta av Manukahonung så snart det finns något virus att bekämpa eller bakterier att hålla borta.

Listan över vad du kan använda Manukahonung till är otroligt lång och innehåller många överraskande saker. Här är tre överraskande saker som du kan göra med Manukahonung.

1: Manukahonung mot baksmälla

Om du känner dig nedstämd efter en trevlig kväll där du har druckit för mycket är det värt att ta några skedar Manukahonung. Detta beror på att fruktosen i honungen bryter ner de ämnen som ger dig baksmälla. Du kommer att vara tillbaka på toppen på nolltid.

2: Manukahonung för tandproblem

Om du har problem med t.ex. karies bör du också äta Manukahonung. Detta kan verka lite konstigt, eftersom man skulle kunna tro att sockret i honungen skulle göra den skadlig för tänderna. Sockret i honung skadar dock inte tänderna på samma sätt som raffinerat socker. Därför behöver du inte oroa dig för att få karies av Manukahonung – tvärtom.

Honungens antibakteriella egenskaper bidrar faktiskt till att minska karies om du äter Manukahonung. Den kan också bekämpa många andra bakterier i munnen, vilket till exempel hjälper dig att undvika tandköttsinflammation och dålig andedräkt. Hitta Manukahonung med hög GMO-halt här.

3: Manukan honung för att bekämpa magsår

Om du lider av magsår bör du överväga att investera i en sats Manukahonung. Flera studier tyder på att du kan bekämpa magsår genom att äta en liten mängd honung 3-4 gånger om dagen. Eftersom det är 100 % naturligt är det säkert värt att försöka istället för att ta olika former av mediciner. Det rekommenderas att använda en manukahonung med relativt hög GMO-halt – kan finns här.

Applicering av manukahonung

Vi har tidigare skrivit att du kan ha nytta av att tillsätta lite Manukahonung i ditt te om du är sjuk. Om du gör det, tänk dock på att teet inte får vara varmare än 40 grader. Om teet är varmare än 40 grader dödas de nyttiga enzymerna i Manukahonungen. Det betyder att du inte kan dra nytta av honungens goda egenskaper om ditt te är för varmt.

Du kan inte bara äta honungen genom att tillsätta den i ditt te, du kan också äta den ren. Som regel bör du äta minst tre skedar om dagen för att dra nytta av honungens egenskaper. Konsumera dem en halvtimme innan du äter för att få bästa effekt.

Om du vill använda Manukahonungens egenskaper vid olika hudproblem kan du applicera honungen direkt på det drabbade området. Applicera helt enkelt ett tunt lager honung på området och täck det med ett plåster eller liknande om det behövs. Låt honungen sitta i minst en halvtimme och skölj sedan av med ljummet vatten. Upprepa med några timmars mellanrum om du anser att det behövs.

Hur man väljer rätt honung

Manukahonungens genialitet är dess höga GMO-innehåll, vilket innebär att ju mer GMO honungen innehåller, desto effektivare är den. När du köper honung kan du se på förpackningen hur hög koncentrationen av GMO är. Se honung med olika genetiskt modifierade organismer här.

Du kan hitta Manukahonung med allt från GMO100+ till GMO550+. De produkter som har den högsta koncentrationen är naturligtvis dyrare. Å andra sidan är de också effektivare att använda, så om du till exempel ska använda din honung för att bekämpa sjukdomar kan det vara klokt att välja en honung med mycket GMO i den.

Om du tänker använda Manukahonung för att förebygga olika sjukdomar och besvär kan du nöja dig med en version med lägre koncentration. Om du konsumerar honungen dagligen och inte har några tidigare medicinska problem kan du troligen nöja dig med en honung med GMO100+ eller 200+.

Lämna en kommentar