Pollenprognos » Se dagens pollenhalt + 11 tips för allergiker

Dagens pollenräkning kan hjälpa dig som lider av allergi i ditt dagliga liv. Pollenantalet kan påverka ditt medicinintag, men det kan vara ännu mer användbart när du planerar dina utomhusaktiviteter under våren och sommaren. Mycket höga pollenhalter tvingar de flesta allergiker att tillbringa större delen av dagen inomhus, och det är bra att veta det i förväg – innan ögonen kliar och näsan rinner.

Kontrollera dagens pollenantal

Lyckligtvis är det lätt att kontrollera dagens pollenantal, som är uppdelat i olika sorter. Både Astma-Allergi Danmark och DMI har uppdaterade pollenräkningar varje dag. Du kan se dem här:

Webbplatserna kompletterar varandra ganska bra, eftersom Astma-Allergi Danmarks webbplats ger dig en uppdatering av pollenantalet ”här och nu” baserat på faktiska mätningar från 13.00 i går till 13.00 i dag. DMI publicerar också pollenprognoser, så att du kan se det förväntade antalet pollen för den kommande dagen

När är pollenantalet högt?

Pollenhalter mäts vanligtvis i låg, måttlig och hög halt. Men vad exakt är ett högt pollenantal? Det beror mycket på den enskilda sorten. Medan hassel till exempel anses ha ett högt pollenantal när det överstiger 15, anses björk inte ha ett högt pollenantal förrän det överstiger 50.

Anledningen till att värderingarna för höga pollenhalter är så olika är effekten på dig som allergiker. Personer som är allergiska mot hasselpollen är mer utsatta än björkpollenallergiker, och därför reagerar hasselpollenallergiker redan vid ett betydligt lägre antal pollen än björkpollenallergiker.

Dessutom är allergi individuellt. Vissa allergiker reagerar starkt redan vid en måttlig mängd pollen, medan andra reagerar först vid en extremt hög mängd pollen.

Lär känna din pollenallergi

Om du vill ta hänsyn till din pollenallergi i din vardag måste du lära känna din allergi. Hur högt måste pollenantalet vara för att du ska få symtom? Och hur högt måste pollenantalet vara för att det ska bli outhärdligt att vara utomhus?

Om du för anteckningar från dag till dag under pollensäsongen kommer du snabbt att kunna matcha pollenantalet med symtomen, så att du kan ta bättre hand om din allergi i framtiden och minimera dess konsekvenser.

Har jag pollenallergi?

Pollenallergi kännetecknas av rinnande näsa, kliande ögon och upprepade nysningar. Få människor är tveksamma när det gäller pollenallergi, eftersom symtomen börjar så fort du kliver utanför dörren under högsäsongen. Många klarar sig med receptfria allergimediciner och har kanske inte ens besökt en läkare. Läkaren kan dock ta reda på vilken typ av pollenallergi du har, och du bör känna till detta när du läser pollenräkningar.

Pollenallergier är sällan medfödda. Det är vanligast bland äldre barn och ungdomar, och för många avtar symtomen från ungefär 30 års ålder. Vissa upplever att de växer bort från sina symptom helt och hållet.

Pollenallergi – råd

Förutom att kontrollera ditt dagliga pollenantal och ta allergimedicin finns det mycket du kan göra för att leva med din pollenallergi så bra som möjligt:

 1. Håll dig inomhus när antalet pollen är högt
 2. Bär solglasögon utomhus
 3. Överväg ett näsfilter om du måste vara utomhus när pollenhalten är hög
 4. Låt andra klippa gräset om du är allergisk mot gräspollen
 5. Lufta ut på morgonen eller kvällen, när pollenhalten är som högst mitt på dagen
 6. Låt installera ett pollenfilter i din bil och kör med stängda fönster
 7. Torka inte kläder utomhus under pollensäsongen
 8. Rengör inomhus noggrant och ofta under pollensäsongen
 9. Byt kläder när du kommer in efter att ha varit utomhus
 10. Tvätta håret innan du lägger dig
 11. Skölj näsan med en saltlösning om det behövs
Pollenallergi - tips til forberedelse infograpfik © HelseBladet.se
Pollenallergi – tips om förberedelser © HelseBladet.se
Dela infografiken på din webbplats:

Läs också: Kom ihåg solskydd när du är ute i solen

Lämna en kommentar