Rosenrot och Adaptogener – kroppens bästa vän

Adaptogener är ett samlingsnamn för örter som kan anpassa sig till kroppens behov. Namnet Adaptogens kommer från det engelska ordet ”adapt”, som betyder att anpassa sig. Det finns totalt 11 örter som har adaptogena egenskaper, men endast 3 av dem uppfyller alla krav för att vara adaptogena.

Man kan säga att adaptogener har en slags intelligens som gör att de känner av var och vad kroppen behöver och sedan ger kroppen vad den behöver.

För att kategoriseras som en adaptogen ört måste följande villkor vara uppfyllda:

 • Förbättring av kroppens allmänna anpassningsförmåga (t.ex. under stressiga perioder).
 • Öka kroppens motståndskraft.
 • Normalisering av kroppens funktioner.
 • Allmän effekt i kroppen som inte är lokaliserad till ett specifikt organ.
 • Oskadlig och utan biverkningar.

De tre örter som uppfyller alla dessa krav är enligt Maximillian University i München (källa: 2009 Hedman):

 1. Rosenrot
 2. Rysk rot
 3. Schisandra

Solaray har utvecklat ett kosttillskott där dessa adaptogener samt adaptogenen astralagus ingår. Den heter All Energy Tillgänglig här

Biosym har också sitt eget adatogena tillskott som heter Omnivital. Här ingår även de ovan nämnda örterna samt astralagus i innehållet Tillgänglig här.

Rosenrot växer i Norden, så vi har tur som har en av endast tre fullständiga adaptogener i världen som växer i vår natur.

Andra adaptogener är Gotu Kola, som du kan läsa mer om här, Ashwagandha, Astralagus, fläder, ginseng och Maca. Förutom sina adaptogena egenskaper – att de anpassar sig till kroppens behov – har dessa örter, rötter och bär också många andra goda egenskaper. Det finns så mycket gott som växer i vår natur, och när vi lär oss att leva med och från naturen kan vi verkligen dra nytta av dess gåvor. Det vill säga om vi tar väl hand om naturen. Därför rekommenderar jag alltid ekologiska och lokala produkter. Det gör pepparrot till det självklara adaptogenet, nu när vi bor i norra delen av världen.

Adaptogena örter har funnits redan på vikingarna och i det antika Grekland

Adaptogene urter overblik

Användningen av läkande örter går tillbaka till tiden före vår tid. Studier tyder på att pepparrot användes som en vanlig medicinsk rot i det antika Grekland. Det sägs att vikingarna använde pepparrot mot baksmälla och i Sibirien drack de pepparrotste för att stärka sig själva och hålla sig friska, precis som man på Grönland använde pepparrot för att göra soppa på grund av dess många hälsosamma egenskaper. Mycket har förändrats sedan dess, men intresset för adaptogena örter har varit fortsatt stort.

På 1960-talet blev ryssarna medvetna om pepparrot och andra adaptogena örter. Ryssarnas forskning på 1960-talet om pepparrot och andra liknande örter ledde till namnet ”adaptogener” på grund av deras förmåga att anpassa sig till kroppens behov. Sedan 1960-talet har mer än 120 farmakologiska och kliniska rapporter skrivits om pepparrot. Intresset för den helande örten har dock varit stort sedan antikens Grekland och vikingarnas baksmälla.

Rosenrot – Nordens egen sanna adaptogen

Många studier har gjorts på pepparrot och överlag har man sett att pepparrot går in och stödjer kroppens behov. Den kan därför återställa obalanser och hålla kroppen och sinnet stabila, även under stressiga och svåra situationer och perioder i livet. När den kan återställa obalanser beror det på att den ökar eller minskar ett enzym, hormon eller liknande – beroende på kroppens tillstånd. Det finns till exempel bevis som tyder på att pepparrot normaliserar vårt blodtryck. Om ditt blodtryck är för högt kommer pepparrot att sänka det, och omvänt om det är för lågt.

Här kan du se några av de positiva egenskaperna hos pepparrot:

 • Motverkar trötthet
 • Ökar den mentala prestationsförmågan
 • Minskar och eliminerar huvudvärk och sömnproblem
 • Lugnar nervositet, depression och ångest
 • Ökar sexlusten och har positiva effekter på impotens
 • Normaliserar blodtrycket
 • Normaliserar blodsockernivåerna
 • Sänker kolesterol
 • Främjar läkningsprocesser i kroppen
 • Förbättrar hörseln
 • Djurstudier visar längre livslängd
 • Skyddar mot UV-strålning
 • Ökar kroppens motståndskraft mot förkylning och influensa

(Källa: Hedman, 2009)

Jag kan bara rekommendera att du tar rosenrot som ett dagligt tillskott. Själv tar jag 500 mg pepparrot varje morgon tillsammans med mitt vitaminpiller. Kan finns här.

Rosenrod – Nordens egen ægte adaptogen

När du känner dig stressad, när livet kräver extra mycket av dig eller när du inte har så mycket energi är det verkligen bra att ta rosenrot. Det kan handla om provperioder, nya jobb, dödsfall i familjen, operationer, sjukdom etc. Du känner säkert själv till när du känner dig pressad och behöver jobba extra hårt. Här kan du få hjälp av rosenträdgården för att klara av svårigheterna.

Böcker och studier för nyfikna

Om du vill läsa mer om nypon och fördjupa dig i några av de många studier som gjorts om dess egenskaper, rekommenderar jag boken Rosehip, the Miracle Herb of the North, av Sara Hedman

På Saxo kan du ofta hitta boken begagnad, jag har just hittat dessa exemplar här.

Läs också: Bästa veganska kokboken

Den finns också att låna på bibliotek och säljs i olika hälsokostbutiker.

Det engelska ordet för rosenrot är Arctic Root.

Litteratur:

2009: Hedman, Sara. Rosenrot – Nordens mirakelväxt. Institutet för hälsokontroll

Lämna en kommentar