Varför använda solskydd?
Solens strålar består i allmänhet av tre olika typer av strålar: UVA-, UVB- och UVC-strålar. UVC-strålar blockeras av ozonskiktet, men UVA- och UVB-strålar når jorden och vår hud. Det är dessa strålar som gör dig brun när du vistas i solen, men det är också de strålar som orsakar solbränna, soleksem och i värsta fall hudcancer om man inte vidtar försiktighetsåtgärder, t.ex. genom att använda solskyddsmedel för att minska strålarnas effekt.
Solskyddsmedel har därför en skyddande effekt mot akuta solskador som brännskador och eksem, men de har också en mer långsiktig förebyggande effekt mot solskadad hud och hudcancer. Därför bör du alltid använda solskyddsmedel när du är utomhus på sommaren och när du åker på semester till soliga destinationer.
Se även: dagens pollenräkning
Fördelar med solskyddsmedel
Den största fördelen med solkräm är att den är lätt att få tag på och bära med sig i strandväskan. Solskyddsmedel finns både i kräm- och sprayform och det är mycket enkelt att applicera dem. Du märker snabbt om du har glömt att smörja in dig någonstans, eftersom din hud får en rödaktig färg där. Den visar också hur väl solskyddet skyddar huden där det appliceras.
Det viktigaste är att solskyddet är det enda solskyddet för din hud när du inte har kläder på dig. Solens strålar når även skuggan, särskilt när UV-faktorn är mycket hög, så det räcker inte att hålla sig i skuggan för att skydda sig mot solen.
Se även: de bästa mikrofiberhanddukarna för stranden och poolen
Test av solskyddsmedel: 12 av de bästa solskydden
Vi har hittat några av de bästa solskydden på marknaden, som du kan läsa om nedan. Sedan har vi röstat fram vår favorit, som är den solkräm vi rekommenderar.
Testet av solskyddsmedel nedan är baserat på befintliga produktbeskrivningar, recensioner och tester. Helsebladet.se har alltså inte köpt och testat produkterna själva, utan har förberett testet baserat på grundlig forskning.
1. Derma Face Solskydd SPF15
Solskydd för ansiktet och andra utsatta delar av kroppen med faktor 15, vilket är en medelhög skyddsfaktor, som vanligtvis är tillräcklig för vuxna i den danska sommarsolen. Solskyddet skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.
Dessutom är den svanen och hypoallergen, vilket bland annat innebär att den är fri från parfym, parabener, färgämnen och hormonstörande ämnen. Å andra sidan innehåller den fuktgivande aloe vera, naturliga oljor och E-vitamin, som alla bidrar till att stärka huden och ge den en god motståndskraft. Denna solkräm är också idealisk att använda som dagkräm under smink på sommaren.
- SPF 15
- Skyddar mot UVA och UVB
- Svan och allergimärkt
- Utnämnd till ”Årets bästa hudvänliga produkt för kvinnor” vid Allergy Award 2016
2. EVY Sunscreen Mousse SPF 30
Mjukt och gott solskydd i mousseform som inte smörjer eller fläckar kläderna. EVY solskydd är svensktillverkat och har uppnått hög status i Sverige. Den har en bra skyddsfaktor på 30, så den kan användas både under de soligaste dagarna i Danmark och under den sydligaste solen. Solskyddet skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.
Förutom att den har en långvarig skyddseffekt mot solstrålar i upp till 6 timmar, skyddar den även mot klor och salt, så du har en riktigt bra täckning oavsett om du går till stranden eller simmar i poolen.
- SPF 30
- Skyddar mot UVA och UVB
- Innehåller inga parfymämnen, parabener eller nanopartiklar
- Rekommenderas av svenska dermatologer, hudterapeuter och Vitiligo Association
3. Garnier Ambre Solaire UV Water SPF 30
Här är en solspray som känns som att spruta vatten på kroppen. Inga feta fingrar eller fläckiga kläder för en behaglig, sval spray. Å andra sidan ska du vara extra noga med att smörja in dig med tillräckligt med solkräm, eftersom du bör använda en handfull solkräm, vilket ofta kräver flera lager när du sprutar. Dessutom rekommenderas det att spraya varannan timme när du vistas i solen.
Å andra sidan har sprayen tillsatts aloe vera, som har en lugnande och återfuktande effekt på huden, och den känns mjuk som smör och är mycket behaglig att ta på
- SPF 30
- Skyddar mot UVA och UVB
- Innehåller fuktgivande aloe vera
Våra favoriter
4. Apotekets solspray SPF30
Apotekets solspray har blivit utsedd till ”bäst i test” av konsumentrådet Tænk, och det är inte utan anledning. Detta är ett riktigt bra solskydd, även för barn och andra med känslig hud. Den är astma- och allergimärkt och svanmärkt och därför fri från parfym, parabener och hormonstörande ämnen. Å andra sidan skyddar den mot både UVA- och UVB-strålar.
Den är lätt att applicera, inte fet och ger inga fläckar på kläderna. Den är mycket hållbar och så vattentät som en solkräm kan vara. Rekommenderas även för barn.
- SPF 30
- Skyddar mot UVA och UVB
- Svanen och hypoallergen
- Utnämnd till ”Bäst i test” av Forbrugerrådet Tænk
5. La Roche-Posay Anthelios Anti-imperfections SPF50+
Om du lider av oren eller oljig hud är det här solskyddet för dig. Det är en dagkräm med SPF 50+ som minskar uppkomsten av blemmor och lindrar fet hud – samtidigt som den ger dig ett bra skydd mot solen. Denna ansiktssolkräm från La Roche-Posay skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.
Solkrämen har tillräckligt skydd för det danska sommarvädret och kan även användas på mycket soliga semesterorter. Den är också mycket vattenavvisande.
- SPF 50+
- Skyddar mot UVA och UVB
- Reducerar blemmor och fet hud
6. Vichy Idéal Soleil Sublime Tan Protective Water SPF 30
Solskyddsmedel gör det svårare att få en fin solbränna, och sololja kan skada din hud eftersom den inte skyddar mot solens strålar. Vichy har skapat en genial mellanting, en solkräm med faktor 30 som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar, men som också innehåller betakaroten, som har en optimerande effekt på bildningen av melamin i huden. Melamin är det ämne som bidrar till garvning. Du kan alltså sola med bra resultat utan att oroa dig för din hud och hälsa.
Solsprayen är i en vattenliknande form, vilket gör att du måste vara noga med att applicera tillräckligt med olja och upprepa appliceringen med några timmars mellanrum när du är i solen. Å andra sidan är den inte fet och har en återfuktande effekt.
- SPF 30
- Skyddar mot UVA och UVB
- Innehåller betakaroten (solar snabbare)
7. Rudolph Care Sun kroppslotion SPF50
Rudolph Care är känt för sina effektiva hudvårdsprodukter, och denna solkräm är inget undantag. Först och främst har solskyddet ett högt skydd i form av faktor 50 och skydd mot både UVA- och UVB-strålar, så det kan användas både i Danmark och på semestern. Dessutom innehåller den en mängd bra ingredienser som havtorn, kamomillte och gurkesextrakt, som alla har goda anti-ageing-, lugnande och fuktgivande egenskaper.
Rudolf Care Sun body lotion är så vattenresistent som en solkräm kan vara, och den är lätt och mjuk att använda. Den lämnar inte fingrarna oljiga och missfärgar inte heller dina kläder.
- SPF 50
- Skyddar mot UVA och UVB
- Svanenmärkt
- Anti-ageing effekt
8. Avivir Aloe Vera Sun Lotion SPF 30 (150 ml)
Om du letar efter ett mer naturligt alternativ till en kemiskt laddad solkräm är Avivir Aloe Vera Sun Lotion det rätta valet. Solskyddet är veganskt och innehåller huvudsakligen ekologisk aloe vera (70 %). Ändå uppnår den faktor 30 och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Den är också svanmärkt och parfym- och parabenfri, vilket innebär att den även är lämplig för barn.
Solskyddet är så vattenavvisande som möjligt och innehåller endast ekologiska solskyddsmedel och vegetabiliska oljor.
- SPF 30
- Skyddar mot UVA och UVB
- Svanenmärkt och vegansk
9. Pharmaceris S Sun Body Protect för kropp och ansikte SPF 50+
Allergivänlig solkräm med högt skydd som är bra för ljus och känslig hud. Den är lämplig för både kropp och ansikte och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Allt som allt blockerar den hela 98 % av solens strålar.
Solskyddet innehåller ett stort antal nyttiga ingredienser som stärker huden. Bland dessa finns sheasmör, som ger fukt och näring, allantoin, som är lugnande och lugnande, och E-vitamin, som har en anti-ageing-effekt.
- SPF 50+
- Skyddar mot UVA och UVB
- Fri från doftämnen, allergener och färgämnen
10. La Roche-Posay Anthelios Kids Sun Lotion SPF 50+ – 250 ml
Läckert solskydd som är lätt att applicera utan kladdiga fingrar och fet känsla. Solskyddet har en hög faktor 50+, så det kan användas även i det bästa danska sommarvädret och även på en charterresa i söder. Den skyddar mot både UVA- och UVB-strålar och har extra högt UVA-skydd (högre än vad UVA-märkningen kräver).
Denna solkräm för barn från La Roche-Posay är så vattenresistent som en solkräm kan vara och är utformad för barns höga aktivitetsnivåer. Även om den kan användas på stranden eller i poolen bör du använda den på nytt efter badet för att få ett optimalt skydd.
- SPF 50+
- Skyddar mot UVA och UVB
- Parfym- och parabenfri
- Extra vattentålig
11. Derma Kids Sun Spray
Derma Kids Sun Spray är lätt att applicera utan kladdiga fingrar. Den ger ett bra skydd i den danska solen med en medelhög skyddsfaktor på 30. Den skyddar också mot både UVA- och UVB-strålar. Solskyddsmedel är aldrig 100 % vattenbeständiga, men det här solskyddet är så vattenbeständigt som möjligt, just för att det är avsett för barn.
Solsprayen är Svanenmärkt, Astma- och Allergimärkt och AllergyCertified. Detta gör att den passar även för mycket små barn, men även vuxna med känslig hud, allergier eller eksem.
- SPF 30
- Skyddar mot UVA och UVB
- Svan och allergimärkt
12. Avène Sun Pump Spray Kids SPF 50+
Pumpspray med hög SPF 50+ som är speciellt framtagen för barn och andra med känslig hud. Solsprayen är lätt att applicera och absorberas snabbt. Den är också mycket vattenresistent och skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.
Avéne solspray för barn innehåller Avéne termiskt källvatten som har en lugnande och lugnande effekt på huden, och solkrämen är parfymfri, vilket är en extra bonus när det gäller solskydd som barn behöver smörjas in med.
- SPF 50+
- Skyddar mot UVA och UVB
- Parfymfri
Solskydd – vår rekommendation
Alla solskyddsmedel i det här testet har både UVA- och UVB-skydd enligt EU:s rekommendationer. Det innebär att de skyddar både mot den externa UVB-strålningen som orsakar rodnad och solbränna och mot den djupare UVA-strålningen som åldrar huden och orsakar långsiktiga solskador.
När du väljer solskyddsmedel kan det vara en bra idé att leta efter svanenmärkningen, eftersom du på så sätt kan vara säker på att välja en produkt utan skadliga kemikalier. Astma- och allergimärkningen är också en bra märkning som säkerställer att solskyddet inte innehåller ett antal ingredienser som kan irritera huden, t.ex. parfymer och parabener, vilket gör det lämpligt för allergiker.
Vi väljer ett solskydd som har en tillräcklig skyddsfaktor, skyddar mot både UVA- och UVB-strålar och är märkt med både Svanen- och Astma- och allergimärkning.
Vår rekommendation för solskydd är: Apotekets solspray SPF30
Förutom de ovan nämnda och uppenbara fördelarna kommer krämen i en enkel pumpspray som gör att du kan fördela solskyddet i små portioner på olika delar av kroppen. Den är inte fet och klibbig och lämnar inga gula fläckar på kläderna. Dessutom är priset mycket rimligt och solkrämen är lika lämplig för barn som en barn-solkräm, eftersom den uppfyller samma kriterier.
Slutligen har Apotekets Solspray SPF30 röstats fram av Forbrugerrådet Tænk som ”bästa solskyddsmedel i test”, vilket är en blå stämpel.
Läs också
Att välja solskyddsmedel
SPF (Sun Protection Factor) fungerar endast mot UVB-strålar (solbränna). Om du vill att din solkräm även ska verka mot UVA-strålar bör den vara märkt med UVA-märkning. Ett solskyddsmedel med UVA-märkning har normalt en UVA-faktor på minst 1/3 av UVB-faktorn. Detta innebär att om solskyddet har faktor 30 (mot UVB), skyddar det med UVA-märkning mot UVA med minst faktor 10.
Särskilt när det gäller solskyddsmedel för barn bör du vara noga med att köpa ett solskydd som skyddar mot både UVA- och UVB-strålar. Tänk också på att solskyddsmedel för barn bör ha en hög faktor, eftersom deras hud i allmänhet är känsligare än vuxnas. I Danmark ska barnens solskyddsmedel ha en faktor på minst 30, och på solsemestrar utomlands med hög UV-faktor ska faktorn vara minst 50.
Vissa solskyddsmedel innehåller ämnet 4-MBC, som misstänks vara hormonstörande. Solskyddsmedel som innehåller 4-MBC rekommenderas därför inte för barn under 12 år, gravida och ammande kvinnor. Välj en svanmärkt solkräm för barn eftersom de alltid är fria från 4-MBC (eller andra potentiellt hormonstörande ämnen).
Läs också: allt om vitamin d
Rekommendationer om användning av solskyddsmedel
Dendanska hälsovårdsmyndigheten rekommenderar att man använder solskyddsmedel när UV-indexet överstiger 3. I Danmark överstiger UV-indexet vanligtvis 3 så tidigt som mitt på dagen i april och så sent som i september.
Folkhälsomyndighetens 3 tips för att vistas utomhus under sommarmånaderna är: ”Skugga, solhatt och solkräm”. Den betonar att solskyddsmedel inte bör användas enbart som solskydd, utan att skugga och solhatt är minst lika viktigt. Solskyddet ska appliceras där huden inte täcks av kläder.
Rekommendationerna för solskydd varierar beroende på om du använder det i Danmark eller i söder, där UV-indexet är högre. Utgångspunkten är att man i Danmark bör använda minst faktor 15 och i länder med högre UV-index än Danmark bör man använda minst faktor 30.
Råd om användning av solskyddsmedel:
- Smörj in dig med solkräm 20 minuter innan du går ut i solen
- Använd rikligt med solskyddsmedel. Tumregeln är en handfull för en kropp
- Smörj in dig med solskyddsmedel flera gånger om dagen. Du bör framför allt applicera på nytt om du har badat, svettats eller torkat med handduk.
Även om vissa solskyddsmedel är mer vattenresistenta än andra är inget solskyddsmedel 100 % vattenresistent. Därför ska du alltid smörja in dig igen efter att du har varit i vattnet.
Solskydd kompletterar de andra rekommendationerna:
- Håll dig i skuggan vid middagstid (mellan 12 och 15)
- Ge skugga för huvud och ansikte med en solhatt eller keps
- Spädbarn och små barn bör inte vistas i direkt solljus
- Ge regelbunden skugga så att du inte befinner dig i solen under långa perioder i taget
- Drick mycket vatten när du vistas i solen
Hållbarhet – hur länge håller solskyddet?
Det finns många rekommendationer när det gäller solskydd. En del vill lägga solskyddet i skåpet varje år och återanvända det år efter år, medan andra slänger det i papperskorgen när säsongen är över. Men hur länge håller solskyddet? Och kan solskyddsmedel bli för gammalt?
Det korta svaret är ja. Både om den är öppnad och oöppnad. Som med alla hudprodukter har solskyddet (om det är köpt i Danmark) ett bäst-före-datum. En oöppnad solkräm från en dansk återförsäljare håller vanligtvis i 2-3 år, beroende på hur länge den har funnits i lager.
En öppnad solkräm är en helt annan sak. Rekommendationen är att den kan hålla i 12 månader om den är ordentligt stängd efter användning och förvaras i rumstemperatur. Du behöver alltså inte slänga solskyddet från sensommaren när våren kommer. Men om den har blivit smutsig inuti, ändrat färg eller lukt ska den slängas.
Solskyddsmedel som är för gammalt och solskyddsmedel som har förvarats felaktigt förlorar gradvis sin effektivitet. Det betyder att du inte kan räkna med det hudskydd som produkten lovar.
Ibland hör man talas om människor som bränner sig illa på grund av att de konsekvent smörjer in sig med för gammal solkräm när de är på semester eller ute i solen. I sådana fall kan tillverkaren inte hållas ansvarig eftersom solskyddet var för gammalt och därför inte längre är effektivt.
UVA- och UVB-strålar
Det är välkänt att UVA- och UVB-strålar påverkar huden, men vissa solskyddsmedel har bara effekt på en typ av strålning. Detta gäller särskilt solskyddsmedel som köpts utomlands. Om du vill vara helt skyddad bör du välja en solkräm som skyddar mot både UVA och UVB, särskilt för barn.
- UVA-strålar tränger djupast in i huden. Med tiden kommer strålarna att åldra huden och ge upphov till rynkor och apelsinhud.
- UVB-strålar påverkar hudens yttersta lager och orsakar rodnad, solbränna och solbränna.
- Både UVA- och UVB-strålar ökar risken för hudcancer.
Observera: Alla solskyddsmedel skyddar mot UVB. Om solskyddet även skyddar mot UVA måste det ha en UVA-märkning.