Bästa vegetarisk kokbok: granskning av 8 bra vegetariska kokböcker

Oavsett om du är nybliven vegetarian eller om du har varit köttfri i flera år kan vardagsmaten behöva lite inspiration och spännande alternativ till de gamla vanliga rätterna du är van vid att laga. Därför är en vegetarisk kokbok ett måste i ditt kök.

Vegetariska kokböcker kan användas för snabb inspiration, för att göra din veckomåltidsplan eller för att skapa en annorlunda måltid om du har gäster på besök eller ordnar en fest.

Det finns många bra vegetariska kokböcker, och vi har valt ut de åtta bästa, som vi recenserar nedan. Slutligen har vi krönt den bästa vegetariska kokboken för den allsidiga vegetarianen.

Recension av 8 bra vegetariska kokböcker

Även om de flesta människor kanske inte tar fram en kokbok från hyllan i vardagen för att hitta sin kvällsmat – eller inspiration till lunchpaketet – är det ett trevligt alternativ att ha. Även om många rätter kan googlas, ger en kokbok en bra och omfattande översikt, och bilderna är vanligtvis mycket estetiska. Dessutom kan det vara svårt att avgöra på nätet hur väl testad en maträtt verkligen är, medan du kan vara mer säker på kvaliteten om den finns i en publicerad kokbok.

Om dina vegetariska kokböcker får vara en del av inredningen understryker de också att detta är ett hem där man tar hänsyn till miljön och djurens välfärd.

Nedan finns 8 fantastiska vegetariska kokböcker som du kan sätta på din önskelista – eller klicka dig direkt till din korg för att ta med dig hem och inspirera ditt kök direkt.

1. Aamanns gröna kök

Aamanns grønne køkken vegetar kogebog

Hälsosam och prisvärd mat är mat som görs av säsongsbetonade ingredienser – och det är precis vad Adam Aamann fokuserar på i denna vegetariska kokbok. En annan bra anledning att välja just den här boken är att Aamann odlar de flesta av sina grönsaker själv, så om du också gillar självförsörjning slår du två flugor i en smäll genom att välja ”Aamanns gröna kök”.

 • Exempel på rätter: ravioli, tarteletter, pajer, tempura med palmkål och grillad rödkål.
 • Rekommenderat pris: 349,95 kr.

2. Wonderful Vegetarian – en grön kokbok

Vidunderlig Vegetar – En grøn kogebog vegetar

”Vidunderlig Vegetar” av Susanne Engelstoft Rasmussen är en bra allsidig kokbok för vardag och fest. Boken är fylld med enkla rätter som är lätta att laga även om du inte är en hejare på köket. Förutom att fokusera på användarvänliga rätter som inte kräver stora gastronomiska färdigheter är kokboken baserad på hälsosamma och mättande rätter baserade på säsongens grönsaker.

 • Exempel på rätter är vegetarisk moussaka, tofu-rätter, svamppaj, stekt polenta och majsbrödsgryta.
 • Rekommenderat pris: 299,95 kr.

3. Green Kitchen Travels – Läcker och hälsosam vegetarisk mat från hela världen

Green kitchen Rejser vegansk kogekob

Makarna David och Luise har rest runt i världen med sina barn – och under resorna har de samlat in och utvecklat recept på lokala vegetariska rätter från världens alla hörn. Kokboken sticker ut från mängden genom att vara en upplevelse i sig att bläddra i, med vackra och personliga bilder och inspirerande läsning – förutom de många goda rätterna.

 • Exempel på rätter: mexikansk frukostsallad, svamp- och tofu-dumplings, pad thai-sallad och råg- och chokladcroissanter.
 • Rekommenderat pris: 299,95 kr.

4. The Great Vegan Cookbook – Läckra veganska recept för alla smaker

Den store veganske kogebog

Oavsett om du är vegetarian eller vegan kommer du att gilla Áine Carlins veganska kokbok, som riktar sig till både nybörjare och mer erfarna veganer. Från snabba vardagsrätter till mer spännande och färgglada festmiddagar och desserter.

 • Exempel på rätter: varma rätter och efterrätter
 • Föreslaget pris: 229,95 kr.

5. Vegan LCHF – 21 läckra måltider – för frukost, lunch och middag

Vegansk LCHF kogebog

Vill du leva veganskt och följa LCHF-principerna? Då är den här veganska kokboken något för dig! Kokboken här utmärker sig genom att inte bara vara en kokbok, utan snarare en riktig diet, som består av 21 sammansatta måltider (morgon, middag och kväll).

 • Exempel på rätter: chiabröd, salladstacos, broccolibröd, blomkålsmos och stuvad spenat.
 • Rekommenderat pris: 249,95 DKK.

6. Middag utan kött – 9 enkla vegetariska rätter från Madens Verden

Aftensmad uden kød kogebog vegansk

Om du behöver snabb, enkel och billig inspiration kan du ladda ner ”Middag utan kött” av Holger Rørby Madsen i e-boksformat. Rätterna är inspirerade av vardagliga rätter som du känner till, men i det här fallet är de 100 % köttfria – men lika goda.

 • Exempel på rätter: vegetarisk lasagne
 • Rekommenderat pris: 19,95 DKK (e-bok)

7. Mitt gröna kök – Mer grönt i vardagen – helt enkelt

Mit grønne køkken vegetar kogebog

Med ”Mitt gröna kök” får du 80 läckra, smakrika och inspirerande köttfria rätter där grönsaker är huvudingredienser. Alla rätter är snabba och enkla att laga, vilket gör att den här kokboken passar bra för en upptagen familj.

 • Exempel på rätter: sallader, soppor och frukostar.
 • Rekommenderat försäljningspris: 299,95 DKK.

8. Vegansk för barn

Vegansk til børn kogebog

Den här veganska kokboken är skriven av dietisten Julie Gråbech och fokuserar på veganska rätter för barn som är både näringsrika och välsmakande. Förutom 50 recept innehåller boken också en introduktion till vegansk kost för barn från 2 års ålder.

 • Exempel på rätter: snacks, frukostar, pålägg och varma rätter.
 • Rekommenderat försäljningspris: 229,95 DKK.

Bäst i test: bästa vegetariska kokbok

Det finns många bra vegetariska kokböcker ovan, men om vi måste rekommendera en av dem för den allsidiga vegetarianen måste det vara ”My Green Kitchen”, som får titeln bästa vegetariska kokbok. Här får du ett brett utbud av recept uppdelade på dagens olika måltider – och den gemensamma nämnaren är att det är mat som är lätt att få tag på och snabb att laga

Oavsett om du vill gå över till en 100 % vegetarisk kost eller om du bara vill införa köttfria dagar i din veckomåltidsplan är den här kokboken en bra referens för inspiration och enkla rätter som inte tar död på dig från första dagen.

Relaterad artikel: bästa veganska proteinpulver

Antalet rätter innebär att det finns något för alla och att du inte behöver köra samma fem vegetariska favoriter på nytt. Det finns också inspiration för varje måltid på dagen, så du kan också hitta inspiration för vegetariska frukostar, vegetariska lunchpaket och vegetariska mellanmål.

På det hela taget är detta en riktigt bra och inspirerande vegetarisk kokbok som borde ha en plats i varje kök där köttfri mat tillagas.

Lämna en kommentar