Hårtillskott: Välj de bästa kosttillskotten för hår

Vad är kosttillskott för hår?

Ditt hår växer oavsett om du gör något åt det eller inte. Men hårets tillväxttakt, tjocklek, styrka och glans kan påverkas både inifrån och utifrån – och det är där hårtillskott kommer in i bilden.

Det finns många olika sorters hårtillskott. Gemensamt för dem är att de är fyllda med bra vitaminer, mineraler och växtbaserade ingredienser, som alla har en positiv effekt på din hårbotten och ditt hår. Tilläggen har olika innehåll och olika syften. Vissa har som mål att göra håret tjockare, medan andra har som mål att ge glans eller minska håravfall.

Varför ta hårtillskott?

Ditt hår påverkas externt av väder och vind, av värme från hårfönar och plattänger och av mer eller mindre hälsosamma hårprodukter. Dessutom påverkas håret inifrån av vad du äter och dricker och de vitaminer och mineraler som följer med eller saknas. Ditt välbefinnande återspeglas också i ditt hår. Stress och depression kan till exempel leda till håravfall. Det kan även gälla mer hormonella förhållanden som graviditet och amning.

Vissa tror också att motion har en inverkan på hårets hälsa. Detta är dock ett påstående som du kan välja att tro på eller inte. Träning är utan tvekan bra för kroppen och påverkar bland annat huden, så det kan finnas goda skäl att tro att även håret påverkas av träning.

Det finns alltså många inre och yttre påverkan på ditt hår under hela dagen. Detta kan leda till att håret blir tunt, faller ut eller tappar sin glans.

Det finns vitaminer och mineraler som är viktiga för hårbotten och hår, och även behandlingen av håret har betydelse. Det råder dock ingen tvekan om att två typer av vitaminer är särskilt viktiga för att återställa en sund balans i hårbotten:

B-vitaminer: Själva hårproduktionen är i stor utsträckning beroende av B-vitaminer, särskilt biotin och niacin. Om du har brist på dessa vitaminer kan det leda till håravfall.

C-vitamin: De flesta vet att C-vitamin stärker immunförsvaret. Det är dock få som vet att C-vitamin också är viktigt för produktionen av proteinet kollagen, som är avgörande för ett friskt, tjockt och glänsande hår.

Även om B- och C-vitamin är bland de viktigaste vitaminerna för håret är A-vitamin, D-vitamin, E-vitamin och en rad mineraler också viktiga för tjockt och glänsande hår – men inte i samma utsträckning.

Relaterad artikel Kan du undvika grått hår?

Typer av hårtillskott

Det finns många olika typer av hårtillskott. De vanligaste är kapslar, tabletter och tuggtabletter. Det är också de varianter som valts ut i artikeln nedan. Men du kan också få hårtillskott i form av olja och produkter som du kan lägga direkt i håret.

Sammansättningen av ingredienserna varierar från tillägg till tillägg. Vissa fokuserar på vitaminer, andra på mineraler, andra på örter eller växter – och många är en bra blandning. Det finns för- och nackdelar med allting; allt beror på vad syftet med att ta tillskottet är. Vill du ha tjockare hår? Skära ner mindre? Vill du ha mer glans?

I artikeln nedan kan du läsa mer om några av de bästa kosttillskotten för hår.

Välj de bästa hårtillskott

Hair Growth Formula Tuggummi från Hairlust

Hair Growth Formula Gummies tyggevingummier fra hairlust

Det är lättare att börja med en ny vana om den är god – och Hairlust tuggummi är just det, sött med jordgubbssmak. De tuggbara tabletterna är lämpliga för att upprätthålla ett friskt och starkt hår och innehåller C-vitamin, B-vitamin, D-vitamin, folsyra och bambuextrakt.

Hair Growth Formula är för alla eftersom den är gluten-, laktos- och gelatinfri samt vegansk.

  • Innehåller 90 tuggtabletter
  • Rekommenderat dagligt intag är 3 tabletter

Behandling av håravfall från Australian Bodycare

Hair loss care fra Australian Bodycare

Om du lider av håravfall är detta hårtillskott från Australian Bodycare något för dig. Detta hårtillskott är i kapselform. Innehåller zink, biotin (B-vitamin), selen och koppar.

  • Innehåller 60 kapslar
  • Rekommenderat dagligt intag är 2 kapslar

Hair Volume Tablets från New Nordic

Hair Volume Tabletter new nordic kosttilskud til hår

Hårvitaminer från New Nordic för att bibehålla normalt hår. Innehåller zink, biotin (vitamin B) och äppelextrakt. Sammantaget ger den ett effektivt hårvårdande arbete och minskar hårfångst och håravfall.

  • Innehåller 30 tabletter
  • Rekommenderat dagligt intag är 1 tablett

Pureviva hårvitaminer

Pureviva Hair Vitamins kosttilskud til hår

Om du letar efter vitaminer för tjockare hår kan du kolla in Pureviva Hair Vitamins, en god gelé med smak av jordgubbar och körsbär. Ingredienslistan är rik på viktiga vitaminer och mineraler, inklusive vitamin A, vitamin B, vitamin C, vitamin D, vitamin E, folsyra, jod och zink.

  • Innehåller 60 tuggtabletter
  • Rekommenderat dagligt intag är 1 tablett

Yummi Gummi Hair Vitamins från Yummi Haircare

Yummi Gummi Hårvitaminer fra Yummi Haircare

En annan variant med geléliknande hårvitaminer i en söt hjärtform. Tabletterna är rika på B-vitamin (särskilt biotin), D-vitamin, E-vitamin och folsyra. Dessutom innehåller de endast naturliga aromer, är sockerfria och fria från gelatin, laktos och gluten. Och de är veganska och allergivänliga.

  • Innehåller 60 tuggtabletter
  • Rekommenderat dagligt intag är 2 tabletter

Bästa kosttillskott för hår – vi rekommenderar

Du kommer troligen att märka en skillnad i ditt hår oavsett vilket av ovanstående hårtillskott du väljer. Nyckeln är att ge tillägget tid att göra skillnad. I allmänhet rekommenderas det att du tar hårtillskott i tre månader innan du ser ett definitivt resultat. Därefter bör du fortsätta med tillskottet för att bibehålla resultatet.

Vår favorit bland hårtillägg är Hair Growth Formula Tuggummi från Hairlust

Detta beror på att tillskottet innehåller en varierad mängd vitaminer och mineraler, och tabletterna i sig är i en smaklig gelégummiform, vilket gör det mer behagligt att äta än att svälja kapslar. Hårtillägget från Hairlust kommer troligtvis att ge dig känslan av tjockare hår, mindre benägenhet att kasta hår och en finare glans.

Olika kosttillskott ger olika effekter, men effekten beror också på vilka vitaminer och mineraler du kan ha brist på, din hårtyp och hur du behandlar ditt hår i övrigt. Det är därför ett fall av trial and error om det första tillskottet du provar inte har den önskade effekten.

Fördelar med hårtillskott

Förutom de uppenbara fördelarna med att ta hårtillskott, som tjockare, glansigare hår som faller mindre, är det fantastiska med hårtillskott att de innehåller vitaminer, mineraler och andra nyttiga saker som inte bara är bra för ditt hår, utan även för resten av din kropp. Många kosttillskott innehåller D-vitamin, som ger energi (som solens strålar), C-vitamin, som stärker immunförsvaret, och en rad olika ingredienser som bland annat har positiva effekter på hud och hälsa.

Hår och naglar är i princip uppbyggda på samma sätt, vilket innebär att de flesta kosttillskott för håret också har en positiv effekt på dina naglar. Kosttillskotten kan bland annat förebygga spruckna naglar och bidra till tjockare naglar som är mindre benägna att gå sönder.

Många hårtillskott är fria från konstgjorda tillsatser och socker, och vissa är även fria från gelatin, laktos och gluten. Det innebär att du får hälsosamma, rena kosttillskott som inte gör något ont i kroppen, och många kan även användas av veganer och allergiker.

Om du tar vanliga multivitaminpiller tillsammans med dina hårtillskott, se till att du inte överskrider de rekommenderade dagliga mängderna totalt sett, till exempel om båda tillskotten innehåller mycket B-vitamin eller liknande

Läs också: Använd sulfatfritt schampo och balsam utan silikon

Hårtillskott ökar inte kroppshåret

Det är en naturlig fråga om hårtillskott också har en effekt på hårväxt på andra delar av kroppen. Kroppshår är sällan önskvärt och få gör något för att öka tillväxten eller volymen.

Lyckligtvis behöver du inte oroa dig för det. Hårtillväxten på huvudet fungerar annorlunda än hårtillväxten på kroppen, så du kan lätt ta hårtillskott för att öka produktionen eller tillväxten – utan att påverka ditt övriga kroppshår.

Kombinera hårtillskott med en hälsosam och varierad kost

Det råder ingen tvekan om att hårtillskott kan göra stor skillnad för ditt hår. Men det är också viktigt att betona att du kan göra mer och mer för att få ett friskt, tjockt och glänsande hår.

Först och främst kan du titta på din kost. Vitaminer och mineraler tas upp snabbare och bättre genom kosten än genom kosttillskott. Kosttillskott kan därför vara ett bra sätt att få i sig tillräckligt med mineraler och vitaminer, men de kan inte stå ensamma. Därför bör du tänka på en hälsosam och varierad kost, till exempel enligt matpyramiden.

Dessutom kan du fundera på hur du behandlar ditt hår i övrigt. Vind och väder sliter naturligt på håret, så skydd mot kyla kan vara nödvändigt, men det är lika viktigt att skydda håret mot värmen från hårfönar och plattänger – och att minimera användningen av dem i allmänhet.

Fukt är viktigt för håret, och du kan tillföra fukt genom olika hårvårdsprodukter; balsam, hårmasker, serum, hårbehandlingar etc. Var medveten om att många så kallade ”vårdprodukter” innehåller dåliga kemikalier för håret som antingen döljer det verkliga problemet eller erbjuder en kortsiktig lösning. Se till att välja bra produkter och kombinera dem med hårtillskott så att du också vårdar dig inifrån.

Denna artikel om kosttillskott för hår har sammanställts utifrån befintliga produktbeskrivningar, recensioner och tester online. Helsebladet.se har alltså inte köpt och testat produkterna själva, utan har gjort artikeln baserad på grundlig forskning.

Lämna en kommentar