Mikrofiberhandduk: de 10 bästa mikrofiberhanddukarna

När du väl har provat en mikrofiberhandduk kommer du aldrig att gå tillbaka till vanliga bomullshanddukar. Det finns faktiskt många fördelar med mikrofiberhanddukar. För det första tar de väldigt lite plats och torkar väldigt snabbt. De är perfekta för resor, camping eller träning – och de blir inte sura av att ligga i väskan för länge.

10 bästa mikrofiberhanddukar

Nedan finns en översikt över de 10 bästa mikrofiberhanddukarna i olika storlekar och kvaliteter, så att du enkelt kan hitta den handduk som passar bäst för dina behov.

Summersand mikrofiberhandduk

 • Storlek: 160 x 80 cm
 • Vikt: 310 gram
 • Färg: Mörkblå

Summersand mikrofiberhanddukar är det hållbara valet när du köper en ny handduk. Handdukarna tillverkas av återvunna plastflaskor och är därför en återvunnen produkt som inte skadar miljön på samma sätt som nyproduktion.

Handduken har en bra storlek för en handduk och en låg vikt. Den är sandavvisande så att den kan tas med till stranden, och den är antibakteriell och luktfri så att den kan användas vid träning – och dessutom återanvändas flera gånger innan den behöver tvättas.

Summersand-handduken kan tvättas i maskin i 30 grader, är lätt att torktumla och levereras med ett praktiskt förvaringsnät i 100 % ekologisk bomull.

Nebraska mikrofiberhandduk

 • Mått: 160 x 80 cm
 • Vikt: 270 gram
 • Färg: Mörkblå

Stor lättviktshandduk som absorberar både vatten och svett och torkar mycket snabbare än vanliga bomullshanddukar.

Även om handduken är lika stor som en badhandduk tar den betydligt mindre plats när den är hopvikt. Det gör den perfekt för rese- eller gymväskor – men även för mindre badrum.

Arena Halo mikrofiberhandduk

 • Mått: 145 x 90 cm
 • Vikt: 270 gram
 • Färg: Ljusblå

Superabsorberande och snabbtorkande handduk avsedd för simträning. Den här badhandduken i mikrofiber är lika stor som en vanlig badhandduk, men tar mycket mindre plats när den är ihoprullad eller hopvikt – vilket gör den perfekt för badväskan.

Handduken kan tvättas i maskin i 30 grader, men kan inte torkas i torktumlare.

Speedo mikrofiberhandduk

 • Storlek: 40 x 30 cm
 • Färg: Ljusblå

Liten mikrofiberhandduk i PVA-skum, avsedd för simning och andra vattensporter där du kan behöva torka ansiktet ibland. Vrid bara handduken och den är redo att torka igen.

Den levereras med en liten förvaringslåda och är väldigt lätt att bära med sig i väskan.

Snabbtorkande mikrofiberhandduk

 • Storlek: 160 x 80 cm
 • Vikt: 279 gram
 • Färg: Blå

Kompakt och snabbtorkande handduk i bra storlek som väger och tar upp väldigt lite. Handduken levereras med en smart kompressionspåse som gör att handduken tar minimal plats i väskan; 20x 15 x 1,5 cm.

Handduken är mjuk och ultraabsorberande och dessutom antibakteriell. Den blir alltså inte sur och bakteriefylld – även om den packas fuktig – vilket gör den perfekt för både resor och träning.

Norpol mikrofiberhandduk

 • Storlek: 120 x 60
 • Vikt: 100 gram
 • Färg: Bordeaux

Det här är en ultralätt handduk som bara väger cirka 100 gram när den är packad i den praktiska nätpåsen – och det trots att den har en ganska rimlig storlek. Handduken väger och fyller ytterst lite och är därför lämplig för resor och resor med begränsat bagage.

Handduken kan tvättas i maskin vid 30 grader.

Handduk i mikrofiber i fickan

 • Storlek: 80 x 40 cm
 • Vikt: 58 gram
 • Färg: Blå

Här är en annan lättviktshandduk som lämpar sig för begränsat bagage eller för packning. Handduken är på den mindre sidan, men väger också bara 58 gram. Du märker knappt att du har packat en handduk. Å andra sidan är den otroligt absorberande och snabbtorkande. Handduken vrids efter användning och torkar sedan på mycket kort tid.

Ett smart förvaringsfodral medföljer.

Sea to Summit mikrofiberhandduk

 • Storlek: 80 x 40 cm
 • Vikt: 120 gram
 • Färg: Limegrön

Om du prioriterar komfort är den här mikrofiberfrottéhandduken en bra kombination av bekvämligheten hos en vanlig handduk och de absorberande och snabbtorkande egenskaperna hos en mikrofiberhandduk.

Handduken är fin och mjuk, men väger lite mer än liknande handdukar i vanlig mikrofiber. Å andra sidan är absorptionsförmågan motsvarande bättre, och handduken kan absorbera upp till 6 gånger sin egen vikt.

Badlakan i mikrofiber

 • Mått: 150 x 100 cm
 • Vikt: 330 gram
 • Färg: Blå

Stort och mjukt badlakan i mikrofiber, perfekt för användning på stranden eller som en rymlig handduk tack vare sin storlek. Trots sin goda storlek väger handduken bara 300 gram, men i gengäld har den en bra uppsugningsförmåga och torkar betydligt snabbare än vanliga bomullshanddukar.

Handduken levereras med ett praktiskt förvaringsnät.

Handduk av mikrofiber

 • Storlek: 100 x 50 cm
 • Vikt: 200 gram
 • Färg: Blått eller grått

En annan läcker fiberhandduk med frotté som är underbart mjuk och har en imponerande uppsugningsförmåga på 6 gånger sin egen vikt. Mycket lämplig för resor med begränsade tvätt- och torkmöjligheter.

Handduken levereras med en praktisk ventilerad förvaringslåda och kan tvättas i maskin.

Fördelar med mikrofiberhanddukar

Handdukar av mikrofiber har många fördelar och man kan undra varför de inte används i större utsträckning. De är praktiska i alla situationer där du kan behöva en handduk, oavsett om det är för badrummet, på en resa söderut, på gymmet eller på en backpackingtur runt halva världen.

 • En mikrofiberhandduk tar mycket lite plats. Faktum är att den är många gånger mindre än en likvärdig bomullshandduk.
 • En mikrofiberhandduk väger väldigt lite. De är så små som 58 gram. De stora handdukarna väger mellan 200 och 330 gram.
 • En handduk av mikrofiber kan absorbera en imponerande mängd vätska. Mellan 3 och 6 gånger sin egen vikt, beroende på modell. Du kan alltså gott och väl nöja dig med en mindre handduk än du är van vid, eftersom den inte bara slutar suga upp.
 • En handduk av mikrofiber torkar mycket snabbt. De flesta mikrofiberhanddukar kan vridas efter användning och kan absorbera mer efteråt. Till och med stora mikrofiberhanddukar lufttorkar helt på bara några timmar.
 • Många mikrofiberhanddukar är sandavvisande. Detta innebär att handduken inte täpps till av klibbig sand när du är på stranden.
 • Många mikrofiberhanddukar är antibakteriella och luktfria. Du slipper sura handdukar i din gymväska, och handduken kan lätt återanvändas flera gånger innan den tvättas.

Se även: de bästa yogamattorna

Vilken storlek på mikrofiberhandduken ska jag välja?

Handdukar i mikrofiber kan vara allt från små ansiktshanddukar till stora badhanddukar – precis som bomullshanddukar. De flesta människor är benägna att välja den storlek på handduken som de redan använder. Det beror på att en bomullshandduk måste ha en viss storlek för att kunna torka hela kroppen ordentligt. När en bomullshandduk blir våt kan den inte absorbera mer och om handduken inte är tillräckligt stor kan du inte torka ordentligt.

Det är dock en missuppfattning att en mikrofiberhandduk måste vara lika stor. Det beror på att en handduk av mikrofiber absorberar mycket bättre än en handduk av bomull – upp till sex gånger sin egen vikt. Handdukar på 200 gram kan alltså absorbera upp till 1200 gram vatten!

En mindre mikrofiberhandduk är därför mycket mer absorberande än en större bomullshandduk. Om du har ont om plats kan du enkelt välja en liten (eller två mindre) bomullshandduk(ar).

Var medveten om att olika mikrofiberhanddukar är tillverkade av olika material eller i olika blandningar, vilket påverkar absorbtionsförmågan och torrheten. En vanlig mikrofiberhandduk absorberar vanligtvis tre gånger sin egen vikt, men det räcker oftast. Det är ultraabsorberande handdukar som kan absorbera upp till 6 gånger sin egen vikt.

En annan anledning till att du enkelt kan välja en mindre mikrofiberhandduk om du har ont om plats i bagaget är att dessa handdukar kan vridas och redan direkt efter vridningen kan de absorbera mer vätska. Du kan alltså enkelt torka dig med handduken igen strax efter att den använts sist.

Om du vill använda handduken för att ligga på, till exempel på stranden, eller om du vill ha en omslutande känsla efter ett bad, bör du välja en handduk på 160 x 80 eller 150 x 100 cm. Om du bara behöver torka av dig räcker det oftast med en handduk på 120 x 60 eller 80 x 40 cm.

Hur man optimerar en mikrofiberhandduk

De flesta känner igen känslan av att ha köpt en ny handduk, en ny kökshandduk – eller en mikrofiberduk – som används direkt från förpackningen och som inte kan absorbera någonting. Vanligtvis hjälper det att tvätta handduken före användning, men du kan faktiskt göra ännu mer för att optimera mikrofiberhanddukens uppsugningsförmåga:

 • Blötlägg handduken i kallt vatten i 24 timmar
 • Tvätta handduken ensam
 • Tvätta handduken en andra gång, eventuellt med matchande färger
 • Låt handduken lufttorka (helst utomhus)

Liknande råd gäller även för mikrofiberdukar och kökshanddukar. Du kommer att märka att uppsugningsförmågan är helt annorlunda och att den lever upp till löftet om att använda denna metod. Det är bara första gången du tvättar din mikrofiberhandduk på detta sätt. I fortsättningen kan handduken tvättas i maskin (vanligtvis vid 30 grader) eller för hand om du är på resande fot.

Se även: de bästa solskydden

Mikrofiberhandduk, snabbtorkande handduk eller lättviktshandduk?

Om du letar efter en resehandduk kommer du vanligtvis att stöta på både mikrofiberhanddukar, snabbtorkande handdukar och lättviktshanddukar i din sökning. Men låt dig inte förvirras av detta. ”Det kära barnet har många namn”, säger ett gammalt ordspråk – och det gäller även mikrofiberhanddukar.

Alla namn säger något om handduken: de är tillverkade av mikrofiber, torkar snabbt och väger inte särskilt mycket. Dessa tre egenskaper är de allmänna för alla mikrofiberhanddukar. Vissa torkar snabbare än andra och vissa väger mindre än andra, men jämfört med bomullshanddukar är vikten i allmänhet lägre medan torkningsförmågan i allmänhet är bättre.

Du kan alltså tryggt köpa en handduk som i produktnamnet kallas snabbtorkande eller lättviktig. Om du är osäker på om handduken är gjord av mikrofiber kan du titta på materialet. En handduk av mikrofiber är tillverkad av antingen polyester eller polyamid – eller oftast en blandning.

Lämna en kommentar