Elektrisk tandborste test: välj den bästa elektriska tandborsten

Varför använda en elektrisk tandborste?

Det övergripande skälet till att använda en elektrisk tandborste i stället för en vanlig tandborste är att det är lättare att borsta bättre. Borsthuvudets utformning i kombination med de många rotationerna per minut tar bort upp till 100 % mer plack än en vanlig tandborste. Det lilla roterande borsthuvudet gör det också lättare att nå baksidan av munnen och att nå mellan tänderna samt att borsta ordentligt mellan tänderna och tandköttet. Dessutom har allt fler elektriska tandborstar idag en ”hjälpfunktion” som antingen är integrerad i tandborsten eller via en app på din telefon och som kan hjälpa dig att borsta bättre.

Typer av elektriska tandborstar

Det finns många olika typer av elektriska tandborstar med olika användningsmöjligheter, borsthuvudstorlekar, batterier osv. De flesta elektriska tandborstar på den danska marknaden är Oral-B, det mest rekommenderade märket av elektriska tandborstar i världen. Philips tillverkar dock också utmärkta elektriska tandborstar.

De senaste tandborstarna på marknaden kan hålla strömmen i cirka 60 minuter, vilket motsvarar 14 dagars användning. De laddas också relativt snabbt och laddningsstationen är vanligtvis en integrerad del av tandborsthållaren eller fodralet.

Den största skillnaden mellan elektriska tandborstar är om de har artificiell intelligens eller inte. Det vill säga om de kan hjälpa dig att borsta bättre, till exempel via en app på din telefon som är ansluten till tandborsten. En annan skillnad är utformningen av borsthuvudet och antalet rotationer per minut.

Välj den bästa elektriska tandborsten

När du väljer en elektrisk tandborste ska du se till att du väljer en som passar dina behov och din budget. Det finns många elektriska tandborstar på marknaden och att välja mellan dem kan snabbt bli överväldigande. I vår recension av eltandborstar har vi valt ut de 9 bästa eltandborstarna och gett dig en översikt så att du har en bra grund för att välja den eltandborste som passar dig bäst.

Testet av eltandborstar nedan är baserat på befintliga guider, tester och produktbeskrivningar. Helsebladet.se har därför inte köpt och testat produkterna själva, utan har förberett testet på grundval av djupgående forskning.

Oral-B Smart 5 5000N

Innovativ tandborste från den kända och världsomspännande tillverkaren Oral-B. Smart 5 5000N kan kombineras med en tillhörande app som kan ge dig feedback om din borstning medan du borstar. Du får bland annat veta om du borstar för hårt och det finns en timerfunktion så att du kommer ihåg att borsta i två minuter.

Oral-B Smart 5 5000N tar bort missfärgningar gradvis, tar bort upp till 100 % mer plack än en vanlig tandborste och har ett bra batteri som bara behöver laddas var 14:e dag.

Det här elektriska tandborstsetet innehåller hela 3 borsthuvuden och ett smart resefodral, så att du kan ta med dig tandborsten på semestern eller på en vistelse.

 • Användningstid per laddning: 60 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 3 borsthuvuden, laddare och resväska

Philips Sonicare ProtectiveClean 4500 HX6830

Philips kan också när det gäller utvecklingen av elektriska tandborstar. Sonicare ProtectiveClean är ett riktigt bra exempel på detta. Det mest revolutionerande med just denna elektriska tandborste är den patenterade rengöringstekniken som med 62 000 borstslag per minut helt enkelt piskar tandkrämen till bubblor som drivs mellan tänderna med hjälp av tekniken.

Det finns kliniska bevis för att den här elektriska tandborsten gör dina tänder vitare på bara en vecka. Dessutom tar den bort upp till 7 gånger mer plack än en vanlig tandborste och förbättrar tandköttets tillstånd inom 14 dagar.

Den är tidsstyrd så att du kommer ihåg att borsta i de rekommenderade 2 minuterna, och den påminner dig om du borstar för hårt eller om borsthuvudet behöver bytas ut.

 • Användningstid per laddning: 60 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 1 borsthuvud och laddare

Oral-B Stages Kids

Oral-B har också utvecklat en elektrisk tandborste som barn kan ha glädje av. Och det finns många goda skäl att välja en elektrisk version när det gäller att borsta små tänder. Det gör det lättare att komma in i de mest avlägsna hörnen – även om det lilla barnet rör sig eller inte kan öppna munnen tillräckligt mycket för en normal tandborstning.

Den största fördelen med Oral-B Stages Kids är att den är tillverkad utan tillsats av skadliga kemikalier. Det innebär att den uppfyller samma krav som leksaker som är avsedda att stoppas i munnen. Borsthuvudet är litet och passar perfekt i munnen på mycket små barn (från 3 år) utan att verka skrymmande.

Tandborsten är dekorerad med några av barnens favoritmotiv, vilket gör tandborstningen lite festligare. Sist men inte minst kan tandborsten spela upp så många som 16 olika melodier som varar i 2 minuter, vilket ger ditt barn en tidsangivelse om när tandborstningen är slut.

 • Användningstid per laddning: 60 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 1 borsthuvud och laddare

Oral-B GeniusX 20000N

En av de nyaste elektriska tandborstarna på marknaden som bokstavligen guidar dig genom borstningen med hjälp av artificiell intelligens och den medföljande appen är Oral-B GeniusX 20000N. Timern på 2 minuter hjälper dig att borsta tänderna på den rekommenderade tiden, och appen talar om för dig var du ska borsta och när, samt om du borstar för hårt.

Oral-B GeniusX 20000N har 6 olika rengöringsmetoder: daglig rengöring, känslig rengöring, vitare rengöring, pro-clean, tandköttsskydd och tungrengöring. Tandborsten borstar med upp till 58 500 rörelser per minut.

Ett smart förvaringsfodral medföljer som kan ladda både smartphone och elektrisk tandborste samtidigt.

 • Användningstid per laddning: 60 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 1 borsthuvud, laddare och laddningsfodral

Bästa värde för pengarna

Philips Sonicare DiamondClean 9000

Ytterligare en elektrisk tandborste från Philips som tillhör de så kallade ”smarta” elektriska tandborstarna med artificiell intelligens. Tandborsten här ansluts till den medföljande appen som ger dig all information du bör ha om tandborstning och tandläkarbesök, och som visar statusrapporter om din tandborstning.

Philips eltandborstar har patenterad sonisk rengöringsteknik som med hjälp av ett stort antal borstslag per minut får tandkrämen att skummas och tryckas mellan tänderna, vilket gör tandborsten mycket effektiv för rengöring mellan tänderna och mellan tänder och tandkött.

Denna elektriska tandborste har 4 olika borstnivåer (Clean, White+, Deep Clean+ och Gum Clean+) och 3 olika intensitetsnivåer. Philips Sonicare DiamondClean 9000 tar bort upp till 10 gånger mer plack och tar bort missfärgningar på ett betydande sätt, så att tänderna blir vitare att se på.

 • Användningstid per laddning: 60 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 1 borsthuvud, glasladdare och resväska

Oral-B Genius 8000

Smart elektrisk tandborste från Oral-B, världens mest kända tillverkare av elektriska tandborstar. Genius 8000 har många fantastiska funktioner, till exempel en poleringsmugg för att polera tänderna för ett vitare resultat, tryckkontroll som minskar trycket nära tandköttet och SmartRing, som är en ring som lyser upp om du borstar för hårt.

Med den medföljande appen kan du hålla reda på var i munnen du borstar, så att du kan se till att du täcker allt vid varje borstning och att borstningen är tillräcklig i varje område.

Oral-B Genius 8000 har 5 olika borstningsfunktioner, bland annat ProClean, känslig borstning, tandköttsrengöring och vitare funktion.

 • Användningstid per laddning: 60 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 3 olika borsthuvuden, laddare, hållare för smartphone och reseväska

Bäst i testet

Oral-B Genius 9000

Ännu en smart variant från Oral-B:s Genius-serie, som är en av världens mest revolutionerande tandborstningstekniker. Du kan välja mellan hela 6 borstningsfunktioner, inklusive ProClean, känslig borstning, vitare funktion, tandköttsrengöring och tungrengöring.

Genius 9000 levereras med samma typ av app som 8000-modellen. Appen hjälper till med goda tandborstningsvanor, bland annat genom att du kan följa tandborstningen i appen och få svar på om tandborstningen är tillräckligt noggrann i varje område. Det finns också tryckkontroll som minskar trycket på tandköttet och SmartRing, en självlysande ring som säkerställer rätt tryck vid borstning.

Den elektriska tandborsten ska ta bort 100 % mer plack än en vanlig tandborste, samtidigt som den ger märkbart vitare tänder inom den första veckan.

 • Användningstid per laddning: 60 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 4 olika borsthuvuden, laddare, hållare för smartphone och reseväska

Oral-B iO Series 8S

iO-serien är bland de nyaste och mest innovativa av Oral-B:s elektriska tandborstar. Även om användningstiden bara är 40 minuter, vilket är mindre än många av de andra modellerna i testet, är laddningstiden bara 3 timmar, vilket är imponerande.

Du kan välja mellan så många som 6 borstningsfunktioner, och den artificiella intelligensen, som ansluts till en app på din smartphone, ser till att du borstar hela munnen och att borstningen är tillräcklig. Displayen på tandborsten lyser rött om du borstar för hårt, medan den lyser grönt om du borstar med tillräckligt tryck. Dessutom säkerställer 2-minuters timerfunktionen att tandborstningen sker under den rekommenderade tiden.

 • Användningstid per laddning: 40 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 1 borsthuvud, laddare och resväska

Oral-B Smart 4 4000N

En bra elektrisk tandborste behöver inte kosta en förmögenhet om du kan nöja dig med en av de lite enklare modellerna. Oral-B Smart 4 4000N är ett utmärkt exempel på detta. Du får fortfarande en elektrisk tandborste av hög kvalitet som tar bort upp till 100 % mer plack och bleker tänderna utan att de missfärgas. Dessutom säkerställer timerfunktionen på 2 minuter att du borstar under den rekommenderade tiden varje gång.

Även om priset är lägre är det fortfarande en elektrisk tandborste med app-anslutning till din telefon för att vägleda dig till bättre borstning. Den här modellen har också tryckkontroll och varnar dig om du borstar för hårt. Oral-B Smart 4 4000N har 5 olika borstningsfunktioner, inklusive blekning och känslig borstning.

 • Användningstid per laddning: 60 minuter
 • Innehåller: elektrisk tandborste, 1 borsthuvud och laddare

Bästa elektriska tandborste – vi rekommenderar

Naturligtvis måste du välja en elektrisk tandborste som passar dina behov. Vissa personer kan klara sig med en äldre modell som bara roterar och borstar tänderna, medan andra behöver en timerfunktion eller artificiell intelligens som hjälper dem att borsta jämnt och korrekt.

Vår vinnare i testet av eltandborstar har valts ut baserat på vad de flesta tycker är ett bra val, oavsett om du köper en eltandborste för första gången eller om du vill uppgradera.

Elektrisk tandborste bäst i test 2021: Oral-B Genius 9000

Vår testvinnare valdes ut på grund av dess långvariga användning och det faktum att den levereras med så många som 4 olika borsthuvuden, så du kan prova och välja din favorit innan du köper borsthuvuden i stora mängder. Lägg därtill de många smarta funktionerna som tandborsten har, som tillsammans säkerställer optimal borstning och ger bästa möjliga förebyggande effekt. Tandborsten ser till exempel till att du borstar tänderna på de rekommenderade 2 minuterna, att du inte borstar för hårt och att du når alla delar av munnen jämnt under en tandborstning.

Oral-B är känd för att ha tandborstar som tar bort upp till 100 % mer plack, och de allra flesta tandläkare skulle också rekommendera en elektrisk tandborste från Oral-B. Med Oral-B Genius 9000 får du mycket för pengarna och tandborsten är en bra investering som håller i många år.

Fördelar med en elektrisk tandborste

Det finns många fördelar med att borsta med en elektrisk tandborste i stället för en vanlig tandborste. Du får ett tandborsthuvud av god kvalitet med mjuka, tättslutande borststrån, vilket rekommenderas. Dessutom är borsthuvudena små och runda, så att de kan nå baksidan av munnen.

En av de extra funktionerna med elektriska tandborstar är de många extra alternativen som de erbjuder, vilket ger en mer grundlig borstning. Många elektriska tandborstar har t.ex. timers som antingen markerar när de två minuterna är slut eller markerar varje gång du ska byta område. Detta garanterar att du borstar tillräckligt länge och att du också får runt munnen ordentligt.

Vissa elektriska tandborstar kan också meddela dig att du borstar för hårt, vilket kan ha en negativ effekt på tandköttet och tandemaljen.

Rekommendationer för tandborstning

I Danmark rekommenderar tandvårdsförbundet att du borstar tänderna två gånger om dagen (morgon och kväll) i två minuter. Dessutom bör tandkräm som innehåller fluor användas. Elektriska tandborstar rekommenderas för att underlätta borstningen, men också vid tandsjukdomar och om tänderna inte hålls tillräckligt rena med en vanlig tandborste.

Om du har kronor, implantat, broar, karies eller parodontit bör du komplettera dina två dagliga tandborstningar med ytterligare hjälpmedel. Vad du ska göra beror på din situation. I vissa fall räcker det med tandtråd som komplement till tandborstning, medan det i andra fall kan krävas en speciell tandborste eller speciella borstningstekniker. Fråga din tandläkare om du är osäker.

Den allmänna rekommendationen är att tandborsten eller tandborsthuvudet på en elektrisk tandborste ska bytas ut minst var tredje månad. Rekommendationen är dock att du definitivt bör byta tandborste efter tre månader på grund av bakterieuppbyggnad, men att du också bör byta den när det behövs. Det finns faktiskt mycket stora skillnader i när vi behöver byta tandborste. Vissa människor sliter ut en tandborste på några veckor, medan andra borstar mer försiktigt och kan utan problem vänta i tre månader.

En tandborste måste bytas ut när den börjar sprida ut borstarna eller när det finns en ansamling av smuts i botten av borsten som inte lätt kan avlägsnas genom att skölja noggrant. Vissa elektriska tandborstar påminner dig om att byta ut borsthuvudet var tredje månad.

Läs också: hur du använder kokosolja för tandkräm

Lämna en kommentar