Vad är graviditetsmassage? Allt du behöver veta om graviditetsmassage

Graviditetsmassage är en fysiologisk massage. En sådan massage används för att behandla och förebygga spänningar, muskelömhet och smärta. Det kan vara smärta i nacke, axlar, rygg, bäcken och ländrygg.

Smärta kan uppstå till följd av andra muskelspänningar i samband med graviditeten. Det kan till exempel bero på vätskeretention eller andra besvär som orsakas av graviditeten.

Om du väljer att få graviditetsmassage har du ett bra tillfälle att slappna av i hela kroppen. Denna typ av massage är därför inte bara avsedd för gravida kvinnor med smärta och spänningar. Det är också en bra idé för gravida kvinnor som bara vill skämma bort sig själva.

Hur fungerar graviditetsmassage?

Det är inte alltid bara lycka när du är gravid. Det sker många förändringar i din kropp. Dessa förändringar kan ge upphov till obehag på ett eller annat sätt. I dessa fall kan graviditetsmassage vara den rätta lösningen. Men hur fungerar en graviditetsmassage?

När du går på graviditetsmassage ska du se till att massören har en massageborste som är lämplig för gravida kvinnor. Ett massagebord för graviditet är utformat för att ge utrymme och stöd för mage och bröst. Det är viktigt att du känner dig bekväm när du får graviditetsmassage så att du kan få ut det mesta av den.

När du har lagt dig på massagebordet täcks du med en varm filt för att förhindra att du fryser. Massagen skräddarsys efter dina behov och önskemål och fokuserar på de problem du upplever. Vanligtvis börjar vi med en helkroppsmassage så att du kan slappna av ordentligt.

Vissa massörer avslutar dessutom massagen med en skön ansikts- och hårbottenmassage. Detta är definitivt ett stort plus eftersom det innebär att du blir extra bortskämd.

graviditetsmassage

Se även: massagepistol för enkel hemmamassage

Vad graviditetsmassage är bra för

Det är helt naturligt att ha ont i rygg och axlar när du är gravid. Dessutom kan du drabbas av allt från kramper i vaderna till sömnproblem och vätskeansamling. De flesta gravida kvinnor upplever inget av detta.

Men en graviditetsmassage kan hjälpa dig att mjuka upp din kropp så att den kan göra sig av med de avfallsprodukter som har byggts upp. Med hjälp av en graviditetsmassage kommer du garanterat att må mycket bättre. Det är faktiskt en behaglig och lugnande behandling för din gravida kropp.

Genom att fokusera på dig och din kropps välbefinnande får den här typen av massage blodet att cirkulera i musklerna. Detta kommer att lösa upp dina vävnader och minska dina spänningar. Massagen bidrar också till att förbättra upptaget av syre och näringsämnen i blodet. Detta hjälper din kropp att återgå till sin naturliga balans.

Tack vare graviditetsmassage kan du uppleva mindre obehag under graviditeten. Det kan till exempel handla om muskelvärk som orsakas av den extra vikten du bär. Men det kan också vara sömnproblem, vätskeretention eller huvudvärk.

Relaterad artikel om massage: fullständig information om Shiatsu-massage

Få graviditetsmassage när det passar dig

Under åren har det diskuterats mycket om det ens är en bra idé att få graviditetsmassage. Debatten har vanligtvis handlat om huruvida gravida kvinnor kan få massage innan de första 12 veckorna av graviditeten har passerat.

I dag säger de flesta källor att du kan få graviditetsmassage när som helst under graviditeten. Många upplever till och med en mycket mer avslappnad kropp om de får massage nära förlossningen. En del tror också att massage kan bidra till att förlossningen går mycket smidigare.

Med tanke på att barnmorskor anser att graviditetsmassage är en integrerad del av deras tjänster till gravida kvinnor måste det finnas något i det faktum att det hjälper många människor genom graviditet och förlossning. Du kan läsa mer om detta på midwives.co.uk.

Om du är gravid och har mycket starka kontraindikationer kan du prova graviditetsmassage. Om du har någon form av sjukdom eller om du har smärta i bäckenet bör du rådfråga din läkare eller barnmorska om det är bra för dig att få graviditetsmassage.

Studier om graviditetsmassage

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2870995/ – Mycket intressant studie som särskilt undersöker vilka effekter massage kan ha på födelsevikten och på depression i samband med graviditet.

Ofta ställda frågor

När kan jag få massage när jag är gravid?

I princip finns det ingen bättre tidpunkt än den andra för att få graviditetsmassage. Det kan dock finnas starka kontraindikationer som gör att det är bäst att inte få massage som gravid kvinna. Om du har bäckeninflammation, feber eller andra sjukdomar eller om du är osäker på om graviditetsmassage är en bra idé bör du rådgöra med din läkare.

Kan massage framkalla värkarbete?

Det finns inga bevis för att massage skulle kunna sätta igång förlossningen. Men eftersom graviditetsmassage slappnar av i kroppen så att den börjar producera oxytocin, är tanken att graviditetsmassage är en födelsefrämjande metod. Många gravida kvinnor som har fått graviditetsmassage upptäcker faktiskt att massagen kan bidra till en lättare förlossning eftersom kroppen är mer avslappnad.

Är massage farligt när du är gravid?

Det finns inga bevis för att massage skulle kunna sätta igång förlossningen. Men eftersom graviditetsmassage slappnar av i kroppen så att den börjar producera oxytocin, är tanken att graviditetsmassage är en födelsefrämjande metod. Många gravida kvinnor som har fått graviditetsmassage upptäcker faktiskt att massagen kan bidra till en lättare förlossning eftersom kroppen är mer avslappnad.

Lämna en kommentar