Gotu Kola » Moder Indiens medicin #1 för hjärna, hud och hår

I traditionell indisk medicin, Ayuveda, är Gotu Kola en mycket viktig medicinalväxt som särskilt används för att skapa mental balans. Även inom traditionell kinesisk medicin är Gotu Kola ett välkänt läkemedel för att skapa överskott och balans i psyket. I Indien är Gotu Kola en folkmedicin – alla känner till och använder växten.

Om du lider av hysteri, depression eller andra psykiska störningar behandlas du vanligtvis med Gotu Kola. Moderna farmakologiska studier visar att Gotu Kola har antidepressiva effekter och att växten har goda egenskaper som dämpar det centrala nervsystemet.

Men du behöver inte ha en diagnos eller allvarliga problem för att få glädje och hjälp av Gotu Kola. Växten används också som botemedel för att skapa balans, förbereda minnet, lindra hudproblem, stärka hår, hud och naglar, upprätthålla jordnärvaron, öka koncentrationen och stärka nervsystemet.

Vad är Gotu Kola?

Gotu Kola är en växt som beskrivs som en form av mat för hjärnan. Detta beror på att elefanter sägs älska att äta växten – och som alla vet har elefanter ett riktigt bra minne.

Växten växer i varma områden som Afrika, Indonesien och Kina. Den har en mängd positiva egenskaper, vilket är anledningen till att många människor köper kosttillskott som innehåller Gotu Kola. Några av växtens egenskaper är följande:

 • Bevarar kognitiv funktion
 • Stimulerar cirkulationen
 • Hämmar inflammation i huden
 • Rengör och stärker huden
 • Stärker matsmältningen
 • Har en föryngrande effekt
 • Lindrar rodnad, svullnad och klåda
 • Osv.

Gotu Kola är inte bara en medicinalväxt utan används också som grönsak.

Hvad er Gotu Kola godt for

Vad är Gotu Kola bra för?

 • HJÄRNAN
 • NERVOSSYSTEM
 • MENTAL BALANCE
 • MÄNNISKANS VILLKOR
 • KONCENTRATION
 • FÖREBYGGANDE AV HERPES
 • ACNE
 • TJOCKARE HÅR
 • VACKRARE HUD

När man tittar på Gotu Kolas blad ser de ut som lillhjärnan. En vanlig idé är att växter är bra för det organ som de liknar. Tänk bara på en valnöt – den ser ut som hjärnan och är otroligt bra för hjärnan. Eller en kupad morot som ser ut som ett öga – morötter är bra för synen.

Gotu Kola är generellt sett bra för vår psykiska och mentala balans och kapacitet. Gotu Kola hjälper oss att vara samlade, jordade, lugna och koncentrerade. Vårt minne stärks, liksom vårt nervsystem. Det finns till och med studier som tyder på att Gotu Kola kan användas för att förebygga herpesutbrott.

På en mer andlig eller spirituell nivå sägs Gotu Kola höja vårt medvetande och öppna upp för upplysning – i det här sammanhanget sägs växten vara bra för att stärka ens meditationspraktik – därav namnet ”upplysningens ört” och ”hjärnans vän”. Gotu Kola är tillgänglig här och här.

Adaptogener – Naturens balanssystem

Gotu Kola är en välkänd adaptogen. Adaptogen är en term för en mängd olika örter och växter som normaliserar kroppen. Adaptogen betyder ”normalisera”. Det smarta och subtila med adaptogener är att de kan både stimulera och hämma beroende på kroppsfunktionens behov.

De kan göra detta eftersom adaptogener verkar på de övergripande reglerande systemen i nervsystemet, hormonsystemet, immunsystemet och hjärnan. Adaptogener skapar balans och ser till att det finns lugn när det behövs lugn och energi när det behövs energi. Du blir mer motståndskraftig och klarar bättre av stress, både psykisk och fysisk, när du använder adaptogener i utmanande tider. Gotu Kola kan därför användas för att hjälpa kroppen och sinnet att hantera stress, lugna nervsystemet och lugna starka känslor.

Gotu Kola för hår och hud

Gotu Kola til hår og hud

Förutom de psykologiska och mentala fördelarna med Gotu Kola har växten också positiva effekter på hud och hår. Gotu Kola har en stimulerande effekt på hudens bindväv, vilket gör den slätare och renare, och de känsliga blodkärlen som kan orsaka rodnad, åderbråck och blodproppar stärks av Gotu Kola, vilket förhindrar att de spricker.

Relaterad artikel: pormaskar

I hårprodukter används Gotu Kola för att stärka hårbotten och främja ett starkt och glänsande hår. Eftersom växten har en lugnande effekt på nervsystemet och gör kroppen och sinnet bättre rustade för att hantera stress, har den också en indirekt effekt på hud och hår, eftersom stress är en av de största bovarna när det gäller för tidigt åldrande av huden och gallring av håret.

Om du vill använda Gotu Kola som en regenererande kräm som bygger upp och stärker huden har Pure en supergod förnyelsekräm med både Gotu Kola, papaya och tamanu – perfekt för hud som behöver lite extra kärlek. Även bra för ärr, bristningar och torr hud Tillgänglig här.

Om du vill stärka din hud inifrån och ut, är Nani Skin ett fantastiskt tillskott som är gjort för att stärka huden så att du kan få en frisk och vacker hud med en fantastisk lyster och utstrålning Tillgänglig här.

Om du vill veta mer om hur du kan få en vacker och hälsosam hud, utan alltför många rynkor och blåmärken, kan du läsa min artikel Gua Sha – Kemikaliefri ansiktsbehandling här.

Gotu Kola – medicin utan biverkningar

Gotu Kola är en helt fantastisk medicinalväxt – och genom att använda den undviker du oönskade biverkningar som kan orsakas av så många andra mediciner

Studier visar att det finns mycket få biverkningar av växten. Naturligtvis kan du vara allergisk mot växten, precis som mot nötter, ananas etc. Därför bör du alltid sluta använda växten om du upplever någon form av obehag eller andra symtom.

Gotu Kola Pukka – Det blir inte mer modernt

Till och med det hippa och moderna teföretaget har tillverkat ett kosttillskott med Gota Kola, vilket tyder på att örten verkligen håller på att slå igenom här i västvärlden. I Asien har den som sagt varit populär i tusentals år och i och med globaliseringen blir växtens egenskaper nu en integrerad del av vårt naturliga apotek

Vi kommer kanske aldrig att kunna odla växten i vårt klimat, men som tur är produceras och skickas goda och hälsosamma kosttillskott hit så att vi också kan dra nytta av den kraftfulla och hälsosamma växten. Vi känner alla till Ginseng – snart kommer alla att känna till Ginsengs systermedicin – Gotu Kola.

Lämna en kommentar