Skapa bättre resultat för viktminskning med MCT-olja

Om du vill gå ner i vikt med hjälp av LCHF-principerna – och särskilt om du följer Keto-dieten eller planerar att börja med den inom kort – kommer du förr eller senare att stöta på MCT-olja. MCT-olja kan användas som ett rent kosttillskott eller som en integrerad del av din matlagning.

MCT-olja är rik på viktiga medelkedjiga fettsyror, som är särskilt viktiga när du följer en LCHF-kost eller ketodiet – särskilt i övergången till ketos.

Vad är MCT-olja?

MCT står för Medium Chain Triglycerides, som på engelska är de medelstora fettsyrekedjorna i triglycerider. Kort sagt innebär det att oljan består av lättsmältbara fettsyror som inte behöver energi för att absorberas i kroppen och omvandlas till ketoner i en ketodiet. Just eftersom MCT-olja är lättsmält ökar den din energinivå och stimulerar din fettförbränning med nästan omedelbar effekt. Dessutom har den en positiv effekt på blodsockret och ditt välbefinnande i allmänhet.

Hur används MCT-olja?

MCT-olja kan i princip tas i ren form, men den är särskilt lämplig som alternativ till vanlig matolja, varför MCT-olja kan användas vid stekning, sallader och pastarätter samt som tillskott i smoothies och juice.

Om du är kaffedrickare kan oljan också användas i kaffe, där du blandar MCT-oljan med smör och tillsätter den i ditt kaffe. Det ger både en god smak och en utsökt konsistens, men det hjälper också till att frigöra koffeinet från kaffet i kroppen. Denna typ av kaffe kallas ”energikaffe” och ”bullet proof coffee”. MCT-oljan ger alltså kaffet en extra energikick.

Effekten av MCT-olja

Om du följer en ketodiet och befinner dig i ketos kommer du att märka att MCT-olja omvandlas till ketoner, som används som kroppens ”bränsle”. Kort sagt handlar en Keto-diet om att skära ner på kolhydraterna så mycket att kroppen får ett energiunderskott. I stället tillsätts extra stora mängder fett som kroppen omvandlar till ketoner och använder som energi. När kroppen är i ketos börjar den använda kroppens lagrade fett för förbränning, vilket ger en snabb och effektiv viktminskning.

Förutom att bidra till ketosprocessen har MCT-olja också egenskaper som ökar fettförbränningen och ger en energiboost, vilket behövs särskilt under övergångsperioden.

För bästa viktnedgång med MCT-olja ska du följa en Keto-diet och ersätta alla matoljor med MCT-olja. Oljan används i sallader, maträtter och eventuellt även för stekning, och du bör använda mycket av den så att du får ett relativt stort dagligt intag. Var dock medveten om eventuella begränsningar för enskilda oljor när det gäller rekommenderat dagligt intag.

Läs också: Hur rosenrot och adaptogener fungerar

Välj den bästa MCT-oljan

Det finns flera olika varianter av MCT-olja på marknaden, men när du väljer den bästa MCT-oljan är det viktigt att titta på ingrediensförteckningen. Den stora skillnaden ligger i om oljan utvinns från kokosnötter eller en kombination av kokos- och palmkärnor (och eventuellt andra ingredienser).

Om du vill ha en MCT-olja som uteslutande framställs av den mest ketogena delen av kokosnötterna – C8-kaprylsyra – är nedanstående produkt ett riktigt bra alternativ: Nutricia MCT Oil

Många av de andra MCT-oljorna på marknaden kommer från både kokos- och palmkärnor och är ganska jämnt fördelade mellan C8 och C12 (och eventuellt C10), vilket är en nackdel eftersom C12 är den minst ketogena MCT-oljan. En MCT-olja som är så sammansatt kommer därför att vara mindre effektiv.

Om du vill ha en blandad produkt som innehåller MCT-olja i kombination med andra ingredienser som rekommenderas för en ketodiet, kan du ta en titt på Oil of Life – Keto oil.

MCT kan också användas för viktökning eller uthållighetssporter. Bulk – Medium Chain Triglycerides är MCT i pulverform, som antingen blandas i förhållandet 10 g MCT till 100 ml vatten eller 10 g som tillägg till en proteinshake. Observera att kaloriinnehållet är högre i MCT-pulver än i MCT-olja.

Läs också: Lär dig mer om weightgainers

Fördelar med MCT-olja

MCT-olja har många fördelar och nästan inga nackdelar eftersom det är en 100 % naturligt utvunnen olja.

  • Ger en stabilare blodsockernivå
  • Minskar suget efter sötsaker
  • Minskar risken för överätning
  • Ökar fettförbränningen
  • Innehåller inga eller få kalorier
  • Skapar en stabilare energinivå
  • Hjälper till att gå ner i vikt snabbare
  • Kan användas i måltider, sallader, smoothies och kaffe
  • Kan ersätta matolja vid matlagning och bakning
  • Är laktosfri, glutenfri, vegetarisk och vegansk

Är MCT-olja för alla?

I princip kan alla ta MCT-olja, men alla har inte lika stor nytta av den. Om du vill gå ner i vikt bör du följa principerna för LCHF eller Keto för att få optimal nytta av oljan. Många professionella idrottsmän, kroppsbyggare och andra idrottsutövare drar också nytta av de ökade energinivåerna och den stimulerade fettförbränningen som MCT-oljan ger.

MCT-olja jämfört med kokosolja

Många tror felaktigt att kokosolja och MCT-olja är samma sak – eller att kokosolja innehåller MCT-olja. Detta är inte korrekt. MCT-olja är en konstgjord olja som tillverkas av de bästa delarna av en kokosnöt – eventuellt i kombination med palmkärnolja och andra nyttiga ingredienser.

Läs också: Allt om kokosolja

I praktiken innebär detta att MCT-olja har alla de goda egenskaperna hos kokosolja, men i en mer koncentrerad form. MCT-olja är alltså mycket effektivare för viktminskning än kokosolja. Detta beror delvis på att MCT-olja innehåller mycket mer av de medelstora fettsyrorna kaprylsyra och kaprinsyra, som ger ett effektivare resultat.

Använd MCT-olja för att komma i ketos

MCT-olja är en succé i många avseenden, men särskilt i processen från förbränning av kolhydrater till att kroppen hamnar i ketos och lär sig att omvandla fett till ketoner som används för förbränning, är MCT-olja ett riktigt bra verktyg. Detta beror på att MCT-olja absorberas mycket snabbt och påskyndar förbränningsprocessen, vilket har en positiv effekt på processen.

Se också: beräkna ditt BMI

Att komma in i ketos kan ta från några dagar till en vecka eller två, och det kan vara en tuff process med en kropp i energiunderskott och en instabil blodsockernivå som leder till allmänt illamående. Därför handlar det om att göra allt du kan för att göra övergången så smidig som möjligt, och det är här som MCT-olja vanligtvis är mycket effektivt.

Lämna en kommentar